Kako se navikavate na telefone bez tastature?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima

jeste li se navikli?

probao i shvatio da nikada necu moci da se naviknem na takvu vrstu unosa teksta. hardverska tastatura je ipak najbolja
19
48%
navikao sam se bez problema, sve jedno mi je dal telefon ima hardversku tastaturu ili ne
21
53%

Ukupno glasova: 40

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Kako se navikavate na telefone bez tastature?

Post od Mirko BGD »

U poslednje vreme, od kako je kompanija Apple na siroka vrata usla sa svojim modelom poznatijim pod nazivom iPhone, u mobilnoj industriji je poceo da se razvija nekakav trend monoblok-touchscreen
aprata koji na sebi nemaju klasicnu tastaturu [htc diamond, samsung omnia, nokia 5800, x1, touch pro itd] vec se unos teksta i ostalih stvari vrsi preko ekrana

ono sto mene zanima, je kako ste se navikli na to?

ja moj telefon skoro da napamet poznajem, 85% stvari radim mehanicki, bez gledanja u ekran prilikom unosa nekih podataka, kucanja SMS poruka itd. sto je kod TS aparata predpostavljam ne moguce, i sto posle 5 dana, kada otkrijete da vam treba par minuta duze da otkucate najobicniju SMS poruku nego kod najobicnijeg telefona sa hardverskom tastaturom, postaje krajnje iritirajuce

jesam li u pravu? ili se posle duzeg vremena moze steci nekakva navika?

VeNoM
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Čet, 06. Jul 2006. 20:36
:: Sony Xperia Z5P
:: Sony Xperia Z

Post od VeNoM »

u principu ne koristim TS tastaturu iako su mi većina mobova ts.jedino sam morao na 7710 ali to je bila ućivancija kada se podese veći tasteri onda može bez problema da se piše prstima.
Nokia:2X7110,7650,2X3310,N95-8GB,X6!
Motorola:MpX200,MpX220! SonyEricsson:T28,P910,W950,X1,X Z, XZ5 Premium!Asus T101, zENpAD7!

paja_186
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 19. Mar 2008. 03:37

Post od paja_186 »

Ja koristim TS na Iphone-u (ovo pišem sa njega),ne mogu da kazem da ne pravim greške ali sve je u prihvatljivim granicama ipak mnogo mi je lakse da pisem poruke na BB-u na hardverskom qwerty-ju. Na TS-u je skoro nemoguće napisati poruku u toku voznje to je po meni najveci problem,sve ostalo je podnošljivo
BlackBerry 8800

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Mirko BGD, jedina razlika je u samom osecaju, nista drugo. Dakle, sam taj osecaj kad ti prst klizne sa tastera na taster. Sve ostalo je identicno, barem meni. Nije nikakav problem navici se da kuckas na TS-u, imas toliko razlicitih tastatura da ne poverujes, pocev od one numericke, pa pregrst qwerty-a koje bockas olovkom ili prstima tok je telefon vertikalno ili horizontalno okrenut i na kraju one kao sto je kod P1 ( na jednom tasteru 2 znaka ).
Imao sam identican strah kao sto ti imas + sto imam prilicno velike sake i prste ali evo posle par otkucanih poruka i nekih textova navikao sam se i bez problema kucam sms na numerickoj tastaturi. Naravno, na qwerty-u ti trebaju 2 ruke i da bacis pogled ali sve ostalo ide sasvim glatko. Tako da glasao sam za ovo drugo. Jeste taj osecaj na hardverskoj malo drugaciji ali nista sto nije zamenljivo :wink:

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

eo od juce imam omniu... i polako se navikavam... Mislim, jeste malo teze, posebno kad se vozi sto kaze paja, al opet (mislim kad me neki vozi)... Ali ne qwerty... to nema sanse da pogodim :/
Nokia E71... Elegant, but deadly

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Navikao sam se i na iPhone vrlo lako, jedino se slazem tesko je pri voznji, ali i ne baratam fonom dok vozim.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

