Predlog za operatere - jeftiniji razgovori

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Predlog za operatere - jeftiniji razgovori

Post od vlada1970 »

Bilo je priče o ovome najverovatnije, ali moram da napišem najnovije informacije koje sam čuo od strica iz Čikaga pre 20 minuta, iz prve ruke. A neka ujedno ovo bude i jedan predlog za naše operatere.

Znači stric nas s'vremena na vreme zove da se čujemo i baš sam sad bio nameračio da ga pitam koliko ga koštaju pozivi. Reče mi da nas zove sa mobilnog, i da prethodno kupi karticu na trafici koja košta 2 dolara i sa njom može da priča 24 minuta bilo gde u svetu. Znači bilo gde i bilo koji broj. :smutny:

Ako za nekoliko dana ne potroši kredit, brišu ga. Nisam se setio da ga pitam posle tačno koliko dana brišu kredit ali pošto je rekao da prethodnu karticu nije uspeo da iskoristi celu za 15 dana, kad je primetio da je izbrisan kredit, eto neka bude da je rok 15 dana otprilike.

Posle baci tu karticu, kupi novu ako mu treba za internacionalne pozive i sve nanovo. Ima naravno karticu stalnu koju drži konstantno u telefonu i koja mu služi za regularne pozive unutar zemlje a ove jednokratne pre paid kartice uzima kad zove nas i ćerku u Dubaiu.

I na kraju da kažem, ovo je po meni jedan izvanredan primer šta bi naši operateri mogli da uvedu. Zar ne? ;)

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

vlada1970, apsolutno se slažem, ali.... Uvek postoji to ali, kod nas to ali znači = Srbija + "mozgovi" operatera ;)
Nokia 5800XM

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

Ok , to znam. Mozgovi treba to i da omoguće :D Tim mozgovima treba ponekad i pomoći. Ako uskoro skype, etc, etc, etc, načini za jeftinije zvanje ovladaju mobilnom komunikacijom, plus free internet zvanje preko messengera na kompu ili čak i preko messengera na fonu, mislim da bi naši provajderi trebali da uhvate korak za vremenom i da omoguće sa običnim jednokratnim pre paid karticama slične usluge. Jer pregaziće ih vreme ako ne požure.

NemanjA^
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Pet, 30. Jan 2009. 20:46

Post od NemanjA^ »

vlada1970, totalno si upravu... Mislim, ja ne volim Skype (etc) ali... VoIP je fantastična stvar + ako bi operateri pravili takve kartice.. Da koštaju recimo... 200 dinara, to bi bilo fantastično... Ko od operatera prvi to uvede, dobijaće korisnike ;)
Nokia 5800XM

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

Što se mene tiče i 10 minuta za 150 dinara je super, ali ovo je zemlja Srbija i ne treba mnogo očekivati ( bilo bi veliko čudo da uvedu tako nešto )
Nokia Lumia 630

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

Za pozivanje "velikih" zemlje imate InoCall za 200din ~40minuta priče. Nije isto ali je najviše što možemo očekivati za naše uslove.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

djolex, pa nije, to je 15 din/min :smutny:
vlada1970, sve je to jako lepo, ali to je USA, koja ima 300 mil stanovnika, i nekoliko velikih i dosta manjih operatera i gde su telekomunikacije dzabe jer se od velikog broja ljudi uzima po malo i zaradi se dovoljno. Nas ima oko 7 mil pretplatnika a zele istu takvu zaradu. Znachi samo dranje koze s ledja.
E sad, spominje se ovde Skype, VoIP, i razni Internet telefoniranje. Pa ako pogledamo samo malo unazad, do pre nepunih godinu dana Telekom je vodio sporove protiv odredjenih providera koji su pruzali ovakve usluge. Sto je sumanuto. A sve da bi uzeli sto je moguce vishe novaca,, a sve to zloupotrebom monopolskog polozaja. Mesto da omoguce sve, pa sta ko ume, moze i zna da koristi.
Ja recimo zloupotrebljavam Skype, a nisam gadljiv ni na razne Messengere, Palringo i sl.
Ceterum censeo, Telekom et RATEL delendam esse
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od vlada1970 »

miodrage napisao:.......ali to je USA, koja ima 300 mil stanovnika, i nekoliko velikih i dosta manjih operatera i gde su telekomunikacije dzabe jer se od velikog broja ljudi uzima po malo i zaradi se dovoljno. Nas ima oko 7 mil pretplatnika a zele istu takvu zaradu.
Mora da je to pravi odgovor. Razumem, ali mi zdrava logika ne prima to lako.

Jer kao što Daddy Yankee reče :
Nije isto ali je najviše što možemo očekivati za naše uslove.
Ali kad se zapitamo koji su to naši uslovi? Siromaštvo, niske plate, standard koji je na jednoj od najnižih lestvica u Evropi, količina trgovine naše cele zemlje je maltene manja od jednog Londona, veliki disbalans cena i primanja gradjana, itd,itd. Ako su to naši uslovi u kojima živi 90 posto gradjana, onda mi zdrava logika govori da u takvim uslovima bilo koji trgovac mora da spušta cene i da ih prilagodi situaciji.

Na kraju, po hiljaditi put, bogata zemlja i napredna, na primer kao Amerika = jeftiniji život , siromašna zemlja bez skoro ikakve perspektive na ovakav način, kao Srbija = skup život. :shock:

Znači bar u mom slučaju, tu logika nema šta da traži.

