[uputstvo] Kako se root-uje Android telefon?
Pravila foruma
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
Android deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Acer ● Alcatel ● Asus ● Dell ● Huawei ● HTC ● LG ● Motorola ● Samsung ● Sony Ericsson ● ZTE ●
-
- Novajlija
- Pridružio se: Uto, 01. Jun 2010. 17:18
Hvala za link i jos jedno pitanje da li se brisu svi fajlovi sa telefona i kartice kad se rootuje tel tipa poruke slike mejlovi itd i da li mozes da mi kazes koji rom da skinem sa ovog linka ima par verzija pa koji da stavim na telefon
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1315961
http://forum.xda-developers.com/showthr ... ?t=1315961
MasterCard, mislim da ne bi trebalo nista da se obrise, al backup-uj za svaki slucaj.. Za to mozes iskoristiti program MyBackupPro. Imas ga na Marketu. Sa kartice ti se nikad nista ne brise dok sam ne odlucis da formatiras karticu.
A sto se ROM-a tice, ne bih ti preporucio da skidas ovaj ROM. Pogotovo sto si pocetnik jos. Vidim da ima bagova i nekih ne resenih pitanja. Al ako si navalio bas, onda skidas onu verziju za Stock HBOOT, ali moras i da particionises karticu, a to moras opet malo da iscitas kako da uradis. Imas i ovde na forumu temu koja pojasnjava proceduru. Treba da napravis particiju EXT4 od najmanje 1gb da bi mogao da instaliras ovaj ROM.
A sto se ROM-a tice, ne bih ti preporucio da skidas ovaj ROM. Pogotovo sto si pocetnik jos. Vidim da ima bagova i nekih ne resenih pitanja. Al ako si navalio bas, onda skidas onu verziju za Stock HBOOT, ali moras i da particionises karticu, a to moras opet malo da iscitas kako da uradis. Imas i ovde na forumu temu koja pojasnjava proceduru. Treba da napravis particiju EXT4 od najmanje 1gb da bi mogao da instaliras ovaj ROM.
Life is not the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away! HTC DESIRE!
-
- Novajlija
- Pridružio se: Uto, 01. Jun 2010. 17:18
MasterCard, nema na cemu. Svakako pre nego sto se upustis u cari root-ovanja pa zatim instaliranja svakojakih ROM-ova, preporucljivo je da se dobro raspitas, isptias, edukujes o svemu tome i sta konkretno postizes svakom operacijom da bi ti bilo jasnije sta tacno radis i kako to da ispravis u slucaju nekih nepredvidjenih okolnosti. Al u principu, ti mozes sada da odradis root i samim tim dobijas neke dodatne opcije koje ti mogu zaokupirati paznju bar z akratko, pa ces se taman vremenom informisati vise o menjanju rom-ova pa ces poceti i to. Moja preporuka je da odradis sada root i malo vidis kako to funkcionise pa onda posle promenis i ROM 

Life is not the amount of breaths you take, it's the moments that take your breath away! HTC DESIRE!
.... i pri tome ostavio drajvere? tj. nisi i njih obrisao slucajno sa HTC Sync? Da vidis da li ti je uredjaj konektovan najlaksi nacin je da kad prikacis fon na kompjuter ostavis ga u charge only mod-u, stisnes win dugme + r, da otvoris run, tu kucas cmd i enter da otvoris command prompt, pa tu onda kucas cd [putanja gde si snimio sdk, kod mene izgleda ovako C:/AndroidSDK/tools] pa opet enter, onda ce ti uci kao u tools folder i zatim kucas adb devices, ako ti izbaci uredjaj znaci da prepoznaje telefon i trebalo bi da moze da ti odradi root. Ako ne prepoznaje znaci da je tu problem pa odatle treba poceti 

