Formiranje i punjenje baterija

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Odgovori
toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Post od toda81 »

tomas.hokenberi, bas tako,slazem se sa tobom.Pazi situaciju.Isao sam u jean mob servis kod coveka sa kim sam ok i trazio mu original bateriju za tu moju nokiu kaoju sam tada imao i on mi je izvadio bateriju iz novog tel,a u njega ubacio one jeftine kopije maxcel baterije.Sta vise da pricamo o tome
Note IV N9100 dual

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

toda81, Desava se da cak i "pravi serviseri" koji se bave zaista bave (uspesno) popravkom telefona sire takve dezinformacije. Stvar je u tome sto same baterije nisu predmet servisiranja, pa ih mnogi ne izucavaju posebno. U srednjim i visim elektrotehnickim skolama (koje su tipican obrazovni "background" prosecnog servisera) se o tehnologijama vezanim za baterije uci vrlo malo ili nimalo (ako neko u prvom razredu/godini u okviru Osnova Elektrotehnike pomene "Leklanseov element" to je to) tako da nema ni teorijskog predznanja iz skole (o baterijama i akumulatorima zapravo u srednjim skolama najvise nauce buduci autoelektricari). Cak ni na ETF-u se ne posvecuje nikakva paznja hemijskim izvorima, odnosno poseban predmet iz koga bi se ucili hemijski izvori ne postoji. Uci se ponesto iz raznih drugih predmeta ali nista sistematski. O hemijskim izvorima zapravo najvise znaju tehnolozi, a oni se obicno ne bave mobilnim telefonima.

Naravno zainteresovani serviseri prate tehnologiju, i informisu se o tome kakve su karakteristike pojedinih tehnologija, sta su mane, a sta prednosti, pa tako saznaju sta je uopste "formiranje baterije" i zasto isto niti je potrebno, niti je moguce kod Li-Pol/Li-Ion baterija i takvi ne smaraju kupce glupostima.

Vecina onih u prodavnicama se, medjutim, u tehnologiju razume koliko ja u uzgoj kengura. Verovatno serviser u "back-office-u" zna ponesto o tome, ali glupa prodavacica ili prodavac koji te sacekuju za pultom obicno nemaju imaju pojma o tome koliko i o genetskom inzenjeringu.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

tomas.hokenberi, ocigledno ne obavljaju svoj posao kako treba jer se moraju stalno usavrsavati i pratiti kuda ide bar mobilna tehnologija i redovno se obavestavati o tome jer u protivnom mogu da ispadnu skroz smesni kao sto vecina i jeste na zalost
Note IV N9100 dual

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Cekaj, ajde da posmatramo sada stvari i iz drugog ugla. Recimo ja dodjem kod tebe tomase da kupim telefon, i ti si prodavac. Na skoro svakoj garanciji koju sma ja video, pise da je garancija na baterije kao na potrosnu robu 7 dana. Ti meni kazes da formiram bateriju, ali naravno nesto ne radi, i to posle 10-ak dana (koliko traje jedno redovno formiranje baterije - 3x15h, uz praznjenje do samog kraja), do kada je garancija istekla, i ti ne moras da mi das novu, jer nije vise pokrivena garancijom, i pod opaskom da ja verovatno nisam nesto uradio kako treba, naplatis mi bateriju i jos i zaradis na meni.
Eto to bi bio drugi ugao.
A inace se slazem da u prodavnicama mobilnih telefona, i prodavci i serviseri imaju IQ prosecne rotkvice i u svoj posao se razumeju koliko ja u balet. Uz casne izuzetke naravno!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

Misha V
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 15. Feb 2006. 14:15

Post od Misha V »

Da li ima negde da se kupi originalna baterija za SE K800i? Nasao sam Triax kopiju, ali je manjeg kapaciteta nego originalna, a posto mi znaci duzina trajanja baterije, ne znam da li ce mi zavrsiti posao.

Ivan Cirkovic
Banned
Pridružio se: Sre, 19. Jul 2006. 08:49
:: LG G5 SE
Kontakt:

Post od Ivan Cirkovic »

Imas na ebay da kupis original bateriju,ali moras se iscimati na nekog u inostranstvu da ti plati,jer smo jos uvek podsankcijama i ne vaze nase kartice...

