Nokia 5800 XpressMusic

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

tehno maniac, ja sam moj zabo za 300 cekam jos lika za kes... a 250e mi je covek od kog sam ga kupio pre par meseci davao odma, znaci dam mu telefon uzmem sta hocu dodam razliku i to je to...
tako da mislim da mozes da izvuces mozda i 280 :wink:

crnu traku nisam video kod nas... danas sam drzao onaj sa plavom i nisam obratio paznju... slabo se vidi

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Naravno da postoji "crna"
Slika
Smešno je što je baš tu sliku Telenor postavio na svoj portal, a na moje pitanje @djuice@rs koja se boja dobija...? -"Crna"- LINK

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

Vlada Zem, ova je baš lepa
Mirko BGD, nemam sluške..... samo adapter :)
Nokia C6

meex
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 06. Feb 2007. 16:30

Post od meex »

Motoman
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Ned, 11. Jan 2009. 05:46

Post od Motoman »

Na toj "skroz" crnoj 5800 ta traka je belo-sivkasta ... i takve boje je najlepsi telefon... Kako se vi cackali ovaj telefon u Telenoru ??

vukajla
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 04. Nov 2008. 22:49

Post od vukajla »

E ljudi ako nekog interesuje ja mogu da nabavim po ceni od 330e sa 1 god garancijom, ako neko želi, saljite mi na PM... i ja cekam jedan takodje :) trenutno imam n82, i dvoumim se da li da ga zamenim sa 5800, ljudi u iskušenju sam.. .(
n82 v30

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Evo sam i ja bio u Telenoru da probam to cudo...
Prebacio sam jednu pjesmu, konkretno Ceca "Beograd" na 5800, i sa standardnim podesavanjima ekvilajzera, 5800, je na najglasnijoj skali, kao w950 4 crtice ispod, u odnosu na maksimum..
Slusalice su bile hpm82.
A da budem potpuno precizan, w950 ima 16 skala podesavanja jacine zvuka , ako Vam to moze pomoci nesto, da steknete poptpuniju sliku,omjera jacina...

Kao takav mislim da je u gradu solidan, dok je u GSP na granici upotrebljivosti..
Radio u Telenor prodavnici hvata slabo, svaka druga stanica se nije cula ili je krcilo.

Note. W950 sa kojim sam ga usporedjivao ima ugradjen patch za muziku, tako da je glasan bash..

Ostale stvari rade korektno, TS je fin, jedino sto mi smeta je ono duplo tapkanje.
Imao sam osjecaj da je kvalitetan i da se nece tako lako izgrebati.
Olovka izgleda previse jeftino, ali sa njom nisam ni radio, sve moze sa prstima..

Suma sumarum, za ovu cifru i ne treba biti previse cjepidlaka, a ovo za zvuk ,mozda i poboljsaju, kroz par mjeseci od momenta kad mu omoguce pristup sistemskim fajlovima ,ako to vec i sad nije moguce...
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

dxtrx
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 03. Feb 2009. 07:18

Post od dxtrx »

pa za zvuk treba jos malo cekati jel kad isadje novi update sa nokie tada ce biti jaci jel sad jos je ovo drugi software sa nokie pa sig ce ispasti nesto novije za par nedelje

wowzer
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 02. Nov 2008. 22:42

Post od wowzer »

moze li neko da mi kaze ima li ovog telefona negde u bg-u i gde? a da nije u telenoru... nije vazno da li je na crno ili na "belo" :lol: i kolika mu je cena? hvala...
Nokia 5800 XpressMusic + 16gb + Sennheiser MX460

Igor88bg
Banned
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2008. 04:02

Post od Igor88bg »

wowzer, imas gde hoces zovi oglase brate ili imas radnje koje imaju druge telefone pozovi i pitaj ja sam u 4 nasao kazu planule su za pola dana sto mi govori da nisam jedini koji je pronaso rupu na saksiji :-) znaci samo malo tragaj i naci ses :-)

dachakg
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Ned, 18. Jan 2009. 21:08

Post od dachakg »

Ja ne znam zasto je po vama crvena traka oko telefona odvratna! Ja sam kupio 5800 sa crvenom trakom i izgleda extra,a ne deluje ni malo jeftino!!!
Na kraju krajeva,po tome se bas prepoznaju telefoni serije xpress music!!!

