Android OS *generalna diskusija*

Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
AcerAlcatelAsusDellHuaweiHTCLGMotorolaSamsungSony EricssonZTE
Odgovori
gica_komandos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Ned, 14. Jan 2007. 21:39

Post od gica_komandos »

Sad kako sam zamrzao aplikacije koje sam procitao da treba, radi ok... I dalje se pale aplikacije kad pogledam preko nekog task managera ali mi ne trosi bateriju tako da cu ostaviti koji dan da vidim kako sljaka.
Za kalibraciju sam procitao kako ide ali ono nije bilo to. Za 4 sata mi se istrosila baterija od 100 do 15% sto je nemoguce ma kako da je polupana kalibracija bila.
I ne znam da li uopste da stavljam custom ROMove ili samo oficijelni. I kako onda sa kernelom? Da li mogu onda neki custom kernel da bi dobio root i sto sta ili sve stock?

antegra
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 13. Maj 2005. 11:24

Post od antegra »

gica_komandos napisao:Stalno pali programe kao sto su google maps, email, skype i kolko god ih ubijao vracaju se.
to je normalno ponašanje.
identično je kod mene na 2.3.4
baterija takođe traje jedva jedan dan, znači navikni se da sa androidom, ako malo (više) instaliraš programe, uvek imaš spreman punjač pored sebe (na poslu, u kolima, kući, vikendici) ...
android i java JIT kompajler čine čuda bateriji.
ako hoćeš da ga nepuniš svaki dan, kupi IOS, WP7, Symbian... telefon

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

antegra, Ljudi koji koriste telefon za poruke+pozivi moze da im izdrzi i dva dana baterija. Ni na iOS-u, ni na WP7 kada se konstantno koristi telefon ne može da izdrži baterija vise od jednog dana.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 21. Okt 2006. 13:47

Post od napalm death »

Android kao razlog potrošnje baterije ne moze da se uzme u raspravu.

Odredjeni ROM za odredjeni telfon moze biti problem odnosno razlog zasto jedva izdrzi 24h.

Iz mog primjera, sa jednim 2.2 romom sam gurao oko 24h.. mozda nesto manje. Kada sam poceo koristiti WiFi u kući, to se svelo na skoro desetak sati.

Kada sam imao defaultni 1.5, baterija je trajala i do pet dana. Kada sam se prebacio na 2.3.4 ili 2.3.3... potrosnja baterije je (i sa klokanim proicesorom) ista kao na 1.5. rekao bih da sam dosao i do sedmog dana (istina, uz malo koristenje) al iko ce brojati kada se tako razvuce).

Najveci krivac danasnjie potrosnje jeste mizerna baterija. K750 ima bateriju od 900 mAh... priosjecna baterija na danasnjim telefonima je oko 1250, odnosno, sada se uvodi minimala od 1500 mAh.

Zar to nije apsurd ?

A zasto, zato sto su telefoni u nekom fazonu da budu tanki.

Kojem to istinskom ljubitelju pametnog telefona igra uloga debljina izmedju 1 i 2cm ????? Kaakve veze ima ako je masivan, robusan, ?? Naprotiv, meni i odgovara.

No, kako se ide na minimalizaciju, nema prostora za bateriju. 1500 mAh kapacitet se postigne ide iz razloga sto telefoni dobiju na dimenzijama zbog velikog displeja.

Kakao god, ne krivite Android. Verzija istog moze pomoci/napraviti problem ali sama platforma nema veze s potrosnjom.

gica_komandos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od gica_komandos »

Nije meni problem ako sa 24h spadne na 18tak. Problem na koji sam naisao je sto mi se potrosila baterija za 4 sata iako nista nije radio, nije bio wifi, nije bio upaljen ekran, znaci nista. Ali sam video da se pale aplikacije u pozadini, traze neki djavo preko 3g (jer mi nije ukljucen wifi) i pojedu mi bateriju...da ne govorim sto mi je napravljen racun :smutny: :P
Na 2.2 google maps nije trazio lokaciju preko mreze kad nisam u toj aplikaciji, dok sada na 2.3.3 i 2.3.4 non stop to radi, pa moram da iskljucim.
Kao i system update i jos po koja. Sad sam ih ubio, zamrzao, obrisao, snasao se...al dokle ne znam.
Inace sad baterija traje super, iscimavam se najvise sto ne znam sta brljavi, dal custom ROM, dal custom kernel...
E sad ce neko reci pa stavi oficijelni i gotovo...bi ja...da imam Htc, al ja imam samsung koji brljavi kad je rec o softverskim stvarima.
Kupi Htc...jbg sad, tako u krug...

