Nokia N900
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni OS, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Android OS ● Windows OS ● Symbian OS ●
admiradi,
vodoravno i horizontalno je isto - sinonim
Izmenio: IDzO
*ne citiraj ceo post na koji odgovaraš već izdvoji samo deo na koji se odnosi tvoj komentar, a u slučaju da odgovaraš na poslednji post u temi citat je nepotreban, jer se podrazumeva da se na njega nadovezuješ*
Procitaj -> Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
vodoravno i horizontalno je isto - sinonim
Izmenio: IDzO
*ne citiraj ceo post na koji odgovaraš već izdvoji samo deo na koji se odnosi tvoj komentar, a u slučaju da odgovaraš na poslednji post u temi citat je nepotreban, jer se podrazumeva da se na njega nadovezuješ*
Procitaj -> Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
MeeGo je jos uvijek samo za developere, cekajte kraj leta pa ga onda skidajte za tel. Overclocking je "ideal" na 850mhz mada moze i jace da ide. moras da instaliras rootsh programcic sa app menagera i Enhanced linux kernel for power users programcic, pa da resetujes tel.U x-terminalu ukucaj sudo gainroot (enter),kernel-config load ideal (enter) i imas overclockovan tel. na 850. A Meego ce da izuva jer ima Qt podrsku tako da ce i symbian i android i s60 aplikacije moci da rade na monsteru od N900
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
Nastavljam ovde da ne spamujemo temu o novim telefonima. Potrudi se da malo bolje procitas to sto pise linku koji si dao. Da bi mogao da koristis "QOCI for the Oracle Call Interface (OCI)" moras da imas i Oracle klijentske aplikacije (Instant client) koje nisu open source i dostupne su kao binarne iskljucivo za PC (x86 32bit i 64bit - Windows i Linux) i Mac platformu. Prouci dobro sta je dostupno na N900, a sta na PC platformi od Qt-a. Isto vazi i za DB2.gorang napisao:tomas.hokenberi, Ja nisam pripisivao n900 da moze da bude server. Taman posla. E sad ako ti hoces da minimiziras neku aplikaciju za licne potrebe koja moze voditi evidenciju ulaz-zlaza robe iz magacina, placanja i ostale stvari koje se odnose na robno-finansijsko poslovanje to je druga stvar. Za takve stvari meni nije potreban server ni automatski backup...
Ti jednostavno pripisujes meni stvari koje ja nisam rekao (mozda sam pogesio sto sam rekao "bilo koje firme")
Samo za informaciju... evo link. qt i drajveri koje podrzava u vezi sql-a znaci tu je i oracle i jos mnogo toga.... http://doc.trolltech.com/4.2/sql-driver.html
P.S: Za finasijsko knjigovodstvo je itekako potreban server ako firma ima vise od jednog zaposlenog.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
-
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 15. Apr 2010. 19:29
- :: iPhone 4s
- :: uskoro iPhone 5
tomas.hokenberi, Taj link sam slucajno tj. na brzaka nasao na netu tako da nisam citao samo sam ga letimicno pregledao, ali koliko je meni poznato komercijalni QT moze da izvrsava i oracle SQL na N900.
Mislim da ne bi trebalo da ulazimo previse u detalje jer ja ne zelim da sporim tvoje znanje koje je vece od mog (nikad nisam imao priliku da se bavim serverima i velikim bazama podataka) tj radio sam knjigovodstvene prorame za manje firme pa sad to pokusavam da odradim i na n900. Moj cilj je bio samo da dokazem da je n900 ipak racunar koji nema snagu desktop racunara da bi mogao da bude server, radi AutoCad, 3D studio, muzika (komponovanje) i ostalo ali sasvim lepo moze da odradjuje neke stvari koliko mu to njegova snaga dozvoljava.
P.S. To prosto nije tacno da mora da ima server ako ima vise od jednog zaposlenog.
Zar jedan operater ne moze da ubacuje podatke za firmu od desetak i vise zaposlenih na jednom racunaru? Pa to sam licno radio!
Evo jedno malo poredjenje: Moje prvo iskustvo sa bazama podataka tj aplikacijama koje se bave vodjenjem robno-finansijskog poslovanjaje bilo na 286 racunaru. Sad nemam pri ruci taj isti racunar pa ne mogu da proverim, ali sam 99% posto ubedjen da n900 brze radi te isti stvari nego PC286 a moazda cak PC386 da nekazem PC486.
Mislim da ne bi trebalo da ulazimo previse u detalje jer ja ne zelim da sporim tvoje znanje koje je vece od mog (nikad nisam imao priliku da se bavim serverima i velikim bazama podataka) tj radio sam knjigovodstvene prorame za manje firme pa sad to pokusavam da odradim i na n900. Moj cilj je bio samo da dokazem da je n900 ipak racunar koji nema snagu desktop racunara da bi mogao da bude server, radi AutoCad, 3D studio, muzika (komponovanje) i ostalo ali sasvim lepo moze da odradjuje neke stvari koliko mu to njegova snaga dozvoljava.
P.S. To prosto nije tacno da mora da ima server ako ima vise od jednog zaposlenog.
Zar jedan operater ne moze da ubacuje podatke za firmu od desetak i vise zaposlenih na jednom racunaru? Pa to sam licno radio!
Evo jedno malo poredjenje: Moje prvo iskustvo sa bazama podataka tj aplikacijama koje se bave vodjenjem robno-finansijskog poslovanjaje bilo na 286 racunaru. Sad nemam pri ruci taj isti racunar pa ne mogu da proverim, ali sam 99% posto ubedjen da n900 brze radi te isti stvari nego PC286 a moazda cak PC386 da nekazem PC486.
Poslednja izmena od gorang u Uto, 06. Jul 2010. 13:29, izmenjeno 1 put ukupno.
- tomas.hokenberi
- Moderator
gorang, ako si se bavio iole bazama podatka morao bi da znas da Qt nikad ne "izvrsava" nikakav SQL, bio taj Qt komercijalan ili ne. Qt moze samo da obezbedi interfejs ka serveru. Izuzetak je sqlite gde nemas server vec set biblioteka i fajlove. Kako god da se povezujes na Oracle server (ODBC, Oracle API itd) upiti se uvek izvrsavaju na serveru, nema tu sta da izvrsava Qt (bio on na PC-u ili na N900. Oracle server ne postoji (i iz ociglednih razloga nikada nece ni postojati) na N900, ne postoje ni Oracle klijentske bibloteke koje su neophodne Qt-u da pristupi Oracleu. Stoga dok god Oracle ili neko drugi ne napise klijentske biblioteke za N900 nema nacina da pristupis Oracle-u. Btw. ako se, kako kazes bavis knjigovodstvenim softverom, mogao bi ipak malo da se se uputis u arhitekturu sistema za upravljanje bazama podataka (RDBMS) i da savladas osnovne pojmove. Bez toga ce oni koji koriste tvoj softver potencijalno biti unesreceni.
Da se vratimo na N900. N900 je, nema spora, mocan smartphone izuzetnih mogucnosti, medjutim ne treba mu pripisivati ono sto ni dizajneri ne ocekuju od njega. Ja ne sumnjam da je moguce napisati knjigovodstvenu aplikaciju koja ce koristiti sqlite ili MySQL na N900 i koja ce recimo raditi. Jedino sto takvo resenje nije smisleno ni prakticno za real-life.
Da se vratimo na N900. N900 je, nema spora, mocan smartphone izuzetnih mogucnosti, medjutim ne treba mu pripisivati ono sto ni dizajneri ne ocekuju od njega. Ja ne sumnjam da je moguce napisati knjigovodstvenu aplikaciju koja ce koristiti sqlite ili MySQL na N900 i koja ce recimo raditi. Jedino sto takvo resenje nije smisleno ni prakticno za real-life.

-
- Redovni učesnik
tomas.hokenberi, To cu jos proveriti za oracle SQL i n900...
Jbg ja za sebe radim tako nesto pa cemo videti...
A mozda dizajneri ni sami nisu svesni kakvu su spravicu napravili
Voleo bi da me poducis kako ce to biti unesreceni ako za tu firmu nije potreban server. Opet spamujemo temu, ali jednostavno moram da pitam.
Jbg ja za sebe radim tako nesto pa cemo videti...
A mozda dizajneri ni sami nisu svesni kakvu su spravicu napravili

Voleo bi da me poducis kako ce to biti unesreceni ako za tu firmu nije potreban server. Opet spamujemo temu, ali jednostavno moram da pitam.
- tomas.hokenberi
- Moderator
gorang, bice unesreceni cim im se obim posla prosiri i njima treba resenje koje omogucava konkurentni rad vise korisnika ili pristup sa udaljene lokacije (primer: imas 2 magacina i knjigovodja u udaljenom magacinu mora da ima pristup bazi), a imaju "single user/single computer" aplikaciju koja nije predvidjena za rad u distribuiranom okruzenju.
Apropo Oracle-a i slicnih sistema za upravljanje bazama podataka. Ako te to zaista zanima preporucujem ti da se ipak bolje upoznas sa materijom. "Oracle SQL" ne znaci nista. SQL je jezik za upite nad bazama podataka. Oracle je sistem za upravljanje bazama podataka koji cini jako puno komponenti, opisno receno "server baze(a) podataka" na kom se fizicki nalaze baze, aplikativni server, alate za razvoj aplikacija itd. Nijedna od tih komponenti ne postoji, i nikada nece postojati na N900. Ono sto je najavaznije ne postoje ni klijentske bibloteke koje omogucavaju aplikacijama (koristile one Qt ili ne) pristup bazi.
Sam Qt nema nista sa izvrsavanjem SQL upita ni na PC-u ni bilo gde drugde. Qt biblioteke obezbedjuju wrapere za pristup drugim bibliotekama, prosledjuju argumente i posreduju kod pristupa resultsetu, ali sami upiti se izvrsavaju na Oracle serveru, MySQL, PostgresSQL itd. Izuzetak je sqllite kod koga nema servera posto je to samo set biblioteka koji omogucava implementaciju softvera koji podacima u fajlovima pristupa pomocu SQL upita.
Zato kada ti pises aplikaciju za N900 ona moze da pristupi ili fajlovima napravljenim pomocu SQLlite biblioteka u lokalu, ili npr. lokalnom MySQL serveru ako ga uspes da kompajliras i pokrenes na N900. Ako za Oracle nemas biblioteke za pristup udaljenom serveru neces moci da mu pristupis. Oracle korporacija takve nije napravila za N900. Jedino ako je neko reimplementirao u potpunosti Oracleove drajvere za N900 (a to nije deo Qt paketa!).
Apropo Oracle-a i slicnih sistema za upravljanje bazama podataka. Ako te to zaista zanima preporucujem ti da se ipak bolje upoznas sa materijom. "Oracle SQL" ne znaci nista. SQL je jezik za upite nad bazama podataka. Oracle je sistem za upravljanje bazama podataka koji cini jako puno komponenti, opisno receno "server baze(a) podataka" na kom se fizicki nalaze baze, aplikativni server, alate za razvoj aplikacija itd. Nijedna od tih komponenti ne postoji, i nikada nece postojati na N900. Ono sto je najavaznije ne postoje ni klijentske bibloteke koje omogucavaju aplikacijama (koristile one Qt ili ne) pristup bazi.
Sam Qt nema nista sa izvrsavanjem SQL upita ni na PC-u ni bilo gde drugde. Qt biblioteke obezbedjuju wrapere za pristup drugim bibliotekama, prosledjuju argumente i posreduju kod pristupa resultsetu, ali sami upiti se izvrsavaju na Oracle serveru, MySQL, PostgresSQL itd. Izuzetak je sqllite kod koga nema servera posto je to samo set biblioteka koji omogucava implementaciju softvera koji podacima u fajlovima pristupa pomocu SQL upita.
Zato kada ti pises aplikaciju za N900 ona moze da pristupi ili fajlovima napravljenim pomocu SQLlite biblioteka u lokalu, ili npr. lokalnom MySQL serveru ako ga uspes da kompajliras i pokrenes na N900. Ako za Oracle nemas biblioteke za pristup udaljenom serveru neces moci da mu pristupis. Oracle korporacija takve nije napravila za N900. Jedino ako je neko reimplementirao u potpunosti Oracleove drajvere za N900 (a to nije deo Qt paketa!).
- Wicker Man
- Expert
- Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
- :: HTC Desire
- :: Sony Ericsson K800
Ma dajte ljudi o cemu pricate,pa besmisleno je.Sve sto ste naveli je u domenu nekih idealnih ali suludih mogucnosti da se bilo koja baza stavi na telefon,ma koliko on mocan bio,a posebno sto se raspravlja o firmama i njihovim bazama,tipa da se drze na laptopu itd + pominjete Oracle,MySql... .
Nema nista ozbiljnije od baze,srusi bazu i ode firma ili cak pojedinac u ....
Nema nista ozbiljnije od baze,srusi bazu i ode firma ili cak pojedinac u ....
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!
Cekaj, kako to imitrira kompjuter drugacije od onoga sto npr Android radi? Prosao je tako kako je prosao(a nije lose sto je najgore) zato sto je bio zamorce za pricu zvanu Maemo 6/MeeGo. U Nokijinim planovima se Maemo 5 navodi kao step 4 od 5 ukupnih. Peti je MeeGo. Totalno je nerealno ocekivati masovnu popularnost sistema koji koristi 1 uredjaj(sto je najgore ima ih 2, drugi je neki kineski tablet), no daleko od toga da je ovo lose u bilo kom smislu i prosto fascinira kako su neke stvari resene na primer kao integracija social sranja, voip i im naloga, sharing naloga... Koliko me kod Androida odusevilo recimo nacin na koji je email klijent odradjen i kako sve to funkcionise mislim da je ovo gore navedeno stvarno najbolje odradjeno na N900, sve je tu i sve zahteva 1 klik.
A ko je rekao da Android imitira kompjuter? To niko danas ne može da proda u velikim količinama pošto tržište nije okrenuto tome, takođe Nokia sama (ne verujem da će ga koristiti drugi proizvođači) ne može da progura meego u mainstreem.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White
- tomas.hokenberi
- Moderator
Wicker Man, jesmo zastranili, ja potrosih silno vreme pokusavajuci, argumentovano, da objasnim gorang-u da N900 nije svemoguc, a i neke pojmove vezane za pisanje softvera (pocetka diskusije je na drugoj temi), ali ne vredi covek je zakljucio da je Qt resenje za sve postojece softverske probleme i njemu i N900 pripisuje neka natprirodna svojstva.
@telep
Pa zato kazem, ne imitira. Ne imitira ga ni Maemo ako tako gledas. Polako, MeeGo je daleko od gotovog proizvoda i sada nema poente diskutovati o tome koliko ce biti uspesan. Cinjenica da ima veliku perspektivu ako ga Nokia i Intel pametno proguraju a ne verujem da su silne novce ulozili bas bez razloga... No opet, vreme ce pokazati, nama korisnicima samo moze bolje od konkurencije da bude.
Pa zato kazem, ne imitira. Ne imitira ga ni Maemo ako tako gledas. Polako, MeeGo je daleko od gotovog proizvoda i sada nema poente diskutovati o tome koliko ce biti uspesan. Cinjenica da ima veliku perspektivu ako ga Nokia i Intel pametno proguraju a ne verujem da su silne novce ulozili bas bez razloga... No opet, vreme ce pokazati, nama korisnicima samo moze bolje od konkurencije da bude.
-
- Redovni učesnik
tomas.hokenberi, Ok. zakljucujemo. To su predpostavke ako - onda i sa tim se slazem ako se posao prosiri onda ok. Tomas opet mi pripisujes nesto sto ja nisam rekao.
Znaci n900 nije svemoguc i to nisi morao da mi objasnjavas za razliku od oracla kojeg verovatno dobro poznajes.
I ti si izneo par stvari koje jednostavno nisu tacne, neke su bile provokacije a neke omalovazavanje a na njh sam morao da odgovorim. mislim da vreme nije uzalud potroseno, "papir" sve trpi.
Znaci n900 nije svemoguc i to nisi morao da mi objasnjavas za razliku od oracla kojeg verovatno dobro poznajes.
