MNP - Mobile Number Portability

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
Odgovori
dusanN70
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 29. Avg 2006. 20:31

Post od dusanN70 »

Opet drzava igra kako ovi sviraju (mislim na mts i telenor) :uhuh:
Vip se buni za odlaganje, jer ce on jedini da profitira od uvodjenja MNP-a, bar po ovim prilikama, ja bih odmah presao sa MIX 1000 na Postpaid 350.. ako nista onda zbog neta
Poslednja izmena od dusanN70 u Pet, 27. Nov 2009. 16:57, izmenjeno 1 put ukupno.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Mislim dau celoj toj prici (i MNP i drugi fiksni), svira samo telekom. . .
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

I ja mislim da ce u celoj prici MTS biti u najvecem problemu ali ne treba potcenjivati telekomovu praksu da kad nema kud pocne da daje dobre pogodnosti i povoljne telefone (sto se ne moze isto reci za telenor, bar ne za telefone) i tako zadrzi i privuce nove korisnike 8)

Ali kako kog bilo bitno je da operatei krenu da se bore za svakog korisnika :D ako do toga uopste dodje. Kako ide ono: vrana varni ne kopa oci ? :dry:
and justice for all...

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Čet, 03. Avg 2006. 17:12

Post od sigi »

Lelekom opet uz pomoc svojih fanova sam sebe uljuljkava i pravi presvetlog i svetog operatera kome valjda samo bog moze da uzjebe racune .
Ovo je jedan od dokaza koliko je vip dobra mereza trenutno i koliko se zista ova dva njih boje da im neotme korisnike .

AnGeL oF LoVe
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
:: Note 4
:: Note 10 lite

Post od AnGeL oF LoVe »

http://www.blic.rs/drustvo.php?id=122660
Ocekivao sam ovo pocetkom sledece godine ali mi uvek moramo biti poslednji u svemu.I jos sporo i skupo.Zalosno
LG G2 Black,16GB

mb011
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 22:18
:: Sony Xperia M4 Aqua
:: Nokia 208

Post od mb011 »

naravno da ce drzava sto vise otezati sa uvodjenjem MNP, jer treba da "uvali" telekom, a to ce najbolje da uradi ako ima sto vise korisnika, zato nece rizikovati da mts izgubi korisnike, pa makar to bili i minimalni procenti. zato MNP nece sigurno biti uveden pre 2011, a ako bude potrebe odlozice ga jos malo. iz "tehnickih", "zakonskih" ili slicnih procedura... jos dugo vremena cemo mi samo verbalno ici "ka" EU. kao ni u jednoj drugoj oblasti tako ni u telekomunikacijama dugo nece biti slobodnog trzista... i drugog operatora fiksne telefonije uvesce (ako ga uvedu) samo da bi popunili rupe u budzetu...

geza
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Uto, 01. Feb 2005. 11:24
:: Moto G5
Kontakt:

Post od geza »

Donet pravilnik o prenosivosti broja telefona

Upravni odbor Republičke agencije za telekomunikacije u petak je usvojio pravilnik o prenosivosti broja telefona. Ipak, kako saznajemo, pojedini operatori su nezadovoljni ovim pravilnikom, jer su u njemu ostala rešenja koja nisu pogodna za korisnike, a nisu ni u skladu sa poslednjom direktivom Evropske unije.

Pravilnikom je predviđeno da proces potvrđivanja mogućnosti prenosa traje dva dana, dok su još dva dana data za sam proces prenosa broja. Postpejd korisnik mora prethodno da izmiri sve račune prema starom operateru, a usluga će biti primenjena tek godinu dana nakon donošenja pravilnika.
Kako „Blic” saznaje, pojedini operatori su nezadovoljni ovim pravilnikom jer nije usvojena nijedna njihova sugestija. Na sajtu Ratela nisu dali ni osnovne informacije o tome ko je učestvovao u toj javnoj raspravi i sa kakvim predlozima. Pravilnik će danas biti poslat Ministarstvu za telekomunikacije na verifikaciju. Ova usluga omogućava korisnicima da zadrže broj telefona prilikom promene operatora. Primera radi, vlasnik broja koji počinje sa 063 moći će da broj u celosti preseli kod „Vip mobajla”, da njemu plaća račun za usluge i da nema prefiks 060.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/170502 ... -telefona-

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od sigi »