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

Promjeni rom i trazi neki koji ne guta bat.

Ja sa svakim romom imaam masu nekih apliakcija u pozadini i nisu mi uticale na potrošnju.. mislim, jel, ako izdrzi 5 dana onda vjerovatno nisu pozadinski procesi gutaci baterije.

Kao sto sam rekao, imao sam i japroblem sa bat sa jednim od romova pa pokusaj naci nesto solidno.

Mislim, mozes naci neki root explorer ili kako vec pa izbrisati sistemske servise ali ..sumjam da ces nesto postici. Sigurno rom nije optimiziran kako treba pa ti jede bateriju generalno.

antegra
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od antegra »

napalm death, lakše bi bilo da kupi NE android telefon.
mislim, telefon je nešto što treba da ti služi kako treba odmah i momentalno, a ne da ubijaš dane tražeći kombinaciju koja je manje zla.
ja sam se totalno razočarao u android, čak je i ubuntu na mom HD2 bio u svakom pogledu superiorniji osim broj aplikacija.
sad ću se vratiti na WinMo 6.5 gde imam bateriju i do 3 dana, pa čekam WP7.1 mango da ga probam.

Draco
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 25. Feb 2010. 13:32
:: iPhone 11
:: ???

Post od Draco »

antegra napisao: lakše bi bilo da kupi NE android telefon.
mislim, telefon je nešto što treba da ti služi kako treba odmah i momentalno, a ne da ubijaš dane tražeći kombinaciju koja je manje zla.
Друже, фабрички инсталиран Андроид, односно сваки Андроид stock ром за одговарајући модел телефона ради одмах и моментално без икаквих проблема.
То што "напредни" корисници желе да извуку максимум из свог уређаја па прибјегавају home made решењима, никако не значи минус за Андроид оперативни систем. Напротив, може бити само плус.

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

Da. To sto se bave develeperi nekim modelima pored fabrickih programera moze bit isamo plus. Niko te ne tjera da ubacijes ikakav rom ali kao sto kolega gore rece, ako korisnik hoce maksimum onda i trazi nacin da postigne isto.

Sa druge strane, develeperi znaju srediti rom bolje nego da je fabricki. Druga je stvar sto covjek naleti na losu verziju pa ima ovih ili onih bug-ova. Mislim.. nema android veze sa tim sto LG nije dugo izbacivao update na noviju verziju od 1.5. na gw620 koji imam. Te su tu uskocili openetna ljudi i osposobili 2.2.

Opet kazem, neema se sta prigovoriti android osim sto je veeeeelika stvar sto je otvorenog koda te imas masu develepera koji rade za tebe potpuno free i koji ti uljepsaju mobitel na taj nacin da doslovno dobijes drugi telefon.

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

Па и није баш, Самсунг Вејв са Бада ОС-ом је сјајан, укључиш телефон и уживаш. Ја Андроиду много замерам то што је када га извадиш из кутије сиромашнији од Јава телефона, ако не убациш неки програм боље да га ниси ни купио :dry:

vanjuska
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 31. Avg 2009. 00:45

Post od vanjuska »

LittlePrince, mislim da je u tome i cela poenta Android telefona ;) Jer da mi treba dumb telefon sa osnivnim funkcijama i par dodatnih aplikacija out-of-the-box onda cu kupiti dumb telefon. A posto ja zelim smart telefon sa gomilom programa koje mogu da instaliram i tako pretvorim svoj telefon u pravi mali kompjuter koji doslovno moze da zameni PC, onda cu da kupim to ;)
Life is not the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away! HTC DESIRE!

antegra
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od antegra »

