Pojmovi vezani za mobilne telefone

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
bile
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Čet, 24. Sep 2009. 22:05

Pojmovi vezani za mobilne telefone

Post od bile »

vidim da se iskusniji forumasi ovde "frljaju" sa terminima za koje ja prvi put cujem. s' obzirom na to, ne bi bilo lose da nama pocetnicima ukratko u jednoj temi objasnite neke od pojmova. ja cu za pocetak nabrojati par njih, a ostali neka se osete slobodno pa dodaju na listu jos pojmova.

1.) razlika izmedju "obicnog" i hakovanog telefona?

2.) sta je to sertifikat i cemu sluzi?

3.) sta je to modovanje?

4.) sta je to rutovanje?

5.) sta je to sw?
iPhone 4

jazz
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 06. Jul 2005. 14:06
:: S7 Edge

Post od jazz »

1. Hakovanje telefona je relativno nov termin :) slično je npr. hakovanju nekih kompjuterskih programa - poenta je npr. otključavanje određenih delova aplikacije koje se nalaze samo kod plaćenih istih :) "nehakovan" telefon je na neki način zaključan, tj. ne možeš da instaliraš na njega aplikacije koje želiš, već imaš samo one koje su ti već pružene u orig. softveru, dok kod hakovanog možeš kod nekih da menjaš izgled i funkcije softvera u prilično velikoj meri, onako kako tebi odgovara :) hakovanje se uglavnom obavlja uz pomoć aplikacija koje su predviđene upravo za to :)

2. Sertifikat je u neku ruku dozvola da se na tvom telefonu koristi određena aplikacija, tj. nešto poput digitalnog potpisa koji potvrđuje da je sigurno tu aplikaciju koristiti na istom.

3. Modovanje - izmena npr. fizičkog izgleda telefona, "modifikovanje" po želji. Može se odnositi i na softverski deo, npr. hakovanom telefonu možeš da menjaš izgled fonta itd.

4. Rutovanje? Hmm, jedino ako misliš na rutiranje, tj. navođenje do željenog mesta kod GPS aplikacija.

5. SW- software telefona :)

Vincent
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 30. Jan 2006. 18:06

Post od Vincent »

jazz, "rutovanje" = ulazak u "root" telefona, odnosno pristup sistemskim aplikacijama koje je proizvođač zaštitio od pristupa.
Pozdrav! :wink:
iPhone 4 16GB Black & N91 8GB facelifted to Silver.
Perfected by Sennheiser PX-200 White and Sennheiser HD-205 Black!

jazz
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 06. Jul 2005. 14:06
:: S7 Edge

Post od jazz »

E da, ili to. Hvala Vincent, ako sam još nešto izostavila ostali nek slobodno dodaju. Sklepano je relativno brzo :D

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Vincent, da dodam da je pojam "rutovanje" vezan pre svega za telefone na Linux platformi, odnosno, uglavnom Android telefone.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Pa da se nadovezem da su "rutovanje" i "hakovanje" dva vrlo bliska i slicna termina sa kojima se postize, nacelno posmatrano, isto. Dobijas pristup folderima i fajlovima koje je sam proizvodjac "ogranicio" pa se tako mozes igrati tj "modovati" telefon raznoraznim "patchevima" kojima poboljsavas npr kameru, dobijas jaci zvuk, jace osvetljenje itd.
A za tebe kao korisnika Symbiana je bitno ono "hakovanje" :wink:
Da, na "hakovanom" telefonu dalje vise nemas potrebu da "sertifikujes" tj "potpisujes" aplikacije vec ih najprostije instaliras kao i one besplatne, samo nadjes onu koja je za tvoj "sw" pisana. A "sw" je ono "Symbian 9.x v3" ili "v5" :wink:

Valjda smo uprosliti koliko toliko...ili smo samo jos vecu pometnju uneli? :unsure:

bile
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od bile »

hvala svima na objasnjenjima :wink:

Azimuth ne, naprotiv, mislim da je sve jasno, objasnjeno na najbolji moguci nacin :wink:

cim naletim na jos neke najasnoce, dodajem na listu, verujem da ce ovo bas koristiti pocetnicima, meni jeste.
iPhone 4

bile
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od bile »

negde sam procitao da je telefon jailbreakovan, mislim da se odnosilo na iphone. jel moze objasnjenje?
iPhone 4

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Слобода или смрт

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

bile, uprosceno to je "hakovanje za iphone" - odnosno procedura kojom se omgucava instalacija Iphone aplikacija koje nisu sa AppStore-a.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Odgovori