Nokia MWC 2009

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

58.000 prodatih 5800xm u Srbiji bi značilo da svaki 130-i građanin šeta taj model (i to sad, na startu...). Teško da je toliko ljudi uopšte čulo za Tube ovde...
Subjektivno gledano, šta će biti sa Nokijom me uopšte ne zanima, ne vezujem se za firme (više). :)
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 23:33
:: Lumia 1020

Post od Kopte3 Again »

Krenucu u jednu nebuloznu racunicu.
Neka u Srbiji 6.000.000 ljudi ima mobilni telefon. Neka je barem 3 godine prosecna starost telefona ( znam da ih odredjeni ljudi menjaju i na 6 meseci, ali treba biti realan od 115 opstina u Srbiji, 111 je "staro" - sto znaci da ima vise ljudi preko 65 godina nego ispod 18 ), s obzirom na nasu kupovnu moc, ali i (ne)potrebu ljudi za novim uredjajem sve dok stari "radi".
Znaci 6.000.000 kupuje svake trece godine po jedan mobilni.
Godina ima 365 dana. Znaci:
3 x 365 = 1.095 .
Ako podelimo broj ljudi sa brojem tih dana, dobijamo koliko prosecno ljudi na dan kupi mobilni telefon.
6.000.000 / 1.095 = 5.479
Od toga barem 25% kupi polovan telefon.
5.479 - ( 5.479 / 4 ) = 4.109
Najmanje 75% ljudi kupi nov telefon do 300€.
4.109 - ( 4.109 * 3 / 4 ) = 1.027
Postoji bar 40 telefona koji kostaju preko 300€.
1.027 / 40 = 25
Neka se 5800 prodaje i po 3 puta vise od svakog drugog (iako ga nema zvanicno i iako ga nema svugde):
25 x 3 = 75
Tri nedelje imaju 21 dan.
75 * 21 = 1575.

I to je veoma optimisticki gledano. Eto. ;P
I'd explain it to you, but your brain would explode.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Kopte3 Again, dobro, cifre i statistika je jedno, realno stanje je drugo. Statistika je ionako ko bikini, sve pokazuje, a skriva ono najbitnije... izes ti to. Ok, sigurno je da kod nas jos nema ni 2k prodatih Tubica, ali 58k u Indiji? Pa to je nista... na trziste od milijardu ljudi. Ok, 90% ih je beda i sirotinja, ali opet... I tih 10% je kao 2 nashe zemlje po broju stanovnika.
A ostajem i dalje pri svojoj tvrdnji da Nokija klizi ka ponoru tamnom. Trenutno su mnogo primamljiviji Sljamsung, HTC... Jednostavno ovo kloniranje uredjaja od strane Nokije ce im polaziti za rukom jos jedno kratko vreme, a onda krah. Isto to se desilo i SE-u, oni i dalje izbacuju klon uredjaje, i svedoci smo toga da su unutar 2-3 godine jako skliznuli, bas kao i Motorola, i Siemens...
Od stare slave se ne zivi. Neko vreme moze, ali se onda trziste prezasiti, i vreme je za promene. Inovatori uvek dobro prolaze.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Kopte3 Again napisao:E serija nije dovoljno dobro izradjena?
E serija je jedino sto zaista vredi u Nokiji, ako cemo po kvalitetu izrade.

Wicker Man,
Da, upravo to. Jedan E55 ce doneti vise profita od Omnie HD.
Ovde te i dalje ne razumem.Po kom osnovu?Mislis kao, vise ce ljudi kupiti nesto jeftiniji model, dok ce skuplju Omniu kupiti manje osoba,i tako dok oni prodaju jedan telefon, ovi ce dva.Jesi na to mislio?
Kopte3 Again napisao:Gresis. Profit je jedan jedini cilj. Ne mozes da profitiras ako si na losem glasu, zar ne?
Da li uvidjas kontradiktornosti u svom postu?
Ovu boldovanu recenicu i pokusavam da kazem.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

miodrage napisao:Inovatori uvek dobro prolaze.
Sve zavisi od inovacije. ;)

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Wicker Man, E serija ima najbolji kvalitet izrade od Nokia uredjaja.
To sto kazes da je ona jedino sto valja je subjektivno. Ti mozda ne prihvatas nista sem metala, neko drugi voli plastiku... Ponovicu, 5800 je napravljen od jeftinijih materijala nego iPhone, a izdrzljiv i kvalitetan je koliko i on. Ko sta voli, neka izvoli.

Ono sto hocu da kazem.. Ako izrada E55 kosta npr 115€, a kostace 265€ (dajem samo primere, nemoj nista shvatiti doslovno), a izrada Omnie HD 300, a kostace 600€, a E55 se proda 4 puta vise, zaradice na njemu duplo vise nego Samsung.
Hi-tech telefoni su skupi i za izradu, i za krajnje kupce, zato se nikad ne prodaju kao mid i low range.
Inace, ovo kazem iz razloga zato sto je ogromno interosavanje za E55 od samog trenutka objavljivanja.

