Sta posle n70...

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

N73me je telefon koji je najvise prepakivan. Znaci flesnu obicnu n73 i stave crnu masku, ali to nije to...mora original da ima onaj taster sa notom i slicno a o kvalitetu tih crnih maski necu ni da komentarisem.
5130+Koss the plug....

Zmaj
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 05. Sep 2004. 09:27

Post od Zmaj »

Koliko sam video N80 ima istu veličinu ekrana kao N70,samo ima veću rezoluciju.Dok N73 i 6120 ima značajno veći ekran što je ogroman plus.
N80 mi se isprva najviše svideo zbog najmanjih dimenzija ali se ispostavilo da je masa i debljina znatno veća nego N73 i N70 a ne može da se poredi sa 6120 koji je ubedljivo najmanji i najlakši ali i to na uštrb baterije što je i normalno jer polymer baterija je znatno laksa ali i manjeg kapaciteta!

Ne znam mene kop N73 i N80 najviše nervira taj port za slušalice i USB. Da li zeza i kod N73 kao kod N70 (znači mene je smorio totalno)?

I da kako se pokazao na kraju taj navigacioni džojstik na N73 mnogi su se žalili da su ga polomili posle
nekog vremena korišćenja.
Born to be wild!!!

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Zmaj, odmah da te razuverim. N80 ni izbliza nije toliko debeo koliko se cini na slikama i eventualno kad g aprvu put uzmes u ruku. Sinoc sam sedeo sa drugarom koji ima n73me i telefoni stoje jedan do drugog. Razlika u debljini je jako mala, mozda par milimetara i nista vise. Ekran tj. displej, nije ti bitna toliko velicina koliko je bitna rezolucija, barem meni, jer na velikom ekranu a male rezolucije se slika razliva, vidis kockice, nisu slova i ikonice savrseno glatki dok to nije slucaj sa n80. Necu da ulazim u neku raspravu, direktno sam poretio oba telefona i razlike su sledece, osim onih uocljivih... n73 ima manje rama a samim tim i vise trokira, zakucava, tesko radi kad imas vise podignutih aplikacija, za displej sam gore napisao, dzojstik koja ja ne volim ima n73 a na n80 imas petosmerni taster, i na kraju ono najvaznije, wifi tj. wlan ili ako je lakse bezicni internet... Daleko od toga da je n73(me) los telefon ali ima i boljih za tu i slicnu sumu koju si spreman da izdvojis.
P.S. Odnah da napomenem, da ja evo posle 7-8 meseci koriscenja n80ie nemam ama bas nikakvih problema sa slajdom tako da to ne treba da te brine.

Zmaj
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Zmaj »

@Mirko BGD
Svaka čast druže, ovaj 6110 Navigator nisam ni razmatrao, ne znam kako mi je promakao.

Po specifikaciji telefon je ubica.Samo ima par stvarčica čisto da nije idealan. Kao što je polymer baterija dosta manjeg kapaciteta,lošija kamera nego na N80 dok je sve ostalo manje više ok.

Ima ugrađen taj GPS koji mi lično ne treba, tako da mu to i nije neka prednost barem za mene...
Ostalo je manje više isto kao kod 6120 osim teog GPS-a i što je slajder...

Ne znam možda N73ME nije najbolji, ali koji bolji Symbian može da se pazari za približne pare plus minus 50 evra gore dole...?

@Azimuth

Daleko od toga da želim da ulazimo u neku raspravu, za to i služi forum da razmenimo mišljenja i iskustva pre nego što bacimo pare.Jer posle je kasno,bolje ovako pre kupovine da razmatramo sve aspekte kad kupim telefon posle niti želim niti me zanima da lupam glavu više o tome...
Born to be wild!!!

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Zmaj, naravno, ja to kaze cisto da ne zelim da se uplicem u neku prepirku jer svakom je njegov telefon najbolji. Ali cvrc, svaki ima mana, mana n80 je baterija koja u mom slucaju izdrzi 2 dana bez gasenja ali prilicno koristim telefon a i nije mi problem da ga svako drugo vece turim na punjac. E sad ako se to moze uzeti kao mana onda bih samo to i naglasio jer sve ostalo savrseno radi i posle ovih 7-8 meseci. Ne znam sta ocekujes od telefona, sta ti je vazno a sta nije? Moras malo vise detalja dati, tvoja neka ocekivanja, do koliko para i nacice se ovde dosta dobronamernih ljudi koji ce dati svoje misljenje o tome koji bi tebi telefon odgovarao i onda je na tebi da suzis izbor i pazaris telefon a na nama ostalima da ti cestitamo :wink:

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

Moram reći da se ne slažem da N73 ima loš displej, mislim da je odličan! U poređenju sa N80 stvarno ima razlike, lošiji je, ali ne puno, tako da mislim da je možda čak i prednost ekran N73. Mada, bez dileme je slika mnogo jasnija na N80. N80 je po meni bolji u svim aspektima, samo sam htio da kažem da displej od N73 ni izbliza nije loš, čak naprotiv. Nekom je važnija veličina a nekom kvalitet :)
N80: kvalitetnija izrada, WiFi, mnogo ljepši dizajn (bez dileme), veći RAM...

Predlažem njega!!! N73 je po meni plastikaner.

Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Nije bas plastikaner ali kod nekih je vise a kod drugih manje koriscen metal pri izradi. Ne smatram ni da je to neka prednost, u izdrzljivosti jeste ali sa druge stane je tezina mozda nekome problem. N80 je manjih dimenzija, po meni kompaktniji ali opet ima i onih koji ne vole slajd... Sve se svodi na to da su modeli prilicno sicni, razlike su u nijansama ali su opet toliko razliciti da ne mozes da ocekujes od svakom modela da uradi isto sto i ostali. Nedavno se potegla negde prica, da li na ovom ili na nekom drugom forumu, oko navigacije i Garmin XT-a i ispostavilo se da decko ima N73me ali da ne moze da koristi navigaciju osim ako ne ugasi telefon pa odmah po paljenju da startuje samo Garmin-a u suprotnom nece da moze da radi. Isto tako kazu da npr. N95 ima problem sa navigacijom jer je greska u nekoliko desetina metara, nije da nije prihvatljivo ali ocekujes da ce ta greska biti mnogo manja...
Da ne duzim pricu, ima stvarno dobrih telefona, za svakoga po nesto, za svaciji ukus i dzep. Pitanje je samo sta ti ocekujes od telefona. Sta ti treba, sta ces najvise koristiti pa samim tim i krajnje mogucnosti telefona. Navigacija ti koliko vidim ne treba, da li ti treba wifi? Bitna ti je muzika? Net? Radices sa dokumentima? Gledati filmove? .....?

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Zmaj napisao: ...i ima noviji 9.2 Symbian za koji ipak ima trenutno najmanje aplikacija!

Ono što mi najviše smeta kao što rekoh je taj 9.2 symbian...
Ovo sto si napisao vec odaaaavno ne vazi, postoji bukvalno hiljade i hiljade aplikacija za symbian 9.1-9.2...

A sto se tice tvog dvoumljenja moj savjet bi ti bio da nikako ne uzimas ni N73me ni N80(dosta su stari i spori za nove modele)!!!

Znaci odluci se izmedju 6120 classic ili 6110 Navigator, garantujem ti da ces biti zadovoljniji bilo kojim od njih... SAMO ako ti BAS treba wifi uzmi N80
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Zmaj,
prvo pohvala sto nisi otvarao novu temu, svaka cast.
A od preporuke ja bih zaobisao ove modele sa starijim procesorom, tj. n73 i n80 jer prosto nemam povjerenja da su to vise novi telefoni, trebas biti svjestan da su nasi prodavci vrlo snalazljivi, tako da je moguce da su neki od njih pakovani.
Trenutno bestbuy ti je e51 ,kojeg ja ocjenjujem kao telefon koji za prosjecnog korisnika ima sve ama bas sve sa super kvalitetnom izradom plus privlacan dizajn, dok je za zahtjevnog korisnika on jedna velika nula, jer niti jednu od postojecih funkcija nije u stanju da implementira na vrhunskom ili visokom nivou.
trebao bi ti da napises sa koliko para racunas na kupovinu, i sta su ti prioriteti, i naravno ,ovdje postoji fino drustvance koje ce te posavjetovati..
Ovako se sve svodi na nagadjanje.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Sensei, ne kontam, spori u cemu?! :? To sto ce otovriti aplikaciju za 1/3 sekunde brze ili sporije? Ma daaaaaaaaaaaj.... 6120cl sta mislis zasto je te cene od kad je pojavio? Sigurno nije zbog kvaliteta izrade a Zmaj koliko sam skontao ne menja toliko cesto telefone tako da on bas i nije za njega. Mislim pre svega na maskicu koja se uzasno ljusti, taj "niklovani" deo. 6110 je vec druga prica, to je vec fin telefon ali je suludo davati pare na nesto sto mu realno ne treba, mislim na GPS. Znaci treba dalje traziti.. Ne znam da li sam prevideo ali nisam nigde nasao do koliko para se trazi telefon?

