N70 2Mpx vs 2Mpx "Carl Zeiss Optics"
Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Nokia ● Samsung ● Sony Ericsson ●
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
● Nokia ● Samsung ● Sony Ericsson ●
- mi2scg
- Redovni učesnik
- Pridružio se: Čet, 16. Sep 2004. 23:11
- Kontakt:
Deco (ljuta) veoma je bitno koja se vrsta sočiva koristi, kao i uslovi osvetljena. Ukoliko objektiv ne prima dovoljno svetlosti, slike ce uvek biti loseg kvaliteta - imace naglasen sum, zamucene prelaze boja, prenaglasene boje... CMOS senzori su mnogo jednostavnije konstrukcije, manji su, jeftiniji, obično se ugradjuju u uredjaje, kod kojih je bitno da budu sto kompaktnijih dimenzija.CCD senzori se mnogo lakse snalaze sa kolicinom svetlosti u svim uslovima osvetljenja, ali su daleko slozenije konstrukcije.
Broj piksela nikako nije presudan za kvalitet fotografije, kao ni brend koji potpisuje aparat! To da li je Sony bolji od Samsunga ili Canona - vecito je pitanje i nigde nije dokazano da je iko od njih najbolji!
Inace, sto se tice prvobitnog pitanja - ne verujem da se mogu uociti neke velike razlike u kvalitetu fotografija snimljenih kamerama na N70 i N90. Negde sam cak procitao da N70 pravi bolje slike. Ipak, N90 je nagradjen od strane najvece multimedijalne organizacije u Evropi - EISA kao najbolji multimedijalni foto telefon 2005/2006. U Beogradu ste od 27.septembra do 4. oktobra mogli pogledati izlozbu fotografija Kujuceva, koje su slikane kamerom N90.
Pozdrav svima!
Marko MI2
Broj piksela nikako nije presudan za kvalitet fotografije, kao ni brend koji potpisuje aparat! To da li je Sony bolji od Samsunga ili Canona - vecito je pitanje i nigde nije dokazano da je iko od njih najbolji!
Inace, sto se tice prvobitnog pitanja - ne verujem da se mogu uociti neke velike razlike u kvalitetu fotografija snimljenih kamerama na N70 i N90. Negde sam cak procitao da N70 pravi bolje slike. Ipak, N90 je nagradjen od strane najvece multimedijalne organizacije u Evropi - EISA kao najbolji multimedijalni foto telefon 2005/2006. U Beogradu ste od 27.septembra do 4. oktobra mogli pogledati izlozbu fotografija Kujuceva, koje su slikane kamerom N90.
Pozdrav svima!
Marko MI2
Stop the madness!
sto ja ponavljah do besvestimi2scg napisao: Broj piksela nikako nije presudan za kvalitet fotografije...

a da, to je tacno da je nagradjen, ali koliko sam ja primetio vetjina je misljenja da k750/w800 prave bolje slike, mada je sharp 903 neprevazidjen po tom pitanju

u svakom slucaju, mogu se napraviti prilicno dobre slike sa N90!

Ne pruzam podrsku putem privatnih poruka...
-
- Mobil poznavalac
- Pridružio se: Pet, 12. Dec 2003. 09:48
Akki... nedaj se isprovocirati
Ne znam da li si primetio, ali ovi novi bi samo da se svadjaju
Sad ozbiljno ljudi, na ovu temu nema vise sta da se doda. Akki je sve savresno jasno objasnio. Ko nije shvatio poentu iz ovih iscrpnih postovova bi stvarno trebalo da se zapita nesto (bez uvrede), i apsolutno je tacno da kvalitet fotografije ne zavisi presudno od rezulucije
Evo i jedan primer...
Uporedite slike uslikane k750 i n70...
Koji je bolji?
Pa k750 i to duplo kvalitetnija slika sa vise detalja i sa zasicenijom bojom
Zasto?
Pa jednostavno jer ima kvalitetniji senzor (iako su oba CMOS)
Dakle ovde je rezolucija ista a kvalitet se dosta razlikuje
A primeri kada je razlicita rezolucija su vec navedeni, i nema potrebe da pisem ponovo i ja sad o njima
P.S. To sto je Zoka zensko ili bilo ko drugi, ne treba da znaci da neko treba da trpi njene izvale i uvrede, i ovde u potpunosti podrzavam akkija

