Carina na mob telefon

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Pridružio se: Čet, 16. Feb 2006. 18:41
:: iPhone 6 64gb SG
Kontakt:

Carina na mob telefon

Post od Layne_Staley »

Ovako :D

Drugar treba da mi kupi Nexus 4 u Skotskoj i da mi posalje za Srbiju. On bi ga odpakovao, skinuo folije one sa njega itd itd da ne izlgeda kao nov na prvi pogled. E sad, spakovao bi ga i poslao preporucenom posiljkom, i naglasio bi da je gift u pitanju. Ako treba, napisao bi da vrednost paketa nije veca od 45 eura.

Kolika je verovatnoca da mi udare carinu na to ? On mi je vec slao 5 futrola (svaka po 10 funti) i samo mi je stiglo na kucu i platio sam nesto smesno, tipa 150 dinara ( jer je on platio shipping).

Dakle moje glavno pitanje je kolika je verovatnoca da ce mi naplatiti carinu uz sve okolnosti koje sam naveo?

Hvala unapred drugari! :)
There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...
-- iPhone 6 space gray, 64 GB --

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Re: Carina na mob telefon

Post od Green »

Iz zemalja EU se od 01.01.2012 vise ne placa carina na kompjutere i mobilne telefone. Ne znam da li je Skotska clanica EU, rekao bih da nije. Sad da li ce se morati platiti carina i koliko tacno, to je veliki znak pitanja. Ranije je to bilo, cini mi se, 10% + 18% (sada je valjda 20%) PDV. Ne znam zaista, nek me neko ispravi ako gresim...
U svakom slucaju, verujem da ni iz uprave carina ne znaju tacnu informaciju, jer je kod nas pravilo da svi sve znaju, a niko pojma nema. Nazalost...

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Green, Škotska nije država nego oblast, zajedno sa Britanijom i Velsom - deo Ujedinog Kraljevstva (United Kingdom) koje je članica EU.

Na vrednost do 75e sa poštarinom (shipping) se ne plaća carina i porez, tako da za 45e to ne bi nikako smelo da pređe tu cifru, jer se ne naplaćuje u procentu vrednosti nego prema dimenzijama i težini. Nikako da ti ne šalje DHLom jer tako brže stiže ali kad stigne špedicija im je minimum 50e. Ali ono što je nezgodno je što su carinici, istina na upakovane predmete, počeli nasumično (znači ne uvek ali mogu) da proveravaju na netu stvarnu vrednost bez obzira na deklarisanu. Ako je tako otpakovan to ide tebi u prilog ali je pitanje u kakvom će stanju stići (ni DHL nije nikakva sigurnost da se pošiljke neće biti izbacivane iz aviona na asfalt jadna na drugu).
Ovo jesu neki detalji iz prakse ali ništa ne garantuju (baš 100%). Sve najbolje sa ne baš tako jeftinim poklonom :)
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

Hvala ljudi!

Green, rece da se ne placa carina na kompjutere i mobilne ? gargamel4, kako onda do 75 eura ?

p.s. On mi je futrole slao nekom Royal Mail. SAd vidim na pakovanju da su udarili pecat : ne podleze carinskom pregledu..

On je tu napisao da je gift, da je vrednost 15 funti (iako je bila mnogo veca). i napisao je kod Detailed description of contents : Mobile accessories.
Cak i da pogledaju i vide da je to nexus 4, nece moci da nadju cenu na netu, jer telefona nema u prodavnicama...
Sad je pitanje da li ce oni to otvarