Formiranje i punjenje baterija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

Nedavno sam procitao,da veliku ulogu igra i brzina praznjenja baterije.
Dakle,po autoru teksta nije isto isprazniti bateriju applikacijama koje maksimalno opterecuju uredjaj,za recimo 2-3 sata,i isprazniti bateriju normalnim koriscenjem za recimo 2-3 dana.
Ima li istine u ovome?
Slika

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 30. Jul 2005. 12:36

Post od Grandpa »

Verovatno ima istine, posto kad praznis bateriju za tako kratko vreme to sigurno znaci i povecano zagrevanje uredjaja, a visoke temperature ne prijaju LiIon baterijama.

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Naduvala mi se baterija u 6630 i znaci da je otpevala svoju pesmu.
Interesuje me da li znate da li ima da se kupi neka kopija te baterije koja ide u 6630, posto je ovaj model dosta star?

kovac
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 05. Mar 2007. 21:44

Post od kovac »

Gde mogu da nadjem originalnu bateriju za SE - BST-33? U pitanju je w595. Ili barem neku najkvaliteniju kinesku. Treba mi hitno !!! Pozdrav

vlada1970
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 20. Nov 2006. 14:06
:: Blackberry Q5
:: Nokia 8310

Post od vlada1970 »

IDzO, evo je triax baterija za 6630 :

http://www.svebaterije.net/model/Nokia/197

Slika
Samsung P850 , Nokia 8310 (my precious)® - pomozimo zivotinjama oko nas

djape48
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Uto, 05. Jun 2007. 13:19

Post od djape48 »

Citao sam u Svetu kompjutera clanak o baterijama za lap top, a posto se tekst odnosi na li-ion i polymer baterije, moze se odnositi i na baterije za mobilne telefone. Baterijama najvise skodi toplota i zato im smeta proces punjenja koji ih greje. U tekstu je preporuceno da se baterija puni kad dostigne recimo 50% kapaciteta, jer ce lakse podneti dva ciklusa punjenja od po 50% nego jedan od 100%. I naravno stoji preporuka da se povremeno baterija potpuno isprazni i napuni, kako bi se re-kalibrisala elektronika u bateriji. Njihovo povremeno je na svakih 30 ciklusa punjenja, mozda na mesec dana, ne treba ni puno cesto. I stoji preporuka za cuvanje baterije koja se ne koristi skoro ista kao sto je Idzo napisao na strani 12. Takodje je bitan nacin punjenja baterije, toga se ne secam najbolje, ali nije ni bitno, jer to zavisi od resenja proizvodjaca lap top racunara. Npr. sat vremena ce puniti bateriju do preko 80% ili 90%, a jos sat vremena ostatak itd.

Moj zakljucak: dugo sam punio baterije kad se telefon ugasi, punio sam ih dok je ugasen, izbegavao sam sitna dopunjavanja i sluzile su me odlicno (SE). Sad mislim da to nije potrebno i punim bateriju po potrebi/prilici i vise ne zamaram mozak tim glupostima
w810 + 8GB

iggorr
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Uto, 09. Nov 2010. 19:30

Post od iggorr »

Da li je istina da ako dozvolimo da se telefon ugasi sam od iscrpljenja baterije, moze da dodje do ostecenja sofvera il cak hardvera telefona?

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ih ko ti to rece.Pa meni se ko zna koliko puta sam ugasio i nista stavis na punjac ukljucis i teras dalje.Mozda neko zna drugu informaciju ja nisam dosad saznao da nataj nacin moze doci do nekog problema.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Pa moze da dodje jedino do ostecenja abterije, ali samo ako se nakon sto se ugasila dugo vremena - citaj nekoliko meseci - ne stavi na punjenje, i jos pokusava da se i ono malo sacuvane energije u njoj istroshi. E to moze da naskodi, ostalo tesko.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

iggorr
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od iggorr »

rekla mi je devojka koja radi u prodavnici u kojoj sam kupio fon da ne dozvolim da se ugasi jer kao zbog iznenadnog nestajanja struje u fonu osetljivi delovi hardvera mogu da se ostete, kao imali su vec tavke slucajeve na popravci.... :P

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

iggorr, devojke (a i mladici ;-)) koji rade u prodavnicama telefona (osim servisera), obicno o elektronici znaju koliko i moja pokojna baba, daklem nista. 99% onog sto izgovore su totalne budalastine, koje su naucili da ponavljaju u cilju zastrasivanja musterija i radi kasnijeg izgovaranja kod izbegavanja ispunjavanja svojih garantnih obaveza. Tipicna (a potpuno netacna) "mantra" prodavaca i prodavacica je "formiranje baterija". Nema veze sto takav proces za Li-Ion i Li-Polymer baterije (a to su jedine baterije koje se koriste u modernim mobilnim telefonima) ne postoji, nije moguc i nije potreban oni svejedno u 99% slucajeva napominju musterijama da "obavezno formiraju bateriju". I kada baterija nije dobra (npr. koneska fals baterija) onda se vade da musterija "nije dobro formirala bateriju".

