Sta znaci Symbian tehnologija

Pravila foruma
Symbian deo foruma posvećen je uopštenoj priči o svemu vezanom za operativni sistem.
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za određeni model telefona, možete to uraditi preko sledećih prečica:
NokiaSamsungSony Ericsson
Deksi_old
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Čet, 01. Dec 2005. 13:56

Sta znaci Symbian tehnologija

Post od Deksi_old »

Postovani,

Da li mi neko moze dati blize objasnjenje sta znaci Symbian tehnologija kod mobilnih telefona. Unapred zahvaljujem

EsCoBaR
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Ned, 20. Feb 2005. 06:30
Kontakt:

Post od EsCoBaR »

Deksi na ovom forumu imas bas mnogo o tome.. Koristi search za vise detalja! :wink:

A ja mogu da ti kazem u 2-3 kratke crte..

SYMBIAN jer kod telefona.. A WINDOWS (LINUX) kod kompjutera..

Znaci imas mogucnost instl raznih programa koji ponekad mogu da budu bas dobra stvar..! Mogu ti samo reci da kad imas symbian fon, nikad ne moze da ti bude dosadno.. :)

Dok kod ostalih telefona imas samo one 'programe' koji je fabrika ubacila... :)

Itd, itd.. 8)

lizard
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 20. Dec 2004. 19:33

Post od lizard »

Ako vladas engleskim jezikom procitaj tekst odavde http://www.symbian.com/ i sve ce ti biti jasno.
Pozdrav!

janka_88
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 25. Avg 2005. 12:14
:: Samsung S21 Ultra 5G

Post od janka_88 »

Symbian je operativni sistem kod pojedinih mobilnih telefona kao sto su Nokia 6600,6630,6670....etc
Postoje symbian OS6, OS7, OS8 i OS9 verzije sistema kod Serije 60.

Razlika izmedju telefona sa OS-om u ovom primeru Symbian i onih bez operativnog sistema:

01. Ogroman broj symbian programa koje je moguce instalirati na telefon koji ga pretvaraju
u pravi mali kompjuter;
02. Napredni E-mail klijenti sa odlicnom podrskom za atacment i primanje dokumenata pravo
u telefon i to u pokretu - uvek dostupni i sagledljivi odmah(o prednostima ne treba trositi reci);
03. Kad smo vec kod dokumenata onda je podrska pozamasna i to od najpoznatijih i
najpotrebnijih: Word, Excell, PowerPoint, pdf...;
04. Slusanje ne samo mp3 muzike vec mnogo mnogo vise formata muzike na sym. telefonu...;
05. divx filmovi i razni video formati ...;
06. automatsko odgovaranje na pozive i SMS poruke(crne i bele liste) i to samo sa
odredjenih brojeva koje vi odobravate, zatim skrivanje menija sa pozivima, porukama,....sto znaci privatnost zagarantovana;
07. Univerzalni daljinski upravljac za sve uredjaje(doduse na starijim symbian aparatima sa ugradjenim IC-om);
08. snimanje neogranicenog video zapisa(recimo sincic prvi put prohodao a vama mucno
da otrcite do ormara po staru VHS grdosiju - u pomoc priskace telefon(Symbian naravno);
09. odredjeno ponasanje telefona u zavisnosti od trenutne lokacije (miniGPS), pa cak i mnogo naprednije gps aplikacije;
10. Potpuno napredniji web brovseri u odnosu na ne-os telefone i pregled celokupnog
internet sadrzaja(o vaznosti suvisno raspravljati) van kuce uvek u pokretu...;
11. irc, ICQ, yahoo messenger, AOL, msn,... ne treba trositi reci na objasnjenja...;
12. "sitnice" tipa napredni kalkulatori, konverteri valuta, razni notesi, diktafoni(koji recimo
sluze za neograniceno snimanje govora i predavanja ako ste kojim slucajem na nekom
seminaru ili sastanku a vazno vam je da imate "snimljen" govor, tu u pomoc opet - symbian telefon)
i podsetnici i... - koji zamenjuju sijaset spravica koje su se nekada nosile po dzepovima...;
13. Razni programi tipa WinZip, video i foto editori koji sluze svrsi na mobilnom telefonu a
svi preuzeti sa PC-a na kome svakodnevno koristimo ove aplikacije...
14. snimanje samih razgovora obavljenih telefonom sa sagovornica ima i nekih prednosti
zar ne e to opet radi symbian aparat...
15. napredna kamera samog telefona obogacena sijasetom aplikacija za bolji i komforniji
rad a i krajnju sliku naravno ;
16. o lepoti i mogucnosti aplikacija za cistu zabavu i ubijanje vremena u dokolici suvisno
je trositi reci...
17...

rocK
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 22. Feb 2005. 21:07

Post od rocK »

ma jest , ali i dosadi vala , pa se pozelis nekog se ili samsung ne symbian telefona , jedino treba cekati n91 ili 3250 koji su symbian , a pored toga i extra izgledaju
rocK for ever

Drobnjak81
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15

Post od Drobnjak81 »

Ne volim kad se ponavljam ali ponavljaju se teme i eto opet....znaci i ako ti dosadi ti nemoras da instaliras nista i opet imas odlican telefon, nisam sve procitao sta je janka_88 napiala ali da dodam jos i divix filmove caskom kompresujem i imas ceo serijal Sipsonovih kao ja na mobu, i nikad ti nije dosadno... 8)

