MNP - Mobile Number Portability
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 14. Dec 2006. 15:37
Takođe i ja ne očekujem da će doći do masovnih prelazaka kod drugih operatera ali će barem i sama mogućnost da se tako nešto desi naterati operatere da se dobro zamisle i da počnu da nude što bolje uslove kako bi korisnici bili zadovoljni i ostali kod njih. Pod tim podrazumevam da će: Telenor sniziti cene telefona i uvesti dodatne besplatne minute u mreži i MB internet saobraćaja na postpaidu, Telekom poboljšati proveru stanja na postpaidu i takođe uvesti besplatne MB u MIX tarifama, VIP poboljšati prepaid ponudu tako što će uvesti nove tarife i sniziti cene.
- AnGeL oF LoVe
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
- :: Note 4
- :: Note 10 lite
Voleo bih da je Aleksaboy u pravu,ali mislim da su to samo lepe zelje.Kada do sada nisu nista uradili(a mnogo smo ocekivali,jer postoji konkurencija koja nije nazalost,zdrava vec dogovorena)ne verujem da ce se nesto preterano popraviti a ne verujem ni u masovniji prelazak kod drugih operatera.Svest naseg naroda nije na tom nivou i vrlo mali broj korisnika ce to stvarno koristiti.
LG G2 Black,16GB
- Andrijano
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
- :: Iphone
- Kontakt:
Pravilnik o prenosivosti broja stupa na snagu
Pravilnik o prenosivosti broja mobilne telefonije, koji će omogućiti korisnicima da promene operatora bez menjanja broja, stupa na snagu sutra, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine.
Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić rekla je danas Tanjugu da su u pismu kojim je data saglasnost na Pravilnik o prenosivosti broja telefona, koji je dostavljen Republičkoj agenciji za telekomunikacije, predložene i izmene tog pravilnika do kraja godine da bi se građanima omogućila i prenosivost fiksnog broja.
"Kada bude izdata licenca za fiksnu telefoniju, mi ćemo RATEL-u predložiti da izmeni pravilnik da bi se omogućila i prenosivost fiksnog broja", kaže Matićeva.
Budući da je predviđeno da prenosivost brojeva počne da funkcioniše tek od 1. januara iduće godine, RATEL-u je naloženo da naruči softver i opremu koja je neophodna kako bi ceo proces bio uspešan, rekla je ona.
Neophodno je, takođe, da sve u potpunosti bude harmonizovano sa evropskim direktivama o ovoj proceduri.
Prema pravilniku, naknada za prenos broja, koja iznosi 200 dinara, plaća se operatoru kod koga korisnik želi da pređe, dok taj operator za svakog novog pretplatnika isplaćuje 1.000 dinara kompaniji iz čije je mreže preuzeo broj.
Prenos broja može da se odbije ukoliko je zahtev podnelo neovlašćeno lice, ili je zahtev netačan i nepotpun, ako korisnik nije izmirio dugovanja prema prvobitnom operatoru, ukoliko je u mreži manje od tri meseca, ili kao korisnik pripejd usluge nije registrovan.
U pravilniku stoji da pretplatnik koji je preneo broj ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od tri meseca, kao i da pretplatnik ne može od novog operatora da traži i dodatne usluge koje je imao kod prethodnog.
Pripejd korisnik, takođe, ne može od prvobitnog operatera da zahteva naknadu za preostali iznos na svom računu i neiskorišćeni saobraćaj.
Kada je reč o vremenu koje je neophodno za prelazak na mrežu drugog operatora, pravilnik predviđa najviše dva dana za proveru ispunjenosti uslova, kao i dva dana za sam prenos broja.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/176474 ... a-na-snagu
Pravilnik o prenosivosti broja mobilne telefonije, koji će omogućiti korisnicima da promene operatora bez menjanja broja, stupa na snagu sutra, a počeće da se primenjuje od 1. januara 2011. godine.