Ne, nisam kontradiktoran. Ne shvatas sta pokusavam da kazem, to je problem.
Dobar glas je samo o r u d j e za veci profit. Znaci, dobar glas je tu zbog profita, ne obrnuto!
Razumes li sta hocu da kazem? Ne moras da se slazes, naravno, nije mi zelja da te ubedim vec da ti pojasnim sta zelim da kazem..
Profit je uvek bio krajnji cilj, sve ostalo je farsa. Profit je novac, a novac je moc. A ljudima nikad dovoljno moci. Uostalom, kada se neko zapita, zasto neki milioner zeli jos para, kada sve ionako moze da kupi i priusti. Nije stvar u automobilima, kucama, i svemu o cemu sirotinja sanja. Vec u moci. Ljudi zive za moc, zato nam je svet kakav jeste. Toliko o ovoj temi od mene.

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

Kopte3 Again, Da,nasi stavovi se definitivno ne poklapaju i imamo razlicita misljenja,sto je mnogo dobro.Tako da ne gusimo dzaba temu...

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Nema to veze... Jer ne prave oni jedan ekran za E55, jedan za ovo, jedan za ono... Vec gledaju da jedan ekran uklope u vise modela... Samim tim je proizvodnja jeftinija... I ne mozes to tako da gledas, jer npr svaka kompanija ZNA da brojcano mora da proda MNOGO jeftinih telefona, da bi prezivela... a Omnia HD i ostalo DONOSI odredjenu svotu novca, al ni blizu koliko npr donosi prodaja nokie 1110 ili tako neceg (lupio sam)... tako da ono...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Igor88bg
Banned
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2008. 04:02

Post od Igor88bg »

au ljudi oko cega se prepucavate! mozda bas dok treju ova prepucavanja kako propada nokia planira neku azdaju da pokopa i sljamsung i periksnon! stvarno pemetujete po malo to ne valja sacekajte ako se ovo nastavi na godinu dana tek onda sse mozemo zapitati sta se to desava,mada budite realni zar mislite da bi nokia dozvolila da je pokopaju a lider je od 1994 godine u mobilnoj telekomunikaciji!

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Igor88bg, slazem se sa tvojom izjavom. Tj. nece nokia tako lako dozvoliti i prepustiti lidersku poziciju nekom od konkurenata. Samo opusteno, vrijeme ce svoje reci... 8) 8) 8)

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Ma to se samo drugacije pokazuje... prosle god je SE bio u krizi, pa vidi ih sad... Samsung nije nikad ni bio na vrhu, pa se nismo ni obazirali... tako da ono :D Polako
Nokia E71... Elegant, but deadly

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Ja ne znam o čemu to vi... Ova tema je nešto kao "konstruktivna kritika postojećeg stanja" (B.J.Štulić)
Šta biste vi uopšte lično i personalno dobili da Nokia bude, "na vrhu" kako kažete?
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Wicker Man
Expert
Expert

Post od Wicker Man »

Igor88bg napisao:au ljudi oko cega se prepucavate! mozda bas dok treju ova prepucavanja kako propada nokia planira neku azdaju da pokopa i sljamsung i periksnon!
Ko se ovde prepucava? :?
Uopste nije prepucavanje, nego normalna diskusija,gde svako iznosi svoje misljenje i argumente.Sad sto se ne slazemo to je druga stvar,ali razmeniti misljenja na civilizovan nacin nije uopste prepucavanje,ili prepiranje.
I da,niko ovde nije ni spomenuo propadanje nokije ili bilo kog drugog proizvodjaca.Malo pazljivije citaj.

Igor88bg
Banned
Pridružio se: Sre, 30. Jul 2008. 04:02

Post od Igor88bg »

Wicker Man, pa koliko videh par osoab rece da nokia ostaje bez tla pod nogama i propada tako da ne znam ja sam bas detaljno i polako citao temu od samog pocetka teko da video sam i nekoliko prepirki kako ce nokia da padne bla bla ja samo rece zar mislite da je to istina??? ako zaista mislite da je liderstvo koje se KUJE DUGI NIZ GODINA preko noci gubi varate se! To nije moja prica to je surova istina ja gledam Perikson sta je on??? Igrackica brate ali realno spucaju mi 12 mpx i? sta imam od toga? nemam ni opticki zum sto je sramota za takvu kameru mnogi ce se i sloziti samnom koji znaju koliko moze lepo doci opticki zum! No da ne sirim pricu daleko je nokia od propadanja samo to zelim reci ljudima koji misle suprotno :-) toliko! Pozdrav!