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

Deksi, kao windows na kompu...Skoro sve isto...Instaliras, brises, imaš i viruse...ako imaš komp sve ti je jasno :wink: :)

Drobnjak81
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pon, 28. Feb 2005. 15:15

Post od Drobnjak81 »

Izvini Janka ja sam Ivan, drago mi je! Omaklo mi se cackajte malo po netu i sve je dohvat ruke Simbian ja postaje sve popularniji i tek je u razvoju, tj programi jos uvek neprate razvoj tehnologije sto je razumljivo jer se malo komeisplati, piraterija vlada.... :roll:

Nikola Vapa/CA
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 24. Sep 2005. 20:19

Post od Nikola Vapa/CA »

Uglavnom je receno sve o simbian o.s-u tako da bi bilo nakorisno da pisem ozbiljnije definicije,sta je,ko ga je napravio,ko je kupio licencu i sl. vec sam hteo nesto da kazem o tkz.smaranju.Ovde cesto citamo-smorio me simbian,kupujem nesto drugo.Vlasnik simban telefona nije duzan i ne mora stalno ici po netu i skidati-instalirati razne aplikacije.NAPRAVI PAUZU,ne radi nista novo neko vreme pa kad ti dosadi nesto u telefonu ti zamenis igrice,teme,muziku,video,dodas neki novi program i telefon ti opet zanimljiv.Zaista mislim da je izraz smaranje ruzan.Pozdrav

Zoka
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Sub, 18. Jun 2005. 15:07

Post od Zoka »

6600-tuning, jel stigla 6630?
Verujem svako ko je probao symbian složiće se da je super :wink: :)

Cyber
Banned
Pridružio se: Pon, 29. Avg 2005. 02:06

Post od Cyber »

Ma mrzi da gledam ostale topice ali mi se cini da niko nije napomenuo verzija symbiana ?!
6.0,7.0,8.0 itd....
stho je veca brojka(i slovo) to je simbian noviji(sto je i logicno :roll: ) a i time ima vise programicica itd....... 8)

Lomnica_city
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Avg 2005. 03:48
:: Alcatel Idol Ultra
:: Nokia N82

Post od Lomnica_city »

A zaboravili ste nesto,ne postoje samo series 60 OS 6.1, 7.0, 8.0, 8.1... SE,Motorola i verovatno jos neke manje poznate firme prave telefone sa UIQ Symbian-om koji je prilagodjen za touchscreen i,po meni,telefoni tipa P910i (ne svidja mi se kako je resena tastatura na P990 a i jos nije izasao) su zakon i mogu samo da postanu popularniji jer je veliki ekran jako koristan a postojanje dvojne tastature mnooooogo olaksava rad sa tekstom!
Pozdrav 8)

Nikola Vapa/CA
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 24. Sep 2005. 20:19

Post od Nikola Vapa/CA »

Imao sam priliku da kupim povoljno P910i,i ako vecina misli da je to najbolji pametan telefon mislim da je ogroman telefon,nece imati vecu popularnost zbog cene,velicine,losije kamere.(Super je tel ali kosta ko lap i ogroman je)..Zbog toga ne pominjemo Simbian UIQ,jer za njega imamo vrlo malo zainteresovanih.

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

:oops: Nemam Symbian telefon ali razmišljam da ga kupim. Jedino što me brine jesu virusi. Da li postoji neki dobar program za zaštitu od virusa i da li može potpuno da crkne telefon ako ga neki od virusa napadne?Jel postoji možda neki jakooo dobar servis koji takve probleme sređuje?
:lol: :D :wink:
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

hellboy_90
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19

Post od hellboy_90 »

imas antiviruse da svakom cosku, a ne moze nista da crkne, samo formatiras fon i eto :)

Cyber
Banned
Pridružio se: Pon, 29. Avg 2005. 02:06

Post od Cyber »

Me nece fon da ti crnkne od virusa
Samo ga stavis aktiviran i on i kada ga ne upalis blokira viruse itd....imas Norton,Kaspersky(usporava fon dosta).......

zavodnick
Expert
Expert
Pridružio se: Uto, 08. Nov 2005. 10:32
:: N8
:: N95 8 Gb, Lumia 1520

Post od zavodnick »

hellboy_90, hmmm... ne mora da znaci da kad formatiras karticu ili fon da ce da ti se virus skine... :chytry:
Ljubav je zeznuta stvar. Ne znas kad dodje, ali kad te ostavi...boli!

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

zavodnick, a gde će to da se sakrije virus ako si odradio kompletan format telefona i MMC kartice? Na SIM kartici? :D
Što reče jednom jedan lik - "uvukao mi se virus u procesor"... :lol:

hellboy_90
Entuzijasta
Entuzijasta
Pridružio se: Uto, 07. Jun 2005. 22:19

Post od hellboy_90 »

Miskoni, mozda u bateriju :lol: :lol: :lol: :lol:

Miškoni
Administrator
Administrator
Pridružio se: Pet, 30. Jul 2004. 07:08
:: Samsung S7
:: Huawei Y6

Post od Miškoni »

hellboy_90 napisao:mozda u bateriju
He he he, e pa ne može ni tamo jer Li-ion baterije nemaju "memorijski" efekat kao što su imale stare, bez obzira na svu elektroniku koju imaju u sebi... :lol:

zavodnick, izvini, malo smo se našalili na tvoj račun, ali baš ti je bila dobra opaska, nisam mogao da odolim... ;) :D

Odgovori