I ti si izneo par stvari koje jednostavno nisu tacne, neke su bile provokacije a neke omalovazavanje a na njh sam morao da odgovorim. mislim da vreme nije uzalud potroseno, "papir" sve trpi.
- tomas.hokenberi
- Moderator
gorang, napisi slobodno sta sam to izneo za sta mislis da nije tacno tokom ove rasprave, cisto rekapitulacije radi.
-
- Redovni učesnik
Bojim se da to opet vodi u raspravu al ok.
1. "...ali ideja da se N900 koristi za vodjenje poslova je blago receno neozbiljna."
- Moj posao, posto je terenski (nesto kao trgovacki putnik) ima potrebu evidentiranja odredjenih podataka. Belezenje - pisanje na papir me nervira, laptop mi nije zgodan za poneti a n900 mi je taman jer taj posao odradjuje i podatke posle prebacujem na PC i sledi onda stampa (papirologija).
2. "Ozbiljna baza zahteva server koji je stalno 100% vremena dostupan"
- zasto male poslove (tamo gde server nije potreban) smatramo neozbiljnim a velike ozbiljnim?!?!?
3. " To moze zvucati realisticno npr. zaludjeniku srednjskolcu hobist..."
- mislim da nije potreban komentar
4. "P.S: Za finasijsko knjigovodstvo je itekako potreban server ako firma ima vise od jednog zaposlenog."
- Opet kazem, prosto to nije tacno. I ti koji se petnaset godina bavis bazama podataka bi to trebalo da znas.
5. "Ja ne sumnjam da je moguce napisati knjigovodstvenu aplikaciju koja ce koristiti sqlite ili MySQL na N900 i koja ce recimo raditi. Jedino sto takvo resenje nije smisleno ni prakticno za real-life."
- Naravno da nije smisleno voditi poslovanje "Mercedes Benz"-a i sl.
Ali za moje potrebe to je itekao smisleno i prakticno.
6. "...ako se, kako kazes bavis knjigovodstvenim softverom, mogao bi ipak malo da se se uputis u arhitekturu sistema za upravljanje bazama podataka (RDBMS) i da savladas osnovne pojmove. Bez toga ce oni koji koriste tvoj softver potencijalno biti unesreceni. "
- Znaci slozio si se sa mnom da server nije potreban tamo gde je obim posla toliki da isti i ne zahteva. A kako ja to mogu da napisem program za vodjenje firme a da ne znam ni osnovne pojmove?!?
- Znaci, ne smeta mi tvoje omalovazavanje i sam si sebe demantovao i rekao " ako se posao prosiri..."
7. "...ali ne vredi covek je zakljucio da je Qt resenje za sve postojece softverske probleme i njemu i n900 pripisuje neka natprirodna svojstva. "
- Opet, mi pripisujes nesto sto nisam rekao ni direktno ni indirektno. Nigde se nevidi da sam rekao da je QT resenje za sve postojece softverske probleme.
Qt je resenje za sledece a to je da aplikacija pisana u QT-u radi identicno i na symbian, maemo, Meego, netbook i PC racunaru (trenutno a u bliskoj buducnosti cemo videti gde jos).
- ako je natprirodno svojstvo to sto ta moja, kako ti kazes "aplikacija" radi meni posao onda svaka cast meni.
- ako si mislio na pricu n900 i oracle onda ok. Jer to sa oraclom sam spomenuo onako usput i sa njim se nisam nikad bavio.
I ja za ovim zakljucujem: znaci slozio si se sa mnom da n900 ipak moze da napisati knjigovodstvena aplikacija sto sam ja na samom pocetku i rekao ( e sad da li je to suludo ili nije, mislim da o tome ne treba ovde da vodimo raspravu.). Da postujemo pravila koje smo sami i napisali a to je bez uvreda ma koliko neko imao drugaciji (mozda i pogresan stav).
1. "...ali ideja da se N900 koristi za vodjenje poslova je blago receno neozbiljna."
- Moj posao, posto je terenski (nesto kao trgovacki putnik) ima potrebu evidentiranja odredjenih podataka. Belezenje - pisanje na papir me nervira, laptop mi nije zgodan za poneti a n900 mi je taman jer taj posao odradjuje i podatke posle prebacujem na PC i sledi onda stampa (papirologija).
