Ћирилица

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima

Да ли пишете поруке на ћирилици? (Да ли бисте писали поруке на ћирилици?)

Glasanje se završava Čet, 08. Dec 2011. 19:00

Пишем
4
10%
Не пишем, али бих писао ако омогуће пуну подршку (160 карактера)
16
39%
Не пишем, нити бих писао ако би омогућили
16
39%
Постоје поруке на ћирилици???
0
Nema glasova
Свеједно ми је
5
12%

Ukupno glasova: 41

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Устав Републике Србије napisao:Члан 10
У Републици Србији у службеној употреби су српски језик и ћирилично писмо.
Службена употреба других језика и писама уређује се законом, на основу Устава
У Уставау Републике Србије се нигде не помиње да је латиница "наше" писмо (ако се мислило на Србију), извињавам се ако су дотичне особе из стране државе и читале Устав њихове државе. Србија има само једно писмо и то је ћирилица, латиница је уведене због братске нам Хрватске да би се разумели. Оно што је занимљиво је да Хрвати нису увели ћирилицу чак и када смо били браћа.

Што се тиче јевропејаца којима је мало теже да прочитају ајФон и Виндовс док без проблема читају "iPhone" и "Windows" да вас питам, јел сте били у присуству два Мађара, ако јесте знали би да они причају на мађарском и заболе их што ти ништа не разумеш. Е сада мене интересује која то земља гледа наше сајтове, да ли ће Мађари нешто разумети боље ако им ја напишем на латиници? Да ли ће Бугари разумети боље ако им напишем на латиници, Румуни, Македонци, Албанци, Црногорци, Грци, Словенци... Ко је тај који ће боље разумети? Ко је тај због кога бих ја требало да променим писмо?

Мени је помало мука од јевропејаца који мене омаловажавају, називају ме "затуцаним" јер пишем ћирилицом. На једном форуму сам добио поруку да су моји текстови тешки за читање јер су написани на ћирилици... То слично сам доживео и овде пре доста времена :dry:
Ако мени не смета да читам вашу латиницу, зашто вама смета моја ћирилица?

Не знам где сте нашли да је ГСМАрена бугарски сајт, знам да ФонАрена јесте и да је на Бугарском и ћирилици а да има своје интернационалнo изадање на енглеском језику, иста ситуација је са са руским "mobile-review".
Једна интернационална реклама са дотичног руског сајта где читко пише такт процесора.
Slika
Иначе све поруке шаљем на ћирилици од када поседујем Андроид, нико ми се још није жалио да не може да прочита.

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Ceftriaxone napisao:На основу твог објашњења испада да је ставка 2 условно тачна :lol: провајдер може омогућити да уместо 3 поруке наплати једну.
Pa ne sledi bas. Provajder nema nacina (a ni motiva) da cirilicne poruke naplacuje drugacije od ostalih. Kada bi na neki nacin uredili da se recimo do 3 poruke koje cine jednu "dugacku" poruku naplacuju kao jedna, onda bi samo kukao zasto latinicne (ascii - ako bi koristio šđžćč vazi isto sto i za cirilicu) poruke mogu da imaju 480 karaktera, a cirilcna samo 210.
Што се тиче устава, делимично си у праву. Латиница се као таква нигде не помиње. Али добро, нећемо о томе. Свако има право на своју заблуду :D
Nas ustav (pise se velikim slovom, alo s obzirom koliko budalastina ima u njemu to ne zasluzuje) zaista ne pominje latinicu, ali je ni ne brani. Pored ustava postoje i zakoni koji detaljnije uredjuju pravila upotrebe pisma. Medjutim da li je neko pismo nase ili nije nije stvar ustava i zakona i politicara vec nauke o jeziku. Svasta pise u nasem ustavu (procitaj samo preambulu :-)) sto nema veze sa stvarnoscu.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

bestboy
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 23. Jan 2007. 03:10

Post od bestboy »

Без тенденције да улазим у расправу да ли сви треба да користимо наше, вековно старо писмо или чисто хрватско писмо, мој одговор је дефинитивно под бројем један и тако ће остати. Хоћете одговоре? Прочитајте "Тајну Вукове реформе"
http://www.scribd.com/doc/15725/Tajne-Vukove-reforme

Пишем ћирилицом где год је то могуће, на папиру, песку и снегу, на форумима, порукама на мобу, кад сам био млађи и по зидовима намењеним за то. :)
Слобода или смрт

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

LittlePrince napisao:јел сте били у присуству два Мађара, ако јесте знали би да они причају на мађарском и заболе их што ти ништа не разумеш.
Ovo je potpuno tacno. Ovde u SU i okolini ima primera gde Madjari nece da pricaju srpski ili jos gore, ne znaju ga uopste, pa ne mogu ni recenicu da sroce (kod supruge na poslu radi jedna takva). Majku mu, valjda je red ako zivis u Srbiji, treba da znas srpski jezik. Kada trazimo posao, nas teraju da znamo madjarski, a tamo preko niko ne tera Madjare da znaju srpski.
LittlePrince napisao:Мени је помало мука од јевропејаца који мене омаловажавају, називају ме "затуцаним" јер пишем ћирилицом.
Ако мени не смета да читам вашу латиницу, зашто вама смета моја ћирилица?
Isto tako kada saljes cirilicnu ponudu ili dopis firmi u kojoj je vlasnik Madjar nece ni da je uzmu u razmatranje. Doslo je da u svojoj zemlji ne smes reci da si Srbin i da se sluzis svojim pismom!!!