Interesuje me da li je kod kodiranih android telefona (recimo na telenoru ) da bi se instalirale neke aplikacije potrebno odraditi root posto koliko citam, posle toga kao i posle dekodiranja ljudima se ponekad javljaju funkcionalni problemi sa mobom?
interesuje me koliko je zapravo rutovanje i dekodiranje rizicno i koji je to procenat aplikacija koje zahtevaju prilaz root korisnika?
Vec sam pisala da razmisljam o kupovini htc rhyme preko telenora pa ne bih da uopste dodjem u situaciju da ubijem tako skup tel u startu
interesuje me koliko je zapravo rutovanje i dekodiranje rizicno i koji je to procenat aplikacija koje zahtevaju prilaz root korisnika?
Vec sam pisala da razmisljam o kupovini htc rhyme preko telenora pa ne bih da uopste dodjem u situaciju da ubijem tako skup tel u startu
- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
Oljica, nakon Root-ovanja ne bi trebalo da imaš ikakvih problema sa funkcionisanjem telefona. Sa Root-om samo omogućavaš da sama ili uz pomoć neke od Aplikacija koje spominješ menjaš nešto u sistemskim fajlovima. U svakom slučaju, ako se ne razumeš, nemoj sama da diraš sistemske fajlove. Ja sam svaki svoj telefon Root-ovala i nisam imala nikakvih problema. Dekodiranjem valjda i postoji mogućnost da se nešto loše odradi ali i to nije čest slučaj, pazi gde ga nosiš na dekodiranje...
Nekim aplikacijama zaista jeste neophodan Root-ovan telefon da bi radile ali nisu mnogo česte. Zavisi šta tebi treba od aplikacija. Na koju si to naletela da joj treba Root? Često postoje i alternativne aplikacije koje to isto rade, a ne treba im Root...

*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
- Azimuth
- Moderator
- Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
- :: Note 8 DS
Da dodam samo da dekodiranjem tj otkljucavanjem telefona nista ne moze da se zezne ako znas sta cackas i u kom fajlu. Ja sam otkljucao moju Spicu i sve radi kao sto je i radilo samo sto radi i na drugim mrezama. Ponavljam, moras znati koji fajl editujes i sta u tom fajlu menjas. Zapravo je veoma lako otkljucati telefon, naravno, procedura i ostalo su razliciti od modela do modela ali nije to neka kvantna fizika i sl.
-
- Povremeni posetilac
- Pridružio se: Sre, 01. Apr 2009. 00:14
Planiram da za neki dan uzmem Wildfire S preko Vipa, pa me zanima, da li vredi ga uzeti takvog sa garancijom za 130e (smart 550/ tarifa325) pa ga root-ovati ili bolje ga uzeti ovako polovnog za 150e pa ga onda root-ovati? A plus uz paket uzeti recimo Galaxy Y pa ga prodati...pa onda taj WF S izadje oko 70e 
Da bi instalirao iGo navigaciju, da li treba biti root-ovan fon?
Koje npr aplikacije cu moci da koristim nakon root-ovanja a koje su bitne u Android svetu, mislim vazne uopste?
Hvala vam. Izvinite sto smaram, ali nisam ranije imao Android pa ne bih da pogresim. Symbian sam rasturao do pre neku godinu,nadam se da ni Android nece biti nesto preterano komplikovan...