Ministarka za telekomunikacije i informaciono društvo Jasna Matić rekla je danas Tanjugu da su u pismu kojim je data saglasnost na Pravilnik o prenosivosti broja telefona, koji je dostavljen Republičkoj agenciji za telekomunikacije, predložene i izmene tog pravilnika do kraja godine da bi se građanima omogućila i prenosivost fiksnog broja.
"Kada bude izdata licenca za fiksnu telefoniju, mi ćemo RATEL-u predložiti da izmeni pravilnik da bi se omogućila i prenosivost fiksnog broja", kaže Matićeva.
Budući da je predviđeno da prenosivost brojeva počne da funkcioniše tek od 1. januara iduće godine, RATEL-u je naloženo da naruči softver i opremu koja je neophodna kako bi ceo proces bio uspešan, rekla je ona.
Neophodno je, takođe, da sve u potpunosti bude harmonizovano sa evropskim direktivama o ovoj proceduri.
Prema pravilniku, naknada za prenos broja, koja iznosi 200 dinara, plaća se operatoru kod koga korisnik želi da pređe, dok taj operator za svakog novog pretplatnika isplaćuje 1.000 dinara kompaniji iz čije je mreže preuzeo broj.
Prenos broja može da se odbije ukoliko je zahtev podnelo neovlašćeno lice, ili je zahtev netačan i nepotpun, ako korisnik nije izmirio dugovanja prema prvobitnom operatoru, ukoliko je u mreži manje od tri meseca, ili kao korisnik pripejd usluge nije registrovan.
U pravilniku stoji da pretplatnik koji je preneo broj ne može ponovo da traži prenos istog broja u periodu kraćem od tri meseca, kao i da pretplatnik ne može od novog operatora da traži i dodatne usluge koje je imao kod prethodnog.
Pripejd korisnik, takođe, ne može od prvobitnog operatera da zahteva naknadu za preostali iznos na svom računu i neiskorišćeni saobraćaj.
Kada je reč o vremenu koje je neophodno za prelazak na mrežu drugog operatora, pravilnik predviđa najviše dva dana za proveru ispunjenosti uslova, kao i dva dana za sam prenos broja.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/176474 ... a-na-snagu
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data
- vlada1970
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
- :: Blackberry Q5
- :: Nokia 8310
Ok. Nema sta, fer je pravilnik. Tako mi se cini.
Jedino sto ne vidim, a voleo bih da to procitam jasno i glasno, da su napisali da li post paid korisnik jedne mreze moze preci kod drugog operatera ali da tamo bude prepaid. To jos ako dozvole, mislim da je sve utanaceno.
Jedino sto ne vidim, a voleo bih da to procitam jasno i glasno, da su napisali da li post paid korisnik jedne mreze moze preci kod drugog operatera ali da tamo bude prepaid. To jos ako dozvole, mislim da je sve utanaceno.
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas
- Ceftriaxone
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
- :: XZs
- :: S7e
- vlada1970
- Mobil manijak
Ne treba ni meni za sada, ali bih voleo da to napisu jasno i glasno, da znamo da li je dozvoljeno ili ne, jer razmisljam, ne samo da je to normalno svuda u svetu, nego na taj nacin bi korisnici bili mnogo opusteniji pri odabiru post paid paketa. Ne bi morao covek non stop da menja brojeve telefona, kad bi mu na primer na mesec, dva, tri ili godinu, dve, trebao post paid, a posle bi hteo da se vrati na pre paid, jer mu vise ne treba.
- AnGeL oF LoVe
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Čet, 23. Mar 2006. 22:18
- :: Note 4
- :: Note 10 lite
Stupa na snagu a pocinje primena skoro godinu kasnije.To samo kod nas moze.Sumnjivo je i to ko ce platiti 1000 dinara za novog pretplatnika?U pravilniku pise operater sto ce i biti ali,kako ce on taj novac nadoknaditi videcemo(nadam se da nece novim poskupljenjem ili ukidanjem nekih povlastica).Koliko sam upucen nece biti omoguceno sa postpaida na prepaid.