Nedostatak hw qwerty tastature mi nimalo ne smeta.
Naviknut sam na TS,jer sam davno imao TS PDA.Tako da mi odsustvo klassicnih buttona ne predtsavlja problem.
Slika

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Navikla sam se na virtualnu tastaturu prilicno brzo, cak i brze nego sto sam ocekivala (tj. ocekivala sam da ce kucanje teksta biti daleko teze, ali nije). Jedino sto slova imaju polja od 3x3mm, pa ih bockam stylusom.

tehno maniac
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 29. Jun 2008. 08:26

Post od tehno maniac »

Evo sada već dolazim do stadijuma kad kao kreten pipam ekran N95 8gb :lol:

Navikao sam se i shvatio da mi odsustvo tastature nimalo ne smeta :) .

Mirko, svejedno se piše zajedno :wink:
Nokia C6

blaster90
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sre, 06. Jun 2007. 19:32
Kontakt:

Post od blaster90 »

Nije mi problem da kuckam po TS, ali kad god imam nesto duze da unosim - koristim hardversku tastaturu

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Glasao sam za ovu prvu opciju,mada ni ona nije bas najpribliznija onome sto ja mislim.Recimo,dok sam imao Treo 650 ili Imate JasJam,brojeve sam nabadao na touchscreen dial padu,ali tekst bih uvek kucao na hardverskom qwerty.

mogu da kazem ovako:touchscreen mi je svakako bolji nego obicna numericka tastatura,ali hardverski qwerty je apsolutno nezamenjliv za duze kucanje!Ako odem opet na neki TS telefon,to ce biti najradije neki koji ima hardverski qwerty,a ako ne,onda barem virtualnz fulscreen qwerty u horizontalnom polozaju,da lepo mogu da nabadam sa oba palca :D

za sada je E61 bog za svako duze kucanje :P

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od cale »

Na TS uredjaje se neminovno moramo navikavati.Ovako ili onako.
TS telefoni i ostali gadget-i su u enormnoj expanziji.
Na kraju krajeva Microsoft-ova vizija za 2019 izgleda OVAKO.
Pa presudite sami.
Slika

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

SUPER.
izgleda totalno nerealno, ali je verovatno tako bilo i 80tih kada su se pojavili mobilni telefoni. :wink:

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Ne dopada mi se.....sve deluje golo i jednostavno oblikovano i krajnje neinventivno.Mrzim toliko svedene forme i toliko proste i cetvrtaste stvari....Ja sam buducnost komunikacionih uredjaja uvek zamisljao vise nalik nekakvim oblim formama,kao recimo kamen oblutak,tome slicno.....ovo mi je sve suvise 2D.kao da drzis papir u ruci....

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od cale »

Bilo kako bilo.Svidelo se to nekome ili ne,po svemu sudeci buduci uredjaji ce se zasnivati na TS tehnologiji.
Microsoft je jos 2007 predstavio svoj Surface Computer,koji se naravno bazira na TS tehnologiji.
8)

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

"Probao i shvatio da nikada necu moci da se naviknem na takvu vrstu unosa teksta. hardverska tastatura je ipak najbolja." 8)

Zanimljivo mi je dan-dva a onda pochinjem da se nerviram oko TS-a...

Nisam ja josh za to... :)

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Dexter napisao:Nisam ja josh za to... :)
Jel dok jos malo porastes? :D ;)
Sala. ;)
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

Sviđa mi se onaj video, ali novine i sve vezano za papir u obliku TS-a, to ko zna kad će biti dostupno svima :lol:
Nokia Lumia 630

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Moram da pohvalim anketu, dosta precizno definisano. E pa vidiš Mirko, ja kao i Mikele (Sir Oliver), spadam u one kojima ipak treba hardverska tastatura. Naravno da bih vrlo posedovao iPhone, a možda i nađem način a da to ne bude za trenutnih 500-600€, ali samo u kombinaciji sa nečim kao što je Kaiser ili Touch Pro.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

slazem se sa @gargamel4 meni je Resco KB Pro totalno za finger ali hw kb je hw kb ;)
Nokia 5800XM

Odgovori