Nokia 5800 XpressMusic

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
carov
Banned
Pridružio se: Pon, 12. Jan 2009. 05:21

Post od carov »

a bre kad se ubaci handy shell ima svega i svacega na desktopu.... i vise nego sto treba ,......8) 8)

Igor88bg
Banned
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2008. 04:02

Post od Igor88bg »

tehno maniac, ba bas i nije tako ali ok po meni je lakse da je uradjen kao symbian 9.3 al ok !

ladan burek
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 15. Feb 2009. 20:42

Post od ladan burek »

molim za pomoc,savet sta da uradim. pre dva dana sam sa nokijinog sajta uradio update svog telefona 5800 express music i sve je bilo ok sa radom dok nisam ugasio tel.nakon pokusaja ukljucenja samo se na kratko oseti vibracija i tel. nece da se ukljuci!!!

markosvaba
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 26. Jun 2007. 18:33

Post od markosvaba »

Hard restet zvezdica zelena slusalica i 3 i pali :lol:

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

Nokia 5800 user review

Pakovanje, dodatna oprema:
Otpakivanje potseća na otvaranje novogodišnjih poklona ispod jelke. Kutija je mala, ali svaki otvor je popunjen.

U kutiji se nalaze:
-Telefon
-Baterija od 1380MAh (BL-5J)
-Punjač (AC- 8 )
-Slušalice (HS-45)
-Nastavak sa kontrolama za muzički plejer (AD-54)
-USB kabal (CA-101)
-TV kabal (CA-75U)
-8GB micro SDHC memorijiska kartica (MU-43)
-Futrola (CP-305)
-Postolje (DT-29)
-Stylus plectrum (trzalica) na vezici (CP-306)
-Dodatna stylus olovčica
-Uputsva
-MiniDVD sa softverom

Dizajn, veličina:
Dizajn telefona nije ništa spektakularno. Smiren, nenapadan i nenametljiv. Prilično je bezličan, neće odavati utisak muzičkog telefona, nego nekog allround Touchscreen telefona. U neku ruku je to u pozitivna osobina, neće biti mnogo radoznalih pogleda tokom pričanja ili u bilo kojoj drugoj situaciji.
Noću na klubskom stolu u kafiću, izglancan će izgledati pristojno. Neće mamiti poglede svetlosnim efektima i metalom kao samsung night effect ili soul serija, tako da telefon nije za fensere i one kojima telefon služi samo za pokazivanje. Ono što ga izdvaja jeste privezak u obliku trzaluce, koji izgleda veoma efektno
Na prednjem delu se nalazi veliki touchscreen ekran, tri tastera (meni, zelena i crvena slušalica). Na gornjem delu je slušalica, nokia xpressmusic logoi, senzori, 3g kamera i multimedija taster koji je u stvari logo xpressmusic.
Na bokovima se nalazi prostor za MicroSD i SIM karticu, volume tasteri, taster za zaključavanje i dvostepeni kamera taster. Tu su stereo zvučnici i rupa za privezak.
Dno je prazno, a na vrhu su jako lepo grupisani svi džekovi, štekovi i slično i pali/gasi taster.
Telefon se veličinom i težinom može uporediti sa nokiom N82, što znači da je telefon podnošljivih dimenzija, ali da ga ne možete samo staviti u džep i zaboraviti da je tu.

Izrada, materijali:
Telefon deluje solidno, nema škripavih delova, mada se tu i tamo ponegde može čuti neko škripanje.Jedini zazor postoji kod volume tastera, i nije alarmantno veliki, ali iritira.
Poklopac baterije je odličan, čvrsto je pričvršćen i izrađen od jako kvalitetnog gumiranog materijala. Poseduje kružni šablon koji osvežava monotonu zadnju stranu.Okvir oko kamere je metalan, ali se jako brzo grebe, i to se nikako ne može sprečiti.
Ostali deo telefona pokriven je glossy plastikom koja skuplja svu prašinu i otiske prstiju i samim tim narušava izgled telefona. Ja briskam telefon svakih 5 minuta, ali se prljavština jako brzo skuplja.

