Nokia E72
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Marko_NS, E72 definitivno jeste bolje izrađen u mnogo aspekata. A kao što sam već naveo, ukus je krajnje subjektivna odrednica, a meni je eto E72 dosta lepši nego E71. Zaboravio sam da dodam još jednu stvar kada sam ranije nabrajao, a to je da je rešenje zvučnika na E72 daleko bolje i srećnije nego na E71.
- Banehallow
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Pon, 09. Feb 2009. 21:52
Wicker Man Mislis li da ce mi prihvatiti reklamaciju za poklopac baterije posto dolazim posle mesec dana sa takvim problemom?Ajde curenje scetlosti cu istrpeti jer se stvarno svi zale na to a i meni je sprska tastatura pa su mozda oni kad su menjali nesto poremetili jer se curenja razlikuju od slucaja do slucaja.
Stvarno bih voleo kad bi to sa poklopcem moglo da se resi jer vec sad posto stalno mislim o tom problemu osecam kad kucam poruke da kaziprstom utanjam u telefon.
[/b]
Stvarno bih voleo kad bi to sa poklopcem moglo da se resi jer vec sad posto stalno mislim o tom problemu osecam kad kucam poruke da kaziprstom utanjam u telefon.

[/b]
Telenor Nokia E72
Banehallow, nema tu šta da se menja, telefon iz fabrike izlazi sa takvom tastaturom, prosto se pre sklapanja štampa raspored za naš region. Verovatno je tebi prosto zapao problematičan primerak. Doduše, to nije prvi put da čujem da sa telefonima uzetim kod Telenora nešto nije u redu. Reklamiraj, šta te briga. Nemaš šta da izgubiš ako probaš,možeš samo da ostaneš na istom 

- Wicker Man
- Expert
- Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
- :: HTC Desire
- :: Sony Ericsson K800
- Banehallow
- Redovni učesnik
Wicker Man da upravo mi je poklopac nekako bitniji od tastarure.
araphel Mislim da nisi u pravu.Kada sam bio u radnji u Knezu rekli su mi da nemau E72 i da ce ga dobiti popodne posto su telefoni imali odredjeni problem tj. imali su srpski softver a englesku tastaturu pa su povuceni da bi se to zamenilo.
Onda sam u Kralja Milana nasao i kupio telefon sa nasom tastaturom i nasim softverom....
U svakom slucaju moracu da reklamiram kao sto kazete nemam sta da izgubim...
araphel Mislim da nisi u pravu.Kada sam bio u radnji u Knezu rekli su mi da nemau E72 i da ce ga dobiti popodne posto su telefoni imali odredjeni problem tj. imali su srpski softver a englesku tastaturu pa su povuceni da bi se to zamenilo.
Onda sam u Kralja Milana nasao i kupio telefon sa nasom tastaturom i nasim softverom....
U svakom slucaju moracu da reklamiram kao sto kazete nemam sta da izgubim...
Telenor Nokia E72
Banehallow, ne znam, ja imam Vipov paket, telefon je došao u zapakovanom pakovanju od Mobisa, sa safety stickerom, i već je bila naša tastatura. Kako to Telenor radi, stvarno ne znam. Ono što je sigurno, to je da ja problema sa curenjem svetlosti sa strane i ispod ekrana nemam....samo jaaaako malo ispod home tastera. Da se nisam isparanoisao od tebe pa gledao, ne bih ni primetio 

- Banehallow
- Redovni učesnik
Citao sam na netu da postoji bag gde "space bar" prestane raditi i tek posle gasenja/paljenja proradi. Da li se iko od vas susretao sa tim problemom?
Koliko imate slobodne RAM memorije posle paljenja telefona?
I mene, kao i Lokija13 interesuju muzicke sposobnosti, pa ako ste sumirali utiske podelite sa nama.
Koliko imate slobodne RAM memorije posle paljenja telefona?
I mene, kao i Lokija13 interesuju muzicke sposobnosti, pa ako ste sumirali utiske podelite sa nama.

