Nokija suverena i na crnom tržištu
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Verujem ja za sva ta sikaniranja u servisima, ali ja do sada nisam imao takva iskustva. Uostalom, retko gde sam imao losha iskustva. Kad neko pocne da pametuje, onda mu dokazem da znam mnogo vishe, a kada je neko bezobrazan, zapamtim mu lik, okrenem se i odem i mislim se u sebi jos ces ti meni da dodjes.
Naravno, fizicki obracun mi je uvek zanimljiva stvar, ali niko da me napadne, pa da imam argument zasto sam ga naterao da skuplja svoje zube sa poda polomljenim prstima!
Naravno, fizicki obracun mi je uvek zanimljiva stvar, ali niko da me napadne, pa da imam argument zasto sam ga naterao da skuplja svoje zube sa poda polomljenim prstima!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
uskoro cu da vidim kako radi ovlasceni servis. brat je prosle godine kupio n81. nesto se pokvario i odneli smo ga u prodavnicu gde je kupljen, sve ono full fiskalni racun, garancija ac itd. to je bilo 25.07. samo sto se jos niko nije javio bar da kaze da li je popravka moguca i koliko se ceka. zato i ja kazem, garancije prodavaca od pola godine su mnogo bolje
i kad se desi nesto poprave za 2-3 dana max.

- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Zligor, a ako se to nesto desi posle 7 meseci?
Lepo je to sto imas samo dobra iskustva sa "garancijama" "prodavaca". Nekoliko mojih poznanika i moja sestra od tetke su imali sasvim drugacije iskustvo. Npr. mojoj sestri od tetke pre dve nisu priznali "garanciju" iako je od kupovine proslo manje od 2 meseca (kupila je Benq-Siemens EL71 koji je jednog dana odbio da se pokrene - tvrdili su je to ona "menjala firmver" i tako unistila telefon i naplatili "popravku" ~20 eur. A devojka niti je imala potrebni kabl niti je imala pojma kako se to radi. Kada im je to ukazala rekli su joj da nema veze posto garancija "ne vazi za softver telefona".
Inace - svi BS EL71 koji su prodavani u "divljim radnjama" su skidani sa neke Orange-ove mreze i imali su jako bagovit softver.
Lepo je to sto imas samo dobra iskustva sa "garancijama" "prodavaca". Nekoliko mojih poznanika i moja sestra od tetke su imali sasvim drugacije iskustvo. Npr. mojoj sestri od tetke pre dve nisu priznali "garanciju" iako je od kupovine proslo manje od 2 meseca (kupila je Benq-Siemens EL71 koji je jednog dana odbio da se pokrene - tvrdili su je to ona "menjala firmver" i tako unistila telefon i naplatili "popravku" ~20 eur. A devojka niti je imala potrebni kabl niti je imala pojma kako se to radi. Kada im je to ukazala rekli su joj da nema veze posto garancija "ne vazi za softver telefona".
Inace - svi BS EL71 koji su prodavani u "divljim radnjama" su skidani sa neke Orange-ove mreze i imali su jako bagovit softver.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
-
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 24. Apr 2009. 17:52
- :: LG Nexus 5X
imam dobra iskustva sa tim "garancijama", jednom su mi zamenili telefon zbog mrtvog pixela, nisu hteli da popravljaju novi telefon, bratu su na se d750 popravili joystik koji skoro 3 god pople popravke radi kao nov. a ako se nesto desi posle 7 meseci platicu popravku 20e jer sam ustedeo 100 pri kupovini
u zavisnosti od modela naravno.
e sad da ne bude nesporazuma, znam da je najbolje kupiti legalno uvezen telefon sa garancijom proizvodjaca/uvoznika, medjutim ne kapiram da placam telefon vise nego sto kostaju u evropi, svi sad imamo net i moze da vidimo koliko kosta neku model u inostranstvu a koliko kod nas. konkretno nokia 6220 je u mobisu 280 evra dok u nemackoj odavno kosta manje od 200, tacnije oko 180. druga stvar je da popravka mora da se ceka po mesec dana, da se vratim na nokiu n81, salje se prvo za Beograd pa ko zna gde na popravku ako je tamo ne poprave. znaci kad legalno uzeveni telefoni kostaju koliko treba i kad se u drugim vecim gradovima otvore ovlasceni servisi bice druga stvar, za sad je mnogo bolje kupiti tel na crno.

