Roaming cijene

novosti i informacije vezane za mobilne komunikacije, domaće operatore i njihove usluge
mis
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 07. Mar 2005. 14:18

Roaming cijene

Post od mis »

Info o roamingu u Uniji na Internetu
Bruxelles, Belgija, 12.07.2005. 19:21 (Bug On Line)

Europska komisija je najavila postavljanje stranice s detaljnim informacijama o cijenama poziva i naknadama koje naplaćuju europski mobilni operateri.
Europska komisija je odlučila postaviti stranice na Internetu gdje će svim korisnicima biti dostupne detaljne informacije o naknadama koje im (neopravdano) naplaćuju njihovi mobilni operateri. Naime, već godinama predstavnici Europske unije optužuju mobilne operatere da svojim korisnicima naplaćuju neopravdano visoke troškove kada telefoniraju iz inozemstva.

U svom novom pokušaju da dovede u red "nestašne" mobilne operatere, odlučila je na jesen postaviti stranice u kojima će se jasno vidjeti što i koliko operateri naplaćuju kada građani telefoniraju iz inozemstva. Razlike između pojedinih operatera i zemalja doista su iznimno velike. Primjerice, Finac koji zove kući s Cipra plaća 0,58 eura po minuti, dok Poljak koji zove s Malte plaća 5 eura po minuti.

Stoga se u Europskoj komisiji nadaju da će putem novih stranica omogućiti korisnicima jasniji uvid u cijene telefoniranja iz inozemstva, te da će na kraju sami korisnici odabirom najpovoljnijih operatera potaknuti korekciju cijena.
Stephen:And Africa is where it's at. Recently Joanne and I spent little time down in Afrique sur-mer.
Del :Fabrique belgique.

Gorance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 06. Jun 2005. 21:30

Post od Gorance »

1. Sve ove mere su rezultat napora da se unifikuju cene na nivou EU-a i istisnu operatori koji svoj monopol na lokalnim trzishtima zloupotrebljavaju na shtetu korisnika. Meni lichno nema nicheg goreg nego ova finansiska tortura kojoj smo izlozeni od strane domacih operatera. Izgleda da njima niko nije objasnio da se profit postize prometom a ne bezobrazno visokim marzama na pojedinachi proizvod (tj. za mob. telefoniju ti je poziv).
2. Ono shto je najbolji shtos u celoj prici je cinjenica da bi ljudi mesechno potroshili mnogo vishe novca na telefoniranje i/ili GPRS da su te usluge jeftinije (po onoj zdravoj logici: jeste visok racun, ali sam se makar naprichao / download-ovao) :lol: :lol: :lol:
2. Shto je najparadoksalnije bash zemlje sa "neslavnim" standardom imaju najvishe cene mobilnih usluga :))) :x

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Jao jeste, mobtel DERE u roamingu, kad se samo setim...razgovor od 2 reci me je kostao 500din...tako da nemam sta vise da dodam, sem da se nadam da ce se "nestasni" operateri dovesti u red :wink:

DJ_Boris
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pon, 16. Feb 2004. 02:44
:: Samsung Note 8
Kontakt:

Post od DJ_Boris »

Jaoj, ljudi sve te cene su koliko toliko prihvatljive. I ja sam isao sa 065 u Crnu Goru, dobra stvar je sto u CG ne naplacuju dolazne pozive, pa mi je zbog toga bilo primamljivo da ga koristim...
Inace iz listinga cu vam reci totalno tacne cene... Jedan SMS je 12,27 din A minut je oko 50 din... Ali nemoj da se neko slucajno zajebe pa ode iz roaminga na gprs... Naime u nacionalnom saobracaju, istog meseca za 106 kb su mi naplatili 4,24 din, a sada dolazi ono FATALNO!!! U roamingu u CG za 185 kb su mi naplatili 788,53 din!!!! A kad sam video, moja faca se menjala otprilike ovako... :blinky: :o :shock: :wacko: :angry: :x Sreca moja sto sam isao samo par puta, i to cisto da procitam vesti i neke sportske rezultate... Ovaj listing i racun cu da sacuvam, jer je necuveno!!! Ali sta da radim, sam sam kriv... Stisnuo sam zube i platio...
.:Amazonka:. - Prodaj brzo, kupi lako! https://amazonka.rs/

Dexter
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 23. Avg 2004. 12:06
:: Samsung S21+

Post od Dexter »

Eo vam cene roaminga za pre paid korisnike Mobtela...
Klikni ovde :dry:

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Sve je to ok, ali i dalje mislim da je preterano...ok, sms me je koštao 8 din...ali zato pozivi... :o
O gprs nisam ni pomišljala.... :uhuh: Mislim, moja rodbina koja živi vani, tačnije u Rusiji...kada dodje ovde konstantno koristi roaming za poruke i pozive...i stvarno, kada se to preračuna u dinare je skroz ok, pristupačno i nama ovde... :chytry:

Cyber
Banned
Pridružio se: Pon, 29. Avg 2005. 02:06

Post od Cyber »

Ha a vi se za to bunite....pa bre kad sam sa ovom 64-tvorkom otisho u cg na letovanje,pozvao sam onaj promonte servis(koji je navodno besplatan)i spustio posle 2 sec....i odoshe 200din.krede ! A i kad sam PRIMAO poruke skidalo je 17din.....pa shta kazete,ne dere samo Mobtel ! :ohmy:

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Ne kažem ja da samo mobtel guli...predpostavila sam da ni telekom nije ništa bolji...ali opet, to ih ne opravdava :angry: :x

mis
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 07. Mar 2005. 14:18

Post od mis »

Dnasa me ProMonte lepo odrao,koristeci njihovu karticu za 19 sekundi ragovora su mi skinuli 85 centi+40 za poruku poslatu,ne zmem ni da pomislim sta bibilo da sam obavio malo duzi razgovor...I jos jedna stvar,zasto ljudi koji su iz Srbije koriste srpske kartice u CG kada su cg operateri i vise nego povoljni.Kartica sa 5€ kredita kosta oko 10€ sto je svakako povoljnija opcija nego koriscenje roamig usluga srpskih operatera,ja npr. imam i hrvatsku i talijansku i srpsku i cg karticu
Stephen:And Africa is where it's at. Recently Joanne and I spent little time down in Afrique sur-mer.
Del :Fabrique belgique.

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Mar 2005. 13:05
Kontakt:

Post od Miljance »

I jos jedna stvar,zasto ljudi koji su iz Srbije koriste srpske kartice u CG kada su cg operateri i vise nego povoljni.Kartica sa 5€ kredita kosta oko 10€ sto je svakako povoljnija opcija nego koriscenje roamig usluga srpskih operatera,ja npr. imam i hrvatsku i talijansku i srpsku i cg karticu
Zato sto je primanje poziva besplatno i na mobtelu i na telekomu (dok si u CG) kao i primanje poruka. :)
E a ako bi neko i da napravi neki poziv onda je bolje uzeti crnogorsku karticu.

Dexter
Expert
Expert

Post od Dexter »

Primanje poziva nije besplatno,skida kredit pola pola,primanje poruka jeste,al skida kredit kad te neko zove! 8) A mislim da ljudi ipak koriste CG kartice,zashto ih ne bi koristili..?

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

Ja sam bio u Crnoj Gori sa oba postpaid broja a imao sam i crnogorski. :) 8)
Ni na jednom od ta dva postpaid broja se ne tarifira dolazni poziv iz Srbije niti dolazne poruke.
telekom
Crna Gora - Monet i ProMonte operatori sa kojima mt:s ima zaključen Ugovor o nacionalnom romingu - dolazni poziv za pretplatnika mt:s u romingu je u potpunosti besplatan.
http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2314
Na prepaidu se dolazni poziv iz Srbije naplacuje 5 din/min
http://www.mts.telekom.yu/index.php?ID=2304&Type=1#1
Dolazne poruke su za dz.
Mobtel:
za mobtel ista stvar
http://roaming.mobtel.co.yu/cms/view.php?id=2863
5 din/min
http://roaming.mobtel.co.yu/cms/view.php?id=1191
http://roaming.mobtel.co.yu/cms/view.php?id=1194
s tom razlikom da je na postpaidu za dz jedino ako te zovu sa 063/062.
Poslednja izmena od Miljance u Pet, 16. Sep 2005. 11:33, izmenjeno 1 put ukupno.

Dexter
Expert
Expert

Post od Dexter »

Tako je,dobro si rekao POST PAID!I to je pre mora su uveli da se ne naplacuju dolazni pozivi...Al ako si PRE PAID korisnik onda svakako placash primanje poziva i te kako bukvalno ova sagovornika placaju razgovor tako da...Bio sam u CG isto i PRE PAID i svi korisnicu su placali dolazne pozive !! 8)

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

Dobro dobro , bez nervoze :) :D .
Placas ali 5 din/min (bez pdv), nije mnogo... Valjda ?
Mislim s obzirom koliko su odlazni ...
Poslednja izmena od Miljance u Pet, 16. Sep 2005. 12:54, izmenjeno 1 put ukupno.

Dexter
Expert
Expert

Post od Dexter »

Ne nerviram se Miljanche.. 8) Mislim da je vishe,poshto relativno brzo ode kredit,tako da ne znam da li je bash 5 din / min....

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Ma šta vam je ljudi... :ohmy: :ohmy: sigurno je više od 5 din.... :wacko: :wacko: Pa ne bi razgovori bili toliko skupi... :uhuh:

stefank
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 10. Okt 2004. 16:00

Post od stefank »

ProMonte-ov servis tj. ono kad pozovete 9898 je besplatan SAMO ZA ProMonte-ove korisnike!!!
A mis, to sto su tebe odrali, to mi se nikad nije desilo, mada kradu... Koristite Monet. 8)

Dexter
Expert
Expert

Post od Dexter »

Ja nisam imao problema sa ProMonte-ovom mrezom 069 letos...Chak sam i tamo za kratko vreme baravka tamo,nabio reachun... :D Al uglavnom sam slao sms-ove(i to MNOGO) i malo sam zvao i mislim da su okej bili..

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Ja sam prošle godine koristila monet...i stvarno su bili ok...mada, kako god da okreneš, uvek neko guli :chytry: :disgust:

Miljance
Entuzijasta
Entuzijasta
Kontakt:

Post od Miljance »

Kazem za dolazne pozive iz Srbije da su 5 din/min+PDV dok si u CG, a ja sam vam naveo zvanicne podatke sa sajtova i linkove ka istim, nisam 'lupio'. E sad ako mislite da su vam ukrali, zovite ih i zalite se... :)
@stefank, tacno tako mrzelo me da pisem to sto si ti napisao. Tako je kod svakog operatera.
Ja sam isto koristio pro monte jer imam staru karticu i sasvim je ok. :)

Odgovori