3G u SCG

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

Zoko evo odgovora za tebe:
1. 3G, odnosno UMTS (Universal Mobile Telecommunications System - implementacija koja se dominantno koristi u Evropi) predstavlja nadogradnju GSM-a. Time sa 3G karticom (U-SIM, USIM, UMTS-SIM ili vec kako je ko zove) ti pristupash GSM-u sasvim normalno kao da ti je u aparatu GSM-SIM kartica, chak je u sistemu predvidjeno da ako iz nekog razloga nisi u mogucnosti da pristupish 3G-u (jaka interferencija, mnogo korisnika u cheliji, ispad NOD-B stanice i/ili slichno) sistem te automatski prebacuje u GSM sa svim beneficijama istog: SMS, MMS, protoci kvaliteta GPRS-a ili EDGE-a, normalna mogucnost zvanja i primanja poziva (mada sa svim manama komunikacije u GSM-u).
2. UMTS omogucava globalni roaming (operatori 3G-a nezakljuchuju medjusobno ugovore o roamingu nego se on PODRAZUMEVA) 8). Chak su u svaki 3G aparat "nabudzeni" primopredajnici i za druga dva 3G standarda:TDMA2000-pretezno USA, Kanada i TD-SCDMA (Kina, Japan) chime je svaki 3G uredjaj kompatibilan i sa tim mrezama. Shto je jedini i osnovni razlog zashto su 3G Uredjaji veci od ekvivalenata koji rade u GSM-u.
3. Ako te zanima josh neshto "shutni" mi PP, poshto me ovde vec optuzuju za smaranje o 3G-u. :oops:

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

E Gorance hvala puno :) Sad mi je jasno da mi je potrebna samo ta 3G kartica... i super je sto je kompatibilan sa svim mrezama :lol: a ne znam zasto se ostali bune kad je ovo korisno jer 3G tek treba da stigne kod nas :roll:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Nisam se interesovao za cene. Kredit koji sam dobio od TIM-a kada mi je 6630 kupljen u Italiji mi je potroshila soba koja ga je kupila (uglavnom na 3G :lol: ).
2. Kupovina 3G kartice u inostranstvu ti je losh potez, razlozi su malo "obimni" pa u njih necu trenutno ulaziti (stalno cesh biti guest u mrezama osim u matichnoj itd.)
3. Stanice za 3G vec postoje (do sada 30+ na teritoriji BG-a). Komercijalno 1-2 godine. Ako nam zakuca treci operater "u roku od odmah".

mitar
Banned
Pridružio se: Ned, 23. Jan 2005. 15:45
Kontakt:

Post od mitar »

da ali izgleda da 3g nece odmah zaziveti po uspostavljenju posto ce to biti propagirano kako neka ekstra usluga pa ce cene biti enormne bar na pocetku.kod mene ovde u scg 25 min u operi kostalo me je 1.50 evra.pa ti sad racunaj kolko je to isplatlivo
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Da, ali si samo delimichno u pravu.
1. Operatori 3G servisa imaju dosta vezane ruke po pitanju odredjivanja cena usluga (usled obaveza vezanih za globalni roaming). 3G je prvi standard koji je postavljen I sa CENOM kao parametrom standarda.
2. Osim toga cena aparata + chinjenica da nema mnogo aparata koji 3G podrzavaju + chinjenica da 3G uredjaji nisu bash jeftini uzrokuje da se mnogi operatori odluchuju za opciju da maksimalno obore cenu usluge samo da bi od multi-milionske ivesticije videli NEKE pare u dogledno vreme. 02 je npr. u jednom periodu 3G naplacivao samo preko nekog limita (reda 10MB / dan). TIM je (u periodu kada je moj 6630 kupljen) maltene "tukao ko nece" da koristi 3G.
3. Moji pajtosi su u Italiji pochetni kredit (mislim da je bio 10 Eura) spalili za tri dana INTENZIVNOG korishcenja (TV po 2-3 sata dnevno, pretplata i upotreba "Elektronskog vodicha po Veneciji", pozivi meni u SCG + upotreba net-a mada samo malo.). Sve u svemu izashlo je neshto reda 80-100MB za euro. Ja mislim da je fer :)