e sad da ne bude nesporazuma, znam da je najbolje kupiti legalno uvezen telefon sa garancijom proizvodjaca/uvoznika, medjutim ne kapiram da placam telefon vise nego sto kostaju u evropi, svi sad imamo net i moze da vidimo koliko kosta neku model u inostranstvu a koliko kod nas. konkretno nokia 6220 je u mobisu 280 evra dok u nemackoj odavno kosta manje od 200, tacnije oko 180. druga stvar je da popravka mora da se ceka po mesec dana, da se vratim na nokiu n81, salje se prvo za Beograd pa ko zna gde na popravku ako je tamo ne poprave. znaci kad legalno uzeveni telefoni kostaju koliko treba i kad se u drugim vecim gradovima otvore ovlasceni servisi bice druga stvar, za sad je mnogo bolje kupiti tel na crno.
- Wicker Man
- Expert
- Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
- :: HTC Desire
- :: Sony Ericsson K800
IDzO, Vazi,idemo zajedno i obavezno da kupimo po 6 komada visoko kvaltetne nokie n97 (sa velikim akcentom na visoko kvalitetne) i tako nasim cinom suzbijemo u manjoj meri prodaju na crno.
E sad oko ovih garancija.Ja kad kupujem bilo koji uredjaj racunam kao da uopste nemam garanciju i pokusavam proveriti sto se moze vise pre kupovine.Kod nas je najbolje da do potezanja za garancijom uopste ne dodje jer obicno se ta rabota zavrsava neslavno sa velikom frustracijom i pokidanim zivcima.
Neko rece,zasto kupovati u servisu kad nas i tamo za*******u?
Pa jeste to nazalost istina,ali u covekovoj svesti je urezan strah od neizvesnosti i rizika,(osim kod nekih egzibicionista) pa ga na bilo koji nacin pokusavamo diverzifikovati i sebi olaksati.E tu se kao "izlaz" namece kupovina kod ovlastenih shopova,kao "bolje kod njih za malo vise novca i znam da je legalno,nego kod onog Pere koji ga je prosvercov'o u gumi auta i ko zna sta mu jos radio".
Iako u podsvesti znamo da i kod "legalaca" nista nije 100 % sigurno,primarna svest pobedjuje.
Kako god,jos ce proteci dosta vode rekama dok i mi ne budemo u rangu sa jEvropom i tada nam kupovina ne bude bas toliko stresna,bez bojazni da ce nam neko "izbiti" iz dzepa tesko zaradejeni novac napravivsi nam neku podvalu i zbog toga uopste ne odgovarati.
Vincent, Heh,tako su meni rekli da je politika Samsunga da prihvata reklamaciju monitora samo sa 4 bad pixel-a.Nisam mogao da se jurim sa njima jer mi je trebao hitno monitor pa sam se napravio lud.Posle 24h pojavi mi se 1 bad pixel,nisam reagovao,rekao sam ako se pojavi jos jedan idem nekome da "posetim mamu",ali sreca jos uvek je ostalo na tom jednom "pokvarenjaku".

E sad oko ovih garancija.Ja kad kupujem bilo koji uredjaj racunam kao da uopste nemam garanciju i pokusavam proveriti sto se moze vise pre kupovine.Kod nas je najbolje da do potezanja za garancijom uopste ne dodje jer obicno se ta rabota zavrsava neslavno sa velikom frustracijom i pokidanim zivcima.
Neko rece,zasto kupovati u servisu kad nas i tamo za*******u?
Pa jeste to nazalost istina,ali u covekovoj svesti je urezan strah od neizvesnosti i rizika,(osim kod nekih egzibicionista) pa ga na bilo koji nacin pokusavamo diverzifikovati i sebi olaksati.E tu se kao "izlaz" namece kupovina kod ovlastenih shopova,kao "bolje kod njih za malo vise novca i znam da je legalno,nego kod onog Pere koji ga je prosvercov'o u gumi auta i ko zna sta mu jos radio".
Iako u podsvesti znamo da i kod "legalaca" nista nije 100 % sigurno,primarna svest pobedjuje.
Kako god,jos ce proteci dosta vode rekama dok i mi ne budemo u rangu sa jEvropom i tada nam kupovina ne bude bas toliko stresna,bez bojazni da ce nam neko "izbiti" iz dzepa tesko zaradejeni novac napravivsi nam neku podvalu i zbog toga uopste ne odgovarati.
Vincent, Heh,tako su meni rekli da je politika Samsunga da prihvata reklamaciju monitora samo sa 4 bad pixel-a.Nisam mogao da se jurim sa njima jer mi je trebao hitno monitor pa sam se napravio lud.Posle 24h pojavi mi se 1 bad pixel,nisam reagovao,rekao sam ako se pojavi jos jedan idem nekome da "posetim mamu",ali sreca jos uvek je ostalo na tom jednom "pokvarenjaku".
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!
Isti slučaj, mada ima "svetlih" servis slučaja, to tipa dan-dva, gotovo...Wicker Man napisao:Ja kad kupujem bilo koji uredjaj racunam kao da uopste nemam garanciju i pokusavam proveriti sto se moze vise pre kupovine
Očigledno nikad nisi platio materijalnu sudsku/vansudsku naknadu za prekomernu upotrebu sile (ume dobro da izuje novčanik, u zavisnosti od advokata i veza/vezica povređenog... ipak je ovo neka "pravna" država, tako da...ne preporučujem (osim u mrklom mraku, nikakva korist osim lične satisfakcije).miodrage napisao:Naravno, fizicki obracun mi je uvek zanimljiva stvar, ali niko da me napadne, pa da imam argument zasto sam ga naterao da skuplja svoje zube sa poda polomljenim prstima
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm
Potpisujem. Ja sam samo jednom imao pravi servis sa zemnom nekog čipa u garantnom roku, gde su mi u prodavnici rekli da se obratim njihovom "the servisu", i oni su u roku 2-3 dana završili posao bez naplate toga, a čak i iz bliskog okruženja sam viđao primere da je kod zvanih prodavaca bilo potrebno po 2 meseca da se problem sredi, tako da zato zastupam stanovište da je bolje kupovati na crno. Za sada. Ja kao mušterija sam u pravu. Kad mi država i konkurencija obezbede povoljnije uslove i ubede me zašto je bolje legalno ja ću da promenim tabor. Npr. kod jednog od vajnih domaćih prodavaca laptopova Vista košta 23.000 dinaraVlada Zem :
Isti slučaj, mada ima "svetlih" servis slučaja, to tipa dan-dva, gotovo...

A miodrageova prednost Subotice (kao relativno malog grada), je u tome što oni kojima treba ponekad da zapreti znaju da će ih izlomiti a da će onda doći kod njega na ortopediju, tako da .......... Da je ginekolog imao bi manju psihološku prednost

Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO
Uporedjivati cene na crno i belo nema nikakvog smisla. Cim placas sta treba da placas drzavi - skuplji si. Ako radis ispod ruke sa robom odavde i odande i "oslobodjen" si placanja PDV-a, carine, doprinosa itd...naravno da si jeftiniji.
E sad - svi mi volimo da platimo manje a dobijemo isto ili vise. Medjutim, da li neko, kada kupuje crnjaka razmislja o tome od cega se finansiraju skole, bolnice i sve ono sto smatramo zdravo za gotovo a bunimo se do neba kad ne radi kako treba. Drzava je klub, i ako hoces da budes clan, plati clanarinu - ako neces....i to je izbor - legitiman sa posledicama.
Ja licno vise volim da imam cist racun sa svima.
Sto se tice servisa - pa on nikad ne valja
Cim mi se pokvario telefon, svi su mi krivi!!
E sad - svi mi volimo da platimo manje a dobijemo isto ili vise. Medjutim, da li neko, kada kupuje crnjaka razmislja o tome od cega se finansiraju skole, bolnice i sve ono sto smatramo zdravo za gotovo a bunimo se do neba kad ne radi kako treba. Drzava je klub, i ako hoces da budes clan, plati clanarinu - ako neces....i to je izbor - legitiman sa posledicama.
Ja licno vise volim da imam cist racun sa svima.
Sto se tice servisa - pa on nikad ne valja

Ovo je uopštavanje. Dokaži mi da mi taj (državni) servis dobro radi i završava poslove i olakšava život a ne večito tražiti pare (uključujući i zajmove za Srbiju) a posle se vaditi na krizu. Šta mi vredi besplatno zdravstvo kad loše radi i hleb od 3 dinara kad ne postoji u praksi? Ili preneseno na temu o kojoj pričamo: zašto su telefoni toliko skuplji u našim legalnim prodavnicama nego u stranim legalnim prodavnicama? Šta oni ne plaćaju carine i poreze? A ako bilo šta može da bude jeftinije jer je oslobođeno carine onda je to opet posao države. Omogući mi nešto i ja ću da počenm da ti plaćam, a ne plati, pa opet, pa opet, pa opet plati a mi ćemo a vidimo i na kraju to ipak ne radi.
A Nokiu realno zabole za način na koji je svako od nas došao do telefona jer u momentu kad su ga oni prodali nekome, njih više ništa ne zanima, pa ni to kome ga je taj neko preprodao (tj. nama u idealnom slučaju da smo mi tek druga ruka). Da li je to preko operatera ili u nezavisnoj prodavnici nije njihova briga više. A javni istupi kompanije su donekle u cilju podrške državi da skupi porez, a donekle zato što se na crnom tržištu u određenom broju slučajeva polovni telefoni prodaju "kao novi", a što je aparat duže u upotrebi veće su šanse da se pokvari (ako je prethodnom vlasniku ispadao i sl.) i onda taj lažno prikazan slabiji kvalitet uređaja utiče na imidž kompanije.
A Nokiu realno zabole za način na koji je svako od nas došao do telefona jer u momentu kad su ga oni prodali nekome, njih više ništa ne zanima, pa ni to kome ga je taj neko preprodao (tj. nama u idealnom slučaju da smo mi tek druga ruka). Da li je to preko operatera ili u nezavisnoj prodavnici nije njihova briga više. A javni istupi kompanije su donekle u cilju podrške državi da skupi porez, a donekle zato što se na crnom tržištu u određenom broju slučajeva polovni telefoni prodaju "kao novi", a što je aparat duže u upotrebi veće su šanse da se pokvari (ako je prethodnom vlasniku ispadao i sl.) i onda taj lažno prikazan slabiji kvalitet uređaja utiče na imidž kompanije.
To ces morati pitati Dinkica!gargamel4 napisao:zašto su telefoni toliko skuplji u našim legalnim prodavnicama nego u stranim legalnim prodavnicama? Šta oni ne plaćaju carine i poreze?
Nece pederi da spuste porez za deciju odecu tj. kompletnu deciju opremu, a ne na mobilne telefone!
I ja vise volim da kupim tel. kod ovlascenog prodavca, jer kao imam neku sigurnost u neku "validnu garanciju", ali posto u praksi sve to slabo funkcionise onda i nema neke preterane vajde od toga.
Sto se tice batinanja sve je to lako pricati/pisati ali treba to sa velikim uspehom sprovesti u delo, da posle ne bi bilo prepoznavanje napadaca kroz policijsko staklo!
● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- AnGeL oF LoVe
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
- :: Note 4
- :: Note 10 lite
Uvek sam kupovao telefone bez garancije.Bez obzira na prodavnicu,pitam koliko je niza cena bez garancije.Prolazio sam tako dosta jeftinije.Medjutim,posto sam video kakve probleme imaju pojedinci,i da je kvalitet uredjaja znatno opao,vize ne zalim da platim vise i imam sigurnost.Prodao sam nov laptop Sony vaio iskljucivo sto nije imao nikakvu garanciju a kupio Acer i miran sam 3 god.Isto tako,govorili su da je Nokia 6220c,problematican telefon a on je izvrstan a imam i 24 mes garancije i ne bojim se da li cu svoja prava ostvariti ako bude potrebno.Obicno se telefoni kupuju po radnjama koje svercuju telefone i prodaju ga sa garancijom od 6 meseci koja obicno nista ne vredi.Trazite telefone od uvoznika sa punom garancijom.Inace,gargamel4 je lepo napisao interes Nokie.Nezvanicno,njih ne zanima kako mi kupujemo telefone a povremeno ce izaci sa nekim saopstenjem kako se oni toboze,brinu o crnom trzistu.
LG G2 Black,16GB
Nokiu, sigurno "zabole" odakle telefon ako si ga kupio - ali samo sa aspekta trenutne prodaje. Brinu se oni itekako odakle telefon, jer ako nisi zadovoljan, ni tebe ne zanima odakle je a onda im rusis buducu prodaju (promenices brend). Ako ih ne zanima, pa sto se svi isrtise sa 2 godine garancije? Imas dva primera kod nas koja ti pokazuju sta se desava kad "te briga" i kad te "nije briga"
Pored nokie (koju jeste briga) imas recimo Samsung i SonyEricsson.
SE ces se odvalis od muke da nadjes na belo (legalno) - nije ih briga - i pogledaj gde ih je to dovelo u Srbiji - lagano ali sigurno umiru kao brend. Sta mislis u kakvoj ce poziciji biti kada jednog dana ovo crno trziste koje ima kod nas bude svedeno na neku normalnu meru? Gde je onda SE?
Sa druge strane, Samsung se posteno potrudio da se pozicionira bas na leglanom trzistu. Imas vise modela na belo nego na crno? A i cene u nekom srednjem segmentu nisu previse razlicite. U momentu kad SE bude mislio sta sam radio pre, Samsung ima bazu za dalje.
Pored nokie (koju jeste briga) imas recimo Samsung i SonyEricsson.
SE ces se odvalis od muke da nadjes na belo (legalno) - nije ih briga - i pogledaj gde ih je to dovelo u Srbiji - lagano ali sigurno umiru kao brend. Sta mislis u kakvoj ce poziciji biti kada jednog dana ovo crno trziste koje ima kod nas bude svedeno na neku normalnu meru? Gde je onda SE?
Sa druge strane, Samsung se posteno potrudio da se pozicionira bas na leglanom trzistu. Imas vise modela na belo nego na crno? A i cene u nekom srednjem segmentu nisu previse razlicite. U momentu kad SE bude mislio sta sam radio pre, Samsung ima bazu za dalje.
Ok, imaš poentu. Na to sam i sam mislio kad sam rekao:
I slažem se da što se više posluje legalno to bolje po sve nas. Samo takođe kažem da ne treba ni da nas šišaju i privatnici i država i koriste našu trenutnu nemogućnost lakog izlaska iz zemlje pa drže cene. Dotle nisam lojala građanin, a kad budu nudili normalan kvalitet usluga za normalne pare - svi ćemo da plaćamo porez.a donekle zato što se na crnom tržištu u određenom broju slučajeva polovni telefoni prodaju "kao novi", a što je aparat duže u upotrebi veće su šanse da se pokvari (ako je prethodnom vlasniku ispadao i sl.) i onda taj lažno prikazan slabiji kvalitet uređaja utiče na imidž kompanije.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Da odgovorim nekima ovde sto se tice primene grube fizicke sile, za koju znamo da je vrhunski izvor autoriteta iz koga su proizasli svi ostali oblici autoriteta: naravno da nisam blesav da udjem u otvorenu konfrontaciju i pred svedocima. Uvek se nadje neki mrachan cosak, a onda... SPEKTAKL! 
i kao sto je gargamel4 primetio, posle ce meni da dodje na odeljenje, a onda ga je tek ugasio

i kao sto je gargamel4 primetio, posle ce meni da dodje na odeljenje, a onda ga je tek ugasio

Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
E ovako,
Koliko kod nas kosta N97 legalno? 677 eura po danasnjem srednjem kursu u prodavnici koja se reklamira na ovom sajtu.
Ja veceras narucim taj telefon iz Nemacke (poznatija prodavnica) za 430 eura.
Racunica je sledeca
430 eura telefon
15 eura postarina
18% PDV
10% Carina
50 eura spediter
Taj telefon mene ukupno izadje 430+15*0.28+50=620 eura ( stigne za 3 dana, carina itd 2 dana)
Zasto ja taj telefon da kupim ovde?
Koliko kod nas kosta N97 legalno? 677 eura po danasnjem srednjem kursu u prodavnici koja se reklamira na ovom sajtu.
Ja veceras narucim taj telefon iz Nemacke (poznatija prodavnica) za 430 eura.
Racunica je sledeca
430 eura telefon
15 eura postarina
18% PDV
10% Carina
50 eura spediter
Taj telefon mene ukupno izadje 430+15*0.28+50=620 eura ( stigne za 3 dana, carina itd 2 dana)
Zasto ja taj telefon da kupim ovde?
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D
To je primer da je normalna drzava, telefonu sta god da se desi do momenta dok ne stigne kod tebe imas osiguranje kod express sluzbe koju si odabrao.
Tebe u normalnoj drzavi niko ne pita da li si ti taj telefon kupio u Avganistanu ili u toj drzavi, ne treba ni garancija niti sta. On ukuca SN i vidi taj telefon je tada kupljen ( dostavlja firma od koje si kupio nokiji) i ima garanciju 2g.
Npr ako taj telefon narucis iz UK (99% salju obicnom postom) ne placas speditera.
Tebe u normalnoj drzavi niko ne pita da li si ti taj telefon kupio u Avganistanu ili u toj drzavi, ne treba ni garancija niti sta. On ukuca SN i vidi taj telefon je tada kupljen ( dostavlja firma od koje si kupio nokiji) i ima garanciju 2g.
Npr ako taj telefon narucis iz UK (99% salju obicnom postom) ne placas speditera.
iPad 3G + Samsung Galaxy Tab 10.1 9 + iPhone 4 32gb White + HTC Evo 3D