smanjena ponuda

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
ZzHn
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 20. Jun 2006. 18:28
:: Xiaomi A3/128 Grey

Post od ZzHn »

hmmmm.... bas danas gledam u novinama (ima telenor dodatak) npr nokia e61 kosta 6500 dindzi...uz paket flexi 4000??? ja ne znam kako se to nekom isplati...mislim na mladje ljude ne za zaposlene.... i posto vecina operatera daje telefone koji rade samo na njihovim mrezama sta da radim kad odem na more??? ostajem dolje puna 2 mjeseca,znaci ili moram da ga dekodiram ili da kupim drugi koji cu da koristim pored prvog? znaci opet trosak i samo trosak... a znamo da DERU na dekodiranju..... Mozda je ovo vec neko napiso pa nisam vidio...mozda i grijesim jer ipak nisam mnogo upucen u pakete koje nase mreze daju, to je samo moje misljenje, ali uzimati tel. sa mreze se po meni isplati samo ako nek BAS koristi te pakete,ili nasi roditelji nebitno... znaci tesko cu da uzmem neki phone tako,pa radije cu preko e-bay- ili sl. narucit nesto.... btw,realno mi smo jos uvijek daleko od zapada po pitanju mreza i ponuda i paketa..
.

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sre, 04. Okt 2006. 18:00

Post od darkado »

Ilke napisao:Krajnje je vreme da i ovde pocnemo da nabvljamo telefone preko ugovora kao sto se radi na Zapadu dugo godina
da li shvatash koliko je to loshe?

Pere Ubu
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 14. Maj 2007. 20:03

Post od Pere Ubu »

darkado, evo ja npr. nisam Ilke, sto je cinjenica, kao sto je i cinjenica da nemam radnju koja prodaje telefone koji su u Srbiju usli u telesnim otvorima, pa i dalje ne shvatam zasto je lose uzeti originalan, ne/de/kodiran, legalan telefon na ugovor kod operatera?
Hvala.

Richie89
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 06. Mar 2008. 23:00

Post od Richie89 »

ovo sa provodjenjem zakona mi se nimalo ne svidja.mozda to zvuci nekom glupo ali iskreno mi kupci cemo opet sve fino to da ispostimo.istina je da ja ne mijenjam bas cesto telefone i da mene ovo nece mnogo pogoditi ali mi se u svakom slucaju nesvidja.

problem je u tome sto cemo sada za isti telefon platiti mnogo vecu cijenu.ja sam se bio zagrijao za N73ME koja je u to vrijeme kostala 220e i bio skupio pare a onda sam vidio N82 i vidim da je cijena tek neshto preko 300e i odluchim sachekati josh malo jer ce i cijena pasti a i ja cu skupit josh para i onda uzeti pravu zvijer od telefona.i shta mi se dogodi preko noci?dobijem mnogo vece cijene koje ce na kraju samo po mene lose da se odraze.svo ovo legalizovanje cijena platicemo mi,KUPCI TELEFONA a ne drzava ni neko drugi.a iskren da vam budem,ja kad kupim telefon obicno ne ocekujem da mi se pokvari i ako mi se pokvari u garantnom roku(makar on bio i godinu dana) ja sigurno necu vise kupiti tu marku jer po meni telefon bi morao da traje duze od garancije
N 73 ME

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

Ilke,
vidi se da nisi bio na zapadu, aj malo pretrazi forum da uporedis kakvi su uslovi ugovora na zapadu, i kakve su plate na zapadu, a onda baci pogled kakava je situacija kod nas

za slucaj da te mrzi da trazis, evo ti aktuelna ponuda o2 mreze

ne mogu da verujem da su nam i to malo zadovoljstvo u vidu mobilnih telefona uskratili i da je samo kod nas to postao cist luksuz :uhuh: :smutny:

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od darkado »

Pere Ubu napisao:darkado zasto je lose uzeti originalan, ne/de/kodiran, legalan telefon na ugovor kod operatera?
Hvala.
evo recimo banalan primer, 2 godine je predug period da model koji uzmesh bude aktuelan

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Richie89, garantni rok postoji da ti je aparat dosap sa nekom fabrickom greskom,normalno je da se proizvodjaci trude da procenat skarta bude sto manji,ali sa druge strane nemoguce je napraviti proizvod cija ce citava proizvodnja (doticnog modela) biti 100% ispravna....pa tako imas i najnormalniju garanciju na automobile (koji su od 10-tak pa navise puta skuplji od telefona)!

