WiMax i CDMA, već od polovine sledeće godine

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
MB maneken
Banned
Pridružio se: Čet, 16. Jun 2005. 16:07

WiMax i CDMA, već od polovine sledeće godine

Post od MB maneken »

. Ratel je već doneo pravilnike, kojima će se omogućiti uvođenje dve pomenute tehnologije, čime će takođe suzbiti monopol Telekoma i omogućiti niže cene za krajnje korisnike. WiMax je moderna tehnologija koja omogućava širokopojasni pristup visoko kvalitetnom internetu ( preko 512 kb), ali i javna govorna usluga, dakle fiksna telefonija. CDMA je tehnologija, koja pruža mogućnost uvođenja konkurencije u fiksnoj telefoniji, ali i uvođenje interneta, nešto nižeg kvaliteta( od 128 do 256 kb). CDMA je namenjen pre svega slabije naseljenim sredinama, dakle unutrašnjosti Srbije. Oprema za CDMA kako za operatora tako i za korisnika je 10 puta jeftinija nego za WiMax.
- Odluka o uvođenju WiMaxa i CDMA je na Ministarstvu telekomunikacija. Mi smo dali predlog da se za obe tehnologije raspišu tenderi za po tri licence i to do kraja ove godine. To će biti dvostruka konkurencija Telekomu, kako u oblasti fiksne tele-fonije, tako i usluga interneta - kaže Ra-dunović. Ukoliko se dobije zeleno svetlo od Ministarstva tele-komunikacija, ove dve tehnologije operativno bi mogle da zažive do polovine 2009. godine. Uslo–vi bi bili za CDMA mrežu da do kraja 2009. pokrije celu teritoriju Srbije, a za WiMaX bi rok bio do 2010. s tim da u prvoj godini gro teritorije bude pokriveno.
- Krajnji korisnik će osetiti mnogo pogodnosti, od nižih cena do bolje usluge, pre svega bržeg interneta. Svi ovi predlozi predstavljali bi umerenu liberalizaciju našeg internet tržišta - kaže Radunović.
Slobodan Marko-vić, savetnik ministarke telekomunikacija, ističe da će se nakon primene novih propisa bitno umanjiti monopol Telekoma.

http://www.blic.co.yu/ekonomija.php?id=56735

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: Ako se na ovaj nachin umanji monopol telekoma, ja sam Jumbo Jet. Lepo kaze poslovica da papir trpi sve. Kako moze neko ovakve budalastine da pricha, to mi nije jasno. Pa u svetu bi davno bio strpan gde mu je mesto - u ludnicu.
Jedini nachin, da se Telekomu ukine monopol je da se dozvoli novom operateru fixne telefonije da kroz postojece instalacije ide i njihov signal, a da je na krajnjem korisniku da se opredeli kome ce da placa rachun.
A ko kaze da Telekom nece dati najbolju ponudu za WiMax, dobiti licencu, i time jos vishe uchvrstiti svoju poziciju? Isto vazi i za CDMA, a za to su vec i vishe nego spremni.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

misternobg
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
Kontakt:

Post od misternobg »

Savetnik je samo zaboravio da pomene cuveni izum ministarke "troskovni model" posle cijeg ce usvajanja navodno da pojeftini internet i fiksna telefonija daj boze!
Da to nema nikakve veze sa cenama pokazao je SBB koji je od 10.09. pojeftinio Interntet tacnije povecao brzinu za duplo a nije cekao da se usvoji "troskovni model" niti Branka Radujka da prosipa jos neke mudrosti 8)
Zaboravio je da kaze i da je Voip kod nas nelegalan zato sto nije zakonom regulisan :lol:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa cekaj, i Telekom je svojevremeno cini mi se jos u oktobru prosle godine uradio isto, ostavio iste cene, a duplirao brzine. To nije nista novo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

miodrage napisao:A ko kaze da Telekom nece dati najbolju ponudu za WiMax, dobiti licencu, i time jos vishe uchvrstiti svoju poziciju? Isto vazi i za CDMA, a za to su vec i vishe nego spremni.
to ce tako nakraju i da bude mi smo jednostavno takva drzava tacnije telekom je drzava u drzavi drzava :x ,nepostoji takva stvar na ovoj nasoj planeti i citavoj galksiji koja je zasticena kao lelekom

skeptichni chicha
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 17. Nov 2006. 12:35

Post od skeptichni chicha »

OK i u čemu je problem da Telekom da najbolju ponudu :? :? :?
Mislim država treba da omogući još nekome da da ponudu .... a WiMAX bi mogao da bude poprilično jaka konkurencija u fiksnoj telefoniji pa onda i kablovksi operateri bi mogli da uskoče itd itd
Upravo je to smisao onoga kada kažem da su prave adrese RATEL i RRA oni su ti (uz Vladu i njena ministarstva) koji bi trebalo to da regulišu ..... Telekom je kompanija i njihov posao je da zarade pare.
BTW ako u Telekomu članove upravnog odbora i direktora (gore pomenuti Radujko je politiki kadar DS iz Đinđićevog kabineta) postavljaju stranke na vlasti ne vidim kako bi on mogao biti država u državi jock bato Telekom je državna krava muzara koja muče kako joj vlast naredi....

Odgovori