Brz smartphone
Brz smartphone
Moj budzet je maksimum 350e, ali bih preferirao oko 250e. Telefon nameravam da koristim jako dugo (prethodni, Nokia n-gage, mi je koristio 9 godina), pre svega za citanje knjiga (txt, docx, pdf formati), umesto fotoaparata, za GPS navigaciju, i povremeno kao beleznicu.
Licno su mi bitni sledeci kriterijumi:
1) brzina reagovanja (kretanje kroz menije i slicno)
2) kvalitet izrade i pouzdanost
3) velicina i kvalitet ekrana
4) kvalitet kamere
5) dizajn (iz donje liste na poslednjem mestu bi po dizajnu za mene bili Xperia pro MK16i i Xperia Pro, na prvom X7 00)
6) hardverska qwerty tastatura (modeli koje sam razmatrao bez hardverske tastature imaju prelep dizajn i/ili 8+ MP kameru)
U uzi izbor mi je uslo nekih 13 modela:
1) Nokia - E7, X7 00, N97 Black
2) Sony Ericsson - XPERIA X2, Xperia Arc S, Xperia Arc S LT18i, Idou, Satio (Idou), Xperia pro MK16i, XPERIA Pro
3) Motorola - MILESTONE 2, MILESTONE
Do sada sam uvek imao Nokia telefone i bio sam prilicno zadovoljan njima (brzina i kvalitet), ali sam spreman da predjem i na neku od konkurentskih firmi. Tip operativnog sistema nije bitan dok god se uklapa u gore navedene kriterijume (brzina i pouzdanost).
Licno su mi bitni sledeci kriterijumi:
1) brzina reagovanja (kretanje kroz menije i slicno)
2) kvalitet izrade i pouzdanost
3) velicina i kvalitet ekrana
4) kvalitet kamere
5) dizajn (iz donje liste na poslednjem mestu bi po dizajnu za mene bili Xperia pro MK16i i Xperia Pro, na prvom X7 00)
6) hardverska qwerty tastatura (modeli koje sam razmatrao bez hardverske tastature imaju prelep dizajn i/ili 8+ MP kameru)
U uzi izbor mi je uslo nekih 13 modela:
1) Nokia - E7, X7 00, N97 Black
2) Sony Ericsson - XPERIA X2, Xperia Arc S, Xperia Arc S LT18i, Idou, Satio (Idou), Xperia pro MK16i, XPERIA Pro
3) Motorola - MILESTONE 2, MILESTONE
Do sada sam uvek imao Nokia telefone i bio sam prilicno zadovoljan njima (brzina i kvalitet), ali sam spreman da predjem i na neku od konkurentskih firmi. Tip operativnog sistema nije bitan dok god se uklapa u gore navedene kriterijume (brzina i pouzdanost).
Poslednja izmena od cpu088 u Sre, 11. Apr 2012. 17:21, izmenjeno 1 put ukupno.
- tomas.hokenberi
- Moderator
- Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
- :: Samsung GalaxyNote20
cpu088, za pocetak slobodno izbrisi sa spiska N97, SE X2, Idou/Satio. A mozes i E7 da skines sa spiska.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Sad ocekujem da krene pljuvanje na mene, ali brz i pouzdan i ukljucuje ovu cenu je iPhone4, nazalost sa Gevey karticom, ali to nije toliki problem. U principu, ako ti nije neophodna QWERTY tastatura, i ako ti je dovoljno 3.5" onda je ovo telefon izbora, po mojim nekim merilima. Po merilima mnogih drugih sa foruma nije, ali sta da ima radim, oprastam im jer ne znaju sta propustaju 
Cena 300-350€ je za neki polovan savrseno ocuvan, eventualno nov (ali ces to teze da nadjes).
Takodje slozicu se i sa Arc S, jer kako sam imao prilike da vidim telefon nije los.
Ono sto treba da znas, je da nijedan od ovih smartphone aparata neces moci da koristis vise od 2-3 godine, zbog izuzetno brzog razvitka softvera, prestanka podrske, i na kraju krajeva, prestanka pisanja aplikacija. Novije aplikacije zahtevaju noviji softver. Konkretno, trenutno se izbaci mozda 50 aplikacija godisnje koje su kompatibilne sa iOS 3.x, oko 5-8000 koje su kompatibilne sa 4.x, a sve ostale, sto ce reci vise desetina hiljada aplikacija koje ce da se izbace ce biti kompatibilne sa 5.x i 6.x koji je vec u najavi
Ukoliko se odlucis ipak za dugo koriscenje, bices prinudjen na kompromis i smanjeno koristenje aparata, na ono sto je fabricki predvidjeno, plus neke aplikacije koje si jos ranije skinuo.

Cena 300-350€ je za neki polovan savrseno ocuvan, eventualno nov (ali ces to teze da nadjes).
Takodje slozicu se i sa Arc S, jer kako sam imao prilike da vidim telefon nije los.
Ono sto treba da znas, je da nijedan od ovih smartphone aparata neces moci da koristis vise od 2-3 godine, zbog izuzetno brzog razvitka softvera, prestanka podrske, i na kraju krajeva, prestanka pisanja aplikacija. Novije aplikacije zahtevaju noviji softver. Konkretno, trenutno se izbaci mozda 50 aplikacija godisnje koje su kompatibilne sa iOS 3.x, oko 5-8000 koje su kompatibilne sa 4.x, a sve ostale, sto ce reci vise desetina hiljada aplikacija koje ce da se izbace ce biti kompatibilne sa 5.x i 6.x koji je vec u najavi