darkado, ajd objasni zbog cega je lose telefon uzeti kod operatera na ugovor???
Evo ja sam na mts-u,konkretno na mix 500 tarifi (pvt broj) i na toj tarifi k770 kosta oko 100e,a da pozelim takav da uzmem u ovlascenoj radnji,on ce me kostati oko 250e,znaci razlika je 150e ili oko 12000 din,a moja godisnja pretplata kosta 7200 (500+pdv=600x12=7200) i tim tempom za dve godine ja cu mts-u platiti 14.400 din,pa ako idemo dalje 14.400 din + 8.500 din (cena telefona)=23.000 (a to je oko 285-290e),a ako uzmem telefon u radnji on me izadje oko 21.000 din + 14.400 din (pretplate)=35.400 din.....ili ako gledamo da je taj isti k770 kostao 180e u radnji,a to je oko 14.500 din + 14.400 (pretplata)=28.900din me izadje tj telefon + paket na dve godine!
D500&E71

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od darkado »

nisam ni spominjao tu stranu kupovine telefona sa ugovorom, kod boljih modela nije toliko isplativo .
Alcatel 992d / Sony Xperia S / Huawei IDEOS X5 / ZTE Blade / HTC Startrek

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Pere Ubu napisao:tomas.hokenberi, cenim ovakav pregalacki entuzijazam, ako je samo entuzijazam u pitanju :wink:
Cist entuzijazam - ne bavim se ni trgovinom ni legalnih ni nelegalnih telefona. Ne radim ni za jednog legalnog ni nelegalnog uvoznika. Daklem entuzijazam, zdrav razum i nedostak "sve je dozvoljeno ako me/ga/ih/... ne uhvate" mentaliteta.

Inace jedan primer koliko je zgodno imati telefon sumnjivog porekla kupljen po povoljnoj ceni je slucaj koji se desio mom kolegi pre godinu-dve na sluzbenom putu u Nemackoj. Covek je poneo na sluzbeni put jedan od tada skupljih nokia modela nabavljen po povoljnoj ceni ubedjen da tu nema nista lose i nelogicno sto dobija telefon u kutiji sa nastampanih 6 razlicitih marki telefona, punjac iz fioke sa gomilom punjaca, sto nije dobio cd sa softverom, uputstvo i slusalice itd. Dobio je rukom napisan racun na paragon bloku i fotokopiranu sestomesecnu garanciju na kojoj bio ispisan IME-i.

Elem on je poneo ta dva papira, za svaki slucaj - skup telefon da ga ne zeza carina (inace uopste ne gledaju telefone) - na sluzbeni put. Drugog dana mu je nestao telefon - neko ga je odzepario najverovatnije. Covek u svojoj naivnosti, a posto je trebalo da bude jedno mesec dana na sluzbenom putu, prijavi kradju lokalnoj policiji.

Elem jedva je objasnio otkud to da on prijavljuje kradju telefona ciji model i IME-i odgovaraju telefonu ukradenom u Nemackoj par meseci ranije!!??

Vrli prodavci cak nisu ni promenili IME-i (ili nije bilo moguce na tom modelu) nego su telefon dekodirali, obrisali, nalepili foliju na ekran, i prodali kao nov. I telefon nije kupljen na buvljaku vec u radnji.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

MobileManiac
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sre, 09. Apr 2008. 22:34

Post od MobileManiac »

tomas.hokenberi napisao: Inace jedan primer koliko je zgodno imati telefon sumnjivog porekla kupljen po povoljnoj ceni je slucaj koji se desio mom kolegi pre godinu-dve na sluzbenom putu u Nemackoj.
Sve i da je ova prica potpuno tacna, a da nije samo extreman primer, u sta necu da ulazim, sansa da se prosecnom kupcu ovako nesto desi je 0.01%
Da kupi kraden, i to u bas u nemackoj kraden, i da bas mora da putuje u Nemacku, i da mu ga bas ukradu u nemackoj. Isto vazi za bilo koju drzavu Pretpostavljam da postoje citava tri slucaja u Srbiji, gde se desilo nesto slicno. Da si ukljucio i neke marsovce u ovu pricu, po pitanju verovatnoce bila bi mrtva trka sa ovom pricom iz nemacke.
Eto ja sam spreman na taj rizik, za 150 eura manju cenu po telefonu,
pa tako dva puta godisnje, pa par godina, itd

Svaki tvoj ili bilo ciji argument po kome je bolje kupovati 'legalne' telefone mogu biti pobijeni u svega par recenica

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

'Ma nije ovo poskupljenje stasno,zamislite da smo na Kubi.Tek od skoro je dozvoljeno da gradjani mogu imati mobilne a ne samo diplomate i stranci'
...eh tugo :|
Слобода или смрт

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

MobileManiac, Nije pitanje koliko se cesto desava - ako se desi tebi slaba uteha je da je verovatnoca da se to desi 0.01%. A prica je potpuno tacna. Inace ljudu koji relativno cesto sluzbeno putuju po evropskim zemljama koje su "nabavno mesto" takvih telefona vise nego sto mislis. Nije to neki veliki procenat populacije ali postoji. Ja sam par godina prepakivao SIM u stari S10 kupljen u telekomovom paketu kada sam putovao sluzbeno i nosio ga umesto "povoljno nabavljenog" telefona.