Ceftriaxone
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 01. Dec 2008. 23:07
:: XZs
:: S7e

Post od Ceftriaxone »

Да одговорим Влади за бели свет. Мислио сам управо онако како сам и написао. Латиница коју ми овде користимо и алфабет којим пишу Енглези су две различите ствари. На тим страним сајтовима не постоје слова čćđšž :)

Омакло ми се да устав напишем малим словом. Ок,није на уставу да одреди које је нашњ писмо,већ на научним књигама. А тамо пише ћирилица.

Једна ствар јако боде очи. Ја сам приметио да кад год неко, негде помене ћирилицу, одмах се јави бар 10 људи који на најразличитије начине омаловажавају ћирилицу и оне који је користе. Зашто??
Ја сам лепо написао да ми латиница није драга,али да немам намеру да је забрањујем. Такође никога овде нисам прозивао због некоришћења ћирилице,али су се зато нашли неки браниоци латинице и осули паљбу по неистомишљеницима.
ex ivan87

djolex
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 27. Apr 2008. 19:26

Post od djolex »

Гласао сам за трећу опцију из разлога што сам већ навикао да пишем поруке на телефону латиницом, а и додатно би ми одузимало време пребацивање са ћирилице на латиницу због страних израза, док ионако ми руке не би баратале ко сингерица кад бих застајкивао због пар ствари. Међутим, када се говори о било чему што има везе са српским језиком, што је случај и са овом темом, врло радо употребљавам ћирилично писмо. Е сад, то што преферирам латинично писмо на интернету, а ћирилично на папиру је због тога што је склоп многих информација написан латиницом и на другим језицима, па ми мешање писама делује непрегледно.
Nokia Lumia 630

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Napišem ponekad neku poruku kad znam da će taj neko moći da je primi, ali to je 0,1%.

IDzO, viđao sam to što pominješ po Subotici dosta, ali iako je dvojezičnost zvanična broj profesora na fakultetu koji znaju mađarski je 20%, tako da teško da će ga neko ko ne zna srpski završiti, ali čini mi se da to nije tema 8)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

IDzO napisao: Ovo je potpuno tacno. Ovde u SU i okolini ima primera gde Madjari nece da pricaju srpski ili jos gore, ne znaju ga uopste, pa ne mogu ni recenicu da sroce (kod supruge na poslu radi jedna takva). Majku mu, valjda je red ako zivis u Srbiji, treba da znas srpski jezik. Kada trazimo posao, nas teraju da znamo madjarski, a tamo preko niko ne tera Madjare da znaju srpski.
Oni su ti otprilike kao latinosi u Americi, neki žive ceo život tamo a ne znaju reč engleskog.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Hmmmmmm....nemam nista protiv cirilice, ali jednostavno mi ne lezi. Pisem iskljucivo latinicom vec preko 20 godina, ali cirilicu sasvim normalno citam, mada sa pisanim slovima imam problem, i to priznajem. Nedavno sam bio prisiljen da neke papire popunjavam cirilicom, i vrlo mi je smetalo sto mi je to nametnuto. Ne vidim zasto neki dokument ne bi bio vazeci samo zato sto je napisan latinicom. Inace, ne bih pisao poruke na cirilici, jer mi jednostavno nije zgodno. Broj karaktera u poruci nema veze sa tim. Jednostavno mi je latinica oduvek delovala prirodnije za pisanje. Nekom drugom je ista situacija sa cirilicom, i to je sasvim okej.

jerkann
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Pon, 07. Jan 2008. 08:14
:: Samsung Galaxy S4
:: Nokia 808

Post od jerkann »

Glasao sam za trecu opciju i to pre svega iz prakticnih razloga. I na racunaru koristim tastaturu sa engleskim rasporedom pa tako i na telefonu. Inace svakodnevno koristim cirilicu i latinicom gotovo nikad ne pisem iako bi mi iz prakticnih razloga bilo lakse.

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

gargamel4, sto se tice fakulteta veruj mi da oni nemaju nikakvih problema na ekonomskom, a koliko sam cuo nemaju ni na gradjevinskom. Sebi su otvorili uciteljski fakultet, a oni koji nisu madjari, nije im dozvoljeno da idu na taj fax vec moraju u Sombor! Sramota!!!

dimi89
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 07. Feb 2007. 09:25
:: Samsung Galaxy Neo
:: LG Optimus 4X HD

Post od dimi89 »

Na forumima (i uopste kad koristim racunar)pisem latinicu jer sam tako naviko inace sve dokumente (cak i ako su oni napisani latinicom) popunjavam cirilicom i za sad mi nigde nisu pravili probleme oko toga.Sto se tice opste polemike oko Ustava i pisma tacno je da je cirilica drzavno pismo ali vlast (skupstina,stranke itd...) nista nisu uradile (niti ce da urade) po pitanju njenog sirenja i sveobuhvatne upotrebe a dokaz tome su i nove tablice sa Q-W-Y slovima tako da u srbiji ne samo sto imammo cirilicu i latinicu vec imamo i alfabet...Takodje nikom ne zameram da li pise cirilicu,latinicu i nikog ne smatram "izrodom" ako ih koristi vec to shvatam kao stvar sopstvenog opredeljenja.
>>>Samsung S3 Neo GT I9301I<<<LG Optimus 4x HD<<<LG KS20 <<<....Nokia N76 {Symbian v60 3rd hacked}...

