Dominacija brenda

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Dominacija brenda

Post od Lobachewsky »

Ovako... Kaladont ili pasta za zube, Vegeta je i zacin C, Zdenka je svaki topljeni sir, zilet je zilet, dzip je dzip, smoki je smoki, imalin, penkalo, tetrapak... Znate vec o cemu se radi.
Ali to je bilo vreme neinformisanih ljudi... pa moze slobodno da se kaze i suzenih pogleda (za te stvari!), sto je potpuno normalna stvar, drugo je vreme bilo, drugaciji su trendovi bili tad, drugacija svest. Dalje, to je bilo vreme monopola, nedostatka konkurentnosti... Na kraju krajeva, to je bilo odmah posle rata, a pre informacione ere.
Zbog svega toga, ova pojava moze da se razume i bez upotrebe reci "retard", "tutuban" i sl.
Ali kada ja danas citam u srpskim novinama da 2012 treba da izadje ekoloski automobil koji iz jednog punjenja moze da predje 170km, a bice opremljen i LCD monitorima, bluetoothom, klimom i prikljuckom za iPod... Da mogu da kupim bokserice sa dzepovima na zatvaranje (zamisli!) u koje mogu da stavim moj omiljeni gedzet, kao sto su mobilni ili iPod (jer ima rupice da provucem gajtan od slusalica)... Preko interneta mogu da narucim solarni punjac kojim mogu da napunim moje ljubimce kao sto su digitalci, mobilni telefoni, GPS uredjaji ili iPod.
Pitali su poznate licnosti sta uvek nose sa sobom u torbi: Paaa, žvake, ključeve, kondome, mobilni telefon i iPod. Juce sam kupio slusalice koje mogu da povezem na moj iPod... iPod iPod iPod! Eeej!
Ista stvar je i sa iPhonom. Svaki telefon (modni, klasicni, poslovni, hi-end, socijala)... iPhone killer. Svaki telefon u poredjenju slikan sa iPhonom. Kada neka firma okaci reklamu- neki fazon/karikatura u kome glavnu ulogu igra- iPhone.
Appleu svaka cast, ja mu skidam kaku kako je u informatickoj eri, eri interneta, obrazovanih ljudi (i obrazovanim i inteligentnim ljudima), uspeo da napravi ovakvu stvar. Svaka cast.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Kupujte domace ? :? Iza nekog brenda stoji (ne samo ime) vec i pouzdani i prepoznativlji hvalitet....Zasto brend ? Zato sto je u pocetku mecka bila mecka jer je ugradjivala najbolje delove najhvalitetnije i najpouzdanije i bila je neko osiguranje za sigurnost a sad? Sad je samo vazno sto brze i sto skuplje...Vazno je da je prestiz....Posto se radi o mobilnim telefonima onda da ostanemo na tome...8800Siroko Gold? Pa isto zlata ima ko pozlaceni prizvezak, koliko da pise da ima....90% koji nose siroko gold ili neki siroko ne znaju da vam navedu kojem segmentu tj kategoriji pripada...Zasto? Pa zato sto ga nisu kupili da ga zaisto koriste vec zato sto mogu..Ima se moze se....I mobb od 150 evra bi im bio isto toliko dobar....Vazno je koja je odelo a ne ko je u odelu.....Stara prica novi fazoni... 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

yamaha-tzr50
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Ned, 09. Apr 2006. 07:09

Post od yamaha-tzr50 »

e Lobachewsky, kao da mi citas misli! :wink: Bas pre neki dan odem na youtube i ukucam IPHONE VS,kad ono ima barem 70 telefona koji su uporedjeni sa iphonetom,i oni koji su touch i oni koji nemaju veze ama bas nikakve osim sto su oba telefoni! :shock: Jos malo pa ce portable dvd i ostale djakonije da uporedjuju sa iphonetom! :? Ali jedno je sigurno,ne pocne ni jedna dilema o touch telefonima a da se iphone ne spomene.Svaka cast Apple-u posto su ipak promenili tok mobilne industrije ili nasu svest o tome! :wink:

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

Ozb. ja se Appleu divim na koj nacin je on od mase napravio besplatne podanike i promotere. . .