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Igor88bg, problem svih velikih firmi,čime god da se bave,je u tome što vremenom postanu prevelike,i neizbežno se predaju šabloniranom načinu mišljenja.Nokia je rešila da njen odgovor na krizu budu telefoni solidnih funkcija a jeftine izrade,i to je ok.Međutim,ono što je u velikim korporacijama problem,to je što kad stvari krenu nizbrdo,retko ko to primeti do ne stigne na ivicu provalije,jer su svi obuzeti samo svojim delom posla i niko ne gleda " the big picture".Veruj mi da znam šta pričam,znam kako velike firme funkcionišu iznutra.

Onog trenutka kad se top menadžment dogovori da je strategija da se nešto radi tako i tako,dužnosti se podele,i svako gleda samo svoju cenjenu pozadinu,zato se i ne primeti da sve ide nizbrdo.

A zašto ja lično mislim da sve ide nizbrdo?Zato što nokia pravi mnogo telefona koji jeftino izgledaju,jeftinog su kvaliteta,a ne koštaju baš malo,iplus su međusobno jako slični(funkcijski).na taj način razvodnjava svoje adute,i forsira ljude da u suštini biraju između gomile maltene istih uređaja.na kraju,korisnik revoltiran lošim kvalitetom jednog uređaja,gubi poverenje u ceo portfolio.

Sa druge strane,konkurencija smisleno ide napred.Samsung povećava kvalitet izrade i broj funkcija u srednjoj klasi.takođe nastupa sa razumnim cenama u srednjoj klasi.U visokoj klasi donosi dizajnerski upečatljiva rešenja,donosi inovacije (barem na papiru) i uz sve to ima flashy marketing za flashy proizvod...što je najbolja kombinacija. LG fura fantastičan dizajn u skoro celom portfoliu,i dobija dobre poene sa time,jer je stanje uma kod ljudi takvo da su trendovi veoma bitni,a ko izbacuje dosta jeftinih TS telefona u poslednje vreme? Čiji su Renoir,Cookie i slično?Mislim da je jasno.

SE je pravi primer onoga što sam na početku posta pominjao.Strategija koja je donosila uspeh se pretvorila u puko kloniranje jednog te istog,jer ljudi ne umeju da se osvrnu oko sebe dovoljno brzo.Uporediću to sa trkačem koji prođe kroz cilj i onda juri još pola kruga od sreće,pa na kraju padne mrtav od umora i naravno,ne dobije medalju.E to je tu problem.SE se tek sad setio da su se vremena promenila i da tržište ne traži isto što i pre 3 godine.Verovatno su imali nekog malog market researchera koji je to još otkad vikao,ali dok cifre nisu krenule na dole,niko nije bio raspoložen da ga sluša.

Motorola je otišla ka dnu,zbog tipične američke filozofije,a to je da se sve pravi po meri amerikanaca i samo amerikanaca,pa se onda plasira na sva tržišta,a u evropi američka logika ne prolazi.....kraj priče o tom proizvođaču.

HTC jaše na jednom relativno tunjavom talasu,a to su Geekphones.Realno oni ne mogu da osvoje veliki udeo jer su se specijalizovali za jednu platformu.

Ono što Nokia mora da uradi da bi povratila status,to je da shvati kako u svakom od segmenata gde konkurencija grabi,mora da ima protivudar.To znači i prenapucani WM uređaj,i Symbian touchscreen sa dobrim kvalitetom izrade i stabilnim UI,i srednju klasu urađenu od kvalitetnih materijala,a za razumne pare,i ono što je najvažnije koherentnost u dizajnu! Kad Nokia uređaje iz različitih klasa stavimo jedne kraj drugih (a ponekad čak i iz istih klasa),izgledaju kao da ih je pravilo 5 različitih proizvođača...to ne valja.....treba se držati nečega što je "pečat" firme..provlačiti sličnost kroz ceo portfolio...(ne nužno funkcijski,već vizuelno,kao bismo imali definisan imidž proizvođača,i mogućnost da ono što nam se vizualno dopada biramo sa različitim funkcijama)

Eto,to je moje krajnje neskromno objašnjenje :lol:

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

araphel, lepo je imati svoje misljenje.
Lepse je ipak izloziti neko misljenje zasnovano na cinjenicama.

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Kopte3 Again, pa za mene su ovo sto sam objasnio cinjenice :D

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

Pre dve godine smo debatovali na ovu temu i sve je bilo slicno.Uglavnom je vecina ucesnika debate bila stanovista da Nokia ubrzano propada a da SE preuzima primat na trzistu mobilnih telefona.Sada SE nije u igri vec drugi igraci predvodjeni Samsungom.Rezultat smo videli(zabludu),Nokia u 2008 prodala 470 miliona a najblisi Samsung 200 miliona proizvoda.Mnogo ce godina proci da se stvari promene.
LG G2 Black,16GB

Odgovori