Nokia N900

Fabrički OS, Symbian, MeeGo, Windows, Android
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
Android OSWindows OSSymbian OS
Odgovori
Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Kopte3 Again, Cestitke i eto izvestavaj nas o tvom predstojecem upoznavanju sa ovim telefonom. :)
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 23:33
:: Lumia 1020

Post od Kopte3 Again »

Hvala na cestitkama. :)

Za bateriju ne mogu nista da kazem jos uvek posto ga koristim non stop, pa ga cesto drzim na punjacu.
Provericu kvalitet zvuka, imam dobre slusalice, nista preskupo ili posebno, ali daleko od krsha.
Sto se tice stabilnosti, otvarao sam dosta toga, malo se oseti (opadne broj frame-ova u animacijama) ali je sve potpuno stabilno.
Zaista nigde jos uvek nisam naisao na neki problem. Pisem vam kasnije. ;)

Edit:

Ok, ovo je drugi dan koriscenja i za sada je sve skoro savrseno.

Imao sam 2-3 lagovanja gde je telefonu potrebno po recimo 5 sekundi za nesto sto mu obicno ne treba vise od pola sekunde, i jedanput mi se izbagovao browser pri pokretanju (krece da se ucitava i sam izadje iz njega, sve ostalo je funkcionalno) pa sam odlucio da ugasim i upalim telefon.
Telefon je prilicno stabilan za prvi fw, baterija uspeva da mi izdrzi dan iako ga maltretiram posteno tako da sam za sada zadovoljan sa njenim performansama.
Na tastaturu sam se dosta lako i brzo navikao i moram da ponovim da je odlicna. Svidjaju mi se neke sitnice kao npr to da dupli klik na "shift" ili "fn" ukljucuje Caps lock, tj. fn lock. Pogotovo je korisno to sto mogu da se koriste klasicne skracenice kao Ctrl+A, Ctrl+X, Ctrl+C, Ctrl+V itd.
Prebacio sam 2 filma bez ikakve konverzije i sasvim normalno rade, kvalitet je odlican zbog rezolucije ekrana i napokon me ne mrzi da nesto prebacim i da gledam jer nema vise dosadne konverzije (nikad za to nisam imao vremena i zivaca).
Browser je na vrhunskom nivou, ucitavanje i pregled stranica je zaista bez mane rekao bih.
Kvalitet zvuka je odlican, jedino je mana (za neke) sto nema ekvalajzer i slicna podesavanja. Zvuk je bogat i nisam zapazio da neki tonovi odskacu.
Aplikacija za IM/SMS je prilicno dobra jer je sada sve svedeno na jedno mesto sto olaksava pretragu i pristup. Dodao sam Gmail i OVI mail u E-mail aplikaciju i za sada nikakve primedbe nemam, svidja mi se koliko je lako recimo poslati fotografiju kao mejl i koliko postoji podesavanja (font, velicina texta, boja, formatiranje itd).
Ne osecam previse nedostatak aplikacija u ovom trenutku i bicu strpljiv da sacekam dok ih ne bude vise (inace ne bih kupovao ovaj telefon).
Da ne bih pricao o svemu i svacemu, mozda je lakse da me pitate sta vas tacno zanima pa da tome posvetim vise paznje u odgovorima. :)
Jos uvek je rano za kompletan i detaljan test, ali za sada su utisci samo pozitivni. Sve je odlicno implementirano i mogu da kazem kao bivsi korisnik Symbian-a da se ogromna razlika itekako oseca, ne samo u velikim stvarima, vec i u najobicnijim sitnicama.
Toliko za sada. Pozz
I'd explain it to you, but your brain would explode.

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 16. Okt 2006. 00:33
Kontakt:

Post od Cegevara »

Upravo sam citao test koji je postavljen na sajtu za motorolu milestone - "najbolji android",citajuci test jedino nisam uspio da provalim po cemu je najbolji i sta ga to krucijalno izdvaja(sem 2.0androida). Takodje je zanimljiva konstatacija "motoroli je konkurencija donekle N 900 ali u poredjenju sa njim N 900 je spor..." :lol: :lol: :lol: Ako je N900 spor onda su ostali puzevi :D
Boze prosto je nevjerovatno da kod nas i dalje glavna poruka na testu(od onih "strucnjaka" koji ga rade) nekog telefona zavisi od toga koliko je neko platio za tu reklamu i ko treba da proda tu gomilu telefona na ovim prostorima...uzas! :shock:

Evo dobre vijesti od danas je moguce koristiti MMS na N900

http://www.nokian900applications.com/fm ... /#more-218
Poslednja izmena od Cegevara u Pon, 11. Jan 2010. 15:20, izmenjeno 1 put ukupno.