Ekran:
3,2", 360x640, TS i 16m boja su pravi praznik za oči
!Pikseli nisu vidljivi, boje su izuzetno lepe i žive. Iako se ne može videti na prvi pogled zbog tamnih tema, slike i klipovi izgledaju fenomenalno i nekako "glossy". U odnosu na npr. N95 8gb, ekran je (zanemarujući razliku u veličini i TS) neuporedivo bolji.
Touchscreen lepo reaguje, potreban je malo jači tap nego na iphone-u ali ništa strašno. Svaki tap propatiće vibracija da da do znanja da je neka akcija izvršena. Vibraciji se može podešavati jačina, i može se skroz isključiti.
Na kraju, ostaje žal sa OLED matricom tj. nešto boljom vidljivošću na suncu, koja je očajna.

Operativni sistem:
Symbian S60v5, drugi je pokušaj kombinovati TS i symbian (prvi je UIQ, koji je neslavno prošao), i izgleda kao blago unapređen FP2, prerađen i adaptiran za touchscreen.Prvo, 3 varijante desktopa:
1.Basic-standardna, bez ikonica, prečica bez ičega na ekranu (sem naravno uobičajenog)
2.Contats bar-može se staviti do 4 kontakta, i klikom na sličicu sa kontaktom, može se videti istorija poziva, direkno nazvati ili poslati poruka kontaktu, i videti ima li neki događaj vezan za taj kontakt
3.Shortcut bar-linija sa 4 prečice, koje se mogu podešavati, i search linija.Kada je upaljena muzika, može se videti koja pesma se pušta.

Novina je direktan pristup aplikaciji sat klikom na sat, ili podešavanje profila i prečica kalendar tapom na datum.
Sat je sada u svakom podmeniju.Lepe animacije prate sve što se radi.
Od aplikacija tu su help, download! file mngr, bounce (igrica ista kao ngage verzija, sa malo smornim kontrolama), maps Global racing, a dosta zanimljiv aplikacija moguće je skinuti preko download! aplikacije.
Dalje, pozadina ide preko celog ekrana, i moguće je postaviti više pozadina da se međusobno smenjuju i odrediti vreme na koje će menjati pozadina.
Sama brzina symbiana je odlična, zastajkivanje je primetno samo kada se ulazi u aplikacije i galeriju,iako ima slobodno samo 45MB RAM-a (uz upaljen handy shell)

Kamera:
Kamera je prosečna u rangu sa 6500s, poslužiće za neobavezno fotkanje i neko štampanje fotki. Podešavanja su standardna za S60 telefon (n82, n95...), a tu je i geotagging (od v20 verzije softvera).Interfejs kamere je finger-frendly. Savetujem igranje sa podešavanjima, jer se uz podešavanja mogu dobiti odlične fotografije.
Neke slike sam postavio u temi slike sa mobilnih telefona.

Muzika:
Naravno-razbija! Zvuk na zvučnicima je odličan, možda malo bolji od N95 8gb....ne jači, nego kvalitetniji i puniji...Zvuk sa standardnim sluškama nije loš, ali je preporučljivo uzeti neke kvalitetnije. Sa sennheiser CX400 sluškama odlično zvuči. Opcija bass booster mi se baš sviđa, daje kao što joj i ime kaže jak bas. Interfejs je maltene identičan kao kod S60 v3 uređaja. Sa 8gb memorijikom karticom je sigurno da će prostora uvek biti. Jedna od zamerki je nepostojanje muzičkih tastera, ali to donekle nadoknađuje adapter sa kontrolama.

