Neke stvari o WiFi-u
- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
gangsta, ništa neobično, Android ima problema sa tzv. "Ad Hoc" mrežama, jednostavno ih ne vidi. Postoje neka rešenja, ako ti je root-ovan telefon pogledaj recimo ovaj link.
Grandpa, svaki OS podržava MSChap samo je pitanje kako se telefoni snalaze. Što se tiče problema, pretpostavljam da mreža koristi WEP ili WPA/WPA2 PSK i da DHCP dodeljuje parametre automatski (sem proxy servera). Kada budeš u prilici, proveri da li taj iPhone dobija pravu adresu jer može da se desi da se iz nekog razloga ipak ne slaže sa tim AP-om. Može da pomogne "reset network settings" na samom telefonu pod "settings-general-reset". Samo obrati pažnju, posle ovog reseta se gube i podešavanja za GPRS/MMS, sem ako nisu ubačeni konfiguracioni fajlovi.
Grandpa, svaki OS podržava MSChap samo je pitanje kako se telefoni snalaze. Što se tiče problema, pretpostavljam da mreža koristi WEP ili WPA/WPA2 PSK i da DHCP dodeljuje parametre automatski (sem proxy servera). Kada budeš u prilici, proveri da li taj iPhone dobija pravu adresu jer može da se desi da se iz nekog razloga ipak ne slaže sa tim AP-om. Može da pomogne "reset network settings" na samom telefonu pod "settings-general-reset". Samo obrati pažnju, posle ovog reseta se gube i podešavanja za GPRS/MMS, sem ako nisu ubačeni konfiguracioni fajlovi.
● PRAVILA FORUMA ●
POTREBNA POMOĆ!
Evo pročitah svih 12 strana vezano za WIFI ali nigde ne nađoh eksplicitno ono što mi treba...
Imam WIFI ADSL ruter (provajder: eunet, proizvođač: PLANET, model: ADW4401). Ruter koristim da izađem na net istovremeno i sa notebook-a i sa desktop-a (bez problema oba preko WIFI-ja). Međutim sa mobilnog nikako ne mogu (nokia E52). Telefon vidi ruter ali ne može da se konektuje na njega.
...čak i kad ni jedan drugi uređaj nije konektovan...
Nešto ne radim kako treba... Molim za pomoć step-by-step (pošto nisam neki stručnjak
).
Napominjem da me ne interesuje WIFI povezivanje mobilnog sa računarom, deljenje fajlova između njih i sl. nego mi je samo cilj da povežem e52 preko WIFI-ja na net!
Takođe napominjem da se preko mobilnog bez problema kačim na neke open mreže (gradske)...
Ko god me dovede do konačnog rešenja ima pivo u NS!!!
tnx

Evo pročitah svih 12 strana vezano za WIFI ali nigde ne nađoh eksplicitno ono što mi treba...
Imam WIFI ADSL ruter (provajder: eunet, proizvođač: PLANET, model: ADW4401). Ruter koristim da izađem na net istovremeno i sa notebook-a i sa desktop-a (bez problema oba preko WIFI-ja). Međutim sa mobilnog nikako ne mogu (nokia E52). Telefon vidi ruter ali ne može da se konektuje na njega.

Nešto ne radim kako treba... Molim za pomoć step-by-step (pošto nisam neki stručnjak

Napominjem da me ne interesuje WIFI povezivanje mobilnog sa računarom, deljenje fajlova između njih i sl. nego mi je samo cilj da povežem e52 preko WIFI-ja na net!
Takođe napominjem da se preko mobilnog bez problema kačim na neke open mreže (gradske)...
Ko god me dovede do konačnog rešenja ima pivo u NS!!!