Ne znam da li si primetio, ali ovi novi bi samo da se svadjaju

Sad ozbiljno ljudi, na ovu temu nema vise sta da se doda. Akki je sve savresno jasno objasnio. Ko nije shvatio poentu iz ovih iscrpnih postovova bi stvarno trebalo da se zapita nesto (bez uvrede), i apsolutno je tacno da kvalitet fotografije ne zavisi presudno od rezulucije
Evo i jedan primer...
Uporedite slike uslikane k750 i n70...
Koji je bolji?
Pa k750 i to duplo kvalitetnija slika sa vise detalja i sa zasicenijom bojom
Zasto?
Pa jednostavno jer ima kvalitetniji senzor (iako su oba CMOS)
Dakle ovde je rezolucija ista a kvalitet se dosta razlikuje
A primeri kada je razlicita rezolucija su vec navedeni, i nema potrebe da pisem ponovo i ja sad o njima
P.S. To sto je Zoka zensko ili bilo ko drugi, ne treba da znaci da neko treba da trpi njene izvale i uvrede, i ovde u potpunosti podrzavam akkija
-
- Mobil manijak
- Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07
Hehehehehehe, možda da sam i tebi slala pesme ne bi doslo do ovoga, heheheheheakki napisao: ma opustenovidis da oni koji je brane, chataju sa njom ili im je slala pesme etc
![]()
sve je receno, nema potrebe da se ponavljam

popste:
A šta je to akki pa ja treba da trpim njegove uvrede?
To je ono otprilike sto sam i ja mislio, sto mi je bilo logicno. Naravno da ce biti bolja slika kad 5 miliona pixela kompresujes na povrsinu od 150cm2, nego kad to uradis sa 3 miliona pixela. Samo je pitanje dali je to vidljivo za ljudsko oko. Ja sam slikao sa svojim aparatom u rezolucijama 4.1mpix i 2mpix, i kad sam izradjivao slike 10x15 nisam vidio neku razliku.akki napisao: veoma je jednostavno, i svako ko pazljivo procita moje postove moze skapirati, ali ajde da jos jednom ponovim!
Dakle, ako uzmes 2 aparata koja snimaju razlicitim rezolucijama, recimo 2mpx i 5mpx, i te slike resize-ujes na zeljenu pixelazu u npr photoshopu, ti vidis na monitoru te 2 slike iste rezolucije i u zavisnosti od kvaliteta tih fotoaparata jedna tje biti bolja( verovatno ona slikana aparatom od 5mpx) ali to ne mora biti nuzno tako, jer kao sto vetj rekoh kvalitet slike ne zavisi samo od broja pixela, vetj i od drugih faktora i onda navedoh primer bilo kog sony digitalca ispod 7mpx i samsung telefona od 7mpx, gde je jasno da sony pravi mnogo bolje slike i to se jasno vidi kada se slike na kompu srede u istu rezoluciju! Time dokazah da broj pixela ne znaci nuzno bolju sliq, ali kao sto rekoh u vetjini slucajeva je to tako!naravno, nisam mislio na stampanje slike za bilborde i slicno
vetj stampanje resize-ovanih slika, dakle slika koje su sada iste rezolucije
Zasto tje biti bolja sa jaceg? ako uzmemo za pretpostavku da su optike istog kvalteta kod oba aparata i da je jedina razlika u rezoluciji, ne sumnjivo je da tje biti slika bolja sa onog sa vetjom, naravno, pod pretpostavkom da su isti uslovi etc... iz veoma prostog razloga, a da ne bih komplikovao, poqsatju da objasnim jednostavnim (banalnim) primerom! Ti istu povrsinu obuhvatas ralicitim brojem pixela, u jednom slucaju npr 2mpx a u drugom 5mpx, sto jasno dovodi do zakljucka da je velicina pixela manja u drugom slucaju, a da ne bih ulazio u pricu o osobinama pixela, jednostavno shvati da ako je pixel manji slika tje biti jasnija, naravno pod uslovom da se ispune neke norme ali o tome nema potrebe diskutovati!
Dakle, jasnija slika( manje noise-a) sa aparatom vetje rezolucije!i uzimati skuplje aparate sa vetjim brojem pixela da bi slika bila bolja, jasnija...
e sad tu se naravno postavlja pitanje kolika je ta razlika i da li se isplati, ali to je druga prica
![]()
ako hotjes vise da saznas, a znas engleski, evo linka gde je sve do detalja objasnjeno! a imas i slike![]()
Nadam se da si skapirao, a ako neko moze to na jednostavniji nacin bolje da objasni samo napred!naravno sve je to mnogo komplikovanije nego sto ja objasnih, ali cisto da skapiras mislim da je ok, a ako te bas zanima tu je taj link pa procitaj!
a evo i jedna od slika ako te mrzi da ides na sajt:
Pozdrav i nadam se da je jasnije
Akki hvala ti na trudu, ali mi tvoj post izgleda kao prepisan iz neke knjige, objasnjenje je prilicno komplikovano. Nekad je bolje reci neke stvari svojim rijecima

prepisano iz knjige?dugi napisao: Akki hvala ti na trudu, ali mi tvoj post izgleda kao prepisan iz neke knjige, objasnjenje je prilicno komplikovano. Nekad je bolje reci neke stvari svojim rijecima