Nema nacina da potpuno praznjenje baterije (koje je u normalnom radu uzgred nemoguce, kada se telefon iskljuci zbog "potpuno prazne baterije" u njoj obicno ima jos koji % preostale napunjenosti) osteti hardver ili softver telefona. Kao sto je vec napisao Miodrage jedino sto moze biti osteceno je sama baterija i to pod uslovom da ne bude koriscena vise nedelja i meseci i da usled toga dodje zaista do potpunog praznjenja koje je stetno za Li-Ion baterije (nije uvek fatalno ali moze i potpuno unistiti bateriju).

Hardver telefona bi mogao da bude ostecen samo u slucaju da dodje do naglog praznjenja baterije usled kratkog spoja, odnosno do protoka velike struje, ali to podrazumeva da vec postoji neko drugo hardversko ostecenje (i da je baterija prethodno bila puna) a ne normalno praznjenje baterije.

Btw. a jel si ti ikada vadio bateriju iz telefona? Pa to ti je najiznenadnije moguce "nestajanje struje" (praznjenje baterije je eksponencijalni proces i tu nema niceg iznenadnog).
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

iggorr
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od iggorr »

Mnogo zahvaljujem detaljan i veoma informativan odgovor :D
Sad sam miran i mogu da pustim tu brigu iza sebe :D

cale
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Nov 2004. 23:38
:: Google Nexus 6P
Kontakt:

Post od cale »

Neko je "negde" spominjao,sada zaista zbog prezauzetosti se ne mogu setiti u kom podforumu je bilo reci,te silom prilika pitanje moram postaviti ovde.
Naime,kao sto se vidi iz potpisa posedujem Sony Ericsson Xperia™ X10 mini.
Problem je u tome sto prilikom punjenja baterije zelena dioda se aktivira,medjutim baterija je na 90% (+/- 5%).
O cemu se radi?Kako to resiti?
Takodje me interesuje nesto vise o Li-Po baterijama,iz sledecih razloga:
LiPoly batteries must be charged carefully.
It is important to note that trickle charging is not acceptable for lithium batteries.

Izvor
Potpuno se zbunih.
Sve me ovo ponajvise interesuje zbog ne mogucnosti promene baterije na pomenutom modelu.
Slika

Tha_Maddog
neaktivan nalog
Pridružio se: Uto, 25. Okt 2005. 01:19

Post od Tha_Maddog »

Kad se uzima nova BL-5F baterija za Nokiu, na šta treba obratiti pažnju, ako ima potrebe? Za punjenje smo naučili da je dovoljno prvi put novu bateriju napuniti samo dok ne piše da je puna ili griješim?

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

Original baterije se mogu naruciti,ali su im cene po 20 i vise €
.
Note IV N9100 dual

aki
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Sre, 31. Avg 2011. 17:39

Post od aki »

Zdravo, hteo sam samo da vas pitam da li je potrebno formatiranje baterije kod telefona nokia c3-00 ?

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Nema potrebe da se formira
.
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

aki, nekih 7-8 godina se ne proizvode vise telefoni cije je baterije treba formirati (kaze se formirati a ne formatirati). Svi moderni telefoni koriste Li-Ion i Li-Polymer baterije, a te baterije se ne formiraju i nije ih moguce "formirati" i to nema nikakve veze sa modelom telefona.

Daklem proces "formiranja" baterija je nesto vezano za "praistoriju modernih telefona". Sve ovo si mogao vec da procitas na ovoj temi gde je barem 20 puta ovo ponovljeno, ukljucujuci moju prethodnu poruku na istoj ovoj strani.

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

NEma servisa za podaju tel gde pri kupovini ne naglase da treba formirati bateriju.Ne znam da li oni uopste imaju pojma sta pricaju
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator

toda81, nemaju pojma naravno. Plus sto kada se ispostavi da kineska baterija koju su ti prodali radi lose uvek mogu da se vade na to da je "nisi dobro formirao".
Poslednja izmena od tomas.hokenberi u Ned, 11. Sep 2011. 19:46, izmenjeno 2 puta ukupno.

Odgovori