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Није Јабука ништа урадила револуционарно, само је одрешила кесу да сви причају о томе. И како рече чика Гебелс "Хиљаду пута поновљена лаж постаје истина". СониЕриксон никако да укапира да је боље да се телефон појави у 1 000 музичких спотова него у једном Џејмс Бонду.

Зато сви причају о ајФону, јер је Јабука лепо одрешила кесу да се почне прича о томе. Платиш највећима причају о томе а мали ће сами јер што би народски рекли "Куд сви турци ту и мали Мујо". Замислите неког ситног новинара или уопште некога ко има везе са геџетима да каже да је ајФон или ајПод безвезе. Мали нису смели да кажу од 1000 великих а велики сад то не смеју да кажу од 1 000 000 малих, и тако у круг.

Једноставно Јабука је имала 5 из историје, ништа више 8)

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Zar nisu zasluzili ??? Idi gradom i pitaj koji je najbolji brend telefona pa ces da vidis koliko njih ce da kaze Nokia....Sve sto je dobro brzo se procuje..... 8)
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Pa pazi priča je malo šira, ali svodi se na dve jako jednostavne teze. Prvo šta je Apple pre pravio? Mekintoshe. Šta sad pravi? iMac, iPod, i iPhone. E sad koji Mac, koji iPod to je drugo. Nokia ne insistira na tome da pravi NOKIA telefone, nego pravi segmentno orjentisane MODELE. Kod iPhona je stvar još gora jer je čak manji izbor nego i kod iPoda. Ima ih 3. E sad, ono što je jako važno a što su oni na vreme shvatili (a većina nije) je da ljude zanima (možda grešim ali mislim da je ovim redom): dizajn, jednostavan UI, kvalitet hardvera. I to su i napravili. Svojom jednostavnom filozofijom su pridobili američki kontinent (a "kupujmo domaće" nije naš izum), i onda je fama krenula dalje. Jedna od prvih kombinacija harda i plejera, zatim minijaturizacija, u dobrom pakovaju i sa neviđenom kampanjom, plus na sve strane serviranje njihovog načina života........ i rezultat? To je postao "najbolji plejer na svetu", iako ima neviđena softverska ograničenja (ni Microsoft ih se ne bi setio), kao i hardverska: nedostatak diktafona i radija (neviđen bezobrazluk). I tako dođosmo do toga da plejer dobrog dizajna, prosečnog kvaliteta zvuka i bez par najosnovnijih funkcija sa nezamenljivom baterijom košta 4 puta više od konkurencije i ide jednako dobro kao i jeftini kinezi.

Iako ću možda zvučati kao da skačem sebi u usta, sve pomenuto me ipak ne sprečava da želim iPhone, jer je ta fama povukla gomilu programera i napravila od hardverski dobrog telefona sa izuzetnim ekranom i odličnu softversku podršku.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

Koliko ja nesto malo razumem marketing:
Svaki telefon u poredjenju slikan sa iPhonom. Kada neka firma okaci reklamu- neki fazon/karikatura u kome glavnu ulogu igra- iPhone.
mislim da u Apple-u rade fantasticni marketing strucnjaci. I da su oni odradili mozda i veci posao od samih inzenjera.

Napravili inzenjeri zanimljiv, provokativan, mladalacki itd. telefon, ali su posle toga marketing strucnjaci uzeli stvar u svoje ruke i "razglasili" po svetu o tome i "naterali" svet da prihvati brend iPhone i iPod kao jednu najvecu zanimljivost.

To je ono sto nama u Srbiji fali. I to mnogo nam fali.

Imamo i pametnih ljudi ( naravno, mislim na one koji jos nisu napustili Srbiju i otisli u beli svet :smutny: ) , imamo i volje, imamo i pametnih projekata i slicno, i ako ne gledamo za cas na novac , u smislu ko ce sve te projekte da izfinansira, fali nam reklama i prodor u beli svet.

Ali to moze samo da nastavi u smeru politike i ostalog, jer sta da proizvodimo i gde, kad su ciljano sve rasprodali po Srbiji samo u cilju da mi ne bi nista proizvodili nego da bi samo kupovali stranu robu.