Sensei
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2005. 23:45
Kontakt:

Post od Sensei »

Azimuth, spori u svemu, imao sam dugo N73me a 6120 classic imam i sada, N80 nisam imao ali sam ga dosta koristio... Znaci razlika u brzini rada je bukvalno nebo i zemlja!!!
A sto se tice kvaliteta izrade na 6120 ja sam odusevljen, posebno s obzirom na njegovu cijenu, dao sam ga caletu prije koji mjesec na koriscenje a on je "divljak" kad je u pitanju cuvanje telefona, i niti mu se izgrebao niti mu se i malo oljustila maska, ni na niklovanom djelu niti bilo dje drugo!
kefalo se super sjetio modela E51 koji ima i wifi, tako da sada stvarno nema niti jednog jedinog razloga da uzima old-timer-e N73 ili N80
Samsung Galaxy S II I9100, Sony Ericsson Xperia Neo

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

kefalo, odličan predlog! Čestitam! To je stvarno model koji svaki, pa ja bih rekao i relativno zahtjevan korisnik treba da uzme u razmatranje, daleko od toga da nisu neke stvari na vrhunskom nivou! To je zaista za razmatrati! Ja sam mislio bratu da ga uzmem umjesto N70, ali nešto odustah...
Možda nije loš predlog N81... Ali i dalje mislim da je N80 izuzetno pristupačan za sve ono što nudi...

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Vincent,
n81 je zmaj, u svakom pogledu osim u modu kamere, i eventualno izrade, tj. ne da on nije kvalitetan vec bi mogao biti bolji, narocito zato sto je on u smart klasi muzickih rjesenja nokie nasljednik avangardnog N91.
Inace on ima sve pocev od blica, sa mogucnoscu koristenja kao lampe, super brzi procesor, komtan RAM cini mi se oko 50 Mb, pristojan displej, vrhunski kvalitet muzike, mislim najbolje sto nokia moze da pruzi, 2,4inca displej, plus 8Gb memorije ili 2Gb kod osnovne varijante.
E sad koliko kosta ne znam, 8Gb je bilo prije sve ove gungule 320 evra, znaci nekih 100 evra skuplje od E51, ali i zato je kompletniji u svkom pogledu.
A zasto je E51 prosjecan telefon za zahtjevnijeg korisnika,
2 inca su totalno ne upotrebljivi za surf, to znam jer ja preko gprs-a surfam na svom 2,6 inca displeju i nikako se to nemoze nazvati komotnim, i opet bas sam juce bio u jednom internet kafeu, i mogu samo zamisliti sta bih uradio sa tim telefonom, sigurno bi mi nakon samo najosnovnijih stvari koje bih uspio da obavim, odustao od daljeg pacenja.
Isto tako svi oni programi za pustanje videa su apsolutno suvisni, jer ko ce da bulji u toliki displej.
Ja na svom fonu imam dva filma i ne gledam ih bas cesto, niti pravim update sa novim filmovima, jer se samo umorim gledajuci, tj. gledam ja njih kad hocu da zaspem sto brze :) :D
Onda podji od kvaliteta komponenti za muzicku reprodukciju koja se ugradjuje u E seriju.
Jedno im sigurno fali, a to je glasnoca.
Da ne idem dalje.
Znaci kada ja razmisljam o nekom ko bi koristio E51 ja sigurno ne mogu da zamislim da to cudo koriste neki od nasih cijenjenih i naprednih clanova :D .
Znaci daleko najbolji predlog je N81, samo se Zmaj, jos nije izjasnio koliki mu je budzet.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Vincent »

OK, prihvatam argumente, samo što E serija pokriva većinu stvari osim multimedije... :) Na kraju krajeva, najvažnije je da se Zmaj napokon uključi u ovu raspravu i doda još ponešto od zahtjeva...

mladja@sd
Banned
Pridružio se: Uto, 12. Feb 2008. 05:22

Post od mladja@sd »

Od svih ponudjemih N73 je sigurno najbolji,mada nista posebno nije bolji do n70!!!
Za vrednost tih telefona sigurno mozes da nadjes nesto interesantnije a mozes ponovo da kupis N70...zasto da ne,jer i moje misljenje da je to jedan od najkompatibilnijih telefna!!! 8) 8)

Masterokrata
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 13. Jun 2006. 20:10

Post od Masterokrata »

E51 je ko 6120 sa WIFI. Fali tu neka magija koja bi opravdala veliku razliku u ceni izmedju ova dva modela(pricam o realnom radu, zahebite papirologiju).
5130+Koss the plug....