Dostaje
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 08. Dec 2009. 22:50

Post od Dostaje »

Kopte3 Again, reci mi dal si probao mms da posaljes putem maila,radi li to,i dal vredi prodati n97 i uzeti ovo... Ne daje mi se opet 500e,dal da sacekam malo? Koji je tvoj savet?

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od Cegevara »

@dostaje Iako nisi pitao direktno mene,zelio bih da ti kazem sledece:

Medju prvim sam uzeo N97 i pukao preko 550e,koristio ga preko 6mjesci i prodao. Dozivio sam razocarenje sa tim telefonom,najvece symbianom koji je isti godinama,zatim uzasnim kvalitetom izrade za telefon najvise klase,brzinom,ram memorijom,mucenjem sa programima,nemogucnosti haka na v2.0 firmware-u i td i td...Da ne lici ovo na onu "e sad kad ga ne koristi drvlje i kamenje po njemu" , ne nije to,ja sam ovo govorio Ninolini recimo prije mjesec dana a koristio sam N97,znaci ok je on fon ali da smo dali 250e za vise novce je razocaravajuci i ravnodusan sam bio njegovim prisustvom.Osjecao sam kao da imam mercedesa koji ne mzoe ici brze od 100km/h,grebe mu se sofersajbna,a krece i lak da mu se skida tu i tamo...pretpostavljam da si razumio ovo prenosno znacenje
O pitanju da li vrijedi prodati N97 i kupiti N900 je GLUPO RASPRAVLJATI ! Pa to je kao pitanji da li prodati golfa i uzeti bmw ? Znaci i vise nego vrijedi e sad samo je pitanje da li tebi vrijede dodati novci za N900 i jesi li u mogucnosti da ih sad das,sigurno je da ti treba sad oko 250e uz prodaju N97(ako je u dobrom stanju) A sto se tice "ne daje mi se opet 500e" bogami ova klasa telefona nece brzo i mnogo otici ispod pa nemoj da se zamajavas,sa sadasnje cijene pasce kao i svi ali duze vrijeme ce ostati u opsegu 500-450e.
Ja sam sve sabrao i oduzeo i odlucio se za kupovinu N900 i nestrpljivo ga ocekujem

8)

Dostaje
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 08. Dec 2009. 22:50

Post od Dostaje »

Cegevara, pa ok je sve to sto se tice n97 imao sam problem sa software-om i nekako sam ga resio hvala bogu... ovako nije los telefon ali slazem se telefon ne vredi vise od 250 e bas mi je vremenom postao smor telefon razocaralo me je to sto mu se ekran grebe jako lako,i nadam se da nije tako kod n900!

loki13
Expert
Expert
Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
:: Htc Desire 500 dual
:: Nokia E71

Post od loki13 »

Cegevara, bolje da si poredjenje ovako formulisao,da li bolje kupiti golfa dizelasa (n97) ili bmw koji je pogonjen biodizelom (n900)....posto je platfroma na n900 totalno nova,ja se licno ne bih usudio da ga uzmem (mozda tek za nekih 6 meseci) dok se jos ne stabilizuje....

A zasto je Motorola milestone najbolji android telefon,to je cisto subjektivno misljenje pisca testa (Eldar Murtazin)...a nemoj odmah da se vredjas sto je rekao da je n900 spor jer je on mnogo kompetetniji od svih nas na forumu da da takvu pr/ocenu,a uz to i niko od nas jos nije koristio milestone pa nemamo nijedan odrzivi argument! :D
D500&E71

