Nokia usvaja Android (ili Windows?)

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Zaključana tema
ixtis
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Pon, 14. Nov 2005. 15:10
:: Galaxy J5

Post od ixtis »

Daklem, E72 će mi biti poslednji symbian mob :smutny: .
A najverovatnije i poslednja Nokia, jer mi ni na pamet ne pada da koristim Win7. Ni na PC-ju ne mogu da ga gledam kamoli na telefonu. "Buu sotono,...., u vodu, u vodu, ...." :angry:
Što se mene tiče: RIP Nokia!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

bestboy, Nokia NE MOZE da prilagodi WP7, jer to M$ ne dozvoljava. A ako ucini ustupak Nokiji, mora i svima drugima. Mislim da cemo da gledamo klonove telefona na kojima ce samo da budu druge oznake proizvodjaca. Sve zahvaljujuci rigidnosti OS-a i specifikacijama koje proizvodjac OS-a zahteva.
Ja ponavljam da se cekam WP8
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Можда ово и буде добро за Нокиу (мислим бар неће пропасти скроз), она ће изгубити једно, неће више бити Нокиа. Већина кад купује фон гледа ОС а ко је куповао Симбијан зна се да је гледао Нокиу, сада се Нокиа неће разликовати од других а већ знамо да хардвер могу сви да склопе :dry:

Не капирам стварно, толико су уложили у Симбијан, Европа је уложила у Симбијан и сад...
Нико више неће гледати на Нокиу као некада а то ће јој бити вееелики минус у будућности :dry:

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Post od iKe »

Lepo ja napisah u ovoj temi pre nedelju dana da ovo može da se očekuje, ali sam se potajno nadao da nije istina. Mislim da ovo stavlja tačku na jedan dugi period dominacije evropskih kompanija u mobilnim tehnologijama i pomeranjem težišta na U.S. Naime već od pojave iPhone-a počele su neke nove tendencije u razvoju mobilnih, nije više težište bilo na kameri i reprodukciji muzike, već na OS-u i internetu, android je to omasovio, a Nokia nikako nije uspela da drži ritam i da se na pravi način uključi u igru. Sa touch symbian-om se nisu baš proslavili, oko maemo se nisu baš mnogo potrudili, ali sam se nadao da će meego biti dobar i da će ga iskreno podržati. Ali sad ovim potezom postaju samo još jedan proizvodjač WP7 uređaja, od koje postoje one koje su tehnički superiornije (Samsung) ili jeftinije (Kinezi), što ne mislim da im donosi neku perspektivu, akcije su im već drastično pale, radnici najavljuju štrajkove, najverovatnije će doći do toga da ih na kraju kupi Microsoft i lepo pokupi njihove patente. Mr. Flop je uradio ono zašto je došao.
Meni iskreno sasvim odgovara android i baš sam se navikao na njega, ali što veća konkurencija to bolje za nas potrošače, ovako možda nešto bude od WebOs-a, deluje zanimljivo, samo sa nekim interesantnijim hardware-om.A baš sam se nadao da uskoro probam neku meego Nokiju (N9), ali ništa od toga. Mislim da je ovo tužan dan za nas koji smo odrasli uz 5110, 3210 i 3310.
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

snenad
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 09. Jul 2007. 14:46
:: LG G2mini (LG-D620r)

Post od snenad »

iKe, apsolutno se slazem. Za mene lično ovo je tužan dan. Iskreno sam se nadao da se ovako nesto nece desiti ali sta je tu je. Vracamo se na staro. Jedan dominantan os (sada ce to biti android) i drugi ios. Ostali ce kaskati i to je to.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ma da google treba da slavi ovu odluku koju je donela nokia,sta drugo da kazem tek sada ce biti vrtoglavi rast korisnika android os-a.

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

miodrage napisao:Nokia NE MOZE da prilagodi WP7, jer to M$ ne dozvoljava...
Citaj i placi.
http://www.engadget.com/2011/02/11/noki ... s-phone-7/

Ovo je "brak" iz ocaja ali jedino prihvatljivo resenje.Nokija ima hardver ali nema dobro razvijenu platformu (citaj devloper zajednicu).Sad sa WM to donekle nadognadjuje jer ipak je WM koliko toliko ispeglana i poznata platforma tako da nece se morati raditi nista skroz ispocetka.
Kako god imali su sansu da su radili kao na pocetku svoje karijere ne bi danas bili u blatu ali san na lovorikama je "smrtonosan".
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Da se kladimo da nece moci da customizuje WP7? A cak i da moze, od toga nema nista, znachi samo jos jedan bedni klon!
Jedina nada je userland zajednica!