LittlePrince napisao:Па и није баш, Самсунг Вејв са Бада ОС-ом је сјајан, укључиш телефон и уживаш. Ја Андроиду много замерам то што је када га извадиш из кутије сиромашнији од Јава телефона, ако не убациш неки програм боље да га ниси ни купио :dry:
a kad ubaciš neki program, onda žališ što nema duplo jaču bateriju :)

@all
ovako 10 dana se ubijam (više ne, od večeras se vraćam na winmo) kako da importovan kalendar prebacim na +2 sata, jer mi od importa, sve "all day events" drži od 22h uveče do 22 sutradan!
ludilo
i non stop me reminder laže da je danas nekome rođendan, a sutra je ustvari.
ako vi to zovete odmah i momentalno, onda je vaš prag normalnog mobile OS-a jako nizak.

da ne pričam o debilnoj galeriji, u kojoj trenutno imam 20 grupa a samo 4 su "prave", i iako non stop trpam fajliće po folderima za stop u galeriji, ne vredi, opet se negde pojavljuje.
ja bih to nazvao "odmah i momentalno sj****a galerija ZAUVEK".

a tek da najvažniji deo androida - marketplace, puca svaki čas:

Slika
katastrofa

težak i broken OS, kako li je ovo postalo popularno, sam bog zna ...

telep
Expert
Expert

Post od telep »

antegra, Nije to do galerije nego do developera aplikacija koji nisu dobro uradili posao (aj postavi sliku da vidim šta ti se pojavljuje). Tako su meni u Symbian galeriji stojale sve ikonice od Garmina ili Ndrive-a (ne secam se više). Eto meni se ništa od toga što ti imaš ne dešava, tako da ne treba generalizovati. Jer i WinMo je daaleeeeko od savršenog OS-a.
LittlePrince napisao:Па и није баш, Самсунг Вејв са Бада ОС-ом је сјајан, укључиш телефон и уживаш. Ја Андроиду много замерам то што је када га извадиш из кутије сиромашнији од Јава телефона, ако не убациш неки програм боље да га ниси ни купио :dry:
Generalizacija, šta to wave ima a galaxy s po defaultu nema?
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

telep, Дупло мању цену :P

vanjuska
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pon, 31. Avg 2009. 00:45

Post od vanjuska »

antegra, sto bi rekli englezi don't jump into conclusion ;) Ne bi trebalo (mozda ne bi ni smeo) da donosis zakljucke o OS-u, i da pljujes po njemu toliko samo na osnovu svojih losih iskustava. Nazalost, tebi se desavaju takve gluposti, zasto, ne bih znao da objasnim, ali evo ja koliko imam Android, a evo ima godina, menjao sam i ROM-ove i sve, market mi niti jednom nije pukao. Kalendar ne koristim u tu svrhu (koristio sam ranije kad je telefon uspeo da sinhronizuje kalendar sa fejsbukom, pa me je obavestavao o rodjendanima, al opet uvek na vreme, nikada nije brljao). Sto se tice galerije, tako je kako je, i simbijan je to imao, jednostavno ubacis nomedia fajl u folder i miran si, nije uopste toliko cimanje kolikim ga ti predstavljas :)
Nadam se da ces uspeti da resis sve problemcice vezane za ovaj OS.
Life is not the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away! HTC DESIRE!

telep
Expert
Expert

Post od telep »

Market definitivno puca kada se klikne na just in (i tako je već duže vreme), samo ne znam da li se svima dešava ili samo nekim ljudima pošto se nešto ne žale ljudi. Za galeriju ne vidim kako iko može da krivi OS, krivite developera on je stavio slike u data folder a da nije dodao .no media fajl. Ne znam kako misliš da radi galerija ako ne skenira sd karticu i ubaci odgovarajuće fajlove, zamisli ja skinem video preko aplikacija sa youtube-a i želim da gledam iz galerije kako da to postignem ako ne skenira sd karticu? Dokle god bude postojao file managment biće i ovakvih "problema" koji nastaju zbog jedne ili druge strane, jedino da kao na iOS-u nemaš file managment po default-u i da iz aplikacija gledaš fajlove koje si skinuo.
Poslednja izmena od telep u Uto, 12. Jul 2011. 15:37, izmenjeno 1 put ukupno.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

napalm death
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od napalm death »

Nisam skontao kakve imas probleme oko galerije ali je Android uspjesan OS na generalnom nivou. To sto neko ima tu i tamo problem ne znaci da nema niti jedan OS. Pa i dumb telefoni imaju svojih bugova pa nekom firmwareu radi jedno dobro dok drugo ne, i obrnuto kod ostalih.