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Verovatno ce uvesti kad tad. Evo internet opertaeri polako uvode VOIP tehnologiju, Sezam npr. nudi onaj sistem SIT, kupish S karticu, uplatish i preko kompa zovesh koga hocesh na foru Skype-a...Eunet je bio najavio isto neshto, ne znam da li je uveo ponudu na kraju, ali mislim da ce biti toga. :wink:

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Jun 2007. 13:19

Post od djape48 »

Ma da, Amerikanci su veoma pametan narod, cak su toliko pametni da ce godinama podizati kredite koje ne mogu da plate i stvoriti krizu koja ce najvise pogoditi ostatak sveta. P.S. Nisam znao da operateri citaju predloge korisnika na ovom forumu :lol:
w810 + 8GB

Bekra
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 23. Avg 2006. 02:27

Post od Bekra »

Ja kontam da, ako je neko od ljudi od operatera video samo naslov ove teme - JEFTINIJI razgovori, da je samo rekao - NE MOZE, nije ni gledao temu, a mozemo mi ovde sad bla, bla, truc... :D

milanpavke
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sre, 03. Sep 2008. 08:47

Post od milanpavke »

Samo se vi nadajte...
Operateri u SAD itekako "deru" svojih 300 miliona gradjana! Kao i ostali sirom sveta...
Bio sam ja u Cikagu, koristio T-mobile postejd (pripejd je kod njih zanemarljiv), zvao Srbiju na razne nacine... I nisam se bas odusevio, posebno cenama, a i nekim uslugama, naplata dolaznih poziva i dolaznih sms... (naravno ima i dobrih stvari kao sto su besplatni razgovori posle 21 h i vikendom, ali zato su postpejd racuni najmanje 50 dolara).
Prvo u Cikagu ne postoje kiosci :wink:
Niti postoje takve jednokratne pripejd kartice za telefoniranje. Barem nisu postojale pre godinu i po, a skoro sam siguran da nema ni sada, iz vise razloga. Samo T-mobile i AT&T imaju GSM mrezu, ostali uopste nemaju SIM kartice u telefonima; zatim njihov mentalitet, bas ce oni da se bakcu menjanjem kartica... jednostavno to je potpuno drugaciji sistem (americki), u tehnickom, ekonomskom, psiholoskom i svakom drugom pogledu.
Ali postoje kartice za zvanje inostranstva koje se kupuju u prodavnicama, na kartici se nalazi broj koji se poziva sa bilo kog mobilnog ili fiksnog, a takodje i kod koji se zatim ukucava. I plus skida minute na mob racunu, ukoliko nije deo dana kada su besplatni. Ako se npr. zove Srbija, pozivi na fiksni nisu skupi, ali na mobilni JESU, barem 3 puta su skuplji (ukoliko nisu malo pojeftinili u medjuvremenu).
A to sada i kod nas ima, Telekom je uveo, i to izuzetno povoljno za zvanje Ameike, 5-6 dinara minut, samo sto ne moze sa mobilnog da se zove nego samo sa fiksnog. Slicno je i za voip kod provajdera Sezampro, Eunet...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

E zato je Skype i dalje zakon. Zvao sam brata u Nemacku preko SkypeOut, i za 22 minuta potrosio citavih 36 Eurocenti. A kako Skype imam i na telefonima... pa sta cu da zovem inostranstvo telefonom. Iskljuchivo Internet.

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

U vezi s prethodnim, ja se nadam da u bliskoj buducnosti necemo vise morati da mislimo na to koliko kosta minut razgovora, sms i mms poruka, kao i na to da li pozivamo inostranstvo ili ne i koju mrezu. Nadam se da cemo svi imati smart telefone s instaliranim skype-om i da ce sve ici preko toga. Naravno, ostace ipak nesto da se placa, u ovom slucaju internet ali Boze moj. Bice daleko jeftinije i jednostavnije.
U stvari, glavu dajem da je ovakvo nesto i sada ostvarljivo s tehnoloske strane ali naravno da se to nece uvesti jer bi operateri nacisto pukli. Za sada nam ostaje da prednosti Skype-a koristimo samo preko racunara, mada sam nacuo da Skype radi na iPhone-u u punom obimu.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Aleksaboy, radi i na S60v3 i to savrsheno. Znachi sve radi, samo se treba malkice poigrati :D

Spartak018
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Sub, 21. Feb 2009. 17:52

Post od Spartak018 »

To vec postoji, http://www.sezampro.rs/sit/ (ako link nije dozvoljen izvinjavam se). Dakle, firma Sezampro je uvela te kartice, kostaju oko 300-800 dinara. Mozes da zoves preko fixnog ili preko mob brojeve u inostranstvu. Minut razgovora za recimo Rusiju je oko 6 dinara po min ako se zove fix a toliko kosta i mob.
:)
Mozda nije toliko jeftino ali za 100 dinara imate nekih 4-5 minuta sa skandinavskim zemljama i to na mob kada zovete. Tako da je to jos malo pa dzabe ;)
poz

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Spartak018, ne slazem se sa tobom, neka je 5 min za 100 din = 20 din/min, to mu dodje cca 20 eurocenti. Preko Skype-a je svega 2 eurocenta, sto je 10x manje. Ne dam ni cvonjka preko ove cifre ako ne moram. Najskuplje sto sam video preko Skype-a (ovako ovlash) je Australian Outter Territorries i to kosta 0.6€/min. Najrazvijenije zemlje su od 0.02€/min, a ima mnogih koje se mogu zvati i toll free.

Odgovori