A cak i da nije tako, nego da imamo gde i imamo sa cime, falila bi nam DOBRA reklama. Znamo da napravimo spot ili tv-reklamu izuzetno dobru, ali to nije jedina stvar sto treba uraditi. Treba kao Apple "napasti" svet marketinskim metodama i stajati iza svog brenda uvek. Mada, moguce da je kasno za Srbiju odavno. Ja iskreno vise i ne verujem mnogo.

p.s. Kao sto mi je otvorio oci moj drug pre dve-tri godine, sad shvatam da je to istina - Srbija je u ocima velikih kreatora svetske politike odavno zamisljena ne kao potrosacka nacija, kojoj treba podici standard da bi kupovali sve vise i vise, nego je zamisljena kao proizvodjacka nacija, cije plate treba drzati na minimumu da bi se svetskim biznismenima isplatilo da ovde proizvode mnogo toga, jer im se pomalo vec smucila daljina Kine i Vijetnama.

Izvini Lobachewsky, odoh malo vise u politiku ali kapiram da je tema takva da je nemoguce mnogo toga napomenuti.

U svakom slucaju , svaka cast Apple-u. 8)

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Tema je nepresusna i uvek aktuelna.
U svim sferama zivota postoje favoriti i lideri koji ce uvek biti pod "lupom" i veciti "izazivaci" ostalih elemenata.Formula za taj uspeh je odvec poznata,u pocetku se pravi kvalitetan proizvod,siri se dobar glas,pristizanje novca koji automatski udara u glavu i onda krece teska komercijalizacija i kvalitet se zamenjuje kvantitetom radi veceg profita i "gladi".Ostalo je istorija.
Kao sto vec neko napomenu ljudi zele izgled i sto jednostavniji pristup.Ponekada mi se cini da sa tim samo zaglupljujemo i tezimo jos vecoj jednostavnosti.Niko vise ne zeli da razmislja,bar malo.Svi hoce sve,sada i odmah (pleonazam).Uz jak marketing, prosecan uredjaj postaje NO 1 i onda krece ludilo.
Ostali "igraci" su primorani da uporedjuju svoje proizvode sa tim kvazi NO 1 zbog razloga sto su svi culi za kvazi No1 pa da im olaksaju percepciju.
Kao sto vidimo kljucna rec je marketing.
vlada1970, rece kako trebamo "napsti" Apple sa svojim marketingom i slazem se.
Samo ima jedno pitanje: "A ko ce to da plati?"
Ovde se zaboravlja da dobra reklama mnogo ali mnogo kosta.Od izbora kadra koji ce je osimisliti do samih aktera.Sve mora da se plati i to mnogo.
Lobachewsky, U uvodu lepo iznese primere u vezi neinformisanja,sto je tacno.Samo ne mogu da se saglasim da je danas nesto puno bolje.
Tipican primer je dzip,ja znam masu likova koji vaze za neke intelektualne velicine a da nikada nisu culi za SUV.Sto je najgore primoran si da se izrazavas na njihovom nivou da bi komunikacija bila uspesna i to sve naravno danas kada doslovno receno informacije dobijamo na dlanu.
Jednostavno ljudi su okrenuti pogresnim vrednostima i to uzima svoj danak.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

Predstavljanje iPhone 3G pre malo više od godinu dana:
Scena: Njujorkški bioskop (ili pozorište), pun naravno, Stiv Džobs objašnjava mogućnosti novog ajfona ispred velikog bima. Na svaku "feature" publika reaguje kao u transu, sa aplauzom. Dolazi predstavljanje kamere, na bimu su iPhone 3G "leđa" i sočivo od 2Mpx. Stiv jednostavno kaže (a šta će drugo) - kamera! Publika reaguje kao u transu, sa aplauzom...
Ne mogu realno da pričam o ovom "brendiranju", ni sa ekomomske, tehnološke, marketinške itd tačke. Možda sa psihološke al'bi trajalo... Recimo, "skreni pažnju na sebe po svaku cenu".

Imali smo kampovanje pred Applestores što su svi živi mediji preneli (nešto slično i Nokia 5800 @ Moscow).
I negativna reklama je reklama:
-srušen Mobilereview sajt na par dana posle krajnje korektne revije by Eldar Murtazin (Apple SS division).
Agresivna odbrana:
-banovanje Opera browser sa Applestore (open source - my ass).
I za kraj, eto, opet se priča o iPhone :lol:
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

Pre svega,za siroke narodne mase,za neko normalno koriscenje Apple je najbolji,dizajn uvek,ali uvek perfektan,materijali isto,kvalitet izrade u 90 posto perfektan,lak za koriscenje,jednom recju najbolji i kao majstori da naprave masinu,oni su resili da isprave greske npr. navodim u automobilskoj industriji gde je vecito ali vecito nemacka kola najbolja,ali jednolican i dosadan dizajn,a italijani lepi,ali radujes se dva puta dok ga imas,kad ga kupis i kad ga prodas. E oni su to shvartili na vreme i ulazu mnogo u marketing,zbog toga su mozda i duplo skuplji od konkurencije.

