Privremena taksa od 10 odsto

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
evolution
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 04. Jun 2008. 16:37
Kontakt:

Post od evolution »

Počinje obračun poreza na mobilne
29. maj 2009. | 12:46

Odlukom Vlade Srbije, korisnici usluga mobilne telefonije plaćaće dodatni porez od 10%, počevši od 1.juna ove godine, saopštili su iz Telenora.

"Vladin porez na upotrebu mobilnog telefona, obračunat na osnovu uputstva Ministartstva finansija, privremena je mera, a odnosi se na sve razgovore, slanje tekstualnih (SMS) i multimedijalnih (MMS) poruka, i prenos podataka (Internet saobraćaj), kao i posebne usluge, u zemlji i inostranstvu", precizirano je u saopštenju.

Porez se obračunava na cenu usluge mobilne telefonije bez PDV-a, a naplaćuju ga od korisnika, a za račun države sva tri operatora na teritoriji Srbije.

Postpejd korisnicima porez se dodaje na ukupan mesečni saobraćaj i biće prikazan na računu kao posebna stavka. Svi postpejd korisnici dobiće prvi ovakav račun u julu, za potrošnju u junu.

Cena dopuna za pripejd korisnike neće se menjati zbog ovog poreza, a on će biti uračunat u cenu dopune.

Porez će se naplaćivati i na posebne usluge za sve korisnike, kao što su zamena SIM kartice ili broja, specijalni brojevi, i slanje na kućnu adresu specifikacije poziva.

Od porez se neće odnositi na: usluge SMS parking za postpejd korisnike, nagradne igre u organizaciji Državne lutrije Srbije za postpejd korisnike, mobilni telefoni, Internet modemi, dodatna oprema za mobilne telefone (baterije, punjači, memorijske kartice, torbice, lančići...), saobraćaj za romere u Srbiji (korisnike inostranih mobilnih mreža koji gostuju u Srbiji i koriste se uslugama srpskih mobilnih operatora), usluge „5 za 20“ i „SOS kredit“ za pripejd korisnike, kamata, penali i sudske takse.

http://www.b92.net/biz/vesti/tema.php?id=131

:dry:
iPhone 6 Plus

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
:: LG Nexus 5X

Post od Zligor »

juuuuuupi :lol: znaci svaka cast majstori!!!!!!! valjda imam neku t-mobile karticu iz CG, bice isplatljivije nego kod nasih operatera. jos se naplacuje i za zamenu sim kartice :D mislim to svi uradimo par puta dnevno jer je izgubimo :lol: strasno

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Račun može biti mnogo prijatniji! :) :D :)
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Butters
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 20. Mar 2008. 06:36

Post od Butters »

Beta napisao:Ministarka finansija Diana Dragutinović kazala je da se nada da je taj novi porez, uveden zbog krize u okviru rebalansa budžeta, "privremen" i najavila da će biti ukinuta kada prođe kriza.
Ona kretenka se NADA da je porez privremen!!!
29.8 % od potrosnje mobilnog telefona mi dajemo drzavi. Ovo je prevrsilo svaku meru, a ne mozes im nista!

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Zligor »

donekle moze... ono da se koristi samo kad je potrebno i sl. ali ne zelim to, cene su u svetu drasticno pale, na svakom koraku flat i superflat tarife a mi da se stekamo, tako bilo prvih par godina mobilne telefonije, mada bese besplatan sms tad. ja sam danas posalo 5 poruka preko mondo servisa i to je to. ne dam pare!!!

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Uveli su taj porez u ime krize i rekli da je to privremeno i da će trajati dok kriza ne prođe!!! Pa kod nas kriza postoji od kad znam za sebe. Nikada nije ni prestajala a verovatno nikada ni neće. :x :x :x

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

MTS je povecao omiljeni br. i kaskadno tarifiranje i sms u tipi i sve to plus porezi, dakle poskupljnje nevezano za poreze ! :o :blinky: :shock: :wacko: :cry:
Na omiljenom broju je uspostava veze od 1.juna 2.9din
Da podsetim bila je 1.5din.