Grandpa
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 30. Jul 2005. 12:36

Post od Grandpa »

miodrage, ti bi da se kladis i kad procitas da celnici relevatnih kompanija kazu suprotno? :uhuh:. Jasno su rekli da ce imati dozvolu da menjaju sistem. Logicno je da nece da menjaju nista sto bi moglo da rusi kompatibilnost platforme, jer bi to islo u korist njihove stete.

Randy
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Pet, 26. Nov 2010. 02:39

Post od Randy »

Ako se stvarno dogodi simbioza Nokie i WP7, mislim da ce stari Nokijini modeli biti bas na ceni, pogotovo Symbian modeli :wink:

Cuvajte vase stare Nokije ljudi, ja sam moju 7500 Prism vec "konzervirao"... 8)
HTC Desire_GingerVillain v0.8 - Dragon Lasers Viper Series 95mW

znemanja
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 07. Jul 2008. 22:16
:: Samsung S20 Ultra
:: Samsung A52

Post od znemanja »

Randy, Slažem se sa tvojim stavom. Ako nokia usvoji WP7, ljubitelji symbina telefona ( u koje i ja spadam :) ), želeće da što više koriste telefon sa symbian OS-om pošto se isti više neće proizvoditi.Tako da smatram da je sada najbolje kupiti neki dobar symbina telefon, pošto im je cena sada dosta spala.
Samsung Galaxy S22 Ultra, Samsung Galaxy Watch4 Classic, Samsung Galaxy Tab S6 LTE, Samsung Galaxy A52, Samsung Galaxy A6+ (2018)

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Iskreno da vam kazem, iako mi je zao zbog ove vesti, mislim da je ovo dobar potez za mobilnu industriju uopste. Jer... da je usvojila android, to bi bilo preterano, android bi bio dominantna platforma, a zdravo trziste je samo ono gde ti konkurencija dise za vratom. Nokija je idalje dovoljno jaka da moze da omasovi WP 7, i tako spreci Android da postane jedina platforma (kao symbian sto je bio, pa je zato i propao- slabo se menjao, nije razvio osecaj za pracenje konkurencije, zakrzljala fleksibilnost, pa su ga lago pokopale nove, dinamicne platforme). Sve u svemu, iako los potez za Nokiju, dobar je potez za mobilnu industriju u globalu.
Ohrabruje i to da ce ubrzo doci windows 8, a tu mikrosoft ima jedinstvenu poziciju na trzistu koju moze i tek kako da iskoristi. I iskoristice verovatno.
Sto se tice symbiana^3, strasno... zavrsio on kao Maemo. Valjda ako kupis telefon, ne kupis samo hardver jednokratno, vec i (dugogodisnju) podrsku za operativni sistem. Nokija je nazalost kasno shvatila da su danas telefoni mnogo vise od obicnog hardvera (bilo nekad). Lose ophodjenje sa onima koji su joj ukazali poverenje. Nadam se da ce sada ipak nastaviti i sa Symbianom^4 i MeeGo platformom, bar u par modela (ko samsung sa badom). I nadam se da ce u buducnosti, ako ga bude bilo, Symbian biti kompatibilan sa samim sobom, a ne da za tri godine moras tri puta da pises sve programe odpocetka.
Zakljucak cele price je da se nokija ovim potezom ipak iscupala, a sa windows osmicom mozda i napravila pravi izbor.
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Bas kao sto Lobachewsky rece, tek sa WP8 ce doci do prave stvari. Ja pretpostavljam da ce Win8 i WP8 imati mogucnost syncovanja bez ikakvog dodatnog software-a i da ce na taj nacin da poboljsaju korisnicko iskustvo na ovim telefonima. Takodje, mislim da ce to vec da bude ozbiljne zverine sa dual procesorima, grafickom akceleracijom, sijaset giga memorije, usb-on-the-go, i jos nekim novotarijama koje smo videli kod Nokije.
Znaci WP7 je samo prelazno resenje do prave stvari.
RIP Symbian, Go Nokia WP8 :D

skar
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 17. Jan 2010. 22:07
:: nobody know
Kontakt:

Post od skar »

Slika
kako ovo "stvorenje" lepo izgleda :blinky: :blinky:

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Лепо изгледа смо што стара пословица каже, "Споља гладац а изнутра Виндовс" 8)

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

Bude li tako kao sto ovde pisemo neverujem dacemo imati telefon nokiu sa os-om za manje od 350 e.Jer nece windows dozvoliti ugradnju njihovog sw...u jeftinije primerke kao sto sada sa symbianom postoje C5,5228 i jos niz telefona ispod 200 e.Znaci nokia telefoni sa tim sistemom bice samo za bogatiji sloj ljudi.
A meni licno ako ovako bude samo ce mi olaksati izbor za naredni telefon i neki htc sa androidom bice moj a nokia sa winowsom moze da se slika.Slika

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

deksicom, ne vidim zasto bi Microsoft ogranicavao minimalnu cenu telefona sa Windows Phone OS. Microsoft jedino definise minimalne hardverske specifikacije koje su potrebne za Windoows Phone OS i nista drugo. Trenutno su to specifikacije koje poseduju samo telefoni vise i vise-srednje klase, medjutim ne zaboravi kojom brzinom napreduje hardver. Vrlo je verovatno da ce, ako ne 2011, onda 2012 svi telefoni srednje klase ispunjavati minimalne specifikacije, odnosno da ce biti moguce kupiti WP7 telefone za cenu reda 200 evra.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

Trenutna hardverska zahtevnost wp7 je neki high end, sredinom godine će izbaciti novu hardversku zahtevnost (bar sam tako negde pročitao), hardver koji je zahtevan jednostavno ne dozvoljava da telefonu budu jeftini.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com

Post od Deksi »

tomas.hokenberi, epa to tek treba da bude i daj boze da bude ali kako sada stoje stvari i sa sadasnjim cenama to nije tako.

Lobachewsky
Gatekeeper
Gatekeeper
Pridružio se: Uto, 30. Avg 2005. 07:56
:: Huawei P20 lite DS

Post od Lobachewsky »

Po meni jedini pravi problem, koji je doduse privremen je to da je nokija prihvatila da na njenim najskupljim telefonima bude poluproizvod kao jedina opcija.
WP7-specific limitations
No system-wide file manager
No Bluetooth file transfers
No USB mass storage mode
Limited third-party apps availability
No Flash (nor Silverlight) support in the browser
Too dependent on Zune software for file management and syncing
No video calls
New ringtones available only through the Marketplace
Music player lacks equalizer presets
No multitasking
No copy/paste
No DivX/XviD video support (automatic transcoding provided by Zune software)
No sign of free Bing maps Navigation so far
No internet tethering support
No handwriting recognition support
Sto je previse, previse je. Mislim da je suludo razmisljati o WP7, pored sada vec zaokruzenog Androida. HTC je izbacio sest komada sa sedmicom, telenor ima u ponudi sedmicu, ali mislim da je van svake pameti platiti telefon sa ovim nedostacima 600-700 evra. Ovo su sve ogromne mane, mislim da je greska forsirati poludovrsen operativni sistem. Mislim da je velika vecina koja se zeznula i uzela ga preko Telenora, rekla, nikad vise windows. Negativna reklama.
Ohrabruje to da para vrti gde burgija nece, tako da sa novom verzijom Windows Phonea, prosecan korisnik koji inace ima pamcenje kao flopi disketa, ce vrlo brzo zaboraviti ove ogromne nedostatke, ako Mikrosoft i Nokija uloze ogroman novac u reklamiranje narednih proizvoda.
Iskreno, ja se radujem Windowsu, ali bih voleo i da MeeGo ugleda svetlost dana, a Symbian nekako ostane u igri, makar samo do srednje klase, ili kao operativni sistem koji ce u nizoj klasi ugradjivati umesto fabrickog. Sta fali?
Vip Neo 3 + Vip Net 100 GB, dual sim

Zaključana tema