● PRAVILA FORUMA ● СРБИ ЗА СРБЕ ●
- Banehallow
- Redovni učesnik
Pa ovako meni za sad space bar normalno adi nadam s da se i to nece pokvariti.Jos uvek nisam nasao aplikaciju gde mogu da vidim koliko imam slobodnog rama tako da kad nadje to javi cu.
Ili to moze da se vidi ovako u fonu ali ja to ocigledno ne znam gde jer sam ga detaljno procackao.
Sto se tice muzike,ja muziku veoma slusam,bas cesto ali nisam neki poznavalac ,,kvaliteta'' muzike.Koristim one sluske sto sam dobio uz telefon,reprodukcija je sasvim ok ja nemogu da prepoznam da li treba neki bas jace ili ne tako da mi je svejedno.
Sto se tice garancije bio sam im u poslovnici i objasnio im detaljno problem oni su sve lepo saslusali uzeli moje podatke reki mi da ce da zovu servis. To je bilo u proslu subotu.U pon sam otisao da vidim sta se desava kad ono nisu dobili jos povratni email od servisa sli du mi rekli da ne brinem jer cim dobiju odovor zvace me.Sad je petak a od poziva nista.Izgleda da i drugi imaju problema sa telefonima kad im je inbox servisa zatrpan kao filmskim zvezdama pa ne mogu svima da odgovore....

Sto se tice muzike,ja muziku veoma slusam,bas cesto ali nisam neki poznavalac ,,kvaliteta'' muzike.Koristim one sluske sto sam dobio uz telefon,reprodukcija je sasvim ok ja nemogu da prepoznam da li treba neki bas jace ili ne tako da mi je svejedno.

Sto se tice garancije bio sam im u poslovnici i objasnio im detaljno problem oni su sve lepo saslusali uzeli moje podatke reki mi da ce da zovu servis. To je bilo u proslu subotu.U pon sam otisao da vidim sta se desava kad ono nisu dobili jos povratni email od servisa sli du mi rekli da ne brinem jer cim dobiju odovor zvace me.Sad je petak a od poziva nista.Izgleda da i drugi imaju problema sa telefonima kad im je inbox servisa zatrpan kao filmskim zvezdama pa ne mogu svima da odgovore....

Telenor Nokia E72
Banehallow, RAM mozes videti preko programa Task Manager i takodje pomocu njega vidis da li su ti i koji su programi aktivni i onda ih mozes pogasiti da ti ne trose bateriju.
To sa "spejs barom" nije mehanicki kvar posto ponovo proradi nakon paljenja telefona. Ne znam da li je taj problem softverske prirode, jer je na "spejsu" i program za baterijsku lampu.
To sa "spejs barom" nije mehanicki kvar posto ponovo proradi nakon paljenja telefona. Ne znam da li je taj problem softverske prirode, jer je na "spejsu" i program za baterijsku lampu.
IDzO, evo zanimljivog testa,tacnije citiram deo testa u kome se govori o RAM memo na E72.
"I never had issues with the E71’s multitasking capabilities, in fact I still consider as the best multitasking mobile phone out there, yet I cannot but praise the E72’s sheer power. Pause for a moment and think about this: the E71’s power coupled with a 600MHz processor. Now read on. I was determined to bring the E72 down to its knees tonight, opening every possible application I could, proving there’s reason behind calling this device an early proto with a loony firmware, but I failed. Constantly. Here-below is a list of apps that I tried running at the same time: (copied them straight from Handy Taskman’s main window)
1. Standby
2. Quickword (began writing down silly words…)
3. Message Editor (wrote a silly note to an anonymous person)
4. Log (checked who called me today)
5. File manager (browsed the apps I intend to install)
6. Gravity (did some twitting)
7. Slick (opened my MSN account)
8. Settings (no clue why)
9. Best Taskman (a second task manager app)
10. Music Player (playing in the background connected to Bluetooth headset)
11. Themes (switching back and forth between the preloaded stuff)
12. Calendar (added a new to-do note)
13. Messaging (running in the background)
14. Bluetooth (running in the background)
15. Handy Alarm Pro (added a new reminder)
16. Adobe Reader (running in the background)
17. Quickoffice (running in the background)
18. Email (Nokia Messaging) (syncing in the background)
19. Opera Mini 5 beta (checking my blog on it)
20. Web (downloading Best Screensnap)
21. Gallery (running in the background)
22. Clock (running in the background)
23. Profiles (running in the background)
24. Notes (running in the background)
And guess what! I still had 10.1 MB of free RAM, and the performance was still flawless. No lag whatsoever. Now the tricky part. Let’s use some kryptonite. I fired off the Ovi Store app and it’s a good thing the E72 cannot talk. Think screams of pain and agony accompanied by some cussing and nausea. The phone froze just like the N86 does after installing the application. It wasn’t responding anymore so I hit the red button to bring back the homescreen. Right after that RAM was down to 5.4MB. Apparently, the Ovi Store had exited, so I got back to my initial list of processor/RAM abuse, opened a new web page to download another app, RAM up to 8.4MB. Added the contacts application, RAM down to 5.6MB. A bit of multitasking – jumping between windows, and RAM is back up to 11MB. Looks like Opera Mini quit. Fire it on again from the list of recently opened apps. Add to that World Traveler app and Handy Blacklist, the Taskman application no longer lets me scroll down. In fact, some of the apps don’t show in the list anymore or constantly appear/disappear. RAM back down to 6MB… performance still flawless, no lag. Installing the app which I’ve downloaded – RAM down to 5.1MB, and now yes NOW you can feel the lag but it’s totally tolerable. You’re scrolling a long list of names and sometimes you get that millisecond pause, so I can live with that. I closed all apps and switched to the taskmanager, RAM was back up to 33MB."
Inace koliko sam shvatio,kolicina slobodnog RAM-a posle boota je izmedju 40 i 45MB.
"I never had issues with the E71’s multitasking capabilities, in fact I still consider as the best multitasking mobile phone out there, yet I cannot but praise the E72’s sheer power. Pause for a moment and think about this: the E71’s power coupled with a 600MHz processor. Now read on. I was determined to bring the E72 down to its knees tonight, opening every possible application I could, proving there’s reason behind calling this device an early proto with a loony firmware, but I failed. Constantly. Here-below is a list of apps that I tried running at the same time: (copied them straight from Handy Taskman’s main window)
1. Standby
2. Quickword (began writing down silly words…)
3. Message Editor (wrote a silly note to an anonymous person)
4. Log (checked who called me today)
5. File manager (browsed the apps I intend to install)
6. Gravity (did some twitting)
7. Slick (opened my MSN account)
8. Settings (no clue why)
9. Best Taskman (a second task manager app)
10. Music Player (playing in the background connected to Bluetooth headset)
11. Themes (switching back and forth between the preloaded stuff)
12. Calendar (added a new to-do note)
13. Messaging (running in the background)
14. Bluetooth (running in the background)
15. Handy Alarm Pro (added a new reminder)
16. Adobe Reader (running in the background)
17. Quickoffice (running in the background)
18. Email (Nokia Messaging) (syncing in the background)
19. Opera Mini 5 beta (checking my blog on it)
20. Web (downloading Best Screensnap)
21. Gallery (running in the background)
22. Clock (running in the background)
23. Profiles (running in the background)
24. Notes (running in the background)
And guess what! I still had 10.1 MB of free RAM, and the performance was still flawless. No lag whatsoever. Now the tricky part. Let’s use some kryptonite. I fired off the Ovi Store app and it’s a good thing the E72 cannot talk. Think screams of pain and agony accompanied by some cussing and nausea. The phone froze just like the N86 does after installing the application. It wasn’t responding anymore so I hit the red button to bring back the homescreen. Right after that RAM was down to 5.4MB. Apparently, the Ovi Store had exited, so I got back to my initial list of processor/RAM abuse, opened a new web page to download another app, RAM up to 8.4MB. Added the contacts application, RAM down to 5.6MB. A bit of multitasking – jumping between windows, and RAM is back up to 11MB. Looks like Opera Mini quit. Fire it on again from the list of recently opened apps. Add to that World Traveler app and Handy Blacklist, the Taskman application no longer lets me scroll down. In fact, some of the apps don’t show in the list anymore or constantly appear/disappear. RAM back down to 6MB… performance still flawless, no lag. Installing the app which I’ve downloaded – RAM down to 5.1MB, and now yes NOW you can feel the lag but it’s totally tolerable. You’re scrolling a long list of names and sometimes you get that millisecond pause, so I can live with that. I closed all apps and switched to the taskmanager, RAM was back up to 33MB."
Inace koliko sam shvatio,kolicina slobodnog RAM-a posle boota je izmedju 40 i 45MB.
Samsung S8,Sennheiser CX300 II
Cudi me to da ima manje raspolozive RAM memorije u odnosu na E71. Nasao sam ja to slikovito prikazano:
E71 ->
E72 ->
Ovo je raspoloziva RAM memorija kada se ukljuci mob. i vidi se da 72-ka ima cca 27MB manje od E71.
Fox,
; Ovaj je lud sta je sve otvorio, ali eto izglada da nema problema.
E71 ->

E72 ->

Ovo je raspoloziva RAM memorija kada se ukljuci mob. i vidi se da 72-ka ima cca 27MB manje od E71.
Fox,

IDzO, i nije toliko cudno sto ovaj model ima oko 40MB free RAM-a,i E52 ima slicnu kolicinu slobodnog RAM-a pa se i ocekivalo da E72 bude tu negde...U svakom slucaju kada pogledam slobodnu kolicinu RAM-a kod sebe na N82(oko 90MB) i kod ovog modela,stvarno se zapitam gde im je "iscurelo" toliko MB...Ok kapiram da je u pitanju FP2 model(animacije i jos neke sitne promene),ali da se na to izgubi ~40-ak MB ?!
Samsung S8,Sennheiser CX300 II
loki13, muzičke sposobnosti su mu više nego dobre, što bi i trebalo da je tako sa posvećenim audio čipom. Nisam baš verovao kad sam pročitao testove na netu, ali probao sam sa Sennheiser HD 485, i nemam reči
Doduše, ja sam freak za nizak štim i tešku distorziju,pa je možda bolje proveriti kod nekog ko sluša nekakvu drugu muziku
Što se tiče nekih dodadtnih bugova, nisam naleteo ni na šta od ovoga sa space tasterom i tako to. Nemam pojma koliko slobodnog RAMa ima, ali mi se do sada nije dešavalo kočenje niti zamrzavanje. U suštini ni ne koristim mnogo aplikacija istovremeno. Mail je always on, ostalo mi je sporedno, a uglavnom sam navikao da gasim sve aplikacije i ne bacam ništa u background. Jedino zamrzavanje mi se dešavalo sa starijom verzijom Garmina, ali toga više nema otkako sam ubacio 5.00.50.
Baterija mi vrti 4 dana bez problema, 3 ako slušam po sat-dva dnevno muziku preko BT sluški.
Ono što apsolutno moram da pohvalim, to su trackpad i kamera! Trackpad mi je fantastično koristan i zadovoljan sam odzivom, ubijam ga skrolujući kroz mailove. Kamera mi je stvaaarno dobra, pogotovo što od E serije nisam očekivao ništa spec. Koliko god to sumanuto zvučalo, ali zoom fora sa trackpadom mi je legla kao budali šamar
Daleko mi je prirodnije i jednostavnije tako fotkati nego preko dvostepenih tastera na većini telefona. Ali ok, to sam verovatno samo ja i moje sumanute ideje.
Eto.....to su neka moja dodatna iskustva, posle malo više vremena sa ovim telefonom.....Ali polako, tek sam skinuo sertifikat, pa ću da dodajem i ubacujem zezancije.... ostaje još da proverim video reprodukciju.

Doduše, ja sam freak za nizak štim i tešku distorziju,pa je možda bolje proveriti kod nekog ko sluša nekakvu drugu muziku

Što se tiče nekih dodadtnih bugova, nisam naleteo ni na šta od ovoga sa space tasterom i tako to. Nemam pojma koliko slobodnog RAMa ima, ali mi se do sada nije dešavalo kočenje niti zamrzavanje. U suštini ni ne koristim mnogo aplikacija istovremeno. Mail je always on, ostalo mi je sporedno, a uglavnom sam navikao da gasim sve aplikacije i ne bacam ništa u background. Jedino zamrzavanje mi se dešavalo sa starijom verzijom Garmina, ali toga više nema otkako sam ubacio 5.00.50.
Baterija mi vrti 4 dana bez problema, 3 ako slušam po sat-dva dnevno muziku preko BT sluški.
Ono što apsolutno moram da pohvalim, to su trackpad i kamera! Trackpad mi je fantastično koristan i zadovoljan sam odzivom, ubijam ga skrolujući kroz mailove. Kamera mi je stvaaarno dobra, pogotovo što od E serije nisam očekivao ništa spec. Koliko god to sumanuto zvučalo, ali zoom fora sa trackpadom mi je legla kao budali šamar

Eto.....to su neka moja dodatna iskustva, posle malo više vremena sa ovim telefonom.....Ali polako, tek sam skinuo sertifikat, pa ću da dodajem i ubacujem zezancije.... ostaje još da proverim video reprodukciju.