Velike muke s kupovinom telefona

ne možete da se odlučite koji tačno model da kupite iz Vašeg užeg izbora?
pomahnitali
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac
Pridružio se: Pet, 10. Jun 2011. 20:07

Post od pomahnitali »

Pozdrav svima, resio sam da mukom stecene pare potrosim na novi telefon. :) Ne bih ga kupovao da mi stari (samsung i450) nije poceo da se baguje i zamrzava kad me neko pozove. Sada cu ispisati postupno moje kriterijume, kojih ima poprilicno.

1. Budzet - 180€ bi bila granica od koje me ne bi zabolela glava. Plafon plafona 200€. Nisam gadljiv ni na jeftinije telefone, ako se uklapaju u vecinu uslova.

2. Baterija - najmanje 2 dana. Mogao bih ja da se naviknem da punim telefon svako vece, ali cesto radim nocne smene i treba mi telefon koji ce, uz umerenu upotrebu, ako je napunjen veceras izdrzati najmanje do prekosutra ujutru.

3. Operativni sistem - boli me uvo. Moze i neki glupavi telefon, ako se uklapa u kriterijume. Samo bih izbegao simbijan ako je moguce, koristim ga vec nekih 6-7 godina i mnogo mi je dosadio. Ali ako mora, boze moj, prezivecu.

4. Organanizator - mora da ima neku vrstu organizatora, ne mora da bude nista previse fensi, samo da mogu da upisujem svoje obaveze sa datumima i vremenima i da mi to ispise u stendbaju. Najobicniji simbijanov kalendar mi je odradjivao posao.

5. Internet - ne mora da ima wifi, mada bi to, naravno, bio ogroman plus. Ne mora da ima ni 3g, na to nisam pretplacen i ne zanima me. Samo da mogu da odem na net s vremena na vreme, a da me ne upozorava da ostajem bez memorije, kao ovaj moj nesretni i450.

6. Tastatura - kao sto ste videli, pristajem na mnoge kompromise, ali ovde ne. Telefon apsolutno mora da ima hardversku tastaturu. Najidealnije bi bilo qwerty s ekranom na dodir, ali dolaze u obzir i bez ekrana i numericke. Oni siroki telefoni s kratkim i sirokim ekranom (a takva je vecina qwerty telefona) su mi izuzetno neprivlacni, ali mozda bih i to preziveo, ako mora.

7. S vremena na vreme imam potrebu da otvaram doc, xls i pdf fajlove. Nema potrebe da ja njih nesto editujem na telefonu, samo da moze da ih otvori

8. Muzika - volim s vremena na vreme da poslusam nesto s mobilnog, ne mora nista fensi, cisto da odradjuje posao, a racunam da to svaki telefon moze danas.

9. Kamera - bilo bi korisno da moze da se uslika tekst iz npr. novina ili knjige i da bude citak. Ovaj moj to ne moze. Osim toga, zabole me za kameru, slikam jednom u tri meseca.

I uslov nad uslovima bi bio da bude pouzdan. Znaci neki telefon koji ce da bude ispravan kad ga kupim, koji nece da se baguje kad me neko pozove ili mi posalje poruku jer telefon meni sluzi prvenstveno za komunikaciju. Ako se za neki model zna da je sklon "neradu", molim vas skrenite mi paznju da bih izbegao muku. Takodje bih voleo da mi kupljen telefon potraje oko 2 godine.

Da predjemo na ono sto sam do sad video. Moj prvi izbor je bio motorola pro, cak sam isao i da ga kupim, da bi me u radnji sacekao neispravan telefon. Kucao sam broj da bih isprobao poziv i telefon bi se zamrzao u sred kucanja i morao je da se restartuje. To se ponovilo par puta, a nisu imali drugi. Upravo takvu nepouzdanost bih hteo da izbegnem kod telefona i nesto mi se ne mili da trazim drugi primerak istog modela.
Motorola milestone 2 je otpao zbog kratkog trajanja baterije. Neki lg, optimus pro cini mi se (slican motoroli pro), je otpao jer mi po specifikacije deluje bi morao da bude 40tak€ jeftiniji. Blekberi torch je preskup, a i ne pada mi na pamet da placam tamo neki bis i bes.

Samsung wave 2 pro nije otpao, ali nit mi smrdi, nit mirise. Voleo bih da mi neko kaze nesto vise o njemu. Tu je i omniapro, ni on nije otpao, ali on nema ekran osetljiv na dodir i deluje mi da je dosta mator model. Imam u vidu i nokija asha telefone, ali oni nisu pametni, a i koliko sam skontao, usmereni su na tinejdzere, a meni treba neki za poslovne korisnike (mada sam ja poslovni covek do mojega, ali ispada da mi takav telefon treba).