Svima drugarima na forumu pored zdravlja i srece njima i njihovima, zelim naravno da nam se ostvari nas dugo sanjani san zvani MNP sve ostalo je onda nebitno ili manje bitno :)
zivo zdravo i lepe praznike zelim a pored svih zelja setite se ovoga u 00:00 :wink:

geza
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Uto, 01. Feb 2005. 11:24
:: Moto G5
Kontakt:

Post od geza »

Za prenos broja telefona potreban samo jedan dan

Ministarstvo telekomunikacija je dalo saglasnost na Pravilnik o prenosivosti broja telefona koji im je dostavila Republička agencija za telekomunikacije, ali i preporučilo toj agenciji da naruči softver i neophodnu opremu kako bi se prenos broja završio na jednom šalteru u roku od 24 sata, umesto za dva dana, kako je Pravilnikom bilo predviđeno, kaže za "Blic" Jasna Matić, ministarka za telekomunikacije.

Pored toga, ministarstvo će Ratelu predložiti da pokrene proces izmene pravilnika kako bi se građanima omogućila i prenosivost fiksnog broja.
Pravilnik o ovoj usluzi Ratel je doneo i poslao na verifikaciju Ministarstvu telekomunikacija krajem prošle godine.
- Budući da je predviđeno da prenosivost brojeva počne da funkcioniše tek od 1. januara iduće godine i da je neophodno da tehničke prijave traju makar devet meseci, naložili smo Ratelu da naruči softver i opremu koja je neophodna da bi to moglo da funkcioniše, ali da to omogući potpunu harmonizaciju sa evropskom direktivom. To znači da postoji apsolutni princip jednog šaltera da se sve završava za 24 sata i da prenosivost brojeva važi i za fiksnu telefoniju. Kada bude izdata licenca za fiksnu telefoniju, mi ćemo Ratelu predložiti da izmeni pravilnik kako bi se omogućila i prenosivost fiksnog broja - ističe Matićeva.
Na pitanje da li će za početak prenosa broja morati da se čeka još godinu dana, ministarka odgovara da su svi operatori saglasni da je za početak procesa prenošenja neophodno najmanje šest meseci.
- Teško da sam proces može da počne pre početka iduće godine, ali tada mora da počne - objašnjava Matićeva.
Inače, prenosivost telefonskog broja postoji u svim zemljama EU koje na taj način podstiču otvorenost tržišta za konkurenciju u oblasti mobilne telefonije.

http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/174475 ... -jedan-dan

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Eto nekog datuma za koji mozemo da se uhvatimo ali sam optimista pa se potajno nadam da ce to profunkcionisati i ranije :)

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od sigi »

Sto se tice operatera ovo moze da se desi odma u ponedeljak ujutro u 7 - 8h za vip znam sigurno i provereno znamo i razloge zbog cega :) .
Bice ovo jedna burna i brza godina u ovoj zemlji ali i krajnje je vreme ustvari zadnji cas bar sto se ovih nasih mobilnih stvari tice.

mp3mp3
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac
Pridružio se: Sre, 25. Jun 2008. 17:16

Post od mp3mp3 »

Prenosivost broja u mobilnim mrežama od 2011.

09. februar 2010. 08:39 > 08:51

Od 1. januara 2011. godine moći će da se zadrži broj mobilnog telefona prilikom promene operatera, objavila je Republička agencija za telekomunikacije (Ratel).

Prema Pravilniku o prenosivosti broja u mobilnim telekomunikacionim mrežama, koji je objavljen u novom Službenom glasniku, firme i građani moći će da zadrže kompletan broj telefona.

Korisnici će za prenos plaćati naknadu od 200 dinara novom operateru. Nakon prenosa broja novi operater je dužan da plati 1.000 dinara kompaniji iz čije mreže je preuzeo broj.

Pravilnikom Ratela precizirani su i rokovi u kojem su operateri mobilne telefonije obavezni da obave prenos broja na zahtev korisnika.

Prenošenje broja može da se odbije ukoliko je zahtev netačan ili nepotpun, ukoliko pripejd korisnik nije registrovan ili se traži prenos broja iz vezane serije ili korisničke grupe.

Takođe, ne mogu se preneti ni brojevi za koje se utvrdi da su ukradeni, nepostojeći i privremeno ili trajno isključeni iz mreže davaoca broja.