LG G2 Black,16GB
Ceftriaxone, na forumima koje ne smem da reklamiram kazu da kada vrsis pritisak na telenor mozes da predjes, svi koji su radnji u svom gradu rekli da ce da napuste telenor ako im ne prebace broj. Mnogo vise detalja ces dobiti ako jednostavno trazis na google telenor sa postaida na prepad i posetis neki od foruma.
mp3mp3, živa istina. Moj komšija je pre par meseci prešao kod Telenora sa postpaida na prepaid. Prvo su mu rekli da ne može, ali kada im je rekao da će u tom slučaju ugasiti broj i otići kod konkurencije, izašli su mu u susret. Presudno je bilo i to što on koristi taj broj već više od deset godina i što mesečno troši preko 1500 dinara.
Međutim, sve je to neko "natezanje" i moljakanje sa operaterima. To bi meni lično bilo ispod časti. Zato jedva čekam MNP pa će onda operateri nas da mole i da čine sve šta treba samo da ostanemo njihovi korisnici.
Međutim, sve je to neko "natezanje" i moljakanje sa operaterima. To bi meni lično bilo ispod časti. Zato jedva čekam MNP pa će onda operateri nas da mole i da čine sve šta treba samo da ostanemo njihovi korisnici.
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
- loki13
- Expert
- Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
- :: Htc Desire 500 dual
- :: Nokia E71
Po meni ovo naglo pojeftinjenje telefona kod telenora je odradjeno zbog sve blize primene prenosivosti broja ,ok kapiram ja da ce to poceti da vazi za 10.5 meseci ali opet ko pocne na vreme nece zakasniti sigurno!
Ocekujem da ce i vip vrlo brzo uraditi nesto po tom pitanju,jbg e72 uz 900 paket je skoro 21k dinara,sto je skoro polovina cene novog telefona....ok tattoo je uz isti paket 1 din...
I po meni bi svi operateri trebali malo da prosire ponudu telefona...
Ocekujem da ce i vip vrlo brzo uraditi nesto po tom pitanju,jbg e72 uz 900 paket je skoro 21k dinara,sto je skoro polovina cene novog telefona....ok tattoo je uz isti paket 1 din...
I po meni bi svi operateri trebali malo da prosire ponudu telefona...
D500&E71
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Jos ako se poklopi sa privatizazijom Telekoma...ihaj...
Sta znam, mislim da su moguca samo dva resenja, ili ce ostati ovakvo stanje kakvo je bilo i do sada uz eventualne neke manje izmene paketa i cena ili ce doci do prave konkurencije i pustanja cena. Nadam se samo da ce se neko smilovati i napraviti neki flet paket gde cemo uz razumnu cenu imati sve neograniceno, kao bilo gde u normalnom svetu.
Sta znam, mislim da su moguca samo dva resenja, ili ce ostati ovakvo stanje kakvo je bilo i do sada uz eventualne neke manje izmene paketa i cena ili ce doci do prave konkurencije i pustanja cena. Nadam se samo da ce se neko smilovati i napraviti neki flet paket gde cemo uz razumnu cenu imati sve neograniceno, kao bilo gde u normalnom svetu.
loki13, i VIP je snizio cene telefona. Evo na primer, HTC Tattoo je koštao 9.999 din. uz Postpaid 325 a sada košta 6.999 din. uz isti paket. Nisam pratio cene ostalih telefona ali mislim da su i njima pale cene.
Nadam se da će se ovakve stvari nastaviti kako se bude približavao MNP. Hvala Bogu da ćemo konačno i to doživeti.

Nadam se da će se ovakve stvari nastaviti kako se bude približavao MNP. Hvala Bogu da ćemo konačno i to doživeti.