Mogao bih ja ovako da pisem do sutra, ali mislim da je bilo dosta. :) voleo bih da cujem vasa strucna misljenja o pomenutim modelima kao i jos neki predlog. Hvala u napred na pomoci. :)

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Re: Velike muke s kupovinom telefona

Post od Behemoth »

Ja bih iz ovoga zakljucio da je za tebe Nokia E7 idealan telefon.Veliki ekran koji ima i hardversku tastaturu,dobru kameru,wifi i povrh svega odlicnu bateriju koja moze da izgura 2 dana opusteno.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

Ninolina
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
:: Galaxy Note 9 White
:: Galaxy Watch Active2

Post od Ninolina »

I meni je bas na pamet pao E7 koji je i Behemoth preporučio... :-)
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***

milanovic986
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Pet, 22. Dec 2006. 13:46
:: Nokia E7

Post od milanovic986 »

Kao vlasnik E7 mogu samo da potvrdim ovo. Simbian je po funkcionalnosti i dostupnosti softvera daleko iza Android OS, ali to nije neresiv problem.

Meni kod E7 jedino smetaju dimenzije, tako da bih ga rado menjao za n8 koji ima i bolju kameru.
NOKIA E7 User

pomahnitali
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od pomahnitali »

A cena prava sitnica. :wacko: Rekoh do 180€, i da imam ne bih dao vise od toga za telefon. :)

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Jeste da nevolis takve telefone ali isprobaj i e72, ima savrsenu tastaturu za kucanje, cvrst je a baterija zaboravis kad si je napunio.
Internet ali samo preko opere radi dobro, preko njegovog brosvera zna da napise "memori full".

milanovic986
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od milanovic986 »

E72 jos uvek ima jaku cenu. Negde i preko 200 evra. Uz njega je i E52. Ljudi vole te telefone ali su za zahtevnije korisnike ipak nedovoljni. Meni se E71 mnogo puta zakucavao kada sam pokusavao da otvorim neki malo duzi pdf dokument. Sa office fajlovima je radio OK, a cuo sam da ljudi imaju takve muke i sa E72.
NOKIA E7 User

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

Ima i Motorola Fire XT311, koji je model slican Pro, cena 158 evrana:

http://www.mobilnisvet.com/mobilni/3142 ... RE%20XT311

Azimuth
Moderator
Moderator
Pridružio se: Sub, 27. Jan 2007. 20:58
:: Note 8 DS

Post od Azimuth »

Ili mozda ovo...
http://www.mobilnisvet.com/mobilni/2778 ... -PRO-XT610

Samo sto je generalno problem sa telefonima koji imaju veci displej upravo ta baterija koja ti je jedan od bitnijih uslova. Malo je 'pametnih' telefona koji ce moci da prebace dan i po... Donekle bi ti resenje bila kupovina baterije veceg kapaciteta, ukoliko postoji, ili dodatna baterija pa da menjas kad ona prva pocne da cvili.

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

E7 ne bi mogao da udje u izbor jer nema autofokus pa samim tim ne moze da slika tekst kao sto je covek naveo da mu treba. :)
Ne znam zbog cega te nervira ,,sirok a nizak'' ekran kao kod E72? Koristio sam ga krajem 2009. i 2010. i to je ubedljivo najpouzdaniji telefon koji sam ikad imao. Fenomenalna baterija, super izrada, odlicna tastatura, solidna kamera.... Polovnu dobro ocuvanu bi mogao opusteno da nadjes za te pare.
Jedino sto mi jos pada na pamet je SE Xperia mini pro, ali ne znam kakva je ona sa baterijom. Generalno receno je vec, bilo koji Android ce moci da izgura 2 dana....
Nokia Lumia 1520

Tacty
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Čet, 11. Feb 2010. 15:37

Post od Tacty »

milanovic986 napisao:E72 jos uvek ima jaku cenu. Negde i preko 200 evra. Uz njega je i E52. Ljudi vole te telefone ali su za zahtevnije korisnike ipak nedovoljni. Meni se E71 mnogo puta zakucavao kada sam pokusavao da otvorim neki malo duzi pdf dokument. Sa office fajlovima je radio OK, a cuo sam da ljudi imaju takve muke i sa E72.
mali off, ali uvek se pitam kakva je to muka da se duži pdf ili office dokumenti otvaraju na ekrančiću kakav je recimo na e71? ne može se telefon zbog toga kritikovati jer tome nije ni namenjen. uopšte je bezveze preporučivati takve telefone bilo kome ko želi da barata s office ili sličnim fajlovima. note je neki minimum za tako nešto, a kome je to malo ili 7" tablet ili ništa...

pomahnitali
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od pomahnitali »

Ne treba meni nikakvo baratanje, samo da mogu da procitam rezultate i obavestenja sa sajta faksa koji su obicno u ofis formatima. To je i i450 odradjivao na ekranu od 2,4 inca (doduse, jako jadno).

Sto se e72 tice, moze da bude i najpouzdaniji telefon na svetu, al evo samsung b7330 sa slicnim specifikacijama, a vise nego duplo jeftiniji. Malo li je. I tako je sa svim nokijama.

Green - gledao sam taj telefon i na svakom sajtu se pojavljuje bar 2 coveka koji kazu da im se telefon zamrzava i da moraju da vade bateriju. To ga kod mene stavla u kategoriju "nikako".

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Pogledaj Samsung Galaxy 551, može da se nađe za 180 eur. Ili pogledaj Samsung Galaxy Y Pro B5510. Istina mislim da ovaj drugi nema autofokus.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

milanovic986
Redovni učesnik
Redovni učesnik

Post od milanovic986 »

Tacty napisao: mali off, ali uvek se pitam kakva je to muka da se duži pdf ili office dokumenti otvaraju na ekrančiću kakav je recimo na e71? ne može se telefon zbog toga kritikovati jer tome nije ni namenjen. uopšte je bezveze preporučivati takve telefone bilo kome ko želi da barata s office ili sličnim fajlovima. note je neki minimum za tako nešto, a kome je to malo ili 7" tablet ili ništa...
Meni nije problem velicina ekrana. Nije mi tesko da skrolujem i nadjem to sto trazim u dokumentu. Problem je sto neki telefoni "zakucaju" cim im zadas komandu da otvore neki dokument.
NOKIA E7 User

pomahnitali
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od pomahnitali »

Ovaj galaxy y bi bio savrsen, da nije dizajniran ko lopata. :D Za sada je favorit, ako ne nadjem neki lepsi. Autofokus manje-vise, 6120 classic ga nije imao, pa mi je slikao tekst bez problema.

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Pazi,zahteve koje ti imas tesko se mogu uklopiti u tvoj budzet a da bude nov telefon.
Galaxy Y imam u kuci,od rezolucije hoce da bole oci(mozda jer sam navikao na S2),ali je fino telefonce,po meni jedine zamerke malo vise rama i bolja rezolucija
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Ma da Samsung B5510 Galaxy Y Pro je bas primamljiva ponuda i veoma je povojna cena, nov za 130 eu.
Probaj negde da pronadjes primerak koji se moze pregledati i ako ti odgovara uzimaj.
I mene zanimaju ti android qwerty telefoni, cena im nije velika ali je Samsung proizvodjac :( .
I ova dva nisu losa ali je Microsoft Windows Mobile 6.5 Standard u njima.
Samsung B6520 Omnia PRO 5
Samsung B7350 Omnia PRO 4

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Deksi, B7350 nije WM 6.5 standard, već professional model. Daklem ima i touchscreen.

pomahnitali, da li si pogledao i Samsung Galaxy 551?
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

I sad se javljam naravno ja sa sasvim neuobicajenim predlogom, da razmislis o iPhone 3gs. Imas polovnih za te pare koliko hoces, bitno je samo da otvoris 4-re oci pri kupovini, i da redom sve isproveravas, da te ne zeznu.
Telefon ima apsolutno sve kriterijume koje si naveo osim hardverske tastature, ali se jako lako i brzo navikne covek na kuckanje po ekranu. Baterija bi uz umerenu upotrebu trebala da izdrzi do 2 dana (ovo treba proveriti pre kupovine, ima nacina).
Sad verovatno mnogi ima da me ispljuju zbog ovoga posta, ali ti si naveo specificna kriterijume u koje ovaj uredjaj spada, kazem osim tastature. Ukoliko je tastatura pod moranje, zanemari da sam ista i napisao.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

pomahnitali
Povremeni posetilac
Povremeni posetilac

Post od pomahnitali »

Mogao bih da se brzo naviknem i da idem konjem do faksa umesto tramvajem, ali ne želim. ;)

Tomase, pogledao sam i njega ali je galaxy y pro izleda odneo pobedu. Deluje mi da može da radi skoro sve što mi treba, a znatno je jeftiniji od ostalih. Već koliko sutra ću svratiti do radnje da ga pogledam.

Odgovori