Zligor
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Zligor »

ma strasno, iskoristili su zbrku oko ovih 10% i sad deru. upravo gledam, skoro sve je skuplje... imamo najgore/najskuplje operatre

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

Pocinjem sve vise i vise da razmisljam o prelasku na VIP. Koristim MTS karticu, kao sekundarnu, zbog Omiljenog broja ali se ta usluga, sto kaze mp3mp3, vise ne isplati. Umesto omiljenog broja vise se isplati koristiti VIP promociju (4000 minuta za 400 din. mesecno je dovoljno).
Drugo, sada mi se i vise svidja postpaid na VIP-u nego kod Telenora koji inace primarno koristim ali cu s tim malo sacekati da vidim da li ce Telenor dati adekvatan odgovor. Ako ne, onda zbogom i Telenoru i MTS-u.

Daddy Yankee
Banned
Pridružio se: Sre, 14. Nov 2007. 07:13

Post od Daddy Yankee »

^ Sad je na vipu 800 din. :wink:

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Aleksaboy, na zalost nemas gde da pobegnes. VIP ima katastorofalnu cenu sms-a i razgovora, promocija jadna da ne moze gore. Telenor i MTS imaju neka tarife barem. S tim da Telenor pojacao promocije u zadnja par meseca a ranije su bili jako slabo upotrbljive i obicno surovo skupe i ogranicene. MTS je bio darezljiv ali u zadnje vreme slabo :uhuh: Ne znam sta im je, sada cak i nemaju promoiju a cene konkurencije su ispratili. Nisam siguran na koju bih mrezu jer ni jedna nije povoljnija od druge. VIP mi najgori.

Drzacu se mondo web sms-a + sajtova za free sms + MSN + ...
operateri nece videti kredit od mene dugo dugo :roll:

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

idem u off,ali kad se malo bolje pogleda i nije,sad sam bio u maxiju,racun 1100din,dosao kuci,sta sam kupio nista! Cene su otisle gore ili su ostale iste,al zato su manja pakovanja,zato iskuliras neku glupu kupovinu,gde cokolada kinder kosta 130din,pijes vodu sa cesme(mada gradonacelnik kaze da je u beogradu bolje piti sa cesme) i eto ti bar pretplate za min 600din mesecno i kucas ko covek!
:D
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Aleksaboy »

mp3mp3, pazi da ti operateri ne ugase karticu zbog neuplacivanja kredita. Pogotovo je kod MTS-a taj rok duplo kraci nego kod drugih. :P
A sto se tice bezanja, jos uvek razmisljam na koju cu stranu. :wink:

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

Javlja mi se da ce prodaja ove marke telefona u nasoj Srbijici naglo da poraste u mesecima ispred nas
http://www.mobilnisvet.com/mobilni-proi ... ycool/24/1
Koristiti sve tri mreze i gledati kad ce sta da se desi ili jednostavno uzeti obrisati mobitele staviti ih u neku kesu i ostaviti za uspomenu na kratak period kad se ovde to koristilo i kad nije bio luksuz.
Od juce je totalno nebitno sta koristis i koju mrezu jer su svi oni isti i slatki svoji u nas negledaju nikako drugacije nego kao u male sirogojno ovcice :D

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ajde da se jopet oglasim... Ovo sto nam operateri rade je u najblazu ruku recheno nekorektno, ali sami smo krivi. Srbi kao narod NIKAD tokom svoje istorije nisu bili slozni, i nikad se nije mogao organizovati neki veci narodni bunt. U ovom slucaju, trebalo bi jednostavno na 10 dana prestati koristiti mobilne telefone, ili preopterecivati server glupostima, i time dovesto do toga da se deo zemlje blokira, sto bi odredjene primoralo da stave prst na celo (mada bih im ja stavio stosta drugo :D )
Svojevremeno (ima tome jedno 12-13 godina) u Grckoj je OTE povisio cenu fixnog telefoniranja. Cela Grcka se digla na noge, ljudi su namerno drzali podignute slusalice telefonskih aparata, centrale su bile nemocne, narod je izasao na ulicu, i za 3 dana blokade, OTE je morao da vrati svoje cene na predjasnji nivo. E, s obzirom da se tako sta kod nas ne moze nikad organizovati, to nam je sto nam je. Nashe trziste je vrlopazljivo sondirano, i kad su videli povoljnosti, i mogucnosti, poceli su da se bahate, a mi im sve to dozvoljavamo!
Nas saka jada (po broju) koji ovde jadikujemo smo manje od kapi u moru. Pa uzmimo samo u racunicu da 70% korisnika mobilne telefonije ni ne zna da postoje razlicite tarife - pocecu od svojih roditelja... Need I say more?
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Daddy Yankee
Banned