tnx
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
bpositive, kad kazes da ti telefon vidi ruter a ne moze da se konektuje, opishi tacno na sta mislis. Telefon se uopste ne povezuje sa ruterom, ili je povezan, a nema izlaz na net preko njega? Napishi da li ti je ruter zasticen nekim WEP/WPA passwordom, ili MAC filtriranje pa da nisi ubacio MAC adresu telefona. ZA sada mi toliko pada na pamet\
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
Miodrage, pre svega hvala na odzivu...
Odgovori na tvoja pitanja su:
1. kada uradim wlan scaning na telefonu on pronađe adsl ruter (vidi ga, tj vidi njegov naziv, vidi da je pod enkripcijom i vidi jačinu signala)
2. zatim ako uđem u brovzer (lepa moja srpska jezik) i pokušam preko te "mreže" da izađem na net (na bilo koju stranicu) tel trži ključ za mrežu, ja ukucam, tel ispiše poruku "connecting" i odmah zatim izbaci poruku "unable to connect on (ime mreže)" i tu se sva priča završava...
3. dakle mreža jeste zaštićena WPA ključem
4. MAC filtriranje isključeno (100%)
Kako rekoh nisam neki stručnjak pa se unapred izvinjavam ako sam ostao nedorečen...
Ako treba još neko pojašnjenje tu sam...
tnx
Odgovori na tvoja pitanja su:
1. kada uradim wlan scaning na telefonu on pronađe adsl ruter (vidi ga, tj vidi njegov naziv, vidi da je pod enkripcijom i vidi jačinu signala)
2. zatim ako uđem u brovzer (lepa moja srpska jezik) i pokušam preko te "mreže" da izađem na net (na bilo koju stranicu) tel trži ključ za mrežu, ja ukucam, tel ispiše poruku "connecting" i odmah zatim izbaci poruku "unable to connect on (ime mreže)" i tu se sva priča završava...
3. dakle mreža jeste zaštićena WPA ključem
4. MAC filtriranje isključeno (100%)
Kako rekoh nisam neki stručnjak pa se unapred izvinjavam ako sam ostao nedorečen...
Ako treba još neko pojašnjenje tu sam...
tnx
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
bpositive, onda jednostavno za pocetak iskljuchi WPA zastitu i vidi da lic e tako da se konektuje. Ako da, onda rekonfigurishi WEP/WPA zastitu na ruteru i probaj sa novim podesavanjima. Ako ti se ne konektuje ni sa pogashenim svim zastitama (open network) resetuj ruter i ajmo jovo nanovo.
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Hmmm, chudno... Nije mi jasno da kompovi rade a telefon ne... I jos kazes da si sve odradio... nada, kako kazes da si neke stvari pojebao... mozda i nisi uradio... i sam kazes da si "vrlo vichan" ovome 
Ne znam kako bih ti drugachije pomogao, jedino da vidim o chemu se radi. A to teoretski mogu jedino da otvoris neki remote assistance na kompu, pa ti ja udjem na komp, i pogledam sta je frka.... A nepoznatima davati ulaz na komp... ja to nikad ne bih uradio...
Jedino sto mi pada na pamet je reset rutera na fabricka podesavanja, i onda sve ispocetka.

Ne znam kako bih ti drugachije pomogao, jedino da vidim o chemu se radi. A to teoretski mogu jedino da otvoris neki remote assistance na kompu, pa ti ja udjem na komp, i pogledam sta je frka.... A nepoznatima davati ulaz na komp... ja to nikad ne bih uradio...
Jedino sto mi pada na pamet je reset rutera na fabricka podesavanja, i onda sve ispocetka.
Sad se prebacujem na ovu temu
Sledeci problem, mozda ima vec negde na predhodnim stranama ali ko ce sad pregledati 12 strana... najbolje da vam detaljno obljasnim moju trenutnu situaciju:
Imam adsl modem, koji nema wifi antenu, e ali, imam staru wireless karticu koju sam koristio jedno vreme za net lokalnog operatera, medjutim sad koristim adsl pa mi ona nije potrebna, ali mogao bih da je ponovo ubacim u pc i da net koji dobijam putem adsl a saljem preko kartice u vidu wifi a i povezem htc desire sa njim posto je edge od vip-a mnogo spor... da li je ova solucija moguca?
Druga solucija je da uzmem od oca njegov adsl ruter (Huawei 520s) koji ima wifi antenu, odnosno da se jednostavno zamenimo, ako je i to moguce...?
Znaci potreban wifi u kuci, naveo sam vam sta imam od opreme, moze li se od toga napraviti wifi AP ?

Sledeci problem, mozda ima vec negde na predhodnim stranama ali ko ce sad pregledati 12 strana... najbolje da vam detaljno obljasnim moju trenutnu situaciju:
Imam adsl modem, koji nema wifi antenu, e ali, imam staru wireless karticu koju sam koristio jedno vreme za net lokalnog operatera, medjutim sad koristim adsl pa mi ona nije potrebna, ali mogao bih da je ponovo ubacim u pc i da net koji dobijam putem adsl a saljem preko kartice u vidu wifi a i povezem htc desire sa njim posto je edge od vip-a mnogo spor... da li je ova solucija moguca?
Druga solucija je da uzmem od oca njegov adsl ruter (Huawei 520s) koji ima wifi antenu, odnosno da se jednostavno zamenimo, ako je i to moguce...?
Znaci potreban wifi u kuci, naveo sam vam sta imam od opreme, moze li se od toga napraviti wifi AP ?

- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
glume, 12 strana nije tako puno - neka te ne mrzi da pogledas. A inace zamena rutera je optimalan izbor, ali ne zaboravi da treba da u adsl ruterima promenis podatke (username, password itd) tako da oni koji su bili u jednom budu u drugom i obrnuto. A o povezivanju na ruter pise na prvih 11 strana.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
glume, s obzirom da je zamena rutera i podataka u njima prakticno nemoguc posao bez providera, ja bih pokusao da napravim ad-hoc access point od WiFi karte. Ustvari ja sam tako nesto furao oko 2 godine. Lepo instaliraj karticu, pokreni software i vidi da li ima mogucnost (a mora da ima) da bude Ad-hoc AP. KAd si to izveo, onda treba dve konekcije (WiFi i ADSL) da bridge-ujes. Kad napravis network bridge, sve ce da ti radi ko podmazano.
Aj pa javi sta si uradio.
Aj pa javi sta si uradio.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
miodrage, pa i nije to tako komplikovano, ako znas sta radis, ulogujes se na administracionu web stranicu rutera ili telnet na konzolu i prvo zapises podatke, a zatim ih zamenis.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
- LittlePrince
- Mobil manijak
- Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
- :: Xiaomi Redmi Note 5
- Kontakt:
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
Neko od mojih komsija ima HG520s ruter sa kog ja hvatam signal kuci na komp.i na telefonu,konekcija tj.signal ga ima skoro uvek.Kad se konektujem nekat internet hoce nekad nece,znaci konekcije ima ali nema protoka.Lozinku nije stavio ali ipak ima neku drugu zastitu da mu se nebi mogo zakaciti neko drugi.Dali neko zna sta je uzrok ovome.
A mozda i ja mogu koristiti internet kad i on jer mozda je kod njega tako podeseno da ruter vrsi protok kad mu je ukljucen komp.Ili ko zna koji je razlig ???
A mozda i ja mogu koristiti internet kad i on jer mozda je kod njega tako podeseno da ruter vrsi protok kad mu je ukljucen komp.Ili ko zna koji je razlig ???
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
gameforce jesam evo upravo sada je koristim na komp. a i moze na tel.mora da posoji neki razlog zbog cega je ovako.Nemogu ja tu nista da promenim to je tudji wirales ali eto cudime zasto nema protoka kad se konektujem.Taj HG520s i na drugim mestima po Leskovcu radi isto.zakacis se signal 100 posto ali nemoze da otvori web.Mora da posoji neko zakljucavanje pomocu imeil broja kompijutera koji se ubaci u ruter a mi nevidimo da je mreza zakljucana a ruter prepoznaje taj broj i pusta protok.To kad skroz nece uredu ali ovo kod mene preko dana uglavnom radi ali uvece skoro nikad.Imala je komsika jetSpeed IAD 2 ali sada je (PSTN) zakljucana,a dok je bila otvorena uvek je radila bez prekida.
Ono sto moze da se odradi na ruteru je da se ukljuci filter adresa(nema veze sa mail adresom vec sa mac adresom),gde ce pristup netu imati samo adrese koje su unete u taj filter,ostale adrese nece imati pristupa...deksicom napisao:...Mora da postoji neko zakljucavanje pomocu imeil?! broja kompijutera koji se ubaci u ruter a mi nevidimo da je mreza zakljucana a ruter prepoznaje taj broj i pusta protok...
I nije tacno da ne mozes tu nista da promenis,ako nije ukljucen filter adresa,mozes bez pro da pristupis tom ruteru...

Samsung S8,Sennheiser CX300 II
Može ako vlasnik rutera nije promenio šifru za pristup ruteru (obično je admin/admin (username/pass) ili telekom/telekom (ako je telekom provajder)), a adresa xxx.xxx.xxx.xxx (neću baš sve da kažem, možda je nezakonitoFox napisao:I nije tacno da ne mozes tu nista da promenis,ako nije ukljucen filter adresa,mozes bez pro da pristupis tom ruteru...