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Jutros sam dobio obavestenje da mogu da update-ujem novi fw. Ovaj fw ima samo neke izmene koje "pripremaju" teren za veci fw koji ubrzo treba da ga sledi. Vetovatno ce sa njim doci i otvaranje OVI store-a. Instalacija je protekla normalno, potom se restartovao telefon i obavestio me da je se uspesno update-ovao.
Gledao sam dosta testova i video snimaka Android-a 2.0 i 2.1 (Droid tj. Milestone i Nexus One) i zaista nisam primetio da su po bilo cemu brzi od N900. Nisam ih drzao u ruci jedan pored drugog, ali nisam ni slep da ne vidim razliku ako je ima.
Vidite, ne mogu ja da savetujem da li da uzmete ovaj telefon, morate da znate sta tacno zelite. Symbian i Maemo se razlikuju i treba se dobro informisati pre kupovine da bi znali sta vas ocekuje. Postoji milion tema na maemo.org forumu gde ljudi doslovno najgore pljuju po N900 jer nema portrait mode i gde hoce da ga prodaju posle 2 dana upotrebe. Kad ste se uhvatili za metafore sa kolima, to je isto kao da ste nezadovoljni odlicnim kolima jer im se krov ne rasklapa, a niste prethodno pogledali da li su cabrio. :roll:
Stoga ja mogu da podelim samo moje utiske koji su do sada samo pozitivni.

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od Cegevara »

loki 13

Upravo si ti najbolje dao sebi odgovor- znaci to je subjektivni dojam pisca testa koji je mozda kompetentniji od nas,a mozda i nije,svakako da pise onako kako neko plati ko uvodi taj telefon na dato trziste,firma koja ga je dala na test i slicno...znam kako to ide...Sto kaze kolega @Kopte3 Again
gledao sam i ja live test izmedju androida 2.0 i maemo 5 i razlike nema kad je brzina u pitanju cak sta vise maemo neke operacije izvrsava brze. Da je covjek bio donekle realan a opet odrziv spram onih koji ga finansiraju pa da je rekao da je motorola na androidu 2 nesto brza od N900 pa da progutamo nekako,ali konstatacija da je mnogooo sporiji,jao pa nemojmo da smo djeca sve je dostupno na netu pa ko voli nek pogleda testove 8)

Odlicna vijest-od sad je moguce slati MMS sa N900

http://www.nokian900applications.com/fm ... /#more-218

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Ta aplikacija za MMS je jos uvek u ranoj fazi izrade i ne preporucuje se da ljudi koji se ne razumeju uopste pokusavaju da instaliraju nekopletan softver. Znaci za obicne korisnike, sacekajte malo dok ne izadje finalna verzija.

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od Cegevara »

Pogresno si kolega shvatio ! Aplikacija je u potpunosti uradjena i funkcionalna ali jos uvijek se ne moze skinuti preko fona,vec se skida sa sajta i zatim instalira kao i na svakom drugom linux O.S. -u u vidu .deb fajla,to je prosto kao pasulj,bar meni koji radim na Linuxu vec godinama.
Za one koji nikad radili nisu,neka cekaju 10-tak dana dok se ne pojavi u extra devel za skidanje na fonu. 8)

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Ne bih se slozio. Aplikacija koja ide u extras-devel i extras-testing nije dovoljno testirana i moze dovesti do ozbiljnih posledica po softver necijeg telefona. Znaci to sto ju je neko napisao nije dovoljno, potrebno je da se dovoljno testira i da ostali clanovi potvrde da je bug-free kako bi mogla da napreduje u tzv. Extras deo. Niko do tada nije siguran sta sve moze da se desi nakon instalacije ili tokom upotrebe. Naravno, to su upozorenja, niko vas nece spreciti da radite sta god zelite sa vasim telefonom.

Dacu primer, protokol za MSN je jos uvek u extras-testing i ima dosta bug-ova, kao npr. da vam pokazuje sve msn kontakte koje ste ikad imali (iako ste ih obrisali) i da se oni nakon brisanja sa telefona opet pojave. Zatim, ne postoji nacin da ih izbrisete iz kontakata a da ih ne izbrisete sa servera tj. da ih izbrisete sa vase friends liste i na kompu itd. Ne treba da se igra covek sa takvim stvarima, AKO ih ne razume dovoljno. :wink:

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od Cegevara »

Pa to je jasno kao dan sto si napisao, zvucis mi kao neko iz microsofta koji se brine o sigurnosti sve dok ne izadje final ! Jesi radio kad ikakvu aplikaciju ??!! Znaci ako bismo slusali tebe 3-4 godine nebismo koristili GTalk jer je bio Beta do malo prije??!! Radio je odlicno i skoro da nije imao bagova a da ne pricamo o tome da je naudio OS-u i tako dalje i tako dalje,niz primjera postoji ! Kada napravis app u alpha verziji-nju koriste profesionalci za test i napredni korisnici,kad napravis beta verziji vec ona ne smije (99%) napraviti stetu OS-u vec moze samo ona da steka,da ima po koji bug-a ne mora,kad izade RC ona vec ima minimum bagova ili ih nema uopste ! U slucaju ove app nigdje ne pise da je beta,dakle znaci da je zavrsena ali se testira i dalje i to je razlog zasto je jos nema u oficijelnim mogucnostima skidanja putem fona,pitanje je dana kada ce biti,jer Nokiji je ovako nesto potrebno ko hleb nasusni !
Recenica koju je autor na ovom site-u napisao da ne preporucuje neiskusnim instaliranje .deb app je ona uobicajena retoricka opaska reda radi,slicno kao kad izadje neki skupocjen program sa krekom i taj jos i napise "Ovo se smije koristiti samo u edukativne svrhe" ! :lol:

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Problem je u tom stavu, da je to uobicajena opaska.
Ne zelim da se raspravljam sa tobom, zeleo sam samo da skrenem paznju drugima da to ne prihvataju tako olako kao sto si ti naveo.
Gtalk beta nema veze sa ovim jer je to potpuno druga stvar.
Reda radi?
Mogao bi da pogledas maemo.org forum i da vidis samo koliko problema su ljudi sebi napravili instalirajuci nedovrsen softver. Od toga da ne mogu da pokrenu aplikacije jer su prepunili root non-optified aplikacijama do mnogo gorih stvari. Ne govorim napamet i ne govorim ni u cije ime, zelim samo da skrenem paznju iz ciste dobre namere.
Uzmi ili ostavi, tvoj problem.

http://wiki.maemo.org/Extras-devel
Je li vidis ono uokvireno crvenim? Zasto mislis da je crveno? A ono "SERIOUSLY"?
Pa da, reda radi.

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od Cegevara »

Ok,ti misli kako zelis,meni takodje nije bila namjera da se raspravljam i ubjedjujem te vec samo da kazem cinjenice!
To sto ti forsiras nije NEISPRAVNO ali je prenaglaseno ! Ako si me shvatio da su beta verzije ili jos neobljavljene final verzije 100% sigurne i da ne mogu nauditi -pogresno si shvatio! Sve na ovom svijetu moze da zabaguje,ali, ja sam samo zelio reci ljudima koji znaju sta je Linux OS i kupili su ovaj fon zarad gotovo neogranicenog broja mogucnosti koji on pruza,naprednih stvari(koje su po pravilu beta) i raznoraznih testiranja i probanja - NEBOJTE SE! Jer smijesno mi je da je neki potpuni laik uzeo ovaj fon i igra se sa linuxom a nezna nista,e za takve je ono upozorenje sa linka,naravno na zapadu je takvih dosta pa moraju naglasiti,kod nas smatram da je taj broj minoran,jer oni koji imaju viska novca i mobtel im je statusni simbol sigurno nece uzeti ovi "ciglu od 181g" i neki novi njima nenzan OS.Oni koji zele 100% safe i sve na gotovom(mozda si ti medju njima?) neka idu na drugu stranu i uzmu neko "sigurno" Windows mobile resenje...Pozdrav !

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Upravo sam skinuo nekoliko aplikacija i igrica sa OVI Store-a posto izgleda da sutra zvanicno otvaraju pa je moguce pristupiti nekim sadrzajima preko sajta. Offscreen aplikacija su manje-vise iste kao za Symbian, s tim sto mnogo tecnije rade. Angry birds igrica je zaista odlicno uradjena i veoma zanimljiva. Videcemo kako ce proci otvaranje, za sada izgleda sve okej.

206
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 12. Okt 2007. 00:51

Post od 206 »

Kopte3 Again Da li si probao navigaciju, odnsno Navi Igo ili Garmn , ili cak Tom - Tom? Ova informacija mi je vrlo vazna, jer se i dalje razmisljam oko kupovine...

Kopte3 Again
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od Kopte3 Again »

Ne postoji nista za navigaciju sem Nokia aplikacije - Maps koja je trenutno veoma skromna + nema mape za Srbiju. Nadajmo se da ce ostale aplikacije doci sto pre..

206
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 12. Okt 2007. 00:51

Post od 206 »

Ne razumem! Nisi probao da instaliras, ili ne moze garmin :? ?
Znam da nema druge aplikacije sem nokia maps... kako je Meamo jedini SW na svetu pretpostavljam da na njemu rade symbian aplikacije.

Cegevara
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Kontakt:

Post od Cegevara »

@206 Maemo linux nema nikakve veze sa symbianom i na njemu samim tim ne rade app predvidjene za symban.

Odgovori