Post od Daddy Yankee »

Kako mi to ne mozemo? Kako znas da ne mozemo? Je l' neko pokusao? Ajmo otvoriti teme na svim IT forumima gdje cemo pozvati sve korisnike da u odredjeno vrijeme svi pozovu npr neki besplatan broj na svojoj mrezi i time blokiraju servere. Why not???

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Da li je ikom palo na pamet sledece:operateri ovaj novi porez moraju te moraju da placaju.Da to nisu prelili na korisnike,bilo bi drasticno manje ulaganja i ne bi bilo nikakvih novih promocija.Porez je vlada uvela,a ne operateri.Oni su i sami bili protiv,i drzali vise rundi razgovora sa Vladom....

Da se razumemo,nikog ne branim.Samo primecujem sledece:mnogi ovde uvek na nesto kukaju,i nista im ne valja.ja se pak vodim devizom "treba mi-koristicu i platicu".I nikad se nisam zalio.Stigne racun,ja platim,i gotovo.

Eto,uzeh pre par dana taj paket 700 sa besplatnih 1gb interneta,sasvim svesno.Sracunao sam da mi se isplati,i spreman sam da placam oko 2500 mesecno,i gotovo.Ja sam u svojoj glavi resio,i bas me briga za novi porez...

miodrage je u pravu,nismo organizovani...a ja cu da dodam i to da se samo na nesto zalimo.Vazda nama Srbima nesto ne odgovara i mi bismo to drugacije,a kad treba da se odradi to drugacije...trt!

Kako god...porez je tu,pa kome se ne svidja,telefon u fioku,ili na oglas...

Daddy Yankee
Banned

Post od Daddy Yankee »

araphel, nije problem porez, problem je sto svi operateri odkako je dosao VIP samo dizu cijene i zaokruzivanje, a sada ovo sto su podigli jos malo i pored poreza je kap koja je prelila casu. :disgust:

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

braco i drugovi virtuelni nemojte tako SRBIJA JE KEVA CUVAJ KEVU DA NAM DUZE TRAJE :D :lol:
Da nam bog pozivi ovu SEKU da nam se operateri obogate pa ako boze zdravlja mozda da nam dadnu nesto kad prezivimo SEKU neki minutic i porukicu koji za vernost u teskim danima recesije i nameta futeljasa iz bg pasaluka koji su umislili da smo previse lukzuza sebi dopustili :D
Uzecu sve post pejdove i od svakog po pripejd i onda ko ga ebe kad je lukzuz neka budne luksuz da bar znam da placam i da se luksuziram

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Daddy Yankee, sve ja to znam,i zato lepo sracunam koji mi paket odgovara,i taj uzmem,pa iz njega ne izlazim,ili ako izlazim,to bude nesto malo.I onda lepo nema ni zaokruzivanja,ni skupljih minuta...to sto mi je u paketu,to trosim.

To sto su oni resili da oporezuju mobilne kao luksuz,kako bi navukli pare da pokriju rupe u budzetu,to je nesto sasvim drugo.ne slazem se da je to luksuz,i ne slazem se da treba da vracamo takse za koje smo mislili da su davno zaboravljene,ali sta je tu je.Ne radujem se ni ja sto ce me dvestotinjak dinara vise izaci mesecni racun,ali sta da radim....barem cu ono sto imam u zdravlje da potrosim :D

Ostaje nada da ce taksa zaista biti kratkog veka.

Odgovori