Luda Nokia ?!

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Cyber
Banned
Pridružio se: Pon, 29. Avg 2005. 02:06

Luda Nokia ?!

Post od Cyber »

Jel hoce neko da mi objasni zashto ovi likovi iz Nokie ubijaju cenu za 7610 270€ a 6630 230€ kada je 6630 duplo bolji ?!

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Ko to zna...tržište diktira svakakve uslove...Mislim da je to sve do dobavljača...i da je trenutno :wink: :roll:

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

zavisi sve od ponude proizvoda na trzistu i traznje kupaca. ako je veca traznja i veca proizvodnja za odredjen proizvod pada ce mu cena!!!!!!

Mirko BGD
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
:: samsung s8 plus
Kontakt:

Post od Mirko BGD »

To je kao kada bi pitao zasto 8800 kosta 1000eur a n70 koj 1000000 puta bolji kosta 500eur...

nbnebojsa
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Uto, 27. Jul 2004. 13:24

Post od nbnebojsa »

pa nekupuju svi telefon zbog funkcija nekima je u prvom planu izgled... :wink:

Drobnjak81
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15

Post od Drobnjak81 »

Ma verovatno se trziste zasitilo sa TIM telefonima kojima je nabavna cena mnogo manja i onda se i prodavnice takmice ko ce ponuditi jeftinije, sto vise da se proda!!

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Drobnjak je u pravu po meni,shto nekog proizvoda ima vishe na trzishtu,to mu je cena jeftinija,nevezano za TIM ili ne tim,mada je u sluchaju srbije i to verovatno sluchaj.

Generalno,kada proizvod postane popularan,prozivodjach zaradjuje na kolichini prodatih primeraka,a ne vise na odnosu proizvodna-prodajna cena,pa moze sebi da dopusti spushtanje cene.7610 je skuplji jer se slabije prodaje.Ionako na zapadu uglavnom vazi pravilo da se proizvod prodaje za minimum trostruko od proizvodne cene,tako da koliko god da oni spushtaju cenu,sve dok se 6630 tako ludo prodaje svuda po svetu,oni i dalje zaradjuju,chak i vishe!

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Ljudi, mi ovde imamo ekonomistu, IDzu, stručnjaka, tako da mislim da njegovo mišljenje najviše treba uvažavati, hehehe :D Molim da se ne uvrede ostali... :wink:

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 05. Nov 2005. 14:51

Post od Dario »

Koliko ja znam, a dobro znam. Ako se prozivod dobro prodaje, drzi mu se cena, a cim se smanjuje potraznja odma pada i cena. 7610 su kupovali "svi" a 6630 "niko" pa su mu smanjili cenu.
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

IDzO
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Čet, 30. Jun 2005. 11:01
Kontakt:

Post od IDzO »

Posto je za N6630 postala velika pomama samim tim je povecana i proizvodnja i lakse se moze naci na trzistu. Zbog vece proizvodnje i traznje od strane kupaca cena ce padati jer kada je cena niza potrosaci ce kupovati vecu kolicinu proizvoda. Zbog vece proizvodnje i prodaje 6630 NOKIA jeftinije nabavlja delove za pravljenje telefona pa su troskovi proizvodnje nizi a samim tim i cena gotovog proizvoda je niza!!!!!!
Drugo 7610 je izasao sa modelom 6670 koji su imali male medjusobne razlike tako da se traznja podelila izmedju ova dva modela i nije bilo prilike da cena pada nesto znacajnije!

E sad ako gresim ispravite me jer niko nije bezgresan! :oops:
Pozdrav!!!!

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Ako ljudi kupuju neku robu a drugu ni ne gledaju onda se cena druge robe smanjuje dok prve ostaje ista.
Ne znam kako si ti to srocio da ako je velika potraznja pada cena ?!??! Sta bice kao josh veca potraznja, i ??? Onda prodash sve 7610 i 6630 ostaju da skupljaju prasinu, lol. Bash je suprotno.

Eto ako ti prodesh gumice za brisanje (na primer). Imas 100 Factis i 100 Ticky gumica za brisanje. I sada svi ljudi kupuju Factis. Da li bi ti smanjio cenu za Factis pa da prodash sve po niskoj ceni tj. manjom zaradom a Ticky bi drzao na ceni da niko ne kupuje i na kraju ti ostane 100 Ticky i 0 Factis ??? Razmisli malo. Ti cesh naravno da smanjish cenu Ticky gumica a Factis gumice bi drzao na ceni ili cak i povecao da bi ljudi poceli i Ticky gumice da kupuju ili ako i dalje nastave da svi kupuju Factis to tebi i dalje odgovara jer ti je veca zarada zar ne ? A ne ti da smanjih cenu Factis gumica.
Tako isto sa telefonima 7610 svi kupuju tj. svi su kupovali pa ga drze na ceni dok 6630 koji niko ne kupuje smanjuju cenu. Razmisli malo.