Evo cak i ovaj primer,ne moze niko da me ubedi da cak i ovo nije reklama:

http://www.youtube.com/watch?v=Ae0KmCBrWio

Znaci gde je cuvar tih tridesetak sekundi,bas tad je otisao u toalet,a huligani su bas tad razbili staklo.... a veoma jednostavno ovo je obislo ceo svet,pokazujuci skrivenu poruku,koristi apple on je brz,lagan,sve zavrsis za sec....znaci marketing marketing marketing....
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Управо оно што сам рекао, Јабука је платила јакима да причају о ајФону (телевизије, новине...) није направила бобастичне ТВ рекламе.

Имате на на нету плавушу која балави на ајФон и има огроман број прегледа. Зашто, зашто би се неко млатио и ишао од радње до радње и снимао себе са телефоном? На једном снимку се у Apple-овој продавници појављује њена мајка, а за не поверовати на крају и БАБА (ваљда се и њој свиђа ајФон) :o Случајно?!?

У рекламе скоро нико не вереју али када наводно обични људи причају о нечему, то је нешто друго. Не би ме чак чудило да су и ону слику поређења камена и ајФона избацили лично они. Успели су оно најбитније, да намаме све да причају о ајФону. Једни причају да је ајФон лош, други да је добар и на крају кад сабереш сви причају о ајФону што је заправо и био циљ.

И није то никакво умеће, исту ствар ће ти рећи било која наша фолк звезда. Битно је да се прича о теби, није битно шта!

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

LittlePrince,e bas to,nema tu puno bombasticnih reklama,sve su tima kao ona kad ga stavljaju u blender,bacaju po ulici,grebu kljucevima,on naravno radi,i vecina su home made,i svi se pitaju pa sto unsiti iphone,koliko je dobar,a nokia npr ili SE dok snime jednu reklamu,u ceni i troskovima brdo iphona,ali to vidis i prodje,a o ovom se prica,ali zato placaju jakima,evo poslednjeg primera ,znaci ide iphone i svi ostalli...
http://www.blic.rs/blic_it.php?id=112118
:D
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

kapoerista90
Expert
Expert
Pridružio se: Sre, 24. Okt 2007. 05:49

Post od kapoerista90 »

Slazem se sa vama... Kad npr prosecan covek vidi kako neko grebe svoj Iphone, i bacaka ga isl, a on i dalje radi, onda poveruje. A kad meni Nokia izbaci klip, kako testiraju N82, a onda tom istom telefonu, koji ja posedujem umre vibracija, ne mogu bas da budem odusevljen...
Nokia E71... Elegant, but deadly

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper

Post od Lobachewsky »

