SAR vrednost

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
brankons
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 01. Dec 2005. 18:58

SAR vrednost

Post od brankons »

Tražio sam o ovoj stvari po netu, ali su informacije prilično neujednačene. Međutim, primećujem da Nokijina E i N serija nažalost loše stoji. E51 recimo, koji mi se nalazi na listi želja, ima SAR vrednost 1,47!
Šta mislite o ovome? Koliko na ovo treba obraćati pažnju?

Nikola031
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 06. Okt 2008. 20:25
:: Lumia 640 Dual SIM
Kontakt:

Post od Nikola031 »

brankons, granica dozvoljene SAR vrednosti u Evropi je 2 W/kg, tako da je 1.47 dovoljno ispod 2 :)

Imao sam SE G900i kod koga je vrednost zračenja isto bila 1.47 W/kg i nisam ništa osećao, a ponekad sam pričao i po dva sata. :wink:
Mislim da ne treba puno obraćati pažnju na ovo, jer su jačine zračenja mobilnih telefona veoma male.
Sony Ericsson prototypes: G702 (BeiBei), W707 (Alicia), 3x M610i (Lizzy)

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Nikola mislim da ne treba bas toliko "opusteno" da prilazimo toj temi jer cim je nesto propisano znaci da ovo iznad ce da skodi....Ima toliko teleofna koji su ispod propisane granice tako da ako se bas uhvatite za telefon koji je iznad onda vredi i o tome razmisliti... 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Постоје толико јача и штетнија зрачења, да се овим на мобилни не треба превише оптерећивати. :wink:
Слобода или смрт

brain_damaged
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 10. Feb 2009. 19:56

Post od brain_damaged »

brankons, prepao si me... pogledao sam za moj telefon, oko 0,70 je vrednost zračenja(otprilike vec sam zaboravio)
Nokia N73

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Sad sam proverio SAR vrednost mog telefona (N76) i na nokiinom sajt mi je izbacio a tipa N76: RM 135 kod koga je SAR 1.04 W/kg (ovo se poklapa sa mojim modelom) i RM 149 ciji je SAR 0.95 w/kg....Jel zna neko sta predstavljaju oznake RM 135 i RM 149 tj kakva je razlika??? Do sad me ovo uopste nije interesovalo pa se nisam ni raspitivao.... 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

brankons
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Čet, 01. Dec 2005. 18:58

Post od brankons »

Ma negde sam u komentarima pročitao da je sve preko 1 mnogo, pa sam malo gledao. Uglavnom su telefoni od 0.5 do 0.9, mislim najčešće.
Sony Ericsson C510

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Brankos kao sto rece Nikola (ja proverio) za EU je granica 2.00 w/kg ....Ako kazu da ispod 2 je ok onda nema potrebe da brinemo.... 8)

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Испод 2 наравно да је ОК када ти у капиталистичком европском друштву кажу, неће они да лажу или не дај боже коригују због произвођаћа. То само србија неки пут коригује своје вредности да би могла да увезе више озрачене намернице.

bestboy, рече да постоји доста зрачења свуда око нас и да је зрачење небитно. Уместо да кажемо има доста зрачења једно више нам не треба, кажемо има доста зрачење једно више не смета. Не разумем такав начин размишљања :dry:

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

LittlePrince, nazalost to se ne odnosi samo na mobilne telefone nego i na ostalo u zivotu.
Svi znamo da ne valja piti alkohol, pa dosta nas pije (ja ne svakodnevno naravno, ali na zurkama, proslavama, itd. naravno), pa tu je koka-kola, masna hrana, brza hrana, PUSENJE, razliciti suplementi za sportiste i da ne nabrajam vise.
Tako i za mobilne, zrace a mi na to gledamo "pa jbg (izvinjavam se na recniku) i Sunce zraci" sta moze da mi bude od ovolickog aparata.

bestboy
Expert
Expert

Post od bestboy »

LittlePrince
Значи мислим, значи постојим. :P
Требало би да размишљамо о већим проблемима а не да се базирамо на мале.
Само упореди зрачење једног далековода или једне микроталасне :) видећеш да је цела прича око мобилних превише напумпана.Користи се акуелност теме (колико се мобилни дневно користи) па се лако утиче на људе.Сада један просечан корисник,који има два телефона, када му се сервирају овакве глупости сигурно ће да помисли "мозак ће да ми се спржи".
Ма оће али од небулоза које слушаш. :disgust:
Слобода или смрт

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

U mnogim drzavama je granica SAR vrednosti pomerena na 1,6,tako da je sve preko toga opasno i trebalo bi voditi racuna pri kupovini ako ista prelazi 1,6 W/kg.Najlaksi je naci izgovor-pa sve zraci,sve je stetno i sl.
(Zračenje mobilnih telefona se meri u vatima po kilogramu (W/kg) i naziva se SAR (Specific Absorption Rate), tj. specifičan stepen upijanja.
Granična vrijednost koju preporučuje međunarodna organizacija International Commision of Non-Ionizing Radiation Protection je 2W/kg. Američka federalna komisija za komunikacije (FCC) je nešto rigoroznija pa je definisala maksimalnu dozvoljenu SAR vrednost od 1.6W/kg. Dakle oni smatraju da sve što je ispod 1.6W/kg nije štetno.

Na sljedećom sajtu date su SAR vrednosti za neke modele mobinih telefona:
http://www.sarvalues.com/eu-complete.html

U pitanju su maksimalne SAR vrijednosti kada se telefon nalazi neposredno uz uho, tj. kada telefonirate.)
LG G2 Black,16GB

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

AnGeL oF LoVe, malkice je zastarela ta lista. Cini mi se da tu nema modela mladjih od tri godine.

Pogledao sam sad SAR za svoje telefone: I780 - Head: 0.48w/kg, Body: 0.73 w/kg, C3050 - Head: 0.30w/kg, Body: 0.65 w/kg
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

evo i vrednosti za n82
The highest SAR value under the ICNIRP guidelines for use of the device at the ear is 1.35 W/kg. :wink:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Besto boy da nisi hteo a kazes " Mislim,dakle postojim!" ? (nije nesto veoma vazno sto treba korigovati ali meni bode oci)....Jerkann sto se tice alkohola koji si naveo da skodi mislim da nisi u pravu ...Jedna casa piva ili pola case vina je potvrdjeno da pozitivno utice na zdravlje + ako vec dodamo da ljudi koji imaju blage reumatske probleme lece tako sto cim ustanu popiju jednu ljutu jer im je to jeftinije nego da daju koliko para na lekove a deluje....Milsim da to da li je nesto zdravu ima veze koliko se unosi u organizam jer nije zdravo ni veca kolicina vitamina od propisane doze da se unosi a svi se slazemo da su vitamini zdravi....Znaci veoma je vazna kolicini unosa i to sto mi sa svim namernicama preterujemo... 8)

bestboy
Expert
Expert

Post od bestboy »

dimi89
Мунзе латински! :D :wink:
Слобода или смрт

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Xaxaxaxaxaxax....... cuo sam pre neki dan dobar vic za zemunce....." Sestra zemunca polozila ispit sa 10-tkom i dolazi brat da joj cestita...Brate sestro keve si cale mi....." :)

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

http://www.serbiandownload.com/sdforum/ ... 4977.0;wap
Ovde je novija lista a lako mozete proveriti SAR vrednost u dokumentaciji koju ste dobili kupovinom uredjaja.Obicno na kraju pise-Informacije o sertifikaciji (SAR).
Nokia 6220 c-1,08 W/kg
LG G2 Black,16GB

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od dimi89 »

Niko ne zna da mi docara zasto jedan te isti model sa 2 razlicite oznake ima 2 SAR vrednosti od kojih je jedan dosta manja od druge??? To ispada da su onda drugi delovi u istim telefonima.... :dry:

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Сад сам видео колику вредност има мој фон "LG KF750" целих 0.34W/kg :D :P

dimi89, Па када данас сви само склапају производе а делове производи фабрика Ченг чун цанг. Деси се да рецимо фабрика Чун чен цунг понуди делове за мање пара па се склапачи одлуче за другу фабрику :D

Odgovori