Bolja kamera od N82?
bicu iskren sto se tice Se-idou mnogo je antipatican uredjaj ne nudi mi nikakvu novost sam te kamere koja je samo dobilo to zvucno dvanaest megapiksela i nista vise nema ni opticki zoom sto bi trebalo da se ubacuje vec i na kamere od 8 mpx a kamoli 12 znaci ugradili su najjeftiniji modul kamere u taj uredjaj samo da bi bili prvi sa tom rezolucijom kamere smatram da je idou veliki promasaj od telefona zato sto ne vidim nista u njeum zanimljivo!
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Igor88bg, ja oduvek tvrdim da broj megapiksela nije nije presudna stvar za kvalitet kamere. Kvalitet optike u sustini ima presudan uticaj na kvalitet fotografija bilo koje digitalne kamere od 2MPix pa navise.
Vecina 2MPix digitalnih fotoaparata, od pre 4-5 godina, sa iole kvalitetnijom optikom i optickim zumom ce napraviti bolje fotografije od bilo koje kamere na mobilnim telefonima, ukljucujuci i N82.
Ovde pod iole kvalitetnijim aparatima ne podrazumevam neke profesionalne fotoaparate vec aparate tipa kenonove A serije (iz perioda 2MPix) i slicne.
Objasnjenje zasto je kvalitetna optika bitna i zasto povecanje broja megapiksela ne doprinosi kvalitetu fotografija, ako ga ne prati povecanje kvaliteta optike, je zasnovano na osnovama teorije procesa i pojava kod diskretizacije signala.
Bitno je da ni gigapikselni senzor nece povratiti informacije koje nisu uhvacene zbog lose optike (osim u kriminalistickim filmovima i tv serijama C-produkcije).
Vecina 2MPix digitalnih fotoaparata, od pre 4-5 godina, sa iole kvalitetnijom optikom i optickim zumom ce napraviti bolje fotografije od bilo koje kamere na mobilnim telefonima, ukljucujuci i N82.
Ovde pod iole kvalitetnijim aparatima ne podrazumevam neke profesionalne fotoaparate vec aparate tipa kenonove A serije (iz perioda 2MPix) i slicne.
Objasnjenje zasto je kvalitetna optika bitna i zasto povecanje broja megapiksela ne doprinosi kvalitetu fotografija, ako ga ne prati povecanje kvaliteta optike, je zasnovano na osnovama teorije procesa i pojava kod diskretizacije signala.
Bitno je da ni gigapikselni senzor nece povratiti informacije koje nisu uhvacene zbog lose optike (osim u kriminalistickim filmovima i tv serijama C-produkcije).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Igor88bg, kvalitetna optika, barem zasnovana na tehnologijama i materijalima koji se trenutno koriste, zaheva vise prostora nego sto ga ima u mobilnim telefonima. Zato su mogucnosti optike u telefonima, makar pisalo Carl-Zeiss na njoj, vrlo ogranicene. To je i razlog sto izbegavam i "pomodne" tanke digitalce - to sto su tanki ima posledicu na kvalitet optickog sistema i u proseku prave losije fotografije od, inace dosta jeftinijih, "debljih" fotoaparata.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
- loki13
- Expert
- Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
- :: Htc Desire 500 dual
- :: Nokia E71
Igor88bg, pa kakva je relana razlika izmedju kamere od 5 i od 8 mpx???
ista onakva kao i izmedju 3.2 i 5 mpx ,ja stvarno ne vidim neku veliku razliku izmedju slike sa n79 i one sa k810,cak sta vise nekako mi uvek lepse izadju one na k810...
Ali svako ima pravo na svoje misljenje,samo sto ti svoje misljenje nameces kao jedino relevantno...(ili je n82 najbolji zato sto ga ti imas)

ista onakva kao i izmedju 3.2 i 5 mpx ,ja stvarno ne vidim neku veliku razliku izmedju slike sa n79 i one sa k810,cak sta vise nekako mi uvek lepse izadju one na k810...
Ali svako ima pravo na svoje misljenje,samo sto ti svoje misljenje nameces kao jedino relevantno...(ili je n82 najbolji zato sto ga ti imas)

D500&E71
- dimi89
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
- :: Samsung Galaxy Neo
- :: LG Optimus 4X HD
prvo koja je uopste stvarna potreba kamere vece od 5 mpx na telefonu??? za mene je sve vise od 2 mpx bacanje para i nepotrebno jer te slike necemo da uramljujemo....bolje da imam WM kao OS nego 12mpx kameru(moje misljenje)
P.S. tomas hokenberi je lepo objasnio - optika je majka zato nema potrebe da uopste i razmilsjamo o eventualnom poredjenu mob kamere (makad ona bila i 12 mpx) i kamere sa fotoaparata.........Gde moze u ovoliko male spravice da se nagura i kamera i velika memorija i WiFi-GPS-jaki procesori i ko zna sta jos......mislim moze ali sa kakvim posledicama
P.S. tomas hokenberi je lepo objasnio - optika je majka zato nema potrebe da uopste i razmilsjamo o eventualnom poredjenu mob kamere (makad ona bila i 12 mpx) i kamere sa fotoaparata.........Gde moze u ovoliko male spravice da se nagura i kamera i velika memorija i WiFi-GPS-jaki procesori i ko zna sta jos......mislim moze ali sa kakvim posledicama

>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...
Naprotiv,na jednom letovanju dok sam imao n95,a sa sobom sam poneo i a520 od 4mpx,naravno maler mise desi i prepunim karticu,kasnije sam uglavnom sa n95 slikao(po danu),vratih se sa letovanja i odeno slike da se urade,90% slika sa n95 sam pokazivao prijateljima ,nisu ni verovali da su slike sa mobilnog telefona,takodje je bilo par slika sa kamerom modela 6131,slike su bile ocaj.Sto znaci da i tekako znaci 5mpx i autofokus.Naravno slazem se sa tobom da je optika,socivo ....najbitnije.dimi89 napisao:prvo koja je uopste stvarna potreba kamere vece od 5 mpx na telefonu??? za mene je sve vise od 2 mpx bacanje para i nepotrebno jer te slike necemo da uramljujemo....bolje da imam WM kao OS nego 12mpx kameru(moje misljenje)