Video:
Bilo bi šteta ne iskoristiti kombinaciju odličnog 3,2" ekrana, jake baterije i stalka koja daje odlične rezultate. Film .3gp ekstenzije sa VGA rezolucijom i prevodom odlično izgleda. Slika ne secka, ton i slika su usaglašeni, a i titl može sasvim komotno da se čita. Za reprodukciju je najbolje koristiti standarni plejer u kombinaciji sa konvertorom (preporučujem nešto iz Allok asortimana ;) )

Gaming:
AKo vam je igranje igrica glavna zanimacija na telefonu, zaobiđite 5800. Uz ovaj telefon se za sad nećete naigrati (možda se situacija popravi sa najevljenim ngage-om za v5). Uz telefon se dobijaju bounce i globar racing, koje nisu loše i mogu da se igraju. Ostale igrice koje nešto vrede jesu sudoku, lucky coins, boom blox i x-dancery.

Internet:
Zahvaljujući velikom ekranu, internet browsing na 5800 je odličan. Standardna aplikacija za web i wap browsing nije loša, ali je bolja kombinacija opera mini, koja je mnogo bolja i troši manje kredita. Fabrički su tu aplikacije za facebook i mySpace, pa vam preostaje samo instaliranje Opere Mini i Fringa. Ima i wi-fi što internet iskustvo čini još boljim, pogotovu za kredit :)

GPS navigacija:
Prvi korak je instaliranje garmina. Nokia maps su totalno useless. Garmin radi vrhunski. Satelite nalazi jako brzo, mape su detaljne i precizne. Zahvaljujući velikom ekranu, Garmin odlično izgleda i još bolje funkcioniše. Stalak koji se dobija uz telefon može dobro poslužiti za navigaciju.

Pisanje poruka je maksimalno olakšano zahvaljujući različitim metodama unosa teksta.
1.Alphanumeric keyboard-standardna tastatura koja može da se koristi jednom rukom i golim prstima.Podržava portrait i lanscape mod.
2.mini-qwerty-mala qwerty tastatura koja se koristi uz pomoć stylusa.Podržava portrait i lanscape mod.
3.Full screen qwerty-velika qwerty tastatura, finger frendly, može da se koristi u lanscape modu
4-Handwriting recogniton-prepoznavanje slova koja se crtaju stylusom.Iskreno, bio sam zapanjen brzinom ovog načina unosa teksta!

Acellerometer:
Telefon ima ugrađen accelerometer koji služi i za nešto više sem okretanja menija. Npr. može se produžiti alarm (snoze) i utišati poziv okretanjem telefona ekranom na dole.
Postoje jako zanimljive igrice koje koriste accelerometer, npr. resco bubbles, marble maze, dice box...

Baterija:
Telefon koristi li-ion bateriju od 1380MAh. Trajanje baterije je u proseku 3 dana, pri konstantnom mučenju izdrži dva dana, a može da dogura i do četvrtog dana.

Toliko od mene :)
Poslednja izmena od tehno maniac u Sub, 14. Mar 2009. 02:56, izmenjeno 6 puta ukupno.
Nokia C6

ladan burek
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 15. Feb 2009. 20:42

Post od ladan burek »

probao sam hard reset je na 5800 crvena, zelena slušalica i kamera dugme i pali ali je i dalje mrtav!!!

markosvaba
Mobil fan
Mobil fan

Post od markosvaba »

tehno maniac

Gore desno imas pise express music taster ti je za muziku (barem ja tako mislim) ...

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

markosvaba, pa to sam i napisao ali nigde nema muzičkih tastera (play, pause, stop, forward...) :wink:
Nokia C6

carov
Banned

Post od carov »

pa da vise tastera onda ne ispao touch screen :D :D .... ima jedna awesome applikacija ali ne mogu da je nadjem kad cimnes phone on menja pesme..