2. "Ozbiljna baza zahteva server koji je stalno 100% vremena dostupan"
- zasto male poslove (tamo gde server nije potreban) smatramo neozbiljnim a velike ozbiljnim?!?!?
3. " To moze zvucati realisticno npr. zaludjeniku srednjskolcu hobist..."
- mislim da nije potreban komentar
4. "P.S: Za finasijsko knjigovodstvo je itekako potreban server ako firma ima vise od jednog zaposlenog."
- Opet kazem, prosto to nije tacno. I ti koji se petnaset godina bavis bazama podataka bi to trebalo da znas.
5. "Ja ne sumnjam da je moguce napisati knjigovodstvenu aplikaciju koja ce koristiti sqlite ili MySQL na N900 i koja ce recimo raditi. Jedino sto takvo resenje nije smisleno ni prakticno za real-life."
- Naravno da nije smisleno voditi poslovanje "Mercedes Benz"-a i sl.
Ali za moje potrebe to je itekao smisleno i prakticno.
6. "...ako se, kako kazes bavis knjigovodstvenim softverom, mogao bi ipak malo da se se uputis u arhitekturu sistema za upravljanje bazama podataka (RDBMS) i da savladas osnovne pojmove. Bez toga ce oni koji koriste tvoj softver potencijalno biti unesreceni. "
- Znaci slozio si se sa mnom da server nije potreban tamo gde je obim posla toliki da isti i ne zahteva. A kako ja to mogu da napisem program za vodjenje firme a da ne znam ni osnovne pojmove?!?
- Znaci, ne smeta mi tvoje omalovazavanje i sam si sebe demantovao i rekao " ako se posao prosiri..."
7. "...ali ne vredi covek je zakljucio da je Qt resenje za sve postojece softverske probleme i njemu i n900 pripisuje neka natprirodna svojstva. "
- Opet, mi pripisujes nesto sto nisam rekao ni direktno ni indirektno. Nigde se nevidi da sam rekao da je QT resenje za sve postojece softverske probleme.
Qt je resenje za sledece a to je da aplikacija pisana u QT-u radi identicno i na symbian, maemo, Meego, netbook i PC racunaru (trenutno a u bliskoj buducnosti cemo videti gde jos).
- ako je natprirodno svojstvo to sto ta moja, kako ti kazes "aplikacija" radi meni posao onda svaka cast meni.
- ako si mislio na pricu n900 i oracle onda ok. Jer to sa oraclom sam spomenuo onako usput i sa njim se nisam nikad bavio.
I ja za ovim zakljucujem: znaci slozio si se sa mnom da n900 ipak moze da napisati knjigovodstvena aplikacija sto sam ja na samom pocetku i rekao ( e sad da li je to suludo ili nije, mislim da o tome ne treba ovde da vodimo raspravu.). Da postujemo pravila koje smo sami i napisali a to je bez uvreda ma koliko neko imao drugaciji (mozda i pogresan stav).
Poslednja izmena od gorang u Sre, 07. Jul 2010. 00:11, izmenjeno 1 put ukupno.
- Wicker Man
- Expert
- Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
- :: HTC Desire
- :: Sony Ericsson K800
gorang, Sve je to lepo sto si ti naveo i zakljucili smo da je to sve ipak u domenu teorije i nekih idealnih uslova pa da sve funkcionise besprekorno.Plus na sve to, sto moras biti prilican mazohista da neke takve funkcije obavljas na telefonu i guras neki softver nepredvidjen za njega.
Inace moj ti je savet ne zezaj se sa poslom i ne "guraj" bitne podatke u telefon,nego brate lepo uzmes neki netbook ima ih od 10 inca i sve uradis sigurnije i mnogo komfornije,a oni su mali i lagani tako da ti nece predstavljati problem u pokretu.
Inace moj ti je savet ne zezaj se sa poslom i ne "guraj" bitne podatke u telefon,nego brate lepo uzmes neki netbook ima ih od 10 inca i sve uradis sigurnije i mnogo komfornije,a oni su mali i lagani tako da ti nece predstavljati problem u pokretu.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!