- Ceftriaxone
- Mobil manijak
- Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
- :: XZs
- :: S7e
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Ceftriaxone, naravno da ce placati penale - iste one koje bi platio kada bi hteo da raskine ugovor ranije (jer se na to u sustini svodi). Ne pise zato sto se podrazumeva.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- Lobachewsky
- Gatekeeper
- Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
- :: Huawei P20 lite DS
Slucajno zalutao na hrvatski tele2 sajt i zamalo oslepeo od promovisanja MNP-a i osvescivanja nacije da to postoji. Maltene cela naslovna prica samo o tome. Na sve nacine se trude da sto vise ljudi predje kod njih.
Recimo:
1. Pozovi 5 prijatelja u njihovu mrezu i dva meseca ces imati popust na racun ili bonus kredit, za svakog prijatelja dodatno.
Naravno, desno se nalazi slikovit opis, nacrtano sve fino (nacrtano!
) kako da se tvoji prijatelji prebace kod njih.
2. Takodje, ako si ti korisnik neke druge mreze, ako predjes kod njih dobices duplo vise... Kao i svi tvoji prijatelji koje si doveo sa sobom (jel'?). Svi imaju korist, samo se prebaci!
3. Te im je slogan isti broj, manji racun jer prelaskom kod njih automatski sa tvog 'obicnog' paketa prelazis na promociju.
4. Tu je i reklama na TVu koja na sav glas prica o prenosu broja, obavestavajuci naciju da to postoji i da je prenosenje neverovatno prosto. Tipa, jos uvek niste prebacili broj? Sta cekate?
Video mozete skinuti ovde
Recimo:
1. Pozovi 5 prijatelja u njihovu mrezu i dva meseca ces imati popust na racun ili bonus kredit, za svakog prijatelja dodatno.
Naravno, desno se nalazi slikovit opis, nacrtano sve fino (nacrtano!

2. Takodje, ako si ti korisnik neke druge mreze, ako predjes kod njih dobices duplo vise... Kao i svi tvoji prijatelji koje si doveo sa sobom (jel'?). Svi imaju korist, samo se prebaci!
3. Te im je slogan isti broj, manji racun jer prelaskom kod njih automatski sa tvog 'obicnog' paketa prelazis na promociju.
4. Tu je i reklama na TVu koja na sav glas prica o prenosu broja, obavestavajuci naciju da to postoji i da je prenosenje neverovatno prosto. Tipa, jos uvek niste prebacili broj? Sta cekate?
Video mozete skinuti ovde
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim
- vlada1970
- Mobil manijak
Ja sam uveren da ce i kod nas slicna fora da dodje kad postane aktivan MNP. Svi operateri ce imati ili slicne ili svoje sopstvene pogodnosti za prelazak korisnika u njihovu mrezu. I da ce to reklamirati sigurno.
A vidis jos da pise na sajtu Tele2:
A vidis jos da pise na sajtu Tele2:
Kako me zanima gde ce ko da predje od nas sa foruma.Usluga je besplatna.

-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 09:10
- Kontakt:
Odmah da kazem da cu verovatno preci kod VIP-a jer sam korisnika Telenora i to postpaid od 31.08.1998. i od njih nisam dobio nista za vise od 10 godina vernosti firmi, ni jedan jedini minut vise ni neki popust od 50% na pretplatu ni neki dobar telefon upola cene a puna su im usta brige o korisnicima, na preporuku radnika u prodavnici slao sam i mail kao reklamaciju i ogovoreno mi je orkuglo pa na cose da se to odlucuje na visem novou u kompaniji i da kvartalno organizuju promocije. Ma necu ja promociju hocu da me tretiraju kako zasluzujem kao 12 godisnji korisnik e pa onda idem tamo gde ce me bolje tratirati. Samo da kazem da je mom drugu koji zivi u Spaniji, Telefonica kad je hteo da promeni operatera zato sto nisu imali u ponudi telefon koji je imao Vodafone i oni nabavili takav telefon samo da ne bi promenio operatera! Ovde su operateri bili nezainteresovani za korisnike jer nije postojala prenosivost broja e sad kad bude postojala da ih vidim