Neke stvari o WiFi-u

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
zlajaazdaja
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 25. Jan 2010. 19:30

Post od zlajaazdaja »

Molim za pomoc,kako da namestim Nokiju N97 da kad hocu da se konektujem na internet da se kaci na moj kucni wireless ili neki drugi u blizini a ne da se konektuje na Telenor da mi ne bi skidao kredit. :smutny:

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Pet, 23. Nov 2007. 18:14
:: HUAWEI P40 Pro +
:: HUAWEI P40 Pro

Post od Sale_M »

Opet imam isti problem kao i ranije pa bi da razjasnim uz pomoc nekog o cemu se tacno radi.Imam neki tp-link AP i preko njega se kacim lapom bez ikakvih problema i uvek ima konekcije.E sad,problem je sto na telefonima nekad radi,nekad ne iako pokazuje pun signal na telefonu te virtuelne mreze.Znaci na telefonu npr par dana radi wifi preko tog Ap-a i onda recimo nece mesec dana a nista ne diram niti drugo podesavam na AP-u.Da li je moguce da je sam AP los,mada sam ga platio 50 e pre godinu ipo i neki kazu da je dobar?Postoji li neki model Ap-a sa kojim bi uvek imao konekciju na telefonu kao i na laptopu?
XIAOMI Mi 11 midnight grey
HUAWEI P40 Pro classic black
HUAWEI P40 Pro + ceramic white
HUAWEI P30 Pro breathing crystal
XIAOMI Redmi Note 10 Pro onyx grey
HUAWEI P20 Pro twilight violet

Nikola031
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 06. Okt 2008. 20:25
:: Lumia 640 Dual SIM
Kontakt:

Post od Nikola031 »

Sale_M, ja sam koristio (dok mi je komp radio) TP-LINK WR340G I nikakvih problema nisam imao sa dva telefona (nemam laptop), a platio sam ga 2700 dinara.
Sony Ericsson prototypes: G702 (BeiBei), W707 (Alicia), 3x M610i (Lizzy)

Godzilla
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Ned, 24. Maj 2009. 16:52

Post od Godzilla »

Koji ruter da kupim?
Ako je od znacaja,imam konekciju od 512/768kbs!
I znaci da je ok domet!
Koliko bi to kostalo,gde ima da se kupi (tacna adresa)
Poz i hvala unapred svima na pomoci! :)
Nokia 6220 Classic

Fox
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 23. Avg 2007. 12:34
:: Bgd - Roma - Napoli

Post od Fox »

Sale_M, mozes li napisati o kom se modelu radi? :?
Mozda bi update fw samog uredjaja resio problem... :|
Godzilla, ITSVET pa biraj...
Tu imas sve cene i adrese prodavnica... 8)
Samsung S8,Sennheiser CX300 II

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Sale_M »

Nikola031, cuo sam za taj model pa cak i razmisljao da ga kupim.
Fox, u pitanju je TP-Link TL-WA501G,ne znam dal ti to znaci nesto.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja takodje imam WR340G, i nisam do sada imao vecih problema.
Sale_M, imam za tebe jedno vrlo nepopularno resenje ali cesto pomogne. Reset od nule, pa sve ispocetka da ispodesavas.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Sale_M
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta

Post od Sale_M »

Radio sam mu reset vise puta i nije pomoglo a ima neki bag pa ne mogu da mu nadogradim firmver kad mu pristupim iz web brauzera.
Nije mi radila konekcija na telefonu 20 dana do danas i proradilo je opet.
Uzeo bi taj wr340g onda ako je stvarno dobar.

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Добар је...
И ја треба да га купим за који месец.:roll:
Само 2499 динара. :D
Слобода или смрт

Dule87
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 20. Okt 2008. 01:47

Post od Dule87 »

Godzilla, ja sam skoro uzeo D-LINK DIR-300 10/100 4x na nagovor ortaka,svi su mi ga nesto hvalili!Nisam se pokajao,po meni je odlican ako ga jos uvek ima u prodaji,ja sam ga jedva nasao! 8)
Samsung Galaxy S3 I9300

Godzilla
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Godzilla »

E pitanje je sad,koji da uzmem?
wr340g ili
http://www.winwin.rs/-wireless-ap-tp-li ... ctId=18550

razlika je 1000 dinara,ali je ne vidim po cemu?
Po dometu? :|
Jel vredi uzeti ovaj drugi?

edit: e sad,koji ima jaci domet?i koliko je domet od jednog a koliki od drugog?
I kako cu da koristim na kompu? Jel treba da kupim onaj prijemnik sto zabodem u komp (verovatno da) i koliko to kosta?

i jos jedno pitanje,kako prikljucim sve to? (imam uputstvo ali posto vec imate npr. onaj prvi samo ukratko da mi kazete)

HVALA UNAPRED! :)
Nokia 6220 Classic

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Godzilla, Ja koristim TP-LINK TL-WR340G i sasvim sam zadovoljan. Nisam imao nikakvih problema. Ruter mi se nalazi u hodniku, a racunari su u dve sobe na dva kraja stana (~10 m od rutera, zidovi izmedju) i sve radi bez problema.
Podesavanje je prosto. ADSL ruter ili kablovski modem preko eternet kabla povezes sa ruterom (ako na ADSL ruteru/kablovskom modemu imas samo USB vezu moraces da ih menjas). Pre nego sto ih povezes proveri koji opseg IP adresa koristi ADSL/kablovski modem. Najcese je nesto tipa 192.168.x.x. WiFi ruter prvo povezi kablom sa PC-om i proveri koji opseg koristi (instaliraj prateci softver itd). Ako je isti promeni ga na neki drugi npr. 10.1.x.x. Posle sve povezi, podesi WAN parametre na ruteru, aktiviraj filtiriranje po MAC adresama (pre toga zapisi MAC adrese svojih mobilnih i PC-jeva).
Ako ce ti wifi ruter biti blizu PC-a, za PC ti (uz WR340) nije potrebna dodatna oprema mozes da ga povezes ethernet kablom. Ako zelis da pristupas bezicno kupi PCI WiFI karticu (za desktop) ili USB WiFI adapter (za laptop koj nema Wifi).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Godzilla
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Godzilla »

tomas.hokenberi, ok,hvala ti!
Nego me zanima kako da proverim opseg IP adresa koji moj ADSL koristi?
Jel to ono sto treba da stoji na mestu x posle 192.168.?

Sto mora MAC adresa mobilnih npr.? Kako da saznam to za PC i Mob ili iPod?
Jel npr. sto da zapisujem kad ja odem u kafic i tamo mogu da idem a niko nije zapisao to sta vec dodje! :D
Izvini sto smaram,tj. pitam sve,al kad mi nije jasno!
Ako nije tesko da pomognes...Poz 8)
Nokia 6220 Classic

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Godzilla, Ako ti na ADSL-u adrese pocinju sa 192.168, onda podesi da ti na WiFi ruteru pocinju budu 10.1.x.x. Npr. podesi da idu od 10.1.1.2 do 10.1.1.100, a sam ruter neka bude na 10.1.1.1. Opseg za ADSL ces proveriti lako. U web browseru na PC-u unesi adresu 192.168.1.1 (ako koristis proxy podesi da ta adresa ne ide preko proksija!) i ako ti se pojavi maska za parametre ADSL rutera onda je to to. Posle otkaci ADSL od PC-a i povezi ethernet kablom WiFi ruter i ponovo preko web browsera pristupi adresi (99% da je i WiFI ruter koristi) 192.168.1.1. Ako/kada dobijes masku za podesavanje wifi rutera tu podesi novi opseg.

MAC adrese unos u WiFi ruter da bi ogranicio prava pristupa iskljucivo na svoje uredjaje - vidi MAC filtering kada kupis ruter. Tako komsije cak i ako provale sifre itd. nece moci da ti se kace na mrezu.
Na PC u command promptu otkucaj ipconfig /all ispisace ti podatke za sve mrezne adaptere. Podatak koji ti treba je "Physical Address" dobices nesto u formi:
Physical Address. . . . . . . . . : 00-61-56-C7-10-04.
Na ipodu ti je negde medju wlan settingsima - bas pise MAC adresa (ako je kao na iphoneu). I na N82 bi trebalo da bude pod settingsima WiFi-ja.

Pazi MAC adresa nije isto sto i IP adresa! MAC adresa je jedinstvena adresa fizickog uredjaja koju upisuje proizvodjac.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

Godzilla
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak

Post od Godzilla »

Nesto mi mnogo tesko izgledaj ona podesavanja opsega...
ako ne uspem sam zvacu nekog ko se razume. :|
Hvala ti na trudu!
Nokia 6220 Classic

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 30. Jul 2005. 12:36

Post od Grandpa »

Jedno pitanjce za one koji poznaju dobro iPhone. Drugar ima 3G, neki od poslednjih SW, jailbreakovan.
Ima problem sa povezivanjem na mrezu koja ne broadcastuje SSID, zasticena je WEP enkripcijom i izlazi na net preko proxyja. On tvrdi da se povezao na mrezu (jel izbaci ikonicu neku gore u notification area?), a svejedno podatke vuce preko EDGE...

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Grandpa, ako vuche preko EDGE onda se nije povezao. Elem, postoje mreze koje se ne mogu automatski dodati, vec mora rucno (sve ima u podesavanjima). Ako zna parametre, samo ih upishe i voila :D
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan

Post od Grandpa »

Pa naravno da smo rucno dodali - ne broadcastuje SSID. Kljuc je sigurno dobar, kao i ostala podesavanja.

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

Grandpa, ako mu ne radi baš ništa a spojen je, odnosno dobio je IP adresu, DNS i Gateway (router), sigurno je problem u proxy-ju i portu. Postoji i jedna zvrčka na iPhone-u, određene aplikacije zahtevaju komunikaciju samo preko definisanih portova i ako su zatvoreni na toj mreži - neće moći da se koriste. Recimo, rade Safari, Appstore, Cydia, i još gomila aplilacija, ali Youtube, mail i još po nešto neće. Dakle, ako mreža koristi HTTP proxy mora da se ukuca IP adresa i port. Moguće je da je potrebna i autentifikacija za proxy i tada mora da se unese i user/pass. A EDGE može da isključi i neka promeni APN u nešto neupotrebljivo u podešavanjima dok ne proradi taj wifi.

Edit:
Zaboravih, mora da mu se pojavi ikonica za wifi levo pored imena operatora. I još jedna stvar, ako se radi o nekoj enterprise wifi mreži, moguće je da koriste paralelnu zaštitu, recimo AES CCMP+TKIP+WEP (40 ili 128bit) i WPA/WPA2 enterprise with EAP-MSChapV2. U ovoj situaciji mreža traži WEP ključ ali on nije dovoljan za spajanje. Treba ručno izabrati pod "security" na telefonu WPA/WPA2 enterprise i ukucati user/pass. Posle toga se prihvati CA sertifikat i provera je završena.
P.S. O ovome sam pisao u onoj temi... ;)

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan

Post od Grandpa »

Svi parametri su mi poznati i uneti su, a ja se na istu mrezu kacim svaki dan. Probacemo sa gasenejm APNa kad se vrati u Sorabiju. Nema nikoga sa iPhoneom ili iPod Touchom kad ti treba u okolini da pitas za savet. Mislim na fizicku okolinu, ne forum.

Miškoni, makar jos jedan OS podrzava 802.1x. MSChap puno govori :wink:

Odgovori