Prenos broja može da se odbije u slučaju da je korisnik manje od tri meseca u mreži davaoca, kao i u slučaju neplaćenih dugovanja iz pripejd ugovora.

http://www.mondo.rs/s160301/Komunikacij ... _2011.html

Aleksaboy
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 17. Jul 2007. 21:13
:: LG L7 II

Post od Aleksaboy »

Hvala Bogu!!! Jedva čekam da se ovo konačno uvede i da možemo kao sav normalan svet da budemo vlasnici svojih brojeva, u pravom smislu te reči, i da biramo operatere i usluge koje nam najviše odgovaraju. Stvarno je bilo krajnje vreme. :lol:

outsider_hr
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37

Post od outsider_hr »

Malo mi je sumnjivo ovo: "Nakon prenosa broja novi operater je dužan da plati 1.000 dinara kompaniji iz čije mreže je preuzeo broj. "
Time bas ne poticu operatere da privlace nove/prenesene korisnike?!?!? :uhuh:

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

outsider_hr, koga briga za to sve dok ne ide iz nasih dzepova a oni ce to vec zaraditi na nama tokom pretplata :wink: A pride, od tih 1000din mozes slobodno oduzeti onih 200din koje mi placamo prilikom prelaska kod drugog operatera 8) tako da oni prakticno izdvajaju 800din po novom pretplatniku sto i nije neka cifra.

sigi
Mobil poznavalac
Mobil poznavalac

Post od sigi »

to koliko ce oni da " plate " nebi trebalo da nas opterecuje tako bitno je da ovo treba da se desi i po prvi put imamo zvanicni datum , ja ostajem na vipu imam jedan 066 broj koji cu da ostavim za te nemene pa ko da vise i kako ce se zvati taj operater to je totalno nebitna stvar :)

aleksaa
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Sub, 03. Okt 2009. 15:58

Post od aleksaa »

Ljudi sta mislite ko ce biti najveci gubitnik,ako najveci dobitnik nakon uvodjenja ove mogucnosti?

Ja mislim da ce MTS biti najveci (zasluzeni) gubitnik,dok VIP posluje svakog dana sve bolje i bolje,i ocekujem kod njega najveci porast.

Da cujem vas? :D
Sony Xperia P

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

"Nakon prenosa broja novi operater je dužan da plati 1.000 dinara kompaniji iz čije mreže je preuzeo broj. " - za ovo je sigurno zasluzan telekom,znaju i oni iz cije ce mreze najvise da se sturne :lol:

Mislim da ce najvise profitirati telenor i vip,ali za vip mora da se potrudi jer ima relativno mali broj korisnika i tu sad manje vise funkcionise sve ok,ali ako dodje do veceg priliva mozda dodje do pucanja po savovima.Naravno ne razxumem ko je lud da ostane na telekomu,ako ne poprave bar osnovno tj omoguce normalnu proveru stanja...ali imaju jos godinu dana tako da sve je moguce.

ali generalno,sobzirom da zivimo tu gde zivimo,mislim da nece biti nekih vecih prenosa brojeva,jer vecina nasih ljudi i nema pojma na kojoj su tarifi samo 7 procenata visoko obrazovanih ljudi i te stvari,ali lepo je znati da mozes da napusits tvog operatera,na najmanje nerviranje od strane ljudi koji tamo rade.moja procne mislim da nece biti vise od 100.000 ukupno prebacenih brojeva iz t u t iz tu v iz vu t iziz vu t :D prebacenih brojeva,a mislim da to u procentima i ne igra neku ulogu operaterima.

sto se mene licno tice ja bih prebacio u svakom slucaju,ali nazalost :D ,smatram da sam u najboljoj mrezi tako da :P 8)
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Ovde se spominju samo prepaid korisnici,a sta je sa nama postpaid???
Zna li neko kako je to reseno napolju???
Ili su operateri i dalje vlasnici postpaid brojeva?
Mnogo pitanja (problema) a malo odgovora(resenja) :D
D500&E71

Azimuth
Moderator
Moderator

Post od Azimuth »

loki13, ma jok, odnosi se na sve pa i na nas koji smo na postpejdu, samo sto su naglasili to u vezi pripejda jer ima i onih koji nisu registrovali brojeve dok se to sa nama podrazumeva.
Mene jedino muci pitanje sta ce se dalje desavati. Da li ce krenuti sa spustanjem cena, cemu se nadam ali u sta sumnjam, ili ce ostati nepromenjeno ili blago izmenjeni paketi tj sve ujednaceno kao i do sada.
Interesantno je i to da se vise ne spominje prenosenje brojeva koji su pod ugovornom obavezom, a o cemu je bilo reci ranije...

Odgovori