Neke stvari o WiFi-u
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
- Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
- :: one+ nord2
fox sve linkove sam pregledao i ako postavim ovu antenu na pogodno mesto drugi kraj gde treba ukljuciti,i ove antene mi nelice na one sto se stave na krov kuce da bi hvatale signal od bazne stanice.
Da pojasnim malo moj problem.U sobi signal je slab zato sam morao (Wireless LAN USB adapter cnp-wf518n1) staviti napolje i kablom duzine 5 m.spojiti njega i komp. i signal sam dobio 30% ali nekada se i tu gubi signal i nema ga uopste.Na 10 m.odatle telefonom sam merio da imam signal od 50% do 70% .Na koji nacin sada da tu razdaljinu da premostim ?
Da pojasnim malo moj problem.U sobi signal je slab zato sam morao (Wireless LAN USB adapter cnp-wf518n1) staviti napolje i kablom duzine 5 m.spojiti njega i komp. i signal sam dobio 30% ali nekada se i tu gubi signal i nema ga uopste.Na 10 m.odatle telefonom sam merio da imam signal od 50% do 70% .Na koji nacin sada da tu razdaljinu da premostim ?
-
- Povremeni posetilac
- Pridružio se: Pet, 16. Apr 2010. 00:18
ako neko moze da mi pomogne, komsija i ja zajedno placamo wifi pa delimo racun na pola, a obojica ga koristimo jer nismo stavili sifru. E sad problem je taj sto ja moram da se selim u stan koji je udaljen jedno 100-150metara vazdusnom linijom a hteo bih da nastavim da delim sa komsijom wifi,posto moj laptop sigurno nece moci da uhvati wifi sa tolike razdaljine da li ja mogu da kupim neki receiver koji hvata signal sa vece razdaljine pa da on emituje signal mom laptopu(ne znam da li sam dobro objasnio ali tako nekako) ili cu morati da uzimam sam da placam wireless....nek me neko ko zna uputi ovde, a moze i na private...... pozdrav
Deksi,po sifri koju si naveo u prethodnom postu reklo bi se da koristis Canyon-ov Wlan USB adapter koji uzgred nema mogucnost promene antene,jer nema ni dzek za istu,vec je antena integrisana u sam uredjaj...
Po meni,bolje resenje ti je da uzmes neki drugi wlan adapter (na pr. onaj ciji sam ti link postavio),koji ima mogucnost promene odnosno stavljanja dodatne antene ili produznog kabla(koji bez pro moze biti i 10m),i problem bi verovatno bio resen.
Druga mogucnost je da uzmes jos jedan USB produzni kabl ali,s obzirom o kakvom se uredjaju radi,gotovo sam siguran da ti PC nece prepoznati USB uredjaj...
Na tebi je da odlucis...
Po meni,bolje resenje ti je da uzmes neki drugi wlan adapter (na pr. onaj ciji sam ti link postavio),koji ima mogucnost promene odnosno stavljanja dodatne antene ili produznog kabla(koji bez pro moze biti i 10m),i problem bi verovatno bio resen.
Druga mogucnost je da uzmes jos jedan USB produzni kabl ali,s obzirom o kakvom se uredjaju radi,gotovo sam siguran da ti PC nece prepoznati USB uredjaj...
Na tebi je da odlucis...

Samsung S8,Sennheiser CX300 II
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Fox tacno je da ovaj USB adapter ima antenicu u sebi.Jedan moj prijatelj ima ugradjenu karticu u kuciste i malu antenicu koju ukljuci pozadi to je to sto si i ti napisao i ako on onda moze koristiti duzi kabal do antene onda je uredu.Ici cu sutra da se raspitam po prodavnicama sta imaju u ponudi. Ali ako se odlucim na tu varijantu sa da se ugradi kartica u kuciste onda i komp.se mora nositi u servis na ugradnju.
Nemanja zasto se ne raspitas i vidis dali ima rutera sa jacim signalom , jeste mozda skuplji ali se isplati i zamenite ga tamo kod druga.
Nemanja zasto se ne raspitas i vidis dali ima rutera sa jacim signalom , jeste mozda skuplji ali se isplati i zamenite ga tamo kod druga.
Deksi,stvarno te ne kapiram,u svom postu na prethodnoj strani,ostavio sam ti link ka USB Wlan adapteru koji ima antenu koja se moze "demontirati" i na njeno mesto postaviti kabl od X metara koji ce biti povezan sa "nekom" antenom...
Nisi u obavezi da kupujes PCI Wlan karticu,sasvim ok ce ti i ova USB Wlan kartica odraditi posao.
Nisi u obavezi da kupujes PCI Wlan karticu,sasvim ok ce ti i ova USB Wlan kartica odraditi posao.

