1. Budzet - 180€ bi bila granica od koje me ne bi zabolela glava. Plafon plafona 200€. Nisam gadljiv ni na jeftinije telefone, ako se uklapaju u vecinu uslova.
2. Baterija - najmanje 2 dana. Mogao bih ja da se naviknem da punim telefon svako vece, ali cesto radim nocne smene i treba mi telefon koji ce, uz umerenu upotrebu, ako je napunjen veceras izdrzati najmanje do prekosutra ujutru.
3. Operativni sistem - boli me uvo. Moze i neki glupavi telefon, ako se uklapa u kriterijume. Samo bih izbegao simbijan ako je moguce, koristim ga vec nekih 6-7 godina i mnogo mi je dosadio. Ali ako mora, boze moj, prezivecu.
4. Organanizator - mora da ima neku vrstu organizatora, ne mora da bude nista previse fensi, samo da mogu da upisujem svoje obaveze sa datumima i vremenima i da mi to ispise u stendbaju. Najobicniji simbijanov kalendar mi je odradjivao posao.
5. Internet - ne mora da ima wifi, mada bi to, naravno, bio ogroman plus. Ne mora da ima ni 3g, na to nisam pretplacen i ne zanima me. Samo da mogu da odem na net s vremena na vreme, a da me ne upozorava da ostajem bez memorije, kao ovaj moj nesretni i450.
6. Tastatura - kao sto ste videli, pristajem na mnoge kompromise, ali ovde ne. Telefon apsolutno mora da ima hardversku tastaturu. Najidealnije bi bilo qwerty s ekranom na dodir, ali dolaze u obzir i bez ekrana i numericke. Oni siroki telefoni s kratkim i sirokim ekranom (a takva je vecina qwerty telefona) su mi izuzetno neprivlacni, ali mozda bih i to preziveo, ako mora.
7. S vremena na vreme imam potrebu da otvaram doc, xls i pdf fajlove. Nema potrebe da ja njih nesto editujem na telefonu, samo da moze da ih otvori
8. Muzika - volim s vremena na vreme da poslusam nesto s mobilnog, ne mora nista fensi, cisto da odradjuje posao, a racunam da to svaki telefon moze danas.
9. Kamera - bilo bi korisno da moze da se uslika tekst iz npr. novina ili knjige i da bude citak. Ovaj moj to ne moze. Osim toga, zabole me za kameru, slikam jednom u tri meseca.
I uslov nad uslovima bi bio da bude pouzdan. Znaci neki telefon koji ce da bude ispravan kad ga kupim, koji nece da se baguje kad me neko pozove ili mi posalje poruku jer telefon meni sluzi prvenstveno za komunikaciju. Ako se za neki model zna da je sklon "neradu", molim vas skrenite mi paznju da bih izbegao muku. Takodje bih voleo da mi kupljen telefon potraje oko 2 godine.
Da predjemo na ono sto sam do sad video. Moj prvi izbor je bio motorola pro, cak sam isao i da ga kupim, da bi me u radnji sacekao neispravan telefon. Kucao sam broj da bih isprobao poziv i telefon bi se zamrzao u sred kucanja i morao je da se restartuje. To se ponovilo par puta, a nisu imali drugi. Upravo takvu nepouzdanost bih hteo da izbegnem kod telefona i nesto mi se ne mili da trazim drugi primerak istog modela.
Motorola milestone 2 je otpao zbog kratkog trajanja baterije. Neki lg, optimus pro cini mi se (slican motoroli pro), je otpao jer mi po specifikacije deluje bi morao da bude 40tak€ jeftiniji. Blekberi torch je preskup, a i ne pada mi na pamet da placam tamo neki bis i bes.
Samsung wave 2 pro nije otpao, ali nit mi smrdi, nit mirise. Voleo bih da mi neko kaze nesto vise o njemu. Tu je i omniapro, ni on nije otpao, ali on nema ekran osetljiv na dodir i deluje mi da je dosta mator model. Imam u vidu i nokija asha telefone, ali oni nisu pametni, a i koliko sam skontao, usmereni su na tinejdzere, a meni treba neki za poslovne korisnike (mada sam ja poslovni covek do mojega, ali ispada da mi takav telefon treba).
Mogao bih ja ovako da pisem do sutra, ali mislim da je bilo dosta.