Da bi instalirao iGo navigaciju, da li treba biti root-ovan fon?
Koje npr aplikacije cu moci da koristim nakon root-ovanja a koje su bitne u Android svetu, mislim vazne uopste?
Hvala vam. Izvinite sto smaram, ali nisam ranije imao Android pa ne bih da pogresim. Symbian sam rasturao do pre neku godinu,nadam se da ni Android nece biti nesto preterano komplikovan...
- Sava Savanović
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Ned, 20. Avg 2006. 14:09
- :: RedmiNote3Pro
Ja sam odustao od wf s i bilo kog smart fona do 250e,jer je sve bacanje novca.Za 250e mozes da uzmes full galaxy tab, koji ima apsolutno sve, ili sačekaj da Note-u padne cena ako ti je problem da cimaš galaxy tab preko BT sluški.
Ne kapiram šta telefoni tipa wf,wf s,Desire i sl. imaju da traze pored galaxy tab-a..to su igračke.
Ne kapiram šta telefoni tipa wf,wf s,Desire i sl. imaju da traze pored galaxy tab-a..to su igračke.
Nokia 6630/Kingston MMC Mobile 1GB/Apacer Card r/w 23in1
- Azimuth
- Moderator
symbianman, oko racunice ces morati sam da se skontas sta ti vise odgovara. Ali mislim da si promasio temu, trebao si je dole u poredjenje turiti.
Ne treba ti root za iGO. Root ti omogucava igranje sa sistemsim fajlovima pa samim tim i mnogo vecu personalizaciju, oko aplikacija pitaj u temi za aplikacije
Ne znam sta je tebi vazno od aplikacija pa zato... Da ne idemo ovde u off topic previse.
Sava Savanović, sve je to pitanje potrebe svakog od nas. Meni npr. na pamet ne bi palo da vucaram Galaxy Tab ni sada kad je zima a kamoli leti. Da nosim ranac samo zbog njega zabole me. Mozda je to interesantno klincima da sede po kaficima sa kolama pa da se pokazuju ali gledaj to sa prakticne strane. Kako bi napisao sms tokom voznje na Tab-u? Sta ces ako ti pukne baterija na BT sluski a na Tab-u ostane da radi? Da je "klasican" telefon igracka u odnosu na gore pomenute je tolika glupost kakvu odavno nisam cuo. Nista ni Note ni Tab ne pruzaju toliko mnogo vise nego npr. S2 koji je po dimenzijama manji ali ni najmanje da je "mali". Nema savrenog, svakom nesto nedostaje, svaki ima svojih namerno ostavljenih ili napravljenih mana. Da postoji savrsen telefon ostali se nebi ni proizvodili.
Ne treba ti root za iGO. Root ti omogucava igranje sa sistemsim fajlovima pa samim tim i mnogo vecu personalizaciju, oko aplikacija pitaj u temi za aplikacije

Sava Savanović, sve je to pitanje potrebe svakog od nas. Meni npr. na pamet ne bi palo da vucaram Galaxy Tab ni sada kad je zima a kamoli leti. Da nosim ranac samo zbog njega zabole me. Mozda je to interesantno klincima da sede po kaficima sa kolama pa da se pokazuju ali gledaj to sa prakticne strane. Kako bi napisao sms tokom voznje na Tab-u? Sta ces ako ti pukne baterija na BT sluski a na Tab-u ostane da radi? Da je "klasican" telefon igracka u odnosu na gore pomenute je tolika glupost kakvu odavno nisam cuo. Nista ni Note ni Tab ne pruzaju toliko mnogo vise nego npr. S2 koji je po dimenzijama manji ali ni najmanje da je "mali". Nema savrenog, svakom nesto nedostaje, svaki ima svojih namerno ostavljenih ili napravljenih mana. Da postoji savrsen telefon ostali se nebi ni proizvodili.
- hirurg
- Banned
- Pridružio se: Sub, 19. Dec 2009. 23:51
- :: Samsung Galaxy Note
- :: Samsung Galaxy Tab 2
- Kontakt:
Azimuth, ja se ne bi slozio s tobom, isto tvrdim da su po cjenama previse nabudzeni nabrojani telefoni u prethodnim postovima pa i sam sg2. drugo jel ti hoces da kazes da je nokia8210 ili 8310 pravi telefon? ili mozda galaxy mini...varas se...sto se tice slusalice i BT redovno njena baterija nadzivi tablet bateriju tako da ta teorija nije tacna i naravno punis je kad i tablet i svi sretni, o kakvim se klincima prica ovde? ja nisam klinac a imam potrebu da imam tablet, lakse njega vuci nego laptop, zar ne? svakako manje vise svi nosimo torbe sa dokumentima i slicno da ne kazem pederuse. tako da opet netacna tvrdnja. na benchmarku vidis ko uzima ubjedljivo prvo mjesto, tablet galaxy naravno sto se tice single core. i naravno jeste klasican telefon igracka za tablet u svakom pogledu. od drzanja baterije do preglednosti pa onda podrske aplikacija.
Sava Savanović, a sa tobom se slazem od rjeci do rjeci
Sava Savanović, a sa tobom se slazem od rjeci do rjeci
SAMSUNG GALAXY NOTE N7000
- Baraba
- Akcionar Mobilnog Sveta
- Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
- :: Ivan I. na Kupujem
- :: Prodajem
hirurg, jeste lakše vući tablet, ali što vući, staviti u kola tablet ili laptop mi je sve jedno
Ne može tablet da zameni laptop, daleko je grafika tablleta itd.
Azimuth, slažem se sa tobom, meni se note mnogo sviđa, ali mi je prevelik. Ko je uzeo note u ruke i koristio isti zna o čemu pričam, zato mi je sgs2 idealan. Za ostalo laptop

