SonyEricsson u krizi!!!

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

SonyEricsson u krizi!!!

Post od McLaren F1 »

Slika
SE je pre par dana objavio finansijske rezultate u Q2 (april, maj, jun). Tokom druge cetvrtine 2008., SE je doziveo porazavujece rezultate, i jos jednom sa opravdanjem da se trziste pokazalo poprilicno konkurentnim. Ovo je jedno treci put da se opravdavaju ovakvom "velikom" izjavom.
Pa, da vidimo rezultate, koji su inace jako losi :smutny: :

* Tokom druge cetvrtine 2008., Sony Ericsson je isporucio ukupno 24.4 miliona aparata. To je manje nego ukupan broj isporucenih aparata u Q2 2007. Pad u odnosu na proslu godinu: -2.05 %

* Prodaja je donela ukupno 2,820 miliona evra. Jos jednom, znacajno manje u odnosu na proslogodisnju prodaju. Pad u odnosu na proslu godinu: -10.35 %

* Ukupan profit je pao sa 29.2 % u Q1 na 23.1 % u Q2. Pad u odnosu na proslu godinu: -28.14 %

* Radni prihod je opao, i sad je negativan, i sad je -2 miliona evra. Pad u odnosu na proslu godinu: - 100.63 %

* Neto prihod je pao na 6 miliona evra. Pad u odnosu na proslu godinu: -97.28 %

Licno, mislim da je jedan od uzroka za ovakav finansijski pad izbacivanje "brda" low-end telefona, i veliko zanemarivanje high-end klase. Istina, SE pravi poprilicno dobre high-end telefone, al njihov br. (modela) je veoma mali, barem u odnosu na konkurenciju koja izbacuje mnogo vise high-end telefona. Takodje, SE je bio veliki lider u izbacivanju i predstavljanju novih tehnologija na trziste mobilnih telefona, nadam se da nije potrebno da sad nabrajam kojih, a danas se samo hvale time, na racun stare slave.
Ako nastave sa ovakvim trendom loseg poslovanja, ne pise im se bas dobro! :smutny:
Sta vi mislite, koji je uzrok ovakvog pada, i sta SE treba da uradi da bi se povratio, odnosno kako da bude i bolji nego u najboljim danima! :roll: ;)

Izvor: >>SonyEricsson<<

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Uzrok pada je sigurno slabo razradjen plan i program izrade novih modela i "napadanja" zeljenog kupca na trzistu!
Sam si rekao (i tu si upravu) da su u zadnje vreme izbacili masu low-end telefona, a takvima je preplavljeno trziste sto od strane SE, Nokie, Samsunga..., s tim da ti SE-ovi low-end telefoni ne daju nikakva poboljsanja u odnosu na istu klasu telefona iz konkurentskih kompanija!
Recimo meni je totalno ne logican potez sto su sad istovremeno izbacili 3 uredjaja iz W serije! Pa naravno da tako nece uspeti da ostvare neki veci profit kada se kupci rasprsuju! Recimo W960 je odlican telefon ali cena koju je SE predstavio bez poreza i drugih obaveza je u startu visoka s toga je i bio los odziv kupaca za istim!
Dalje, najavljuju X1 skoro godinu dana i sada kada treba da se nadje u prodaji nalaze se informacije (Eldar rece) da ce izaci tek decembru i to po ceni od nekih 800-900E!!! Mislim da je ipa mnogo E dati za takav telefon iako je jedan od jacih tel koji trebaju da izadju na trziste!
Trebali bi poceti proizvoditi high-end uredjaje koji ce biti pristupacniji vecoj kolicini ljudi! E sada koliko je to moguce oni sami znaju u kompaniji!
Takodje potrebno je smanjiti troskove proizvodnje da bi kompanija mogla opstati ali to sa sobom povlaci neke druge probleme!
Verujem da bi sa pravom poslovnom politikom i sa recimo po 1-2 kvalitetna uredjaja iz high-end klase (w,k,p) postepeno ali uspesno izvukli iz trenutnog problema!
Naravno negativno poslovanje nije doslo preko noci tako da ni izlazak iz krize nije moguc na brzaka!

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od McLaren F1 »

IDzO napisao:Uzrok pada je sigurno slabo razradjen plan i program izrade novih modela i "napadanja" zeljenog kupca na trzistu!
A da, to sam zaboravio da pomenem!
Do sada su menjali najmanje 2-3 puta roadmap, odnosno ni oni sami nisu znali sta hoce, sto uopste ne prilici ni slabijim kompanijama, a kamoli SE, koji ipak vazi za jednog od lidera na trzistu! :roll: ;)

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Iz sve ove price na prvi pogled se namece zakljucak u kojoj mjeri je mobilna industrija postala dinamicna, samo nekoliko losih kvartala su dovoljni da uzdrmaju kompaniju, a neke i da ugasi (siemens,panasonic i dobrano motorola)
Sto se tice SE, problem nije nastao juce.
Osvrnuo bi se tamo na Septembar prosle godine, kada je SE ponukan losom prodajom,i vremenom da izadju novi modeli, spustio cijenu fonova iz uiq3 segmenta.U to vrijeme prodaju drzi k800, dok ju u nizoj klasi w serije takodje podbacaj, tj. nista nowo nakon uspjesnog w810.