Ukoliko se odlucis ipak za dugo koriscenje, bices prinudjen na kompromis i smanjeno koristenje aparata, na ono sto je fabricki predvidjeno, plus neke aplikacije koje si jos ranije skinuo.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
auh odakle ti ovaj spisak
sa sve n97micom i X2 Xperiom
. Kolko vidim izdvojio si telefone prema tastaturi. Prvo sto meni pada na pamet je Desire Z koji je u rangu sa Milestone 2 telefonom, mada ove motorole kod nas nikad nisu nesto specijalno zazivele.
Cenovno ce mozda najbolje proci sa Xperia pro MK16i posto vidim da ih ima u oglasima brdo

Cenovno ce mozda najbolje proci sa Xperia pro MK16i posto vidim da ih ima u oglasima brdo
Hvala svima na brzim odgovorima! Koliko mogu da primetim, do sada je preporuka Xperia Arc S. Kako se njegova 8 MP kamera nosi sa 12 MP kamerom koju ima Satio? Na prvi pogled deluje da dajem 85e vise za losiju kameru...
@hibiskus:
Spisak je nastao tako sto sam izlistao sve sto je http://www.kupimobilni.com imao da ponudi - to su telefoni koji su mi zapali za oko i koji su mi, laicki, delovali OK za ono za sta mi treba. Nazalost, bilo je previse informacija za mene pa nisam nikako mogao da se odlucim. Dodajmo na to da postoje i velike razlike koje se brojevima i tehnickim specifikacijama ne mogu predstaviti, i eto mene ovde
Xperia pro MK16i mi se vizuelno najmanje svidja od svih telefona sa spiska. Hvala, razmislicu o HTC Desire Z.
@miodrage:
iPhone dizajn mi se ne dopada, tako da je on, uprkos svemu, u startu otpao. Iskreno, ne brinem previse za software, posto se namena mog telefona ne menja godinama, a oni programi koji mi rade sada bice mi OK i kasnije. Za sve ostale napredne funkcije koje telefoni nude, ja obicno koristim PC.
@hibiskus:
Spisak je nastao tako sto sam izlistao sve sto je http://www.kupimobilni.com imao da ponudi - to su telefoni koji su mi zapali za oko i koji su mi, laicki, delovali OK za ono za sta mi treba. Nazalost, bilo je previse informacija za mene pa nisam nikako mogao da se odlucim. Dodajmo na to da postoje i velike razlike koje se brojevima i tehnickim specifikacijama ne mogu predstaviti, i eto mene ovde

Xperia pro MK16i mi se vizuelno najmanje svidja od svih telefona sa spiska. Hvala, razmislicu o HTC Desire Z.
@miodrage:
iPhone dizajn mi se ne dopada, tako da je on, uprkos svemu, u startu otpao. Iskreno, ne brinem previse za software, posto se namena mog telefona ne menja godinama, a oni programi koji mi rade sada bice mi OK i kasnije. Za sve ostale napredne funkcije koje telefoni nude, ja obicno koristim PC.
-
- Sertifikovani Trol
- Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
- :: Samsung Galaxy A52s
- :: Nokia 8.1
Po 97685. put: kolicina megapixela ne oznacava kvalitet kamere vec koliki ces format izvuci bez gubitka ostrine slike! I da, Arc S uopste nema losu kameru...cpu088 napisao: Koliko mogu da primetim, do sada je preporuka Xperia Arc S. Kako se njegova 8 MP kamera nosi sa 12 MP kamerom koju ima Satio? Na prvi pogled deluje da dajem 85e vise za losiju kameru...
- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
Pridružujem se glasovima za ARC S...
Nije samo zato sto ga ja imam vec je zaista najbolji izbor od svih navedenih. U oglasima na ovom sajtu ima novih iz Telenora i sad su cene oko 300e ili i malo ispod. Ja sam moj kupila tako. Sa Telenora je ali nije bio zaključan i pre 6 meseci sam ga platila 320e.

*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
A vidis, ja sa druge strane 'ladno radim drugima JB, restore i sve, preko neta. Stavise, kuckam im na Skype, detaljno sta da rade. Rezultat dosad - flawless. Ti si procitao hiljade postova, ja sam procitao jedno 10x toliko, i odgledao jedno 120 klipova na YT, i znam da ti ponovim svaki proces ponaosob i unatraske ako treba
O Androidu nisam citao nista, jer me ne zanima. Ali mi je drugar pokazao aplikaciju na njegovom Galakticnom koja po potrebi uradi privremeni root telefona, pa kad vise ne treba, dovoljan je restart. Root se radi klikom na ikonicu - lepo resenje moram da priznam!

Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
Ono sto me licno brine u vezi Arc S je potreba za garancijom. Dosta sam procitao postova gde se komentarise da maska puca sama od sebe kod senzora, kao i da je puno ljudi moralo da nosi telefon na garanciju zbog loseg podesavanja senzora. Ja zivim u Kragujevcu, najbolje cene su u Beogradu - ali ako moram da nosim telefon na garanciju, a znam da je podlozan tim problemima, iznos koji moram da planiram da izdvojim za njega drasticno raste (da ne pominjem cimanje i cekanje dok ga ne srede).
Mozete li da mi predlozite pouzdaniju alternativu? Takodje, koji od pomenutih telefona sa hardverskom qwerty tastaturom vredi uzeti? Xperia X2, Desire Z ili nesto trece?
Mozete li da mi predlozite pouzdaniju alternativu? Takodje, koji od pomenutih telefona sa hardverskom qwerty tastaturom vredi uzeti? Xperia X2, Desire Z ili nesto trece?