blic napisao:čuveni iPhone
Sto je najgore mislim da Blic nije ni svestan da to radi, kao sto nisu ni svi ostali besplatni promoteri Apple-a.
Apple je samo iskoristio ljudsku ogranicenost da sve svodi na povrsinski dozivljaj. Napravili telefon savrsene izrade, veliki displej da ne znas gde pre ocima da gledas, saren UI da ti bude milina dok ga drzis i da ne mozes da izdrzis a da ga ne pipnes, multitouch da se prsticima zanimas, muzika da uzivas, ziroskop da se igras i to je to... Cula su zadovoljena, nista drugo ti ne treba. Ni kamera sa AF, LED, ni bluetooth, ni copy/paste, ni mass storage, report, ma nista nista nista nije bilo potrebno. Prelazili ljudi preko toga, nisu ni primecivali da fali.
A ti onda takvom telefonu pridajes toliki znacaj, cak i na poljima gde on nema sta da trazi... Pa znate i sami za to- 15 puta funkcionalniji telefon (n900) se predstavlja kao iPhone killer (naravno dokazace se i on kao bezuspesan), zasto ne Omnia killer, HTC killer. iPhone samo zbog vizuelnog dozivljaja ulazi u trku sa svima njima, i pobedjuje (!!!) iako je tehnoloski bio pregazen cim se pojavio... sem vizuelno/culnih komponenti zbog kojih se dozivljavao kao revolucija na svim poljima, a ne samo na vizuelnom kako je trebalo, i zbog kojih ustvari sve i pobedjuje- nebitno u kom su cenovnom rangu, za koju su ciljnu grupu, koje funkcije ima, kameru, HW tastaturu, 3G (nekad) ...
Sada moze da se kaze- jeste, posle rata svi su pametni, taj telefon je izasao pre tri godine, jos i tada je bilo ljudi koji su to primecivali... Jeste, ali ovo je potpuno nova tema- telefon idalje ima vecinu nedostataka, telefon se tri godine nije promenio ich, a o njemu se idalje toliko prica kao da je juce izasao.
Sve u svemu 'dokazali' smo dve stvari- coveka lako moze da povuce masa* (*koeficijent inteligencije mase jednak je koeficijentu inteligencije najglupljeg coveka u njoj :) ), a druga- jedino sto je bitno na telefonu je nasminkan UI... Sto vise nasminkan, to cemo manje primecivati druge nedostatke.
Al' najgore je sto ga uzimam u obzir za kupovinu, iako po meni ima dosta ogranicenja (nekompatabilnih sa kupovinom) -mass storage, bluetooth.... Samo zato sto ima dobar UI koji sve to nadoknadjuje... Al' kad pogledas telefon u principu nije ni toliko los :)

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Na mene uglavnom nisu ostavili nikakav utisak,nikad nisam pozeleo da imam nijedan apple-ov proizvod a bas sam tehno-freak.
:wink: 8)
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Bekra
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 23. Avg 2006. 02:27

Post od Bekra »

Ni ja ne zelim nista od Apple-a. Sve je to lepo, ali kod mene ne prolazi jak marketing, ako znam sta sprava zaista moze, a sta druge sprave mogu.
A uz to i ovo :D http://www.churchofsatan.com/Pages/Apple.html
ako su satanisti, i steknu jos mnogo vecu moc, na.ebali smo :lol:

sasa111
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 19. Sep 2008. 16:40

Post od sasa111 »

Kao sto ste poceli, o Iphonu moze da se prica i prica... da se voli i ne voli...
Mene zanima jedna druga stvar, mozda je to samo moje subjektivno zapazanje, ali fascinantno mi je da u Srbiji u nekoj srednjoj klasi telefona jos uvek za vecinu postoji samo NOKIA ???
I svi ce uzeti neku slabiju nokiu a ne neki LG, SAMSUNG... koji je po funkcijama bolji a za iste pare?
Pitanje kvaliteta ili sta?
Mada mislim da u danasnje vreme niko ne zadrzava telefon vise od godinu ili dve, a toliko i kinezi mogu da sluze...

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

sasa111, pitanje je navike i iskustva. Moje neko iskustvo je da mi se Nokia nikada nije kvarila, izdrzala je mnogo toga a i dalje je radila savrseno (a promenio sam prilican broj modela) dok to nije bio slucaj sa Ericssonom pa kasnije SE kojem je otisao displej (T65 cini mi se), Samumsung i preklop koji su riknuli, HP gde mi se dzojstik malo zaglupio ali je radio i HTC koji je zaista radio ali me je ubijalo to sto nema hardversku tastaturu.
Sa druge strane, kod nas je Nokia pandan Golfu, idu ljudi i tom logikom valjda.
Ja vise volim da idem na sigurno, volim da znam da ce me telefon sluziti dokle god ga posedujem. Ranije sam zaista voleo da isprobavam i nikada nisam robovao nekom brendu ALI to neko iskustvo koje imam mi je bilo presudno kod poslednje kupovine.

Cooomi
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 23. Jul 2008. 16:28
:: iPhone 13 mini

Post od Cooomi »

Azimuth, ja ipak mislim da je nokia to zasluzija svojom jednostavnoscu softvera ( ne govorim o sybianu) pa cak i hardvera... kada bi gledao sony ericsson i nokiu npr. mogli bi da vidimo koliko nokia ima jednostavniji i uredjeniji meni koji nije nabudzen i td.... a o samsungu tek da ne pricam...

Odgovori