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

ova O2 ponuda,je stvarno super.. I mislim da mi taj nivo necemo imati bar jos dobrih 5-8 godina... I verujem u ovu pricu,sto je tomas ispricao... Al gledaj to 'vako... Ne bas malo deo ljudi uopsteno ne ide toliko na put,ni sluzbeni ni obican... I nije im frka za mob,odakle je i tako dalje... Al zamisli da si neki Kostunica,ili Tadic... Pa naravno da cu uzmem mob kod OVLASCENOG dilera,a ne ovako u radnji... zamisli on u Italiji a vadi mob skinut sa njihove mreze...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Pere Ubu
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 14. Maj 2007. 20:03

Post od Pere Ubu »

darkado, mogao bih apsolutno da se slozim da je 2 godine dugacak vremenski period za trajanje ugovora, i samo to. Mora se imati u vidu sledece:

a) ljudi koji ucestvuju u diskusijama na ovom sajtu jesu ipak ljudi koji su, kako da kazem, malo posveceniji i rafiniraniji po pitanju koriscenja i menjanja telefona, i predstavljaju apsolutnu manjinu;

b) mts, telenor i vip dobro znaju da ogromna vecina ljudi telefon koristi iskljucivo kao sredstvo komuniciranja, i da im na kraj pameti nije da menjaju isti svakih mesec dana, pa mi se cini da ih ne tangira bas previse necija zabrinutost sto ce aparat koji uzmu na ugovor posle 2 godine da bude malo outdated.

Znajuci gorenavedeno, konstatacija da je lose uzimati telefon na ugovor zbog vremenskog perioda od 2 godine ispada (objektivno) prilicno banalna, kao i potpuno nepodobna za generalizaciju, pa je tacnije reci da je to lose po vas/tebe :wink:

Inace, tvrdnja da neko moze u par recenica da pobije argumente u korist kupovine legalnih aparata, a da se pri tom ne da nijedan suvisli razlog protiv te kupovine, u najmanju ruku vlasnika izjave eliminise kao ozbiljnog sagovornika, jer ne vidim koje bi to ljudsko bice volelo da ode u zatvor (po KZ do godinu dana) zato sto je uhvacen da je kupio robu koja je nabavljena krivicnim delom, a nepostojanje fiskalnog odsecka najbolji je dokaz u prilog postojanju krivice kupca. Da podsetim, pri Okruznom sudu u Beogradu pre par godina formirano je odeljenje za visokotehnoloski kriminal koje ce izmedju ostalog i da procesuira ovakva dela, pa je ova akcija inspekcije samo uvertira za sveobuhvatnu akciju iskorenjivanja ilegalne trgovine, u koju svakako spada prodaja ovih divljaka, i ko zeli da rizikuje, nemam nista protiv, sam odgovara za svoje postupke, a to da ce naci neki argument protiv legalnih telefona, sve i da prokopa rupu kroz zemljinu koru do Kine i nazad nema sanse da ce naci jedan jedini.
Do tada, ima niz mogucnosti - potpisati ugovor, kupiti polovni, kupiti nov za cash ili na rate...
U zdravlje.

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od darkado »

i rekao sam da je banalan primer i uglavno se slazhem sa svime shto si rekao .

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

Pere Ubu napisao: Inace, tvrdnja da neko moze u par recenica da pobije argumente u korist kupovine legalnih aparata, a da se pri tom ne da nijedan suvisli razlog protiv te kupovine, u najmanju ruku vlasnika izjave eliminise kao ozbiljnog sagovornika, j
MobileManiac-u je inace to prva poruka na mobilnom svetu - barem pod tim username-om. Registrovao je se da bi samo to izjavio?? Voleo bih da procitam tih par recenica.

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Što se mene lično tiče ja znam samo jednu stvar, da nisam kupio nokiu n95 JEDAN dan prije nego što su u svim radnjama skočile cijene veliko je pitanje kad bih imao ovaj telefon(ako bih ga ikad i imao)...
No dobro, računam da ću i dalje moći da nabavim telefone pa starim cijenama...one way or another
Ponavljam još jednom da govorim samo u svoje ime!
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Pere Ubu,
Sve ono sto sljasti u ovom gradu, mislim na bgd, i sve ono sto se gradi a sljastice, velikim dijelom je zasluga zaobilaznih sposobnosti onih kojim pripadaju te stvari.

