Dogodine skuplji domaći, a jeftiniji strani pozivi

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

da to jeste treba zvati dzoa sa bagerom :lol: :D i tacka ,ratel i rra je ss izvrna pesnica lelekoma to svako zna

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ne kukam ja uopste da je sve Telekomovo, iako mozda iz mog posta to tako izgleda, ja sam samo ozlojedjen koliko se u ovoj drzavi osljari, i sve radi samo da se nekako zakajla, da se zamaze, da se omajmunishe,... e to me iritira. Ovo sto si pomenuo, integracija mobilne i fixne, pa VoIP, pa joooooooooooooooojjjjj.... A sve moze prilicno lako i jeftino da se reshi. A da ne pominjem IM, i PTT sto danas svi telefoni imaju, a mi nemamo servise :(
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Kao sto kazes miodrage, u ovoj zemlji se sve radi naopako. I ono sto je mozda dobro, vrlo brzo se upropasti, sto namerno, sto iz neznanja. Ali sve je to postalo normalno i desava se svakog dana. Mene bi cudilo kada bi se nesto uradilo korisno i kako treba.
Evo jednog primera iz mog kraja. Dakle, kod mene u Sokobanji kada padne kisa ulica je poplavljena vodom jer ona nema gde da otice. Glavesine iz opstine i strucnjaci arhitekte i gradjevinci su to pokusali da rese tako sto su napravili odvodni kanal IZNAD puta, zaboravili su da voda tece na dole (nizvodno) a ne na gore (uzvodno). Tako da je ulica i dan danas poplavljena kada pada kisa a kanal iznad je suv kao barut. Eto resenja. Ne zna covek prosto da li da se smeje, da li da place.
Uopste ne sumnjam da strucnjaci ovakvih umnih sposobnosti sede u upravnim odborima Telekoma. I ne samo tu, takvi nam vode i drzavu. Sve rodjaci i mamini i tatini sinovi s mozgom ovce.

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

A ovo što su danas nađeni istorijski spisi od pre 200 godina, od neprocenjve vrednosti u istorijskom arhivu, među nekim kutijama za bacanje?

Ali ima i profesionalaca, nije baš sve u Srbiji tako.

Aleksaboy, ne znam o kom putu pričaš i da li je to o čemu pričaš baš tako, ali kanal iznad puta treba da postoji za odvod vode u useku koja bi se slivala na put, što naravno ne treba da znači da i sam put ne treba ima još jedan odvodni kanal za vodu sa samog puta, kao i da sam bude u nagibu ka tom kanalu :)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

OFF: svaka ulica treba da ima u poprecnom preseku nagib od sredine prema krajevima gde ce da se nalaze 2 mala kanala za odvod vode. /OFF
Na ovaj nachin ova drzava a pod cijim je patronatom i telekom, zele da izmuzu i poslednje novce od svojih ubogih korisnika. Dodje mi da se dogovorim sa drustvom, i svi kupimo voki-tokije (ove male igrackice sa dometom 4-5 km jer Subotica je ipak mali gradic).

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

miodrage, objasniću ti na PP detalje, a to što kažeš jeste tako ali u ravničarskim krajevima 8)

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

sigi napisao:....ratel i rra je ss izvrna pesnica lelekoma to svako zna
Mmhhh kako da ne zato je država regovala kada je ratel dao pozivni broj upravo Telekomu van procedure itd itd itd....

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

HaHa.Kake nebuloze.Pa ko još obavlja strane pozive,a ionako preskupi domaći pozivi još da poskupe...pa to je propast!Umesto da idu napred sa uslugama,oni još poskupljuju!A koliko će minut biti sada na prepaidu?Dvadeset dinara?Pa jeftiniji je mtel u cg nego mts u srbiji!bezveze skroz! :x
Nokia C6

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Nebuloze ili ne, nekom se lepo pune dzepovi. A mi bednici nista tu ne mozemo da uradimo. Slucaj isti kao i za TV pretplatu, cuti i placaj ma koliko to glupo i bez osnova bilo, da ne bi dobio po usima.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa moze da se uradi, digne se kuka i motika... samo znas kad ce ovaj narod tako da se digne? potreban je sad neki 6. oktobar.

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

Ma uvedoše pretplatu na sve živo,uspostavljanje veze se naplaćuje,nekim tamo ljudima iz lelekoma (primer) se digla ona stvar i sad će oni ne samo da poskupe,ma uvešće pretplatu na kredit (ako imaš kredita svakog meseca ti se oduzima 20% ide u rashode za pravljenje kartica i dopuna)pretplatu na wi-fi (naći će način i za to).Ma najobičnije derikože,kojima je samo u glavi način kako da opelješe nas sirotinju!A za TV pretplatu:nebuloza!Ma biće pretplate za usisivač,veš mašinu peglu etc. Jadno
Nokia C6

MB maneken
Banned
Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07

Post od MB maneken »

Jeftinije telefoniranje ka inostranstvu

Pružanje telefonskih usluga preko interneta (voip) postaće legalno do kraja ove godine, a to će prouzrokovati pad cena poziva iz inostranstva za Srbiju, rečeno je agenciji Beta u Republičkoj agenciji za telekomunikacije (Ratel).