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

E Gorance znaci 3G nece biti tako skup...SUPER :lol: Samo jos da ga docekamo...a nadam se da cemo uskoro :D
oDDbaLL:
Potpuno se slazem sa tobom, ja bih vrlo rado platila malo vise za takav telefon...ali ipak si u pravu ovo je Srbija i ovde stvari tako funkcionisu... :uhuh:

sasa-SE
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 14. Jan 2005. 19:56

Post od sasa-SE »

Gorance ti bas volis da pricas o 3 generaciji :lol: :lol: :lol: :lol:
dobro je Miskoni reakao,najveca srpska kletva "Dabogda ti Gorance pricao o 3g-u" :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Ljudi pitaju - ja odgovaram. Ko ne pita ne mora da se brine kletve. Ko pita, pita na svoju odgovornost. :lol: :lol: :lol:

mitar
Banned
Pridružio se: Ned, 23. Jan 2005. 15:45
Kontakt:

Post od mitar »

odlicbo ako mu bude cena jeftina kako u italiji on ce veoma brzo zazivri ali ako mu bude cena isto kako na edge-u to onda niko nece koistiti.u svakom slucaju 3g je super stvar
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Na srecu svih nas mora da bude jeftinija. Mnogo, mnogo sistema je napravljeno u proteklih 10 godina i svi su pali na jednom jedinom delu CENI. Pazi IRIDIJUM je bio najlepsh stvar koju si moga da zamislish. Nema chelija, 80 satelita kruzi oko zemlje, globalni roaming, potpuna pokrivenost ali cena 3+ eura po razgovoru :o :o :o Na kraju je jadna Motorola morala da "skida" satelite iz orbita :lol: :lol: :lol: Ja ne verujem da su se do dana danashnjeg finansiski oporavili. Kako svi proizvodjachi imaju svoju "Horor prichu za (ne)laku noch", kada se usvajao standard za TETRU i 3G jedan od osnovnih parametara je bilo ogranichenje profita providera (mi da gubimo pare i da nam stoje zalihe "mrtvog standarda" zato shto provider-i hoce "brzo pare nazad" - pa nece moci). Mislim karikiram ali na to se svodi.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. RAKE reciver ti omoguchava da "pratish" istovremeno vishe baznih stanica (tj. kod 3G-a NOD-B stanica). U GSM-u ti mozesh da pratish samo jednu, a kada ti signal padne ispod nekog zadatog nivoa logika u BS-u te prebacuje na drugi BS (popularno nazvano "hand over"). U 3G zbog visokih protoka to "preskakanje" nije pozeljno (teshko je celu stvar sinhronizovati pri tolikom protoku) pa se signal emituje (i prima) kontinualno u vishe baznih stanica (i sa one iz koje "odlazish" i sa one u chiju zonu "ulazish"). Sistem je MNOGO dobar jer anulira sve probleme vezane za brzinu kretanje korisnika (u GSM-u nije moguce izvrshiti novi hand-over ako proshli nije gotov, shto u urbanoj sredini moze da te, tj. chesto te, "koshta veze" !!!).
2. Kada je 3G prvi put najavljen i popularisan svi su taj deo sa rake reciverima "prechutali". Problem je u tome shto je komponeneta dosta velika (mislim, velika koliko neshto u integrisanoj tehnici moze da se nazove "velikim") i nije moguce da se tako lako instalira bez povechanja gabarita telefona (otud je vechina 3G uredjaja malko vecha od GSM telefona). Plus ne mozesh od ljudi da ocekujesh da ce sa (tada veoma popularnih) "kutija shibica" od telefona preci na neshto shto su do pre par meseci zvali "cigla". Kompromis je bio da se smanji broj ulaza RAKE-a (time se gubi na performansama, ali "shta je tu je"). Kasnije su se opametili (ljudi kukali na performanse u UMTS-u) pa su 6630, Z800, 6680 dobili 8 kanalni RAKE. Kuriozitet je da jedan od najskupljih 3G telefona E1000 ima "kompromisni" 6-kanalni RAKE (chime je u tom aspektu slabiji od standarda). :)

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

Znaci 8 je carobni broj.
Samo jos jedno pitanje posto vidim da volis da odgovaras na tu temu.
8 receivera = hvatanje 8 baznih stanica?