Misha V
Neredovni učesnik
Neredovni učesnik
Pridružio se: Sre, 15. Feb 2006. 14:15

Post od Misha V »

Hm, nemam mogucnost da narucim preko ebay-a, jel ima negde da se kupi kod nas? Uostalom, kakve su ove Triax kopije, jel se to isplati?

mare-ss
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Pet, 16. Okt 2009. 18:18

Post od mare-ss »

Pogledaj na limundu :wink:

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Ja sam kupio za Nokiu n82 neku 3G Company bateriju sa onim logom slicnim kao kod original baterije i ne mogu da verujem da izdrzi 2 dana,mada ne nekog preteranog koriscenja.Mozda bi i duze izdrzala da nisam igrao 2h igricu preko bluetootha sa suprugom koja ima e71
Note IV N9100 dual

Slobodan_NS
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 07. Okt 2007. 20:48

Post od Slobodan_NS »

da imas na limundu !

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma

Post od toda81 »

Slobodan_NS, limundo je cudo ;)
Note IV N9100 dual

Jovan422
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pon, 05. Mar 2012. 14:57

Post od Jovan422 »

Help,imam iphone 4 naravno sa li-ion baterijom,rekli ste da ne valja da je praznim skroz,koliko treba baterija da ostane puna da bi je prikacio na punjac,mislim jel treba da sacekam da bude pri kraju ili mogu i na pola prazne?

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Jovan422, kad ti iPhone na 20% baterije zapisti da je gladan, slobodno ga nakaci na punjenje, a mozes i ranije i kasnije. Probaj makar jednom u 2-3 meseca da sacekas da se skroz isprazni i da se telefon ugasi, i tek onda da ga nakacis na punjenje. Naravno, sa punjenja takodje mozes da ga skines kad god zelis, ali je pozeljno da ciklus punjenja uvek radis do kraja.

Banega
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 23. Dec 2011. 19:26

Post od Banega »

@Jovane, a ko to kaze da ne smes do kraja da ispraznis? Ne da mi se citati 14 stranica, imas gore odmah malo iznad Tomas.hokenberijev post procitaj i dovoljno ti je.
Ja vise i ne reagujem na tu cuvenu famu oko formiranja baterija jer sam se naprosto umorio od objašnjavanja. Prodavcima se samo nasmejem i izadjem iz radnje :wacko:
To datira jos od 90-tih godina kada su u mobilnim ciglama od telefonima bile NI-Cd (nikl kadmijum) i Ni-MH (nikl metal hidrid) i one su morale da oforme svoje celije punjenjem satima na punjacu.
Takodje iz iskustva znam, da NI-Cd nije pozeljno prazniti do kraja radi dužeg veka baterije odnosno broja punjenja.

Jovan422
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od Jovan422 »

Hvala vam puno,imam jos jedno vazno pitanje,koliko treba telefon da mi se puni vremenski,on se napuni za oko sat vremena a neznam koliko bi najbolje bilo da bude na punjacu dva,tri sata neznam?

mezzano
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 26. Dec 2006. 11:34
:: Motorola Moto E5 DS
:: Huawei Y5 II

Post od mezzano »

Kad se napuni, znaci da je pun. :D Cim pokaze indikator da je pun, skidaj. Ali, ne moras da stojis pored njega i da cekas, nije problem ni ako odsedi neki minut/sat vise.

miodrage
WP_guru
WP_guru
Kontakt:

Post od miodrage »

Ja uvek uredjaj ostavim celu noc da se puni. Li-Ion i novije Li-Poly baterije imaju u sebi prekidac kojim iskljuce punjenje kad je baterija napunjena

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

miodrage, Takođe, meni već godinama celu noć stoje telefoni na punjaču, šta me briga neću da robujem telefonu.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Jovan422
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Post od Jovan422 »

Hvala vam puno :D na pomoci,nisam znao kako se radi sa novijim baterijama pa sam zato pitao. :)Ali ipak mi se svidjaju ove novije baterije zato sto nema puno da razmisljas ali ipak imas mnogo pitanja za njih .

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

miodrage, nemaju baterije u sebi prekidac nego deo elektronike u telefonu koji je zaduzen za to da prepozna kada baterija smanji potrosnju struje na odredjeni deo mili ampera iskljuci napajanje baterije.
Nemo da zbunjujes ljude, koske su za ortopede a struja za elektricare :P

Odgovori