Izgleda da tju ja ipak morati da uprostim

I da, nema na cemu, ako te zanima jos nesto pitaj

Primjer jeste banalan ali si ga ti iskomplikovaoakki napisao: prepisano iz knjige?daj covece pa ovo je moj najbanalniji primer u kome sam poqsao da objasnim na najprostiji nacin, kakva knjiga... Ali hvala na komplimentu, ako ti ovo izgleda kao knjiga
![]()
Izgleda da tju ja ipak morati da uprostim
I da, nema na cemu, ako te zanima jos nesto pitaj

Otprilike sam i ja znao ovo isto samo sam zelio da provjerim jeli to tacno.
Ostaje samo pitanje jeli je ta razlika vidljiva za ljudsko oko i isplati li se placati vise za nesto sto ne donosi skoro nikakvu korist. Zasto slikati sa 7mpix ako izradjujes slike 10x15cm, kad je i 3mpix sasvim dovoljno, zar ne

a bas sam se trudiodugi napisao:Primjer jeste banalan ali si ga ti iskomplikovao![]()

pazi, kao sto napisah, ono je bilo jednstavno objasnjenje ( ili bar pokusaj istogdugi napisao: Otprilike sam i ja znao ovo isto samo sam zelio da provjerim jeli to tacno.
Ostaje samo pitanje jeli je ta razlika vidljiva za ljudsko oko i isplati li se placati vise za nesto sto ne donosi skoro nikakvu korist. Zasto slikati sa 7mpix ako izradjujes slike 10x15cm, kad je i 3mpix sasvim dovoljno, zar ne

pretpostavljam da ce oko N92 biti ista prica kao s N90, jer i N92 nema bas male dimenzije, osim toga lako se slomicale napisao:Malo je falilo da se za...em i zamenim moju N70 za N90.Medjutim,to je toliko klimavo,grubo,...ma,,bacanje para.Je..s CZ.Ne vredi toliko para.Prvo sto moras 2x da je odklopis da bi se javioSavet svima.Sacekajte N92,kao sto cu i ja

- Mirko BGD
- Mobil manijak
- Pridružio se: Uto, 01. Jun 2004. 21:46
- :: samsung s8 plus
- Kontakt:
mislim da sam negde vec napisao, da n92 koristi DVB-H, koji se omogucuje od strane mobilnih operatera
znaci gde god imate signal (i ako naravno vas operater podrzava ovu uslugu) moci cete da pratiti TV, znaci u telefon nije ugradjen standardan TV prijemnik....
zbog dimenzija... mislim da je mnogo bolje uzeti nokiu n80, koja nema TV, ali je znatno manja, ima 3mpx cam... i da ne nabrajam sad to sigurno svi znaju...
znaci gde god imate signal (i ako naravno vas operater podrzava ovu uslugu) moci cete da pratiti TV, znaci u telefon nije ugradjen standardan TV prijemnik....
zbog dimenzija... mislim da je mnogo bolje uzeti nokiu n80, koja nema TV, ali je znatno manja, ima 3mpx cam... i da ne nabrajam sad to sigurno svi znaju...

- Miškoni
- Administrator
- Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
- :: Samsung S7
- :: Huawei Y6
Dovukli ste me sa Venere na forum, neverovatno!
Pažljivo sam pročitao napisano i došao sam do sledećeg zaključka:
skoro svi ste u većoj ili manjoj meri u pravu i dozvolili ste da lično (loše) mišljenje o određenoj osobi (sa kojom se diskutuje) dovodi do potrebe za kontriranjem, što je krajnje nebulozno.
Nepravedno napadate Akkija jer je potpuno u pravu, samo je maksimalno banalizovao priču pod pretpostavkom da se neke stvari podrazumevaju i da će ga svi razumeti. Očigledno da se prevario...
A i Zoka je u pravu što se tiče štampe u velikim rezolucijama, ali to nije bila poenta ove teme.
I nije mi jasno oko čega ste se zakačili? Kao da ne pričamo istim jezikom...?

Pažljivo sam pročitao napisano i došao sam do sledećeg zaključka:
skoro svi ste u većoj ili manjoj meri u pravu i dozvolili ste da lično (loše) mišljenje o određenoj osobi (sa kojom se diskutuje) dovodi do potrebe za kontriranjem, što je krajnje nebulozno.

Nepravedno napadate Akkija jer je potpuno u pravu, samo je maksimalno banalizovao priču pod pretpostavkom da se neke stvari podrazumevaju i da će ga svi razumeti. Očigledno da se prevario...
A i Zoka je u pravu što se tiče štampe u velikim rezolucijama, ali to nije bila poenta ove teme.
I nije mi jasno oko čega ste se zakačili? Kao da ne pričamo istim jezikom...?

● PRAVILA FORUMA ●