Predsednik Upravnog odbora Ratela Jovan Radunović kazao je da očekuje da će pravilnik o voipu biti usvojen uskoro i početi da se primenjuje ove godine, a da se potpuna liberalizacija tržišta telekomunikacija može očekivati sledeće godine.
Po njegovim rečima, pravilnikom o voipu, koji je Ratel predložio, propisano je da operateri smeju da prodaju telefonske usluge preko interneta, ali neće im biti dodeljivani brojevi, što znači da će građani i dalje samo preko „Telekoma“ moći da dobiju telefonski broj za fiksnu telefoniju.
Pravilnikom, koji je Ratel predložio Ministarstvu za telekomunikacije, predviđeno je da se ne organizuje javni poziv za licence nego da se izdaju dozvole, kazao je Radunović.
On je rekao da očekuje da će od sledeće godine voip operateri korisnicima moći da izdaju fiksne telefonske brojeve, što će otvoriti konkurenciju na tržištu fiksne telefonije.
Na pitanje zašto su pozivi za Srbiju skuplji u odnosu na većinu evropskih zemalja na cenovnicima „Skajpa“, programa za telefoniranje preko interneta, voip kompanija i jeftinih operatera u inostranstvu, Radunović je odgovorio da je razlog što na taj način povezivanja nije zakonito.
Cene tih usluga biće niže kada se usvoji pravilnik za voip, dodao je on.

http://www.blic.co.yu/drustvo.php?id=55149

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Da, kad je nezakonito onda je malo skuplje. Tako to kod nas ide. Da se ne bakćemo sad s politikom i to kakva nam je skupština (primetiti da kao izraz nepoštovanja to pišem malim slovom), ali problem je u ignorisanju činjenice da nešto već jako dugo postoji i funkcioniše, ali se mi nismo setili da to regulišemo, tako da provideri rade "ilagalno", "nudeći usluge VIOP-a". Nikome oni ništa ne nude osim pristupa Internetu, ali se to ovde kreativno tumači ovako, jer veruju da je ovo i preterana sloboda i da bi to trebalo malo ograničiti, odnosno pustiti nam sve osim VOIPa, jer on još nije legalan. Demokratsko je pravo svakog pojedinca da radi šta hoće sve dok time ne ugrožava drugog, bilo osobu, bilo firmu, ali i da snosi posledice za svoje postupke, što u prevodu znači da skidanje većine sadržava sa Torrenta i sličnih servisa zaista ugrožava nečija autorska prava i slično, a VOIP ugrožava interese Telekoma. Donesite zakone pa onda recite šta je legalno. Ne može nešto da bude nelegalno ako još niko tome nije raspravljao!

A to da će cene "ka Srbiji" pojeftiniti je jako lepo i vešto provučeno, kao da je to neko vrhunsko dostignuće, a ništa se ne priča o pozivima "iz Srbije". Ali u stvari, kad malo bolje razmislim, šta ja ima da se ljutim na njih kad ja te usluge i ne koristim. Uveliko koristimo ilegalni VOIP, i šta nas briga.

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Sve se svodi na to da drzava stiti interese Telekoma maksimalno koliko moze. Pod tim mislim na monopol sto se tice fiksne telefonije i interneta prvenstveno. Da nije tako, odavno bi VOIP bio legalizovan u ovoj zemlji a i verovatno bi i dosli strani internet provajderi. Na taj nacin bismo imali jeftinije razgovore kao i internet.
Nego OK, VOIP se odavno primenjuje iako nelegalno, Skype je odavno tu a i stizu najave da ce internet pojeftiniti tokom 2009. godine. Hajde da vidimo.

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

Skype i privatni VOIP nisu nelegalni, da su nelegalni taj protokol bi bio zabranjen na telekomovom internetu, a nije. zabranjen je voip u smislu da neki provajder nudi telefonske usluge, a koristi VOIP, kao što viđate one reklame za jeftine pozive iz njemačke, tipa nazovete neki prefix pa broj, i onda to ide preko tog operatera. e to je nelagalno, i to hoće da legalizuju. :wink:

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

Ili preciznije rečneno nelegalna je terminacija VOIP'a u fiksnu ili mobilnu mrežu niko tebi neće braniti da sa kompa Skypom pričaš sa kime god želiš makar za to koristio i GPRS/UMTS ili slično. Zabranjeno je ovo što je tako slikovito objasnio DY dakle da ti sa telefona pozoveš broj sa prefiksom itd itd ili da neko iz inostranstva pozove tebe a tebi zazvoni fiksni/mobilni telefon ....

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

OK, sad mi je jasnije. Hvala. A da li onda to znaci, kada se izvrsi legalizacija, da cemo moci da npr. instaliramo mobilni Skype i da koristimo VOIP putem mobilnog telefona? Ne znam da li takva mogucnost uopste postoji, govorim u teoriji. Ali bilo bi zanimljivo da moze jer bi to smanjilo troskove, narocito u roamingu.

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Aleksaboy, mozes i sada da koristis VOIP preko mobilnog. Imas prilicno aplikacija koje ti to omogucavaju samo sto to bas i nije u tolikoj primeni kod nas. Kako da koristis? Jednostavno. Nabavis telefon koji ima WiFi i kad se nakacis na mrezu jednostavno aktiviras npr. Fring, nazoves i pricas po nekoj smesnoj ceni. To nije ilegalno, freeware je program tako da te niko nece vijati zbog te vrste telefoniranja :wink:

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Veliko ti hvala Azimuth. Evo ja u petak polecem za Norvesku i bas razmisljam kako da se cujem s mojima a da me ne kosta puno. Znaci moze tako... Super. Hvala jos jednom. :wink:

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Aleksaboy, guglaj se malo ali ja ipak mislim da je fring jedna od najboljih aplikacija u tu svrhu. Pricalo se i o tome ovde na forumu pa mozes da iscackas ako te ne mrzi :wink:

P.S. Nema na cemu, i drugi put :)

Odgovori