Igor88bg
Banned
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2008. 04:02

Post od Igor88bg »

dachakg, ovaj tel vecina nece koristiti samo kao muzicki tel vec kao i lep fensi komunikatorcic nadam se da ce se jes njih sloziti samnom ovo je ipak mocna massina :-)

milos 92
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 02. Feb 2009. 00:38

Post od milos 92 »

E ljudi kakvo je gledanje filmova na njemu ?

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

milos 92, šta misliš ....3,2 inča ekran+smartmovie znači vrh kvalitet :wink:
Nokia C6

dxtrx
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Uto, 03. Feb 2009. 07:18

Post od dxtrx »

[quote="dachakg"][/quote]

i ja se slazem stebi jer sigurno da to je oznak XM serije i ja sada imam i 5310 plavi i 5610 crveni a za par dana ide i 5800 sig plavi a i ne mi deluje jeftino bas je dobro

Izmenio:gameforce:Zabranjeno citiranje celih poruka! Sledeći put brisanje bez upozorenja!

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

evo ga detaljan opis telefona od lika koji ga je kupio!
Telefon je iznenadjujuce manji nego sto sam ja ocekivao da ce biti. Sudeci po slikama ocekujete neku debelu i tesku cigletinu koja ce vam zasigurno probusiti dzep ili otkinuti rame od nosenja. No, telefon je lagan i jaaako kompaktan. Dobro lezi u ruci i dobro je izbalansiran. 90% stvari je moguce uraditi jednom rukom ali neke stvari, recimo, prosto zahtevaju stajlus.

Izrada telefona je ok. Ne krcka, ne skripi, plastika je sasvim ok kvaliteta. Zadnji cover je malo tripozan i iz prvog puta se tesko skida dok se ne skonta a posle je lako. Nacin umetanja SIM kartice je zaista originalan Pored mesta za microSD karticu nalazi se slot za SIM. Da bi ste ubacili SIM karticu nije neophodno skidati back plate i bateriju.

Stajlus je od plastike. Kao i telefon, odradjen je ok. Jedina zamerka ide na konto mesta gde se stajlus nalazi jer se isti malo teze izvlaci i uvlaci jer je sastavni deo back plate-a. Uz telefon, kao sto znate, ide kartica od 8 GB koja je vec ubacena u telefon. Ekran telefona je zaista impresivan - odlicne boje, sjajan kontrast, ogromna rezolucija. Zaista nemam zamerki. Fotke izgledaju zaista sjajno, video takodje.

Softver je brz. Verovali ili ne. To znaci da necete cekati 4 vecnosti da se otvore kontakti, sve je instant. Telefon daje feedback na vas dodir prstima (vibrira blago) tako da uvek znate da li ste zaista dotakli povrsinu telefona ili ne. Nacin kretanja kroz menije je u prvi mah malo cudan. Naime, za neke stvari potrebno je 2 puta pritisnuti ekran. Generalno, performanse su na zavidnom nivou.

Home screen je nesto sto mene najvise razocarava trenutno. Postoje 3 "teme" a Home screen - basic (skroz prazan), contacts (imate mogucnost dodavanja 4 kontakta kao shortcutove) i shorcuts (kao i kod svih Symbian telefona). Medjutim, ono sto mene uzasno nervira je nemogucnost da se u Contacts temi postave Mailbox i Calendar dodaci kao sto to ima E serija telefona. Prosto, volim da vidim svoje mailove i taskove na home screenu i to me uzasno nervira. Takodje, inbox nije moguce postaviti ni u Shortcuts temi. Bas bezveze (doduse ja sam instalirao Mail for Exchange i nije se pojavio na home screenu kao sto se pojavljuje kod E71/E90/Ewhatever).
Znam, ovo nije business telefon ali kad vec ima tako ogroman ekran, mogli su da se potrude pa da omoguce bolju iskoriscenost istog.

