Nokia E71
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
tomas.hokenberi, miodrage, ljudi verujte mi, nemam ni malo razloga da vas lazem, koristim E51 pravljenu za nase trziste, u jednoj poruci ima 160 mesta i na svih 160 mogu da ispisem nasa slova, ne naplacuju mi dve poruke, na postpaidu sam i potrosim paket (poruke) a u racunu imam broj poslatih poruka i sve mi se poklapa.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
sssikisss, ne mislim ja da ti lazes - mislim da jednostavno gresis. To je jednostavno tehnicki nemoguce - standard ne predvidja mogucnost slanja poruka sa karakterima izvan osnovnog 7-bitnog seta a da kodiranje ostanje 7-bitno (160 slova u jednoj poruci). To je jednostavno tehnicki fakt.
Ja pretpostavljam da ti nisi bas brojao da li si popunio svih 160 karaktera svaki put kada si slao SMS - lako je se prevariti ako se koristi 8-bitno kodiranje umesto punog unicoda (16 bitno kodiranje) posto tada mozes poslati 140 karaktera u jednoj poruci. Probaj da posaljes poruku sa cirilicnim slovima cisto eksperimenta radi.
Ja pretpostavljam da ti nisi bas brojao da li si popunio svih 160 karaktera svaki put kada si slao SMS - lako je se prevariti ako se koristi 8-bitno kodiranje umesto punog unicoda (16 bitno kodiranje) posto tada mozes poslati 140 karaktera u jednoj poruci. Probaj da posaljes poruku sa cirilicnim slovima cisto eksperimenta radi.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
E ovako, verovali Vi meni ili ne sada sam brojao i ima 160 karaktera u poruci, takodje koristio sam Č, Š i Ć od nasih karaktera posalo sam sebi poruku na drugi mobi i skinuo mi je 1.18, a toliko je jedan sms na Telenorovom tarifnom paketu Poruke.
Naravno u podesavanjima Character encoding stoji Reduced support!
Kada iskljucim Reduced support i kada stoji Full support onda jede karaktere!
Naravno u podesavanjima Character encoding stoji Reduced support!
Kada iskljucim Reduced support i kada stoji Full support onda jede karaktere!
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- tomas.hokenberi
- Moderator
sssikisss, brojac broji slova a ne bajtove koje zauzimaju a to je ono sto je bitno. Daklem kada uneses nase slovo nece on uneti oznaku za 2 slova jer to jeste jedno slovo. Problem je sto jedno slovo kod 7-bitnog kodiranja zauzima 7 bita = 7/8 bajta, kod 8-bitnog 8 bita = 1 bajt i kod 16 bitnog 16 bita = 2 bajta. Brojac ti to nece reci. Ako se koristi 8-bitno kodiranje ti onda imas na raspolaganju 140 karaktera umesto 160 (inace 140=160 *(7/8 )) i tesko je primetiti razliku. Zato sam ti rekao da probas cirilicnu poruku (latinicna slova mogu da se kodiraju 8-bitno ali cirilicna nije moguce tako kodirati pa ide 16 bitno kodiranje --> 70 karaktera u jednom SMS-u = 70 = 160*(7/16)).
Elem stos je u sledecem - jedna SMS poruka ima prostor za tekst od 140 bajta - fiksno.
Ako se koristi 7-bitni kod to je 160 slova, 8-bitni 140 i 16 bitni 70. I UVEK je tako.
Elem stos je u sledecem - jedna SMS poruka ima prostor za tekst od 140 bajta - fiksno.
Ako se koristi 7-bitni kod to je 160 slova, 8-bitni 140 i 16 bitni 70. I UVEK je tako.
tomas.hokenberi , evo malo pre sam ubacio prepaid karticu (jer brze mogu da vidim kredit) i ispunio svih 160 mesta nasim slovima i poslao na drugi telefon skinuo mi je novca za samo jednu poruku, verujem ja tebi i sad mi tek nista nije jasno
. Kako inace da ukljucim cirilicu, telefon mi je na srpskom,na latinici?

Poslednja izmena od sssikisss u Čet, 20. Nov 2008. 06:04, izmenjeno 1 put ukupno.
- tomas.hokenberi
- Moderator
sssikisss, a jel na toj drugoj nokiji mozes da ukjucis cirilcu (npr. ruski kaop jezik za unos teksta) i da posaljes na e51 i da vratis poruku
milann, evo sada pogledah i ne stize mi na druge telefone sa nasim karakterima!
Onda zato i skida po ceni jedne poruke !
Onda zato i skida po ceni jedne poruke !
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- tomas.hokenberi
- Moderator
sssikisss, Problem je sto to, ako se postuje standard, ne bi smelo da funkcionise. A sumnjam da Nokia ne salje standardne poruke.
[Edit] Nisam primetio tvoju poslednju poruku pre slanja.
[Edit] Nisam primetio tvoju poslednju poruku pre slanja.
Desilo mi se, ali ne često i očekujem da me ljudi isprave kad napravim grešku, da je ne bih pravio opet. U ovom konkretnom slučaju sam naglasio jer sam primijetio da dosta ljudi pravi tu grešku (piše fotrola umjesto futrola), pa rekoh ako ovako skrenem pažnju možda će se to smanjiti. Daklem, nisam "gospodin savršeni", nego "gospodin skoro savršeni."madness99 napisao:
a tebi se nikad nije desilo da napravis gresku u textu ili si ti gospodin savrsen pa moras ovako da naglasavas!!!

[Izvinjavam se na off-topicu, ali sam prozvan, pa čisto da razjasnim.]
Pozdrav!

iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!
- toda81
- Prijatelj foruma
- Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
- :: Note 4 N9100 dual
Najiskrenije vam kazem da e71 i pored svega sto ima ne moze da se poredi sa e61i.Danas sam imao prilike da ga cackam i kao i pre ce covek da stekne utisak da je e61i naslednik e71.Razlika u displayu je ogromna,a o tastaturi je suvisno pricati.Ovo je moje najobjektivnije misljenje.Steta sto su ovoliko osakatili e71 

Note IV N9100 dual
Imam E71 (pored E61) već nekih nedelju dana i zaista nikako da se naviknem na premalenu tastaturu. Eventualno ako bih totalno manio E61 možda zaboravim koliko je komfornija tastatura, ali ovako kada upotrebljavam oba... Ideja qwerty tastature je da je koristiš lako i brzo; ovde to ne ide.
Što se tiče brzine - munjevito je brz i ima odličan wi fi prijemnik; sa iste pozicije E71 odlično hvata signal a E61 ne.
Što se tiče brzine - munjevito je brz i ima odličan wi fi prijemnik; sa iste pozicije E71 odlično hvata signal a E61 ne.
- tomas.hokenberi
- Moderator
cenobite, Da li si ti zaista siguran da i ljudima sa Nokiama zaista stizu nasa slova? Ako pogledas raspravu na prethodnoj strani videces da ako koristis "Character encoding: Reduced support " da ti nasa slova vidis samo dok kucas (zbog T9) a da se salju slova bez kvacica. Poenta je u sledecem - SMS se salje u standardizovanom formatu i nikako ne zavisi od toga sa kog se telefona salje i na sta se salje. Izuzetak su vrlo stari telefoni koji nemaju Unicode (UCS/2 - UTF16) podrsku pa mogu da prikazu samo 7-bitne karaktere ali kod njih se poruka sa nasim slovima prikaze pomesana sa gomilom specijalnih znakova. Jedina odstupanja od standarda su metode za embedovanje kratkih melodija i slicica ali to ne utice na prikaz teksta.