Azimuth, slažem se sa tobom, meni se note mnogo sviđa, ali mi je prevelik. Ko je uzeo note u ruke i koristio isti zna o čemu pričam, zato mi je sgs2 idealan. Za ostalo laptop

Vidim da ste uglavnom posveceni rootovanju htc telefona.Pitanje koje imam vec sam postavio u okviru teme samsung i5500.Naime posle odredjenog vremena telefon treba da mi bude "vracen" od strane starijeg sina pa...zeleo bih da ga root-ujem da bih napravio malo vise "prostora".Moja pitanja su :
1. Procitao sam da na marketu postoji app."universal androot" koja jednostavnom instalacijom radi root.
Zna li neko nesto o tome,ako je nepouzdano sta koristiti?
2. Da li root,automatski brise podatke sa mem.kartice.
3. Po Vasem iskustvu,koje su to stvarno nepotrebne sistemske app koje se mogu brisati,a da se ne
narusi funkcionisanje aparata(npr.sahzam,layar da ne navodim bas sve koje mislim).Pozdrav svima
1. Procitao sam da na marketu postoji app."universal androot" koja jednostavnom instalacijom radi root.
Zna li neko nesto o tome,ako je nepouzdano sta koristiti?
2. Da li root,automatski brise podatke sa mem.kartice.
3. Po Vasem iskustvu,koje su to stvarno nepotrebne sistemske app koje se mogu brisati,a da se ne
narusi funkcionisanje aparata(npr.sahzam,layar da ne navodim bas sve koje mislim).Pozdrav svima
- Azimuth
- Moderator
hirurg, nis ti mene dobro razumeo. Ono sto sam napisao se odnosilo na tablet u funkciji telefona. Naravno da je daleko lakse napisati neki dokument na vecem displeju ali je jos lakse ako imas hardversku tastaturu tj lap top, a danas barem imas minijaturnih i ne mnogo vecih nego sto je tablet. Koliko ljudi poznajes koji koriste npr taj Tab kao primarni i/ili jedini telefon? Ja licno nikoga. Kao nesto sekundarno je ok. Sto se BT slusaice tice, imam je i baterija zaista traje dugo pa nema potrebe da se puni svakodnevno ali isto tako nema indikator napunjenosti tj potrosenosti baterije
PetarI, rutom nista neces izgubiti sa telefona. Nisam koristio tu aplikaciju pa ne mogu nista oko nje da ti kazem ali postoji i drugaciji nacin da se to odradi u par minuta pa ti mogu pustiti link na PP ako ti treba. Sto se sistemskih aplikacija tice...moj savet je da ides na neki custom rom a ne da vadis aplikacije iz postojeceg jer ti je ovo drugo mnogo komplikovanije ukoliko nisi vican. Sta je sve tebi nepotrebno, ne znam, ali npr aplikacije kao sto su FB, Twitter, Layar, shazam i sl mozes slobodno obrisati.

PetarI, rutom nista neces izgubiti sa telefona. Nisam koristio tu aplikaciju pa ne mogu nista oko nje da ti kazem ali postoji i drugaciji nacin da se to odradi u par minuta pa ti mogu pustiti link na PP ako ti treba. Sto se sistemskih aplikacija tice...moj savet je da ides na neki custom rom a ne da vadis aplikacije iz postojeceg jer ti je ovo drugo mnogo komplikovanije ukoliko nisi vican. Sta je sve tebi nepotrebno, ne znam, ali npr aplikacije kao sto su FB, Twitter, Layar, shazam i sl mozes slobodno obrisati.
Upravo to su stvari koje sam zeleo znati.Kad sam mislio brisanje app upravo sam i mislio na slicne navedenima,naravno i na njih.Ajde ako nije problem duskog0501@gmail.com