Igor88bg
Banned

Post od Igor88bg »

carov, shake control :-) ima ih vise na tu foru al to je toliko glupa fora da je to strasno uzas znaci zamisli da te neko u busu gleda??:-) :lol:

carov
Banned

Post od carov »

znam ja da je shake control al ne mogu da ga nadjem nigde.... svaka glupa fora uz malo filozofiranja moze da ispadne izvrsna... a sto se busa tice ne se brinem za to jer kod mene ima svega 4 busa i to samo ona koja putuju do bg-a,nisa i nazad :D :D

Andrijana89
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 13. Feb 2009. 04:57

Post od Andrijana89 »

@ tehno maniac, gde si uzeo ovaj fon? Jel original? :)
Ja vishe ne znam shta da radim, mrsko mi da uzmem u Telenoru i da se vezhem za tu mrezhu koja je PRESKUPA...

Igor88bg
Banned

Post od Igor88bg »

Andrijana89, kako ne shvatas?? pa sve je "Original" mozda nije legalno kupljen ali je original kod tih na crno su mozda slabiji paketi ali je to isti telefon :-) ja ti rece uzmi ga na crno ti neces onda cekaj da se pojavi ili naruci!

carov
Banned

Post od carov »

e cek da te pitam nesto... ne kontam se mnogo u sertifikate ali kolko sam skontao njega nabavim samo jednom i onda mogu da instaliram gomilu aplikacija koje sad ne mogu... posto polovinu applikacija ne mogu da instaliram jer mi trazi certifikate... ili moram za svaku applikaciju da nabavljam novi certifikate

markosvaba
Mobil fan
Mobil fan

Post od markosvaba »

Da imas temu ovde na forumu. A mozes i da ga hack. Tada ti ne treba singovanje app :lol:

carov
Banned

Post od carov »

ma naso sam ja na forumu... nego kad sam doso na forum nisam imao pojma sta je to certifikat :cry: ni sad nisam neki epert ali citao sam gomilu postova i nesto skontao.. hvala svima... :lol: :lol:

mrkixxx
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 12. Dec 2006. 12:09
:: Xperia Z2
:: android...
Kontakt:

Post od mrkixxx »

drustvo, jel se isplati uzeti ovaj fon za 10 000 din?
znaci da prodam E71 i pazarim 5800?

ja mislim da nista ne gubim, osim malo originalnosti i normalnog kuckanja poruka?!
skeptican sam oko kuckanja poruka na TS-u.....
jel probao neko kako sljaka garmin ?

trebaju mi saveti sto pre jer bih fon uzeo preko firme, dok jos postoji promocija!

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

За тако мало новца јесте.Екстра прилика...
Јел то нешто преко постпејда?
Слобода или смрт

katarina67bg
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Ned, 28. Dec 2008. 17:46

Post od katarina67bg »

tehno maniac,
Koliko te je kostao?
Ja ne znam sta da kupim samsung f480 ili ovu nokiu,vec 2 meseca se premisljam,ljudi,pomozite!
NOKIA 5800 XpressMusic Red

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

katarina67bg, sa F480 dobijas odlicnu izradu,bolje touchscreen iskustvo (kapacitivno ekran,bolja reakcija na prst),i dosta sminke i zabave sa widgetima,ali to je sve.Sa 5800 dobijas nesto losiji kvalitet izrade,ali telefon ima OS,dakle mozes ga u nedogled cackati,instalirati programe i igrice,prilagodjavati ga svojim potrebama.Kamera je bolja na f480,ali je zvuk bolji na 5800.prodajno pakovanje na Samsungu je kul i sminkersko,sa onim dodatnim poklopcem koji ima furtolicu i bla bla...ali 5800 ima apsolutno sve sto moze da ide uz telefon.

Dakle,ako ces koristiti GPS,volis da petljas sa programima,volis da surfujes na fonu (wifi je tu ipak majka),hoces ponekad da se zezas kuckajuci poruke i sa stilusom,onda 5800.Ako ti je bitno samo to sto je telefon touchscreen,onda f480.

Ja se ne bih mnogo razmisljao.5800 je bolji u svemu po meni...Mozda nje toliko ispeglan i ne izgleda tako fancy,ali funkcije su mu daleko nadmocnije u poredjenju sa Samsungom.

Na crno ga sad imas i po 250 po oglasima,a za 280-300 gde i koliko hoces.

Odgovori