Ili, zasto se ne krivi proizvodjac mobitela koji nije postavio android kakao treba jer android zna da odlicno radi na drugim telefonima ? Znaci nije do njega.

Oticemo sa ovom raspravom na pljuvanje po tehnici koja je kompleksna i koja se sa vremena na vrijeme zna pokvariti, ubagpvati ili napraviti predjenje sa kamenom koji bolje obavlja posao.

OS-i su prilicno kompleksni i ne toliko stabilni pa i na racunarima.

I da, ako sam razumio, neko hoce sakriti slike u nekom folderu. .da se ne vide ? Neka se smao doda tačka na pocetku imena foldera. Npr: .Slike

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

Galeriju je bar lako srediti samo sto bi ljudi sve da dobiju na tacni (microsoft?). Svima bih ja poskidao windows i nabacio linux (moze ubuntu, necu bas da preterujem) pa da vidite kako ce svi mnogo manje da se bune, a vise da razmisljaju svojom glavom. Salim se, naravno. ;)
Pre no sto sam uzeo android telefon obavio sam pripreme i malo se raspitao sta je android. Kao linux korisnik znao sam sta da ocekujem od androida i bas zbog toga sam i zeleo da ga nabavim... Svi ste mogli da procitate na raznim sajtovima kako android funkcionise i da na njemu ima dosta da se radi ako bi da ga prilagodite svojim potrebama i sada je tesko u folderu na SD kartici napraviti .nomedia fajl? Za to je dovoljno poznavanje notpeda da bi se uradilo. Ako ni toliko ne mozete /ne znate/ ne zelite, zasto ste uopste i kupovali android? Jako mi je krivo kada neko pljuje po odredjenom proizvodu samo zato sto on ne ume da ga koristi, umesto da malo google-uje i nadje odgovore i resenja. Izvinjavam se zbog ovog posta ali sam se malo iznervirao citajuci ove gluposti. Moja topla preporuka je da ako neko ne zeli da uci (a covek se uci do smrti) neka se lepo vrati na 3310 i nece imati nikakvih problema sa mobilnim telefonom! Nisam android fanboy (voleo bih da mogu sebi da priustim i jedan iphone pored android telefona) ali sam jedan od gomile prezadovoljnih korisnika... :)

gica_komandos
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik

Post od gica_komandos »

Ja se ne zalim na Android, cak naprotiv, extra je. I ja volim da cackam i prchkam po njemu. Jeste, naletim na problem koji me nervira al sam znam da sam stavio custom zezancije i tako. I ne zalilm se nego dodjem ovde da pitam ljude da li nekako moze da se resi. Ako ne, trazim dalje, stavim drugi rom malo cackam i u tome mi je draz smart telefona jer ja necu samo da se javim na telefon i posaljem poruku. Ja ocu sve ono sto on moze i jos vise ako su developeri to omogucili.

Bolja mi je baterija ali samo zato sto sam iskljucio 3g sto mi je bzv...ocu 3g, ocu da mi se updatuje vremenska prognoza a da ja ne moram da se cimam oko toga...
Desilo mi se da sms nisam mogao da primim...resio sam tako sto sam restartovao telefon.
Da li i kad ce se pojaviti ne znam, a ako opet bude...sve stock i do mo'ega.

antegra
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od antegra »

psyhound napisao:Galeriju je bar lako srediti samo sto bi ljudi sve da dobiju na tacni (microsoft?)
da iopšte imaš android telefon, znao bi da galeriju uopšte nije moguće srediti (microsoft?) jer skoro svaki program sa svojim image cache folderom dobiješ u galeriji. da imaš android, mislio bi svojom glavom još 300 godina, ali galeriju ne bi mogao srediti. da ne pričam o lagu pri startu, em zbog JIT kompajlera, em zbog glupog skeniranja svega i svačega.