Imamo mi institucija za sve i svasta, tako i odjeljenje za visoko tehnoloski kriminal pri Okruznom sudu.
Nasa skupstina redovno usvaja zakone, bar je do nedavno to cinila :smutny: , toliko broj njih, sluzbeni glasnik ih jedva prati.

Ali ono sto svemu tome fali je primjena.

Ajde realno reci za koliko ce se desiti prva pravosnazna presuda, ili ajde neka bude samo u prvom stepenu, a da njom bude osudjen jedan ne savjestan kupac, koji je otisavsi u prodavnicu,i
zlom sudbinom naletio na jedan ukradeni primjerak telefona.

Ono sto se pokusava ovdje, je da se provuce teza da sve sto nije u totalitetu legalno je kradeno.
A onda kada to proguras onda je vrlo tesko reci nesto drugo, jer branis kriminal najteze vrste, ti si sjecikesa.
Ali to nije tako.
Ali naravno ti i takvi telefoni koje mi kupujemo su u najvecoj mjeri skidani sa mreze.
I to nije legalno, najmanje zato sto nisu placene porezi i carina.
Znaci ja cu ponovoti jos jednom to nije legalno.
Ali to nije ni izbliza jedina takva stvar u nasoj Srbiji.
Npr. nasi gradjani godisnje ukradu nesto malo ispod 50 miliona evra struje, raznim metodama ne ulazim u to.
Nasa jedna cijela vlada je pala zahvaljujuci dojavi madjarske policije o pranje novca dva visoka vladina funkcionera.
Mi na mjesecnom nivou stvaramo mafije raznih kvalifikacija
Duvanska,
Drumska,
Prosvetna,
Privatizacijska,
Farmaceutska sjetite se VMA i nabavke oprme.
Piratska,

Niti u jednom od ovih slucajeva srpsko pravosudje nije donjelo presudu.
Shvati, sve i jedan od ovih slucajeva su od vrste koja razara fundamente organizovanog drustva.

I sad kad sam nabrojao ove primejre, meni izuzetno djeluje smijurija pominjanja okruznog suda, i njegovoj high tech odjeljenje.
ZASTO, ponovo pitam ZASTO.
ZATO druzePere Ubu, sto nase pravosudje poznaje i neke druge instance pored okruzne.
Samo se druze Pere Ubu, za ubistvo i najteze oblike delikata ide na okruzni sud kao prvostepenu instancu.
Jel ti vjerujes da je kupovina savjesnog kupca, a ne potkrepljena fiskalnim racunom predmet za high tech odjeljenje okruznog suda, i to telefona od 200 evra :blinky: .
Cak i kada bi se neko na to pozvao, na tu cinjenicu na sudu, vrlo lako bi se moglo postaviti kao teza odbrane, pitanje odovornosit drugih nadleznih instanci.

Ovo je siguran prekrsaj, ali sigurno nije predmet tog suda, vec prekrsajnog, ali vjeruj mi takvu presudu srpsko pravosudje nije jos donjelo niti ce.
Cak i da se desi i da ga neko opravdava, ja cu opet podici svoj mali, ali ipak GLAS.
A zasto druzePere Ubu, ?
ZAto sto se protivim, selektivnom i obrnutog redosljeda vracanja NASE zemlje na normalan put.
JEr kada bi druze Pere Ubu, oni prvo rjesili gore pobrojane stvari, normalan i posten gradjanin, koji kao lopov niti prekrsitelj raznih propisa pa i fiskalnih nije rodjen, nece ni primirisati nekoj udjerici od radnje vec cemo svi u Tehnomobile.

U nekim drugim okolnostima podrzao bi legalizam, ovako :uhuh:
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

tomas.hokenberi napisao:kefalo, Bre kefalo zar ti mislis da su svi inspektori sisali vesla?
Inspektori ne da su sisali vesla nego zvacu ista sa velikim zadovoljstvom.
Covece pa mom matorom su banuli u radionicu pre par nedelja zbog legalnog win-a i naravno se ispalili posto imamo originalan win, pa su zapeli za OpenOfice(kako to da je besplatan majku mu poljubim) Acrobat reader i daemon tools, te gde su racuni itd....a sve vreme citaju korake za proveru legalnosti windows-a i programa, pa su ih valjda ovi moji zbunili sto ih nemaju na spisku :D ako ti isti inspektori idu u kontrolu prodavnica telefona, mozemo biti spokojni. A i priznajte ovako je interesantnije kad vas u radnji iznenade nizom cenom nego sto je na sajtu :D
5130+Koss the plug....

darkado
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od darkado »

sad sam se setio jedne priche od pre par godina kad su isto tako chitajutji zahtevali da se digne win na mac-u koji jelte tada nije nini postojao za mac .

Odgovori