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Ne 8 baznih stanica (mislim ako su idealni uslovi moze i osam). Moguce je jedan te isti signal hvatati sa vishe grana RAKE-a (ne reciver-a, reciver je sklop koji ide posle RAKE-a). Ovo se inache (naziva tehnika "kodnog divercity-a". Ideja je da primash jedan te isti signal preko razlichitih propagacionih putanja (samim time ti signali imaju razlichito kashnjenje) kada dodju do rake-a on ih "sredi" tako da svi imaju jedno te isto kashnjenje (neke manje neke vishe zakasni) kao posledica kada ih na izlazu sumirash dobijash signal mnogo vece jachine nego bilo koji od pochetnih ponaosob. Pored toga ako ti jednu komponentu neshto zakloni (zgrada, saobrachaj ili ti svojim telom) po ostalima chesh primati podatke normalno. To ti je posebno bitno ako prenosish neshto sa visokim protokom gde ti male promene u jachini signala uzrokuju "demoliranje" celog procesa primopredaje (gubitak sinhronizacije i/ili paketa podataka).
2. Ovo shto ti rekoh je TESHKA simplifikacija. Pitanje korelisanih i nekorelisanih pseudosluchajnih sekvenci (na chemu se teorija RAKE-a zasniva) je neshto od chega ti glava eksplodira posle samo par chasova iz Osnova Telekomunikacija.

Nakoch
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 27. Jun 2005. 19:02
Kontakt:

Post od Nakoch »

znaci zato mi se cini da je moj 6630 malo laksi u odnosu na velicinu :cry: Mislim zar ne bi bilo logicno da onaj cist koji ima rake bude tezi?

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

Dobro, ne bih da ulazimo bas u detalje, pitacu te u septembru kad budem spremao Ote na rti-u. :)
Mada mislim da se ne radi toliko 'dobro' ko kod vas.
To me je zanimalo, znaci uhvatis 'signale' sa osam stanica i onda imas pun protok, da li je moguce da imas pun protok i sa manje uhvacenih stanica ili moras da srces sa osam strana?
Jer kod nas ce sigurno biti 'defektnih' baznih stanica kada stigne 3g kod nas.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Pazi ako ti je ne-ometena vidljivost do NOD-B stanice (gledash u nju) i ne krecesh se mozesh preko svih RAKE kanala primati signal od te jedne i imati visok protok. Generalno je pozeljno da primash signal iz 2-3 do tri pravca (to mogu biti refleksije jedne BS stanice ili pojedinachni signali 2+ BS-a) za zadovoljavajuci prijem.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Nakoche ne panichi. Dodji u blizinu Aero-inzinjeringa (zgrada BK Telekoma) i naredi spravi da trazi mrezu. Ako ti na display-u pored mreza ispishe 3G sve je OK (registruje 3G signale, imash RAKE reciver).

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

Nakoch, pa nemaju chipovi 2 kila, ne vjerujem da bi ti osjetio da je laksi i ako je to izvadjeno... :lol: A evo uradi ovo sto je Gorance rekao...

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Tj. nemoj da halucinirash SIGURNO ti nije lakshi zbog odsustva RAKEA :lol: :D :lol:
Stef.- to ti je tako kad choveka uhvati panika, sve mu je tada (shto bi rekao moj drugar) "sumljivno"

Kuzman
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 22. Nov 2004. 22:16

Post od Kuzman »

Kao prvo sta studiras/si studirao?Drugo svaka cast na obajsnjenjima!!!!!!
Da li to sto si rekao znaci da pored mobtelove zgrade radi umts?????Potpuno????a kad bih u timovoj prodavnici ovde qpio 6630 da li bi 3g radio kako treba ili je i to karabudzeno?????I kako prepoznati ne karabudzen fon???
Pozzz
Black Sabbath!!!

Zaključana tema