Nakon ovog,imamo podbacaj perjanice iz K serije,preskupi a nicim revolucionarni w960,i nejasan koncept, G serije.
Sve karakteristise upotreba stzarog modela CPU, dok za to vrijeme,nokija vec skoro godinu koristi novi CPU takta 369mhz.
Cak ni xperia nije u stanju da povrati kompaniju.
Sta to xperia donosi novo i bolje u odnosu na touch pro,nista a kasnice i bit ce skuplji.
Moguce da razlog losih rezultata je i vezivanje SE-a za uiq3 platformu koja meni lezi ali nikako da zazivi kao s60.
Rezultat toga je ovaj eksperiment sa windowsom.
Da ce se nesto promjeniti, tesko, sto zbog odbacivanja nekoliko najavljenih modela (mi jos uvjek nemamo nasljednika revolucionarnog p990) sto zbog kasnjenja xperie,dok ovu budzetnu klasu necu ni da spominjem.

Sto se tice globalnih odnosa, tesko da se u ovoj godini neko moze suprotstaviti nokiji ( mene ta monotonija ne raduje)
Treba samo poci od stravicno jake ponude ,pocev od N95 8gb,kao najbolja multimedia,
nevjerovatno dobru kupovinu sa N82,pa do nikad jeftinijeg smarta 6120.
O novitetima, koji su za razliku od SE-a vec u ponudi kao sto je E71, necu ni da govorim..
Jedina pozitivna stvar je vrlo realan scenario sa w960, identican onom koji se desio sa w950, sto mene raduje i sto necu propustiti, samo je pitanje kad ce se to desiti.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

igord
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 21:46

Post od igord »

Nokia je pao profit za oko 60% .

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od McLaren F1 »

Upravo tako! :wink:
I Nokiji je pao profit za oko 61%, kao i vecini kompanija, sto je posledica slabe i nestabilne ekonomije koja vlada u svetu u poslednje vreme, tako da je i to jedan od faktora velikih gubitaka SE-a, ali ni to nije opravdanje za tako slabo poslovanje jedne takve kompanije! :roll: :wink:

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Meni se cini da ce Nokii jos vise opadati profit zbog toga sto modeli koji dolaze su skoro svi isti!
Ima nekoliko modela koji su najavljeni i nijedan ne izgleda nesto radikalno promenjeno! Svi su na kalup N95, sladeri sa klasicnim izgledom! Nista sto je vredno pomena!
Ako nastave sa ovakvim trendom izbacivanja istih/slicnih modela, iako su iz N serije i smart su, ne verujem da ce se veliki broj kupaca opredeliti za zamenu svoji 95 ica za neki novi slajd iz N koji je 90% identican prethodniku!

igord
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 21:46

Post od igord »

IDzO, dobro kazes, sad su poceli kao samsung, sto vise telefona to bolje. Svake nedelje novi.

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od McLaren F1 »

Taj trend je poceo da se javlja i kod SE-a, odnosno sada to postoji vec neko izvesno vreme!
Verovatno misle (SE) da ce izbacivanjem gomile low i mid-end telefona na trziste pokriti svoje gubitke, odnosno da ce ih to izvuci iz krize, dok sa druge strane zanemaruju sve vise i vise hig-end telefone, koji su ih bas i proslavili i doveli na vrh!
Mozda misle da je dovoljno izbaciti jedan flagship iz Cyber-Shot serije, jedan iz Walkman serije, i jedan UIQ flagship, i da je to to sto se tice high-end, i da sve ostalo treba da su jeftiniji telefoni koji se razlikuju samo po dizajnu i po par funkcija, dok su u sustini svi isti!
Razumem ja da treba da se prave i jeftiniji telefoni, i da i oni donose veliku zaradi, pogotovo u Kini i Indiji, al zbog toga ne treba da se zanemaruju skuplji i kvalitetni telefoni koji donose revolucionarne funkcije, po kojima je SE i te kako bio poznat, i koji takodje donose dobar deo ukupne zarade! :roll: :wink:

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Pa kad im je dizajn cigla koja prkosi promeni od pocetka vremena...
A onda bi usput neko mogao da im posalje inzinjerce da im objasni sta to bese OS, jer su po svemu sudeci to odavno zaboravili. I dok svi svoje telefone reklamiraju kao univerzalne multimedijalne sve u jednom telefone, SE ima politiku ako hoces muziku bla bla, ako hoces kameru bla bla... Ali 'ajde da im je to samo marketing, nego oni kod muzickih degradiraju kameru, kod ovih drugih ono frugo itd... Nesigurno ubacuju nove funkcije, a i kada se rese da osveze ponudu, ta svezina obicno bude kao rosa u podne.
I na kraju, sta reci osim- Ko ih j... kada u 2008 godini, oni idalje koriste QVGA za video.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Dancsi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pon, 16. Jul 2007. 12:34
Kontakt:

Post od Dancsi »

Takodje im je malo glupo sto ni u cemu nisu prvi... kad su izbacili k850, n95 je vec uveliko dominirao trzistem high-end telefona ... Takodje je i Xperia trebala da se pusti u prodaju ranije, jer ovako uopste nama sanse protiv htc touch diamond koji je uzgred i oko 70 posto jeftiniji (x1 je 700 evra, a diamond je <500)
N82 black, v31 sw, hakovan i 4gb kartica u njemu =)

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od McLaren F1 »

Dancsi napisao:Takodje im je malo glupo sto ni u cemu nisu prvi... kad su izbacili k850, n95 je vec uveliko dominirao trzistem high-end telefona
Bas tako, cini mi se da sam i to vec naveo ;)
U onome u cemu su bili najbolji, a to je da su bili prvi u predstavljanju vecine novih tehnoloskih resenja za mobilne telefone, sada vise nisu! :smutny:
A poredjenje izmedju N95 i K850 i nije bas realno jer su oba pravljena za 2 potpuno razlicita tipa korisnika, mada si verovatno mislio (poredio) kamere, i tu si u pravu! ;)
Mada eto, meni licno, jedina mala uteha je taj C905 (prvi telefon sa 8Mpx, ne racunajuci van evropska trzista), tako da se nadam da ce on biti dobro odradjen, i tu pre svega mislim na kameru i sw! :unsure: ;)
Al kao sto rekoh, jedan telefon ne vadi kompaniju! :roll: ;)

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Jedino ako Samsung ne pretekne C905 i pre njega stigne u prodaju na trziste! ;)
Citao sam na Mobile-review sajtu javio se Eldar gde je prokomentarisao da C905 nije bas nesto i da ce ga Nokiin model presisati koji ce se predstaviti krajem 2008 ili pocetkom 2009!
Sve u svemu ostaje nam da vidimo sta ce biti!

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Verujem da ce se to i desiti. A da ce ih na neki nacin i nokia po tom pitanju preteci. Imajuci u vidu koliko su samo puta pomerili izlazak i prodaju odredjenih modela, ne bi me cudilo da SE C905 izbaci tek kad se Samsungov (A mozda i Nokiin tel) lepo smeste na trzistu.
Nokia E71... Elegant, but deadly

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ajd' sad i ja da unesem malu pometnju u redove... Tako su i Sony i Ericcson polako ali sigurno kaskali za konkurencijom i onda nastade SonyEriccson... Smrdi mi sve vise da ce se ponoviti isti onaj scenario od pre par godina s tom razlikom sto nemaju vise s kim da se udruze. Jednostavno konstantno kasne i mislim da polako ali sigurno padaju sa te lestvice dominantnih brendova.

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Kontakt:

Post od IDzO »

Mozda se udruze sa HTc-om!
Valjda su bile neke price da ce ih HTC kupiti! :wink:

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

IDzO, koliko sam ja upucen u te stvari bile su price da ce SE kupiti HTC,zbog pravljenja smart telefona sa win OS (gde je htc ipak glavni baja),jer u delu trzista sa smart telefonima SE jednostavno nema sta da ponudi...
UIQ platforma jeste savrsena za napredne korisnike,ali za obicnog korisnika ona je ponajmanje user friendly...a obicnih korisnika je najvise....i oni dodnose novac...
SE je bio pionir u razvoju tehnologija kod mobilne telefonije,prvi masovni kolor ekran (t68),pa prva kamera na telefonu (t68i),pa odlicna kamera sa autofokusom (k750i),kada je nokia kao odgovor na njega izbacila 6230i,muzicki telefon (w800,810)pa jos bolja 3.2 mpx kamera sa xenon blicem (k800i) i onda pad,i to kakav.... :cry: :cry: :cry:
Siemens je takodje bio pionir u razvoju mobilnih telefona,a gde je on sad???
D500&E71

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator

Post od McLaren F1 »

loki13 napisao:pa odlicna kamera sa autofokusom (k750i),kada je nokia kao odgovor na njega izbacila 6230i...
Koja i dalje nije mogla da se poredi sa K750! ;)
Ma ima raznozraznih prica, a jedna od njih je i ta da ce od kraja 2009.-pocetka 2010. poceti da koriste Nokijinu S60 platformu na svim svojim uredjajima! :roll: :wink:

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Kako li ce se samo zvati taj konglomerat od proizvodjaca, kad se udruze sa HTC-om.
loki13,
Jeste UIQ je bas fin, barem meni i bilo bi mi zao kada bi se stavila tacka na njega, bas sad kad je probijena zastita, i kad ce se njegove mogucnosti uvecavati iz dana u dan.
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Hm. Sumnjam. To bi ih izaslo skupo bogumi... A najveci problem je ponistavanje sopstvenih proizvoda... Npr W910 i W760... Krajnje slicni... A iz iste kuce...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Odgovori