iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

iPhone (1st, 3G/S, 4/4S, 5/5C/5S, 6/6+)
Pravila foruma
Ukoliko želite da pogledate teme vezane za iOS, možete to uraditi preko sledeće prečice:
iOS
Odgovori
Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Re: iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od Baraba »

gorang, i šta kad pustiš nešto 4:3 ili 14:9 ili 16:10? Ili je to previše snažno i aplle ekran ne podržava, to će biti omogućeno na ip5s 8) :lol:

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Apr 2010. 19:29
:: iPhone 4s
:: uskoro iPhone 5

Post od gorang »

telep, U pravu si. Izvinjavam se. Ne kontam zbog cega onda ismevate to sto je apple telefon povecao samo po duzini. Eto i s3 i Iphone5 imaju iste proporcije.

Baraba, Mislio sam da ekran s3 ima odnos sirina/duzina kao iPhone 4s. Moj previd...

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Post od iKe »

gorang, svašta si ti ovde napisao telepu i meni. On ti je objasnio za ekrane, to jest odnos stranica. Ja bih samo da dodam, da je skoro svaka touchscreen Nokia i svaki SE android imao taj odnos stranica(16:9), kao i mnogi drugi HTC, Motorola...ja od januara imam Galaxy Nexus koji ima odnos stranica 16:9 i standardnu rezoluciju 1280:720 i youtube klipovi na njemu sigurno lepše izgledaju nego što će na iP5, što zbog veličine, što zbog superAMOLED ekrana, bez ikakvih crnih štrafti ispod i iznad, samo slika na 4,65 inča.
I to je ono gde se Apple prilagodio većini, a nije nastavio da tera po svome.
gorang napisao:iKe, iPhone 5 (2400 Mhz) a s3 (5600 Mhz)?!? Sto se tice broja Mhz A6 je duplo slabiji, ali sto se tice stvarne brzine garantujem da ce testovi pokazati da je mnogo brzi od s3!!! Naravno glavni krivac za brzinu procesora je sam IOS a onda i sama arhitektura procesora.
Zamislite da Apple ugradi quadCore na 1.4Mhz ?!?!? Svi ostali bi istog trenutka propali a to onda vise nebi bilo zanimljivo ;)
Ovo za procesor neću ni da komentarišem, ti misliš da se ovako računa snaga procesora? Osim toga Apple ne ugrađuje procesore vodeći računa o konkurenciji, to jest da ne bi drugi propali, nego da im uređaj optimalno radi, a da ujedno koliko može štedi bateriju.
Rekao sam da jeste procesor dobar, ali da nije neka posebna inovacija, jer evo već ovih dana se predstavljaju telefoni sa jačim procesorima, a i ovi aktuelni ne zaostaju. Šta misliš šta će tek biti na CES-u i MWC-u?
Uostalom, da se ne ponavljam, jeste ovo sjajan proizvod, ali Apple nije više inovator kakav je nekad bio i konkurencija ih iz godine u godinu sve više gazi.
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

telep
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 22. Okt 2007. 04:23

Post od telep »

iKe, Jao, lik ladno sabira brzinu svakog jezgra, onda vam ja ovo kucam sa svog 12 GHz i7 laptopa.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

iKe
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 18. Mar 2010. 20:57
:: S6 edge
:: Nexus 7 2013

Post od iKe »

telep, da,da. mada može da ide i do 7Ghz. Evo i ovi sa Fox-a izveštavaju o svim novinama iP5, pa on je mnogo bolji nego što se priča... iPhone 5.

Evo još jedne koje sam video na G+ juče Banned iPhone 5 Promo.
The Member formerly known as L.S.I. .... Genuine vanilla ice cream sandwich... Nexus Prime

gorang
Redovni učesnik
Redovni učesnik
Pridružio se: Čet, 15. Apr 2010. 19:29
:: iPhone 4s
:: uskoro iPhone 5

Post od gorang »

telep, sta je tu problem sto sam uporedio broj jezgara i njihovu brzinu? Samo dajem poredjenje koliki je potencijal Iphone-a u odnosu na samsunga.

iKe, U mom prvom komentaru rekao sam vec, iPhone 5 - nista revolucionarno ali ipak dovoljno da bi eto oni koji imaju 4s presli na 5. Mislim da mnogo vise inovacija donosi IOS 6 u dnosu na IOS 5.