Mozda je primer malo gloop al to je prvo sto mi palo na pamet da mogu lakse da objasnim.

Nadam se da sam dosta dobro objasnio :) zar ne ?
Pozdrav 8)
gallee said: Da li postoji mogucnost da se napravi java aplikacija koja moze da instalira sis i sisx fajlove?
Program bi bio najprodavaniji svih vremena i totalno bi pregazio prednost simbijan modela.

Drobnjak81
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15

Post od Drobnjak81 »

Dario, stvar je u tome sto su mnogo jeftinije nabavili tim-ovke cak i od modela 7610 tako da im to dozvoljava da prodaju po jeftinijoj ceni sto je vrlo privlacno i dobro se prodaje!!!!

Slabo se prodaje 6630 pa pola foruma posedije 6630!!!!

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

To da, nego ja pricam uobicajeno, razumesh.
A to, pola foruma kupuje 6630. Znaci ljudi koji znaju sta je 6630 i 7610 znaju sta kupuju. Mi uglavnom pricamo za "neupucene" koji dolaze u radnju da kupe telefon, oce symbian i dobru kameru, prodavac im ponudi ta dva telefona, kaze par reci o njima i u vecini slicajeva kupac se odlucuje za jeftiniju variantu "pricam u vreme dok je 6630 bio 30-40evra pa i vise skupljiji od 7610".

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

To shto Idzo pricha je sasvim logichno.Kad se neki proizvod dobro prodaje,i shiroko je rasprostranjen,firma nabavlja vece kolichine delova za proizvodnju,samim time ih dobija po manjoj ceni,znachi telefon u startu jeftinije koshta,a plus firma namerno smanjuje cenu da bi izazvala josh vecu pomamu za proizvodom,jer joj i vishe nije u cilju da proda prozivod shto skuplje,vec zaradjuje na kolichini prodatih primeraka.Znachi razmislite-telefon koji se pravi u manje primeraka ce biti skuplji za proizvodnju,i samim time ce biti neophodna veca prodajna cena.Proizvodi koji se ne traze najcheshce u startu malo pojeftine,pa ako se ni tada ne prodaju bolje,ubrzo se povuku i zamene sa uspeshnijim.

Znam shta pricham,statistika trgovine i kontrola rizika su moj posao!

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

Pa dobro si rekao. Ne zelim sada da filozofiram josh pola sata da bih rekao ono sto mi je u glavi :wacko: .

Sabijaju smajlovi :lol:

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

Dario, mislim da su IDzO i araphel u pravu...Pa svaki trgovac će ti reći da je bolje da proda više komada po manjoj ceni, nego manje komada po višoj ceni...Jer je zarada mnogo bolja :wink: :)

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

To je bar prosto,vidis da se ljudi loze na nesto ali slabo kupuju,nadjes nacin (recimo jeftinijeg dobavljaca) da snizis cenu i onda ti se vise isplati da za mesec prodas recimo 5 komada sa zaradom od 30 evra po komadu nego 2 sa po 50 evra zarade po komadu!Kapish? :)
Pozdrav 8)

fenomenmk
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pon, 17. Okt 2005. 00:23

Post od fenomenmk »

To je sa cenama samo kod vas u srbiji tako, bar ove cene koje idu na sajtu, mada mislim da to nisu realne cene teleefona nego se prodavci takmiche ko je najnizhi a kad odesh u duchan nema :) bar ne po toj ceni, kod nas u Makedoniji 6630 je josh skuplja od 7610 za 20-30 eura. Iako je ovlashteni uvoznik za nokiju (sada che me neko napasti da neposoji ovlashteni za MKD, slazhemse al se oni tako deklariraju "ALPHA Copy" tip je iz Grchke, spustio cene tako da n6630 u ful paketu nedekodiran nije ni TIMov ni Vodafone-ov koshta 310 eura. :|

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Zoka »

fenomenmk, cene su realne, znači razlika je od 5 do 10 evra...Naravno za timove 6630...A orginalne su skuplje, uvek bile, biće i ostaće :wink: :)

Dario
Mobil manijak
Mobil manijak

Post od Dario »

@zoka: nisi razumeo. :uhuh:
@lomnica_city: to je tacno al nije to ono sto o cemu sam ja pricao. :(

Ocigledno da nisam dobro objasnio, bolje ne mogu niti zelim da se trudim al ono sto sam ja napisao znam da je tako.

Odgovori