Ono sto je fantasticno kod ove verzije Symbiana je povecani usability. Na primer, ako vam stigne SMS a vi se nalazite u Y-Browseru, necete morati da idete na Home screen da bi procitali SMS. Dovoljno je kliknuti na ikonicu u gornjem desnom uglu i otvorice se meni sa informacijama o broju SMS-ova i datumom. Prostim klikom, dobicete poruku. Isto vazi i za E-mail. Takodje je moguce kliknuti na Bluetooth oznaku i skociti pravo u Bluetooth podesavanja.
Ako kliknete na sat, automatski ce vas prebaciti u Clock program gde mozete da podesavate alarme. Klikom na datum, pojavice se padajuci meni sa profilima. Vrlo lepo. Ono sto takodje odusevljava je specijalni meni koji se dobije sa desne strane (vertikalni) kada se klikne na plus iznad samog ekrana. Shortcutove ste vec videli na shotovima (OVS, Web, Video, Music, Gallery...).

Telefon poseduje 3 hardverska tastera koji su malo tvrdji za moj ukus ali udobni za koriscenje. Meni sa programima je malo drugacije organizovan i sada se sve dodatne aplikacije nalaze u Applications folderu. Naravno, moguce je reorganizovati sve to ali sam sistem reorganizacije je smoran. Na primer, kod Symbiana v3 moguce je selektovati n shortcutova i premestiti ih u neki folder. Ovde to ide 1 po 1 sto je smor.

Sto se podesavanja telefona tice, poseduje skoro sve sto i svi drugi Symbiani (sem apsurdno oskudnih podesavanja za Home screen). Pored klasicnih opcija na koje ste navikli da vidite u jednom Symbianu v3 imate i setovanja za sam screen kao i mogucnost kalibracije (isti princip kao i kod Windows based uredjaja). Dakle, na zapadu nista novo.

Dalje, teme. Teme su zanimljive i nema ih preterano mnogo. Ono sto je zanimljivo je mogucnost ukljucivanja efekata. Nije nista WOW od cega bi vam otpala vilica, jer je to kod iPhone-a (ruku na srce) mnogo bolje uradjeno. Naime, ako ukljucite efekte, dobicete slide, fadein/out i jos neke animacije u menijima. Info prozorcici ce da slajduju odozdo na gore i tako dalje. Sve je to super i sjajno ali iskren da budem ne izgleda nista spektakularno. Cak bih rekao da je to jako prosecno uradjeno. Ono sto me dodatno nervira kod tih efekata je nemogucnost podesavanja istih (tipa zelim za menije samo fade efekte a za prozorcice slide). Ne, nego ako predjete iz Home screena u Application screen, desice se jedna animacija. Ako predjete u Setting, bice druga. Konzistentnost i ujednacenost = 0. Ono sto se moze uzeti kao lep detalj je to sto je background animiran prilikom selektovanja neke stavke u menijima.

O bateriji vam nista ne mogu reci jer nemam pojma koliko drzi, tek sto mi je dosao. A i svi znamo da vek baterije raste sa padom zainteresovanosti za sam uredjaj

E sad... mjuza. Ovo je jako glasan uredjaj. Cak i za moj ukus. Ja inace slusam jako glasno muziku na iPodu ali ovo je jos bolje. Sam telefon dolazi za 12tak pesama kao i sa par video zapisa. Sluske nisu sampion kvaliteta, sto je poznata "boljka" svih Nokia pakovanja, ali nisu ni toliko lose. Sam headset je skroz ok i iskoristiv. Kome trebaju bolje sluske, sve vase skupe in-ear sluske od 3.5 mm pashu. Zvuk je ok kvaliteta, slobodno mogu reci da je iznad prosecnog kvaliteta gomile MP3 plejera na trzistu.

Kamera me je malo razocarala. Da se razumemo, pravi dobre fotografije za jednu kameru od 3.2 mpx. Ali imajuci u vidu da je ovo "udarni" model Nokie, mogli su da stave bar 5mpx kameru. Zasto to nisu uradili to samo oni znaju ali ovo bi bio zaista fantastican mlatimedijalni telefon kad bi imao bolju kameru. Opalio sam par snimaka i zadovoljan sam. Slobodno mogu reci da je za 2 duzine ispred kamere u mom E71 telefonu. Postoji hardversko dugme za shoot koje ima vise "nivoa" - kratkim drzanjem fokusirate i onda pritiskom do kraja se pali kamera i dobija se slika. Potpuno isti princip vec vidjen na E90 telefonu. Kamera ima tonu podesavanja, sto je i logicno za ovaj tip uredjaja.

