Možda će vaša sledeća baterija biti nuklearna?

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Ideja za "šetalište" nije moja, naravno, datira odavno. Kao što se ideja o nuklearnim baterijama javlila još tokom 50-ih godina, ako se ne varam.
Miodrage, čitao, upijao i sanjao! :D

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

Odobreni univerzalni punjači

Međunarodna telekomunikaciona unija (International Telecommunication Union, ITU), telekomunikaciono telo Ujedinjenih nacija, saopštila je krajem prošle nedelje da odobrava tehnologiju za univerzalni punjač mobilnih telefona, kojim će se smanjiti konfuzija, nagomilavanje i otpad koji izaziva današnji rast broja ovih uređaja.

Punjač će se zasnivati na standardu koji je početkom godine predložilo udruženje GSMA, uz podršku 17 proizvođača mobilnih telefona i operatora mobilne telefonije među kojima su LG, Motorola, Nokia, Samsung i Sony Ericsson. Rešenje je ubrzo dobilo podršku u Americi i Evropi, a njegovu standardizaciju u okviru ITU kompletirala je Studijska grupa 5. Novi punjači će na izlaznoj strani imati mikroUSB priključak poput onog koji se koristi za digitalne fotoaparate. Isti punjač moći će da se koristi sa svim budućim telefonima, nezavisno od proizvođača i modela telefona.

Neke kompanije su već potpisale novi ugovor s ITU ili ranije s Evropskom unijom, a pojedini proizvođači već koriste novi sistem. Od proizvođača se neće zakonski zahtevati da koriste novi standard, ali se u praksi retko dešava da se standardi ITU ne primenjuju.

Pored toga što će se drastično smanjiti broj proizvedenih i isporučenih punjača koji se kasnije odbacuju sa svakom kupovinom novog telefona, ITU navodi da će novi punjači smanjiti i količinu energije koja se troši za punjenje, a emisija gasova staklene bašte biće svake godine manja za 13,6 miliona tona.

http://www.b92.net/tehnopolis/vesti.php?nav_id=389276

da ne otvaram novu temu,ovo je stvarno super vest!
:D
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Konacno! Medjutim, i tu postoji kvaka. Koji mikroUSB? Ima dve vrste.
I zasto je, konkretno, Nokia prvo furala jednu vrstu mikroUSBa (n95), a onda promenila u drugu (n85)? Ne volim bezbroj standarda. Nemam gde da napunim telefon, ruku na srce, situacija se poboljsava.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Lobachewsky,znam da ovo nema veze sa temom,ali zar N95 nema bese miniUSB ? :blinky:
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

N95 koristi mini usb,ali nema koliko ja znam vise nokia modela koji koriste mini usb standard,jer je vecina micro usb kao N82 i slicno.
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Fox »

Sale_M, tacno tako,a mislim da ce upravo taj MicroUSB postati standard... 8)
I mislim da gresis,E90 ima MiniUSB konektor,takodje i E51,N76,6120,6300,5700... ;)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Da da jeste, upravu ste...
Ovo je jedna od lepsih vesti, definitivno.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Kao kod kojih fotoaprata? Džepnih Olympusa? Meni i aparat i telefon koriste miniUSB, i mislim da su čvršći, no dobro, svaka standardizacija je dobrodošla. A videćemo kako će to izgledati u praksi gde su Apple i Sony obično najtvrđi orasi.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

E napokon,odlicna vest,sad samo da se sprovede u delo i super .
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Zenimljiva ideja za nuklearnu bateriju. Shto se tiche prikupljanja energije, kako rade novi hibridni automobili? Pune beterije prilikom kochenja, to mu dodje to... :wink:

A shto se tiche univerzalnog punjacha, bilo bi lepo i korisno kad bi pocheli svi da primenjuju isti. :wink:

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Dexter, pa to bas i nije nuklarna energija nego KERS - ko ovde jos gleda F1? :)
Pri kocenju dolazi do trljanja narocitih cetkica, to stvara energiju i ona se pohranjuje u kondenzatoru, nema radioaktivnih elemenata.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Fox »

miodrage, tako je,sakupljanje kineticke energije pri kocenju je nista drugo nego 'famozni' KERS... U F1 je poceo da se koristi ove godine,ali izgleda da ce to biti i poslednja godina...Ja sam bio odusevljen kada sam video da su primenili KERS na motorciklu i to ni manje ni vise nego na motorciklu od 125 ccm!