Vlada Zem
Expert
Expert
Pridružio se: Ned, 14. Maj 2006. 13:25
:: N9

Post od Vlada Zem »

LittlePrince, gsmarena, Bugarska (Bulgaria), google it :)
Ćirilica, pa ok, pišite, lepa, osobena, različita... Ja sam je u 1 trenutku života odbacio kao nepotrebnu zbog praktičnosti, čisto rešavanje suvišnih stvari u mozgu.
pozz
zvezde granda ne mogu u mp3 ali mogu u 3pm

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

jerkann napisao:Glasao sam za trecu opciju i to pre svega iz prakticnih razloga. I na racunaru koristim tastaturu sa engleskim rasporedom pa tako i na telefonu.
Takodje, u pitanju je prakticnost i navika. Privikavanje na raspored cirilicnih slova na kompjuterskoj/telefonskoj tastaturi bi potrajalo izvesno vreme i zasto sad menjati samo da bi se, lupam, zadovoljile necije patriotske strasti.
Dokle god bude postojala sloboda izbora izmedju kucanja cirilicom ili latinicom, kucacu latinicom, jer sam navikao. Kad se uvedu pravila da se koristi samo cirilica, nikakav problem, prilagodicu se i ja...

Ceftriaxone, ne znam gde si, barem na ovom forumu, primetio da je neko omalovazavao cirilicu, a pogotovo osuo paljbu po neistomisljenicima.

P.S. jedno pitanje: zbog cega su onda svi nadimci na forumu ispisani na latinici, a neki tvrde da svuda pisu cirilicom? A povrh toga jos dodajete i znake iz alfabeta... ;) 8)

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

I zato je na visoj tehnickoj u NSu jedne godine umesto web dizajn pisalo њеб дизajн. x)

Anyway, glasah za trojku iz prakticnih razloga, a cirilicu sam zamrzeo jos u osnovnoj skoli ( jer prvo sam naucio latinicno pismo pa je vrsen ogroman pritisak da "moram" koristiti cirilicu). Nemam nista protiv toga da se koristi ali ja je zaobilazim u sirokom luku. Latinica mi je mnigo jednostavnija i brza za pisanje, a i lepse mi izgleda. No, to su vec subjektivne stvari i o tome ne vredi raspravljati... Sto se tice provajdera, ne verujem bas da ce promeniti nacin tarifiranja zbig toga sto bi neki da budu SMS patriote (LOL!)... To mozda uradi jedino mts ako se ne proda uskoro. Norveski Telenor i Austrijski VIP tesko da ce izaci u susret po tom pitanju.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Nisam bas sve iscitao jer nemam vremena. Na kompjuteru koristim samo 26 slova engleskog alfabeta i to mi je i vise nego dovoljno. U svakodnevnom zivotu, pisem latinicom, jer mi je lakse, ali podjednako dobro citam oba pisma, vrlo cesto ni ne znam na kojem je pismu nesto napisano, jer mi je svejedno. Ipak glasao sam za treci predlog, jer mislim da nema potrebe da se zamajavam jos i sa time.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Wicker Man
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 06. Jan 2007. 14:53
:: HTC Desire
:: Sony Ericsson K800

Post od Wicker Man »

Samo cu citirati sebe sa jedne druge teme:
Cirilicu pisem privatno i trudim se da je kao sto neko rece "sirim'' ali cirilca u ICT zaista nema sta da trazi, jako je nezahvalno pisati sa njom u tom segmentu.
Glasao sam za drugi predlog jer bih vervatno pisao cirilicom u neobaveznom dopisivanju.
When I'm walking a dark road I am a man who walks alone!

Dream Weaver
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sre, 10. Nov 2004. 02:45
:: Xiaomi Mi Max 2

Post od Dream Weaver »

Najcesce pisem latinicom ali ponekad koristim i ćirilicu. Koristim prgram sprska tastatura na telefonu i pored latnice koja ima naša slova (č,š,ć) ima i ćirilicu pa ponekad šaljem poruke na ćirlici.
and justice for all...

snebivljiva azdaja
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Sre, 13. Dec 2006. 09:48
:: iPhone 14 Pro

Post od snebivljiva azdaja »

Glasala sam za trecu opciju. Jako retko koristim cirilicu (latinica nakako zauzima manje prostora, ali u porukama izbegavam cak i slova s kvacicama), pa ne verujem da bih koristila cirilicu ni kada bi to bilo moguce.

Odgovori