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Aj da se ukljucim... :) Ako covek hoce poboljsanje,tipa kamera itd u odnosu na N70,onda N73 ili mozda N95,N82(zavisi od budzeta). Ako je covek vise poslovan,E51 apsolutno best buy... Sto bi reklo,ili N73 ili E51.
Nokia E71... Elegant, but deadly

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Zmaj,moja preporuka bi ti bila na prvom mestu n73 koji sa najnovijim softverom skoro uopste ne koci u radu,port za usb i slusalice normalno funkcionise,muzicki plejer je mnogo bolji na n73,ekran,baterija,kvalitet maske(ovo zavisi)kamera.A na drugom mestu bi ti preporucio n80 koji ima wifi i sa tim su velike mogucnosti(osim koriscenja neta za suff,chat,prava stvar je internet telefonija),jedan od najboljih ekrana kod s60,a jedino je baterija malo slabija.
P.S. Jesu n73 i n80 oldtajmeri ali su mnogo bolji i od nekih skupljih i novijih modela,pozz
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Zmaj
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Zmaj »

Ajde da se malo i ja uključim.Šta znam da postoji trenutno neki model (možda N95) koji smatram da bi mi nešto krucijalno novo i mnogo bolje doneo nego što imam sa N70 kupio bih ga bez razmišljanja.Meni u principu sve na N70 odgovora što ima, zato sam je i kupio.Od Symbiana, do FM radija i slično...Najviše mi smeta kod N70 je to što je previše debela (ostale dimenzije su manje više ok) pa je samim tim glomazan telefon iako nije mnogo velikih dimenzija. Znači na sledećem telefonu se ne bih odrekao FM radija,kamere i symbiana sve ostalo dolazi u obzir.
Ne znam da li ima neke velike razlike izmedju 2MPx i 3MPx kamere kod Symbian Nokia ali bi bilo glupo da sledeći telefon nema bolju kameru od N70 ili da ima lošiju rezoluciju videa(6120).

Drugo N80 mi se svidja po karakteristikama ali ako je deblji od n70 (a jeste) onda mi se ne bi uopšte svideo.
Wifi je možda super stvar ali ne znam da li bih ja to i koristio, koristim GPRS baš dosta po malo i WAP, koja je prednost WiFi u odnosu na njih (koristim MTS).

Mislim da je poklopac kamere jako bitna stvar, ispravite ako grešim, pogotovo ko ne vodi mnogo računa gde i kako spušta telefon.
Onaj pop port za slušalice i usb na N70 mi je davno na izdisaju, ima loš kontakt pa često ne daje zvuk na obe slušalice. Tako da mi se mnogo više svidja varijanta sa odvojenim 2.5mm izlazom i posebnim USB mini portom.

Šta znam kad sve saberem i oduzmem nekako mi se čini da N73 ipak ima najviše pluseva, ali opet mislim da nije toliko bolji od mog N70 da bih davao toliku razliku u ceni.

A predlog da kupim opet N70 je malo apsurdan.Bezveze je da kupujem opet isti telefon, ne ide to...
A do koje cene pa šta znam cena mi nije toliko presudna ali da ne bude mnogo skuplji od N80 i N73ME (kupiću polovnjaka naravno).
Born to be wild!!!

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

Ne bih rekao da su bolji ali su prelezali te neke tzv. decije bolesti koje noviji telefoni nisu pa su zato problemi sa njima, hardverske prirode, mnogo cesci. Pre svega mislim na dzojstik kod N73 i na slajd kod N80. Sto se tice baterije, ja ne znam kako ostalima ali meni baterija komotno drzi 2 dana koriscenja, bez gasenja i drugi dan uvece imam jos 3 crtice ali ga ipak stavim na punjac. Sto bi reklo da bi izgurao nekom manje zahtevnom korisniku i do 3 dana tako da ne vidim da je to neka mana jer nema sanse da ti se desi da se baterija skroz isprazni pogotovu sto sad punjac mozes kupiti za kutiju cigara...

Odgovori