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Ima još automobila koji to imaju. Za BMW 130i pouzdano znam da ima, s tim da to puni akumulator, što iako na nivou od 20% od ukupne kočione snage, a pošto za pogon pa smamim tim i kočenje priačamo u kW, znači da je i više nego dovoljno. A znamo svi da današnji automobili sa onoliko elektronike imaju sve veće zahteve u pogledu potrošnje struje, pa je to automatski ušteda na gorivu. Ali postaje jako dobra ideja za hibridne automobile (kombinacija fosilnih goriva i struje). Kao i automatsko gašenje motora na kraćim stajanjima (varijanta stand by-ja), koji se ponovo pali pritiskom na bilo koju od dve ili tri pedale.

miodrage, to što si napisao bi bio princip diname, i tu nema ništa novo i revolucionarno. A ovo su generatori koji se pune savladavanjem magnetnog, odnosno elektromagnetnog polja.

P.S. Znam da zanš, samo kažem kako je zvučalo to što si napisao.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa i ovo je prakticno dinamo, da se ne lazemo, sad da li su cetkice ili nego (elektro)magnetno polje, nije ni bitno. Bitno je da se kinetkicka energija skladisti kao struja u nekom akumulatoru (kondenzatoru)

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

miodrage napisao:Dexter, pa to bas i nije nuklarna energija nego KERS - ko ovde jos gleda F1? :)
To i nije bilo u vezi nuklearne energije nego sam se nadovezao na Mishkonija i upotrebu energije...Ne vezano za F1, imaju hibridni automobili, Toyota/Lexus itd...

gargamel4
Expert
Expert

Post od gargamel4 »

Pa razlika je što jačina eketromagnetnog polja može da se reguliše u realtime-u, a mehanička dinama stoji tu ( i smeta :D ) i stalno pravi mali otpor, nedovoljan za bilo šta ozbiljinije, a utiče na potrošnju. Odnosno, dinama radi stalno - i pri ubrzavanju i kretanju, a ovo radi samo kad treba "popiti" višak kinetičke energije.

Nije nešto posebno bila trka, Abu Dabi izgleda kao iz Klarkovih romana, a poenta iz naslova ove teme odumire i mutira u eko-koncepte.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Trka nije bila nista, slazem se, za razliku od Interlagosa (prvih par krugova), ali je efekat da se pocne po danu, a zavrsi po mraju zaista fantastican. Vishe mi se svidelo nego Singapur.
Da se vrnem na temu: s obzirom na potencijal koji imaju neki radioaktivni izotopi, moguce je da neke baterije mogu da rade ceo ljudski vek, a i da ga hiljadama puta nadmase. Pitanje je samo da li tako nesto smemo da radimo, jer teoretski gledano, od svake baterije ili vishe njih, bi neko mogao da napravi nuklearnu bombu. U principu, mislim da ovo nije realna stvar i da cemo pre imati neke druge izvore energije u nashim "ljubimcima"

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

miodrage, pa nije moguce od bas svakog radiozotopa (odnosno baterije koja ih koristi) napraviti nuklearnu bombu. Za nuklearnu bombu ti treba odgovarajuci fisioni materijal (sto radiozotopi za baterije nisu) u dovoljnim kolicinama, odgovarajuci komplikovani upaljac i jos dosta toga. Kao sto i sam znas u medicini se odavno koriste razliciti radioizotopi, sto u dijagnosticke sto u terapijske svrhe, pa jos uvek niko nije od njih napravio bombu.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Odgovori