Da se uključim malo u raspravu, elem pošto sam spletom nesrećnih okolnosti ostao bez telefona sad je vreme da ubrzano počenem da razmišljam o novom. Mislim da se moj i Mirkov način korišćenja telefona malo razlikuju, tako da moj (već 90%) izbor možda njemu nije idelano rešenje ali ne treba ga ni izbaciti iz razmatranja. Elem meni muzika na telefonu ne znači ništa pored SanseClip+, kamera takođe pored popravljenog Canona A75 i Nikona D40, ali mi jako znače neki od starijih programa koje ima WM a koji mislim da nisu portovani za Android i iOS (verovatno ih treba grafički peglati da budu "lepi", tipa SMathStudio-a i još nekih). Takođe iz nekih postova sa nekoliko foruma uključujući i XDA i youtube klipove, vidim da Android na HD2 više nije nešto što samo liči na Android nego ima još samo par vrlo sitnih stvari da se ispeglaju, pa se on nameće kao best of the both worlds. U odnosu na DHD i GalaxyS nema grafičku akceleraciju a u odnosu na iP4 nema žiroskop, i samo malo manje RAMa od samo 3 - 4 najsvežija modela koji su zbog toga duplo skuplji. Savršeno mu ide u prilog to što je godinu dana star model, što drastično obara cenu, a koji jedva da ima konkurente na tržištu.
Nedostatak su mu dimenzije i što definitivno nije za koncerte, kampovanje, skijanje i rollercoaster, ali opet ni toliki ekran ne može da se spakuje u kućište od 8210 (kao japanski kanister od 5 lit. u koji staje 25 lit.

). U početku sam razmišljao o Desire-u (kao i Mirko) - kompaktniji je i ima sve što meni od telefona treba (možda za to što spada u top10

), ali skuplji je, nema WM.....
Još jedan od razloga u prilog 4,3" je i sad već potpuno funkcionalna auto navigacija. Znam šta sam ranije pričao - najbolji kamera telefoni jedva da mogu da se približe najjeftinijim džepnim aparatima, mp3 je solidan ali ne volim da mi plejer pojede bateriju i da mi telefon ne dočeka noć, ali navigacija sa punjačem u kolima je potpuno funkcionalna a i ima mnogo jači proceesor nego bilo koji zaseban uređaj za navigaciju.
Shvatam da sam ovo pisao u prvom licu i dao objašnjenja zašto će meni ovo da radi posao, ali kao što je meni ova tema trebala, možda će trebati još nekome pa sam zato sve ovo rekao. Još ostaje da se raspitam o detaljima i eventualnim neispeglanostima Androida, pa ako nekoga bude zanimalo podeliću informacije s vama, u odgovarajućoj temi.
iPhone-u bih zbog glatkoće animacija, stabilnosti sistema, UE-a, ali i obilja aplikacija oprostio sve nedostatke, ali cenu ne mogu da mu oprostim tako da sad već pouzdano znam da ne ulazi ni u razmatranje, osim ako nekako ne uspe da stigne preko AT&T ugovora za neznatno više nego što tamo košta.