Problemi sa SMS-om (kao i svake Nove Godine)
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Problemi sa SMS-om (kao i svake Nove Godine)
Daklem kao sto naslov kaze i danas, kao i svakog prvog januara, su problemi sa slanjem SMS poruka poprilicni.
Ne mislim tu na slanje oko 00:00 - u tom trenutku je "normalno" da ima problema posto jako puno ljudi zeli da se istovremeno javi. Mreza nije projektovana za situaciju kada "svi" korisnici pokusavaju da posalju poruke. Mreza se projektuje tako sto se statistickim metodama da procena ocekivanog broja korisnika koji ce u svakom trenutku slati SMS-ove. Npr. proceni se da je ocekivani najveci procenat u "normalnom danu" oko 3% i mreza se projektuje na bazi toga (npr. tako da omoguci da 5% korisnika istovremeno salje poruke).
Ali danas c mi stize tek svaka 6-ta poruka poslata sa Telekom prepaid broja.
Situacija je nesto bolja sa Telenor karticom tu mi je uspesno isporuceno "cak" 80% poruka.
Posto sada svi salju poruke normalno je da je mreza opterecenija i ocekujem izvesne probleme - ali da mi stigne tek svaka 6-ta poruka je malo previse. Deluje kao da je Telekom malo potcenio normalno opterecenje a kamoli "praznicno" ili se to korisnici pokusavaju da rese besplatnih poruka pre 14. januara pa salju i vise nego inace.
Kakva su vasa iskustva?
Ne mislim tu na slanje oko 00:00 - u tom trenutku je "normalno" da ima problema posto jako puno ljudi zeli da se istovremeno javi. Mreza nije projektovana za situaciju kada "svi" korisnici pokusavaju da posalju poruke. Mreza se projektuje tako sto se statistickim metodama da procena ocekivanog broja korisnika koji ce u svakom trenutku slati SMS-ove. Npr. proceni se da je ocekivani najveci procenat u "normalnom danu" oko 3% i mreza se projektuje na bazi toga (npr. tako da omoguci da 5% korisnika istovremeno salje poruke).
Ali danas c mi stize tek svaka 6-ta poruka poslata sa Telekom prepaid broja.
Situacija je nesto bolja sa Telenor karticom tu mi je uspesno isporuceno "cak" 80% poruka.
Posto sada svi salju poruke normalno je da je mreza opterecenija i ocekujem izvesne probleme - ali da mi stigne tek svaka 6-ta poruka je malo previse. Deluje kao da je Telekom malo potcenio normalno opterecenje a kamoli "praznicno" ili se to korisnici pokusavaju da rese besplatnih poruka pre 14. januara pa salju i vise nego inace.
Kakva su vasa iskustva?
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
-
- Mobil fan
- Pridružio se: Sre, 03. Sep 2008. 20:16
- :: Samsung galaxy Ace 2
Ja se nisam ni trudio da saljem poruke jer znam kako bude svake godine! Ali zato i sada ima velikih problema, oko 5-6 sati popodne!
Trebali su to malo bolje da organizuju! Inace i ja sam telekom prepaid broj....

Poslednja izmena od wasssup u Pet, 02. Jan 2009. 00:29, izmenjeno 1 put ukupno.
Ace 2 + 16Gb Patriot Class 10
- tomas.hokenberi
- Moderator
oggich, Ja oko ponoci nisam ni pokusavao - poruke sam slao (ili tacnije pokusavao da posaljem) izmedju 12:00 i 15:00.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Znachi ja sam bio sinoc jako prijatno iznenadjen, oko 00:10 sam uspeo iz drugog pokusaja da dobijem moje da im cestitam Novu godinu, a onda sam oko 00:30 pustio oko 160 SMS-ova odjednom - skoro svim kontaktima. I na moje zaprepascenje, do 01:40 svi do jednog su bili poslati i primljeni (delivery report). Od pojedinih ljudi sam odgovore dobijao u roku od 1 min.
Sto se mene lichno tiche, vrlo prijatno iznenadjenje ovde u Subotici

Sto se mene lichno tiche, vrlo prijatno iznenadjenje ovde u Subotici

Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
Ja sam danas poslao izmedju 13 i 14h nekih 50-tak sms-ova i na Telekom i na Telenor mrezu i svaka je stigla onome kome je namenjena jer sam dobio odgovor na svaku. Tako da ove godine sam prijatno iznenadjen.
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- tomas.hokenberi
- Moderator
Izgleda da sam ja jedini koji je imao problema sa telekom mrezom
?
Mozda je do moje bazne stanice?

Mozda je do moje bazne stanice?
- tehno maniac
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26
- tomas.hokenberi
- Moderator
tehno maniac, Koja mreza je u pitanju? Ja sam probleme imao uglavnom sa telekomom. Preptpostavljam da ni sa VIP-om nije bilo bolje posto jos uvek koriste telekomove bazne stanice (barem izvan vecih gradova).
- tehno maniac
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26
- McLaren F1
- Ex-Moderator
- Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
- :: LG G2
- tomas.hokenberi
- Moderator
McLaren F1, tja i meni je telenorova (prepaid) kartica funkcionisala uglavnom ok - medjutim telekom 

Zaboravio sam napisati da sam ja Telekom prepaid, a tata je na Telenoru postpaid i njemu je sve radilo kako treba .
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●