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Ovo sto ja imam se ugura u komijuterski usb konektor isto kao flesh kartica ali posto je u sobi slab signal skoro da ga i nema iz tog razloga sam produznim kablom duzine 5 m. to izbacio napolje ali mi je i to nekad nedovoljno pa sam zato pitao ako se produzi jos za 5 m.hoce li biti efekta .Znaci neugradjuje se u komp.nego se prikljuci spolja u usb konektor.Uredjaj je mli kao flesh kartica a sigurno u sebi ima antenicu.
Valjda sam bio jasniji.Evo izgleda bas kao na slici sa one adrese sad sam proverio i da ovde ne osavljam original link da mi ne obrisu post.
Valjda sam bio jasniji.Evo izgleda bas kao na slici sa one adrese sad sam proverio i da ovde ne osavljam original link da mi ne obrisu post.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Deksi, na linku koji ti fox postavio mogao si da vidis USB Wi-Fi adapter sa antenom koja se moze odvojiti (odsrafiti). Na mesto te antene se "prisrafi" jedan kraj kabla eksterne antene. Taj kabl moze imati i 5-6 metara i vise. Antenu koja je povezana na drugi kraj kabla postavis tamo gde je signal najjaci i to je to.

Inace nije mi jasno zasto bi zvao servis radi ugradnje interne PCI wi-fi kartice. Ta ugradnja je trivijalna: (0)Iskljucis racunar i otkacis kabl od napajanja (1) otvoris kuciste, (2) gurnes karticu u prazan PCI slot (3) zasrafis karticu da se ne mrda (osim ako je kuciste tako dizajnirano da to nije potrebno), (4) zatvoris kuciste i spojis kabl od napajanja (5) ukljucis racunas i stavis CD sa drajverima (6)instaliras drajvere i (7) koristis wi-fi adapter.

Inace nije mi jasno zasto bi zvao servis radi ugradnje interne PCI wi-fi kartice. Ta ugradnja je trivijalna: (0)Iskljucis racunar i otkacis kabl od napajanja (1) otvoris kuciste, (2) gurnes karticu u prazan PCI slot (3) zasrafis karticu da se ne mrda (osim ako je kuciste tako dizajnirano da to nije potrebno), (4) zatvoris kuciste i spojis kabl od napajanja (5) ukljucis racunas i stavis CD sa drajverima (6)instaliras drajvere i (7) koristis wi-fi adapter.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
tomas.hokenberi,mislim da je sve,ukljucujuci i tvoje pojasnjenje,vise nego dobro objasnjeno...
Deksi,batali taj adapter koji imas,uzmi sebi ovaj adapter koji sam ti naveo(sigurno je bolji od tog adaptera kojeg trenutno koristis),kupi kabl od 5-10 metara,zavrni fabricku antenu sa adaptera i probaj.Ako i tada budes imao slabiji signal od ocekivanog,umesto fabricke antene,kupi neku jacu antenu i tada ce sve biti ok...

Deksi,batali taj adapter koji imas,uzmi sebi ovaj adapter koji sam ti naveo(sigurno je bolji od tog adaptera kojeg trenutno koristis),kupi kabl od 5-10 metara,zavrni fabricku antenu sa adaptera i probaj.Ako i tada budes imao slabiji signal od ocekivanog,umesto fabricke antene,kupi neku jacu antenu i tada ce sve biti ok...

- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
EVo da razjasnimo par stvari posto sam vrlo vichan raznim WiFi stvarcicama.
Deksi, ja bih te toplo savetovao da nabavis WiFi kantenu (nije stamparska greska), kojih imas raznih (let Google be your friend rekli bi neki). Kabel od kantene moze da bude do 15 m duzine a preko toga pada signal (u praxi max 12m - Belden H-1000 Super low loss). Kabl se nakachi na neki WiFi prijemni uredjaj (razne navedene varijante) i kraj priche. Ovo bi otprilike bila najjeftinija varijanta.
E sad, ko ima novaca moze da se igra. Recimo kantena se nakachi na neki Access Point kucni, pa se od njega sprovede UTP kabl do racunara (skuplje ali bolje resenje)
nemanja198, i tebi toplo preporucujem pomenutu kantenu, i siguran sam da neces imati problema. Jedino preporucujem da stavite obavezno sifre ili MAC filtriranje ili sta vec, da vam niko ne bi krao signal.
Deksi, ja bih te toplo savetovao da nabavis WiFi kantenu (nije stamparska greska), kojih imas raznih (let Google be your friend rekli bi neki). Kabel od kantene moze da bude do 15 m duzine a preko toga pada signal (u praxi max 12m - Belden H-1000 Super low loss). Kabl se nakachi na neki WiFi prijemni uredjaj (razne navedene varijante) i kraj priche. Ovo bi otprilike bila najjeftinija varijanta.
E sad, ko ima novaca moze da se igra. Recimo kantena se nakachi na neki Access Point kucni, pa se od njega sprovede UTP kabl do racunara (skuplje ali bolje resenje)
nemanja198, i tebi toplo preporucujem pomenutu kantenu, i siguran sam da neces imati problema. Jedino preporucujem da stavite obavezno sifre ili MAC filtriranje ili sta vec, da vam niko ne bi krao signal.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
tomas.hokenberi neznam kako se to ugradjuje i zato sam mislio da komp.mora u servis ali ako je tako kao sto si napisao to mogu uradiyi i sam.I to je mnogo bolja varijanta od ovoga sto sam ja kupio ovo sto ja imam vise je za lap top.Nisam pitao mog prijatelja koji je ugrdio karticu u kuciste dali je to on radio ili neki servis.
Da vas pitam jos nesto zasto mi ponekad na telefonu n79 izbaci obavestenje Web.Nema odgovora mreznog prolaza.Mreza slobodna postoji,signal oko 50% kliknem na marker za neku stranicu pojavi se kvadratic za wifi,ekran pobeli i tako stoji 40 sek.i izbaci ovo obavestenje Web.Nema odgovora mreznog prolaza.To se uglavnom desava na HG520s signalu i nigde ovde kod mene gde zivim takav signal nije zakljucan ali on je izgleda zakljucan preko imeil broja uredjaja i drugi uredjaji se nemogu konektovati.
Miodrage u isto vreme smo kucali poruke pa da nebih pisao novu moram da se nadovezam na ovo.Kantena jer to mislis na neskafe limenku i sl.a gde da povezam jedan a gde drugi kraj koaksijalnog kabla.
Da vas pitam jos nesto zasto mi ponekad na telefonu n79 izbaci obavestenje Web.Nema odgovora mreznog prolaza.Mreza slobodna postoji,signal oko 50% kliknem na marker za neku stranicu pojavi se kvadratic za wifi,ekran pobeli i tako stoji 40 sek.i izbaci ovo obavestenje Web.Nema odgovora mreznog prolaza.To se uglavnom desava na HG520s signalu i nigde ovde kod mene gde zivim takav signal nije zakljucan ali on je izgleda zakljucan preko imeil broja uredjaja i drugi uredjaji se nemogu konektovati.
Miodrage u isto vreme smo kucali poruke pa da nebih pisao novu moram da se nadovezam na ovo.Kantena jer to mislis na neskafe limenku i sl.a gde da povezam jedan a gde drugi kraj koaksijalnog kabla.
Poslednja izmena od Deksi u Sre, 12. Maj 2010. 11:54, izmenjeno 1 put ukupno.
deksicom,ako posle svih postova sa ove strane ne razumes i ne znas gde treba da povezes kablove odnosno zasrafis istu u konektor onda stvarno...
Sav potreban hardwer koji sam ti naveo kao primer da treba da kupis i kojim bi 99% resio svoj pro kosta kao 2-3 prosecne pretplate za net,sto ce reci da bi se veoma brzo isplatio...

Sav potreban hardwer koji sam ti naveo kao primer da treba da kupis i kojim bi 99% resio svoj pro kosta kao 2-3 prosecne pretplate za net,sto ce reci da bi se veoma brzo isplatio...

- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Fox ma snacicu se sa original kupljenom opremom uzgred da napomenem da dok su radile nase fabrike bio sam glavni majstor pogonski elektricar i elektronicar tako za povezivanje sigurno cu se snaci ali pitao sam miodrage za tu njegovu kantenu dali je mislio na neku limenku jer sam cuo da se i od toga moze napraviti antena.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Jeste moze i od toga, ubaci se u limenku koju probusis jedno parce gvozdene zice visine do oko pola limenke (kada je polozena, i za nju se vezuje unutrasnji deo kabla, a za limensku onaj spoljasnji deo. Elem, daleko ti je bolje da kupis malu "hornu" ili "trubu" - tako zovu te kantene koje odlicno rade a jeftine su. Te male se mogu naci za cca 500 din.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
Ajde jos malo da vas pitam za neke informacije.U planu sam da uzmem svoj internet kod sezam pro provajdera.Oni daju njihov ruter i ostalu opremu , dali neko ima iskustva sa njima i njihovim ruterom kako se on pokazao jer planiram sa jednim drugim prijateljem da koristim sa kojim su nam kuce blizu na razdaljini 20 m.i nema nikakvih prepreka.
Ovaj post pišem kao potencijalni help za one koji naiđu na problem sličan mom...
Kao što ste videli u predhodnim postovima, imao sam problema sa wireless ruterom... nisam mogao istovremeno da (preko wlan-a) pristupim netu sa više od jednog uređaja (kada je komp prikačen, mob i drugi uređaju ne mogu i obratno...). Nakon opširne prepiske sa Miodrage i Miškoni-jem (kojima sam veoma zahvalan na trudu i kojima dugujem po pivo u NS) , nisam uspeo da rešim problem.
Napokon sam se odlučio da pozovem korisnički servis EUNET-a i evo rešenja: pošto sam wireless router (Planet) dobio u paketu sa IPTV tj. ruter je setovan i za IPTV, kada se ruter podesi tako da je pristup moguć samo uz šifru onda se ta šifra "kolje" sa setup-om IPTV-a i moguć je pristup samo sa jednog uređaja... Probao i stvarno je tako (kada sam skinuo šifru tj. "otvorio" ruter mogu nesmetano da pristupam sa više uređaja istovremeno)! Sada ostaje samo da ubacim MAC adrese svih mojih uređaja da bih onemogućio pristup komšija (čitaj: deksicom
).
Eto, moja golgota je završena... još jednom hvala svima koji su se napregnuli u želji da mi pomognu...
Kao što ste videli u predhodnim postovima, imao sam problema sa wireless ruterom... nisam mogao istovremeno da (preko wlan-a) pristupim netu sa više od jednog uređaja (kada je komp prikačen, mob i drugi uređaju ne mogu i obratno...). Nakon opširne prepiske sa Miodrage i Miškoni-jem (kojima sam veoma zahvalan na trudu i kojima dugujem po pivo u NS) , nisam uspeo da rešim problem.
Napokon sam se odlučio da pozovem korisnički servis EUNET-a i evo rešenja: pošto sam wireless router (Planet) dobio u paketu sa IPTV tj. ruter je setovan i za IPTV, kada se ruter podesi tako da je pristup moguć samo uz šifru onda se ta šifra "kolje" sa setup-om IPTV-a i moguć je pristup samo sa jednog uređaja... Probao i stvarno je tako (kada sam skinuo šifru tj. "otvorio" ruter mogu nesmetano da pristupam sa više uređaja istovremeno)! Sada ostaje samo da ubacim MAC adrese svih mojih uređaja da bih onemogućio pristup komšija (čitaj: deksicom

Eto, moja golgota je završena... još jednom hvala svima koji su se napregnuli u želji da mi pomognu...
- Deksi
- V.I.P. MobilniSvet.com
B+ neznam zasto spominjes mene a to kad sam zajedno uz dogovor koristio sa komsijom,nas dvoje smo zajedno placali pretplatu i neznam sta je tu lose.Ja sam imao problem sto je izmedju mene i njega kuca mog brata i imao sam slab signal ali sada sam se prijavio kod sezama za adsl i oni daju ruter TP-Link TDW 8901G .Oni kazu da mu je domet 30 m.a na zvanicnom njihovom sajtu da je u zatvorenom 100m.a na otvorenom 300 m. ovde isto na ITsvet.com pise da je domet 300m.Imas li ti neke informacije o ovom ruteru i ja cuti dati pivo kad dodjes u LE iako si me malopre ppomenuo.