a šta još možeš da očekuješ od androida?
- da ponovim, marketplace koji non stop puca ko blesav (slika gore).
- JAVA JIT (just in time) kompajler koji tuče bateriju gore nego dete sladoled.
- kalendar koji nije moguće popraviti posle importa, jer je sve pomereno za 2 sata

- lošu exchange live sinhronizaciju bez osnovnih podešavanja od kada do kada ide live sync, a kada je offline, pa android bezveze troši bateriju i network ceo dan
- užasne smajlije u SMS-u, mislim, koji idiot u googlu je smislio da i smajliji moraju biti u stilu android ikone, ja ZNAM da koristim android, ne morate onakve ružne smajlije stavljati
- ulazak u text polje i dizanje virtuelne tastature ne dozvoljava izlazak iz polja, jer se "DONE" dugme pojavljue samo u landscape režimu, te ko idiot moram stalno da cimam telefon levo/deno da bih dobio landscape keyboard koji ima "done" dugme.
- kratki opisi settings-a koji skoro ništa ne objasne, a što je najgore, u portert modu ostave "..." pa ti ili: zamišljaj šta piše dalje u nastavku, ili cimaj telefon u landscape da bi prošitao opis. ovo je toliko debilno da nemam reči.
- 300 foldera u root-u SD kartice, jer zamisli, android nema "%program files%" root folder, nego sve ide u root kartice, pa se ti posle snalazi u tom kršu od foldera.
- standby ubija GPS signal, pa igo my way stalno radi traženje gps-a kada upalim ekran (winmo NE ubija GPS u standby-u)

da ne govorimo o glupostima tipa "su -" (alo, ovo je telefon ne kompjuter), nepostoje standardnog EXIT dugmeta u svim programima, pa ako hoćeš izlazak moraš da "bekaš" onoliko puta koliko si "napredovao", i još svašta što mi sada ne pada na pamet a iritiralo me je ovih 8-10 dana.

da se razumemo, vratiću se na winmo, koji jeste gori od androida u većini stvari, ali brate, baterija ko da šetaš android sa akumulatorom iz kola, perfekna exchange live sinhronizacija, mnogo bogatija opcijama, što mi je jako važno zbog firme, i perfektan "iGO Primo" gps software koji je nekoliko decenija ispreg iGO My way gluposti.

i taj ubuntu što ga držiš na slici, je 3x bolji mobile OS od androida, imao sam ga na HD2, ali me ubi što nema exchange podršku, pa je samo zbog toga otpao.

i da ne zaboravim jednu od većih gluposti, onaj instand media (audio) player, koji je ok ideja, ali nema X (exit/close) touch dugme, pa da bih izašao iz njega, moram da kliknem na back, a onda u file explorer-u se vratim jedan folder nazad !!! good luck sa pokušajem da preslušaš 20-ak audio klipova, stalno ćeš ulaziti ponovo u isti folder jer te back da bi izašao iz media playes-a vraća nazad.

google je počeo da se pravi veći microsoft od microsoft-a.
gica_komandos napisao:Ja se ne zalim na Android, cak naprotiv, extra je. I ja volim da cackam i prchkam po njemu. Jeste, naletim na problem koji me nervira al sam znam da sam stavio custom zezancije i tako. I ne zalilm se nego dodjem ovde da pitam ljude da li nekako moze da se resi. Ako ne, trazim dalje, stavim drugi rom malo cackam i u tome mi je draz smart telefona jer ja necu samo da se javim na telefon i posaljem poruku. Ja ocu sve ono sto on moze i jos vise ako su developeri to omogucili.
telefon treba da služi tebi, a ne ti njemu.
ti si kupio telefon, ti si njegov vlasnik, a ne obrnuto.
svo to vreme provedeno u takozvanom "istraživanju" potroši u kontaktu sa ljudim, imaćeš kvalitetniji život.

Odgovori