Kad pricamo o mrezi i kvalitetu telefoniranja, mogu vam reci da sam jako zadovoljan. Kod mene je inace ocajno slab signal svih operatera. Sa E71 recimo imam problema jer se cesto desi da mi razgovor pukne usled gubitka signala. Sa E90 imam manje problema jer ocito ima bolji prijem. Sto se 5800-ice tice, tu je rame uz rame sa E90. Kvalitet zvuka je ok, dovoljno je glasan i osetljiv.

I na kraju ono sto mnoge, sigurno, zanima je unos teksta i prosto ugodjaj tokom koriscenja telefona. Posto sam ja u zadnjih..7 meseci posedovao iPhone i Diamond, mogu da uporedim sa njima. Ono sto je svakako za pohvalu je jako veliki izbor virtuelnih tastatura. Pa kome se kako svidja. Ja sa svojim cevapima sam se relativno brzo navikao i najvise mi prija full qwerty tastatura. Da bi ste nesto otkucali potrebno je prvo da kliknete to nesto (recimo ako ste na Google.com i kursor je automatski postavljen na text box, morate da pritisnete box da bi se pojavila tastatura). U principu, sporije kucam nego na E71 ali za SMS i Web je skroz ok. Ono sto je jos jako lepo je intuitive search - ako udjete u kontakte i otkucate slovo A, pojavice vam se ostale moguce kombinacije. Recimo ako trazite Aleksandra i otkucate Ale, u zavisnosti od toga koliko slicnih kontakata ima, pojavice se ostala moguca slova i karakteri. Tako je jako jednostavno moguce doci do odgovarajuce osobe.

Suma sumarum koji ja mogu da dam posle 3 sata akanja ovog telefona mogu reci da je sasvim solidan proizvod. Zamerke idu na softver koji trazi poliranje, tacnije sam GUI - nista veliko ali vise su u pitanju sitnice koje jedan iPhone cine iPhone-om. Kada bi se softver ispolirao i animacije doradile i kada bi konacno Symbian gui bio malo vise unificiran - ovaj telefon bi bio jos mnogo bolji. Ono sto je veliki plus je kvalitet izrade, brzina i mogucnosti. Takodje, softvera ima sve vise sto je jos jedan od razloga da ovaj telefon udje u razmatranje (u slobodnoj prodaji kosta oko 300e).

That's my 2 cents.

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Pa OK, korisno, to je uglavnom ono što se može pročitati sa raznih "5800 user reviews" :)
kefalo, u vezi "glasnosti", to otprilike znači da je "glasan" kao w950 (bez patch)?
:wink:

kefalo
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 04. Jun 2007. 19:46

Post od kefalo »

Vlada Zem, Mozda i glasniji od w950 ali minimalno, recimo 10%, mada nemoj da me drzis za rijec, jer to je bilo davno, a ovo poredjenje juce...
Ja ne vjerujem da ce neka nova verzija softvera ista poboljsati, prije ce biti da ce omogucavanje pristupa sistemskim fajlovima popraviti stvar, kao i kod UIQ3.

Ono sto je mene najvise dojmilo je veliki ekran, pristojne dimeznije i pristupacna cijena, sto u startu od pustanja u promet nije imao niti jedan prethodnik bilo kog proizvodjaca.

Note, ovaj mali eksperiment sa zvukom sam jedva obavio jer je veliko interesovaje za ovim telefonom, tako da se vec sad moze pretpostaviti da ce se moci vidjeti na svakom cosku...
Doktor Foster, krenuo za Gloster u vrijeme strasne kise.... U baru je stao, do pasa propao u Gloster ne ide vise....
SE W950+senheiser sluske, MOto F3

vukajla
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 04. Nov 2008. 22:49

Post od vukajla »

evo ja imam da ga prodam novog za 330e sa 1 god darancijom, ako nekog jnteresuje neka se ja vi na pm..... a i planiram da ga zamenim za svoj n82 :)
n82 v30

spice1
Banned
Pridružio se: Sre, 28. Jan 2009. 08:43

Post od spice1 »

hoce sestra da mi uzme 5800 ili n79 u telenoru ali su kodirani pa me zanima ako je neko od vas uzeo fon kod njih jel ste probali mozda hard reset ili mora u servis?

Odgovori