telep
Expert
Expert

Post od telep »

gorang, problem je sto to jednostavno ne ide tako. Tvojom logikom sabiranja uzmi neki i5 dual core na tvoja 4GHz iliti na 2Ghz i uzmi neki "athlon quad core" na 4GHz iliti na 1GHz, sta mislis ko ce koga da opere? Eto zasto to sabiranje nema veze sa mozgom.
Poslednja izmena od telep u Uto, 18. Sep 2012. 23:40, izmenjeno 1 put ukupno.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

gorang napisao:zamissli sad i ti da Apple ugradi quadCore na 1,4Mhz.... ej bre o cemu mi pricamo?
gorang napisao:Na kraju krajeva Apple moze da napravi 5 inca ekran i da ubaci ko znakoji procesor ali Samsung nikad ama bas nikad nece moci da ubaci IOS!
gorang napisao:Nego vi samsungovci, jeste sukpljali dobrovoljni prilog za vasu vam firmu... Treba Apple-u da plati nekoliko milijardi evra, valja da se potrudite malo... Sa kim cemo se mi takmiciti ako vam firma propadne?
Sacuvaj nas boze rata, gladi i ovakve inteligencije... Slika Slika

Adams
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Uto, 15. Jun 2010. 15:12

Post od Adams »

Samo nesto da se ubacim, provereno znam da na Nokiji N8 bez ikakvog konvertovanja u obicnom video plejeru rade snimci sa prevodom bez crnih traka sa strane..... Kakve li su to madjije......
Nokia Lumia 1520

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

gorang napisao:Sve i jedan ekran moze da prikaze 16:9 format ali kod tih telefona postoji prazan prostor kad se gleda film, kontas ti mene?
Zasto je to toliko bitno?Da nece neko sesti u kafic i pokazivati drugarima kako njegov telefon nema praznog prostora dok se gleda film?Mislim to su tolike nebuloze da se ljudima sve vise ispira mozak tim zapravno nebitnim stvarima,koje Apple fanovi sad prvi put vide pa to dodje kao otkrice postanka svemira.
Secam se,jedan kolega sa faksa kad je kupio I4 dok kod nas nije stigao,i sad ode on u kafic sa svojim delom ekipe,a on imucan i imao je par potrcka,sednu oni a on im pokazuje speedtest,make me old,a oni zinuli kao da je helikopter pao u avliju.
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

LittlePrince
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Ned, 28. Okt 2007. 04:32
:: Xiaomi Redmi Note 5
Kontakt:

Post od LittlePrince »

1. 16:9 је измислила филмска индустрија у сарадњи са електронском да натерају све да купе нове телевизоре, камере...
2. Празан простор се јавља јер често филмови нису ни 16:9 већ су ужи, са односом око 2:1.
3. Јабука је одувек била позната по доброј оптимизацији система не знам шта је ту чудно.
4. То што је Јабукин 2х процесор на 1Гхз бржи од Андроидових 4х на 1.5Гхз је довољан доказ колико је Андроид крш од система не и да је Јабукин систем магичан, невероватан, очаравајући, бриљантан...

Нагледао сам се ја Андроидових топ модела од 600€ који лагују као да су кинези од 60€. Један од главних разлога зашто имам јефтин телефон је и тај што не желим да дајем 20 - 30 000 за нешто што лагује, кочи и застари после пар месеци. Сви знамо (можда неки не желе да признају) да инсталирају РОМ само зато што им телефон не ради како би требало или нема званичног апдејта за исти. Јабука има своју филозофију која се многима не свиђа (укључујући и мене) али када нешто направе обично то буде на високом нивоу. Улажу 70% времена за оптимизацију и 30 за нове-старе опције. Са друге стране код Андроида је филозофија, уложити 10% времена на оптимизацију, 50% на шаренило и 40% на додавање опција које ће угушити телефон.

Можда мало хиперболишем и нисам баш прецизан са бројкама али једно је сигурно, Андроид је лош систем и уједно један од најбољих, нажалост :dry:

telep
Expert
Expert

Post od telep »

LittlePrince napisao: 4. То што је Јабукин 2х процесор на 1Гхз бржи од Андроидових 4х на 1.5Гхз је довољан доказ колико је Андроид крш од система не и да је Јабукин систем магичан, невероватан, очаравајући, бриљантан...
Au, pa ovde se ljudi ne poredi optimizovanost sistema. Kako to ne mozete da shvatite, to je poredjenje snage CPUa, kao kada na istom Windowsu u istoj aplikaciji Intel dual core opere AMD quad core, znaci ovo je sirova computing snaga. Inace nije nista cudno ipak je iPhone 6 meseci noviji telefon.
Odma da ti kazem GNex za 330 eura sa JB nema ni trunku laga, pa kada mozda i izdvojis za neki normalan telefon budes kompetentan da prosipas pamet.
Sarenilo kod Androida, jel si ti svestan da Android u osnovi ima 5 ili 6 boja sa tri dominantne, ako je nesto sarenilo to je onda iOS sa svojim sceumorphic dizajnom. Menjanje ROM je samo od prednosti androida nikako potreba, mislim kako tako nesto mozes da tvrdis.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

miodrage
WP_guru
WP_guru
Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
:: iPhone 14 Pro Max
Kontakt:

Post od miodrage »

Niko nije rekao da je Apple izmislio, ali je stavio taj odnos stranica. I sta je tu sada problem?
A drugo opet je pocelo prepucavanje Shitsung vs. Apple, a tema je samo iPhone5.
Prema tome, drzite se teme.
Iskreno, jesam vise ocekivao od novog uredjaja, jesu milioni drugih vise ocekivali, ali Apple zna sta radi. Vise puta sam napomenuo, i Apple kao i mene, i jos mnoge interesuje samo jedno - profit. A to ce sa novim uredjajem da dobiju do besvesti!!!
2 miliona uredjaja prodato preko pretprodaje u prvom danu, ocekuju prodaju od 8 miliona u prvom vikendu prodaje, i oko 13 miliona u prvom mesecu, sto ce reci 46.5 miliona do kraja godine. Ajde da vidim Shitsung da proda u tolikom broju neki svoj model... SAMO JEDAN. Koliko znam S3 je prodat u mizernih 20-ak miliona primeraka. E pa ovo je duplo!
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!

telep
Expert
Expert

Post od telep »

miodrage, I justin bieber i lady gaga su najviše zaradili ove godine :P Tom logikom mora da su super kvalitetni.

I da isključujem se iz priče o procesorima, pošto ovde ljudi pišu takve nebuloze da je to nenormalno, jbt ni da čitam blic.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Baraba
Akcionar Mobilnog Sveta
Akcionar Mobilnog Sveta
Pridružio se: Ned, 08. Feb 2009. 04:06
:: Ivan I. na Kupujem
:: Prodajem

Post od Baraba »

@mio, aplle izbacuje jedan telefon godisnje, pogledaj paletu samsung telefona. Sada uporedi ukupan broj svih prodatih samsung telefona i aplle pa kazi :P Cifra je u korist samsunga iha.
Uostalom, aplle je nateran da poveca ekran i odustao od svoje idealne filozofije i tu je poražen, samsung uzima ogroman deo kolača od tržišta zbog čega apple izigrava tužibabu.
Da ne trolujemo više temu, bolje da sačekamo nekog iz prve ruke da iznese utiske :)
Poslednja izmena od Baraba u Sre, 19. Sep 2012. 11:14, izmenjeno 1 put ukupno.

mladen_bgd
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Uto, 30. Sep 2008. 05:42

iPhone 5 - još jedno razočarenje ili ne?

Post od mladen_bgd »

Vecu glupost za ljubomoru nisam cuo. :)

Andrijano
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Sub, 24. Dec 2005. 03:21
:: Iphone
Kontakt:

Post od Andrijano »

Jao jao kako je brz ovaj iphone 5,ja da imam s3 milsim da bi ga stavio u fioku ako moze da stane :)

http://www.macrumors.com/2012/09/19/iph ... e-as-fast/
iphone 12 pro space grey & Telenor Total Data

telep
Expert
Expert

Post od telep »

Kada su Android telefoni pobedjivali iPhone uzduz i popreko u benchmark testovima onda su oni bili nebitni, sada su odjednom postali najrelevantnija stvar, haha. Lepo ja kazem kako se sve menja u svesti apple fanboy-a, sve nebitno je postalo preko noci najbitnije.

Jel mozes da objasnis zasto bi ga stavio u fijoku? Neki smislen odgovor mozda da se cuje od vas apple fanboyeva, do sada smo culi samo gomilu gluposti.
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Xiaomi Redmi 5 Plus 64GB
Nexus 7 32GB 2013 White

Behemoth
Expert
Expert
Pridružio se: Sub, 10. Okt 2009. 13:59

Post od Behemoth »

Za nekoliko dana drugaru stize Iphone 5 pa cu malo da se poigram sa njim.
Mozda ce biti cak prva petica u Srbiji
Causing heavy casualties, clear opposing nests. Overpower outposts, seizing the crest.
Rushing on to Longarone, speed means surprise. Whole brigades surrender, vanquished at sunrise.

iLuka
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 17. Maj 2005. 11:13
:: iphone 11 pro max

Post od iLuka »

@behemont - nije prva :wink:
ovo je tema o tome sta ko misli o telefonu Iphone 5, nije tema da li je neciji veci i bolji...
stvarno su mi nebuloze kada neko prica kako je njegov telefon BRZI?!?!
ljudi, svako ima onaj telefon koju mu se svidja i koji ON zeli, kakve veze ima sta neko drugi ima i sta neko drugi misli i zeli...
na kraju krajeva, svaki od tih modela koje imate vrsi iste funkcije, dalja rasprava je stvarno za malu decu tipa ''ciji brat je visi i sta vozi''...
aman zaman...

Odgovori