virus na symbianu

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 20. Dec 2004. 19:33

Post od lizard »

Fix a zasto se ti tih virusa plasis toliko?! Ja koliko vec imam fon sa symbianom, a i cesto koristim GPRS, nisam uopste imao problema sa visrusima. Jednostavno nemoj da mislis na to i uzivaj!

fix
Banned
Pridružio se: Pon, 16. Maj 2005. 16:01

Post od fix »

pa ne plasim se jednostavno sam zainteresovan i zelim da imam sto vise informacija o tome!!!! :blinky: :blinky:

lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 20. Dec 2004. 19:33

Post od lizard »

Ako zelis da znas sve o tome evo ti adresa na koju treba da odes: http://www.bahrainmobiles.com/forum/. Samo treba: 1.) da znas engleski; 2.) da se registrujes sto je em dzabe, em traje max 5 minuta; 3.) nadjes topic koji se odnosi posebno i samo na viruse.
Cak mozes da skines i brdo zapakovanih virusa i da saljes nekom ko te iznervira :chytry:! Ja na svom fonu vec 2 meseca ima skull i cabir. Iskreno jos nikom nisam napakostio ali neka tu stoje zlu ne trebalo.

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Fix, ne mozes pokupiti virus preko GPRS na taj nacin, bar za sada... :uhuh:
A Miskoni je izneo bas interesantnu teoriju o virusima za symbian...hehehehe :D

mitar
Banned
Pridružio se: Ned, 23. Jan 2005. 15:45
Kontakt:

Post od mitar »

pa napredovaceti virusi nema sta!!!!!nema sta tu vise da se ucini niti nema ko da ih zaustavi.
sto se tice virusa preko gprs za sada ne moramo brinuti ali bojim ae dsa za godinu ili dve bice ih na gomile tih virusa
The Bloody Alboz

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

1. Chak i kada je software-ski iskljuchen bluetooth je aktivan u smishlju njushenja ostalih uredjaja u okrudjenju i pokushaja sinhronizacije sa njima (cak se i taj mod zove "Sniff mode" :) Gde ustvari "prolazi" virus ? U momentu ukljuchenja BT-a virus se predstavli kao paket podataka "zaostao" iz prethodne sesije aktivnog rada koji je zaostao pri prenosu (ili se "uglavi" kao paket koji je ponovljen poshto je uredjaj koji je izvor "korisnih paketa" (ali i virusa) ponovio poshto nije dobio potvrdu o prijemu) . Na taj nachin BT uredjaj "posrche" taj paket podataka pre nego shto i zapochne inicijalizaciju komunikacije sa uredjajem koji je za korisnika "koristan".
2. Kao shto vec rekoh nema razloga za paniku. Provera komunikacije preko GPRS-a se radi sistemski u gateway-a prema ostatku mreze tako da je chovek iz tog "rakursa" jako bezbedan. Problem je BT ali ce i to u kratkom roku biti resheno uvodjenjem 802.15 standarda (do kraja godine najverovatnije) kao shto rekoh . :lol:

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Eto, ipak cemo biti zasticeni mnogo vise kao korisnici symbiana...nego racunara i win-a.... :roll:
U svakom slucaju ne verujem da ce prenos virusa nikad dostici taj novi koji imaju racunari... :wink:

Kopte3
Banned
Pridružio se: Ned, 17. Jul 2005. 15:13

Post od Kopte3 »

@Gorance
Kako prijatan podatak. :wink: Hvala na utesi. :oops:
@Zoka
Kao korisnici symbian-a bicemo sigurni, barem za sada. A za ono da ne verujes da ce prenos virusa ikad dostici nivo koji imaju racunari se slazem, ali isto tako ako povezes 2 i 2 shvatices da ce se razvojem tehnike razvijati i OS za mobilne telefone, a sto slozeniji OS, to je vise mogucnosti za pravljenje virusa.
P.S. Za razliku od racunara mobilni telefoni su stalno u vezi sa "svetom" pa je samim tim i mnogo vise nacina da se isti ubace. Mada, ko zna, videcemo... :roll: Nadam se barem da necemo doziveti to da moramo da placamo mesecnu preplatu za Kaspersky ili Nod32 za mobilni... :) :wink: 8)
Pa dooobroo!

Nakoch
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pon, 27. Jun 2005. 19:02
Kontakt:

Post od Nakoch »

cccccccc al vi ocrniste BT?!Pa ima tu i nekih dobrih osobina u snifovanju......Naime ja sednem u kafic,pijem espreso,i udarim search i on mi nadje 5-6 fona i samo pustis porukicu nekoj cici i uzivas dok je ne startujes.......Ako vam je do sigurnosti,onda programe ubacujte samo preko kompijutera sa antivirusom,ili razmenjujte fajlove sa telefonim koji nisu Symbian ili sa Gorancetom :D
@Kopte3 necemo morati da placamo antivirus za mobilni,jer,kad nam dodje 3 operater,MTS i Mobtel ima da nam ponude sve od softvera besplatno,samo da bi nas zadrzali :D
Mislim da je Symbian jos uvek u povoju i da ima vremena da se na te probleme jos porazmisli....

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Ja ne ocrnjujem BT !!! Naprotiv, isticem da je jako ozbiljan defekt u praktichnoj primeni vec prevazidjen pre nego shto je postao cak i problem "srednje kategorije" (implementacija 802.15 standarda se ocekuje najkasnije krajem godine!!!, plus ce bezbednosna komponeneta biti moguca za implementaciju u formi upgrade-a softvera svakog postojeceg BT uredjaja). Nishta lepshe- nishta efikasnije !!!

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Postoji program Bloover koji je napravljen da testira ranjivost nekih telefona, tačnije da "snifuje", kako je Gorance naveo... Ukoliko je telefon ranjiv, moguće je pokupiti malo brojeva iz imenika ili ubaciti neki broj u isti, neku sms poruku, inicirati poziv, itd... Ali taj propust je bio brzo uočen i prevaziđen, u svim novijim verzijama firmvera je to ispravljeno. Samo uređaji (i mobilni i BT) sa starijim verzijama firmvera i dalje mogu biti "napadnuti".

Nego, izgleda da će se BT i Wi-Fi objediniti u jedan standard i na taj način iskoristiti prednosti oba načina komuniciranja, uključujući i bezbednost (a mi korisnici ćemo biti još srećniji). Već odavno postoji čip koji je objedinio oba standarda (Silicon Wave and Intersil Blue802 Technology (802.11)), ali ovo bi trebalo da bude udruživanje standarda i tehnologije za budući razvoj bežičnog prenosa podataka generalno...

jecha
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 24. Jul 2005. 14:36

Re: virus na symbianu

Post od jecha »

fix napisao:e citao sam u novinama a i gledao neku reportazu na tv-u kako se pojavio virus "trojan" i na symbian telefonima tj moze da se napati prilikom surfa fonom!!!

EL ZNA NEKO NESTO VISE O TOME???

Na ovoj adresi mozete skinuti AVP za Symbian Mob.tel.
http://www.trendmicro.com/form/mobile/download.asp

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

Miskoni, To i jeste poenta IEEE 802.15 standarda. Omoguciti pristup WLAN mrežama putem BT-a uz sve beneficije bezbednosti Wi-Fi okruženja, ali i malu potroshnju koja je osnovna beneficija BT primo-predajnika. Za sada je u toj strogo i dobro definisanoj oblasti (bežičnog prenosa) samo BT "štrčao". Standardizacijom BT-a uz pomoć 802.15 svi 2,5GHz-ni uredjaji biti objedinjeni zajedničkim IEEE 802.2 LCC standardom na nivou logičkog link-a LLC (logical link control) koji je glavni odgovorni za odličnu bezbednost i tajnost prenosa paketa u WiFi okruženjima, dok se niži nivo u TCP/IP arhitekturi MAC (media acces control) "prepušta" konkretnim implementacijama: BT-II (tj. modifikovani BT po 802.15 standardu), WiFi (IEE 802.11b), WiFi5 (IEE 802.11g standard), kao i "žičnim" prenosima npr. Ethernet i Fast Ethernet (802.3)

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Da, gledao sam šta sve imaju u planu da urade i Bogu hvala da su se dogovorili. Ništa gore od više paralelnih standarda koji ne funkcionišu međusobno... Kao i za DVD, plus, minus, podeljeno, ovaj je bolji od onog, a mi lupamo glavu kad treba nešto da pazarimo. Nego, odoh u off...

Jecho, AVP je AVP (Kaspersky), a Trend Micro je druga priča. Tu su još i F-Secure, Symantec...

jecha
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Ned, 24. Jul 2005. 14:36

Post od jecha »

Jecho, AVP je AVP (Kaspersky), a Trend Micro je druga priča. Tu su još i F-Secure, Symantec...
Ma znam, nego mi je bilo lakse da napisem AVP nego Anti Virusni Program...ali eto, ipak sam napisao :)

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta

Post od Gorance »

1. Shto je najgore Miskoni, NISI otishao u off !!! Bash su ti nestandardni - standardi (ovo mozda loshe zvuchi ali kako taj haos drugachije nazvati ?) i doveli do problema i to bash sa nezeljenim paketima podataka koji "skakucu" po sistemima bezichnog prenosa.
2. Najgori su naravno virusi ali nikada ne mojmo zaboraviti da se kroz te rupe moze ne samo da se svashta ubaci u mrezu nego i da se mnogo toga moze neovlashceno skinuti !!! Pa sam BT se u pochetnim aplikacijama vezivao na mrezni sloj TCP/IP arhitekture u potpunosti preskachuci zashtitne metode iz LCC okruzenja (sloja, vec kako voli da ga zove)!!!
3. Sada se iz "ruku" operativnih sistema (bilo da su Unix, Windows, Windows for mobile, Symbian ili koji postoji ili ce tek postojati) u potpunisti oduzima kontrola nad LCC slojem i dozvoljava se pristup samo od mreznog sloja "na gore". Na ovaj nachin je "homogenizovana" barijera od bilo kog i bio kakvog nezeljenog saobracaja bez ogranichavanja razvoja reshenja u MAC sloju i bez ogranichavanja po pitanju tipa, klase ili vrste uredjaja koji LCC sloju komunikacije pristupaju "od gore". Iste mogucnosti, "prava i obaveze" :) ima mobilni telefon, acess point i laptop. I niko nema mogucnost niti pravo da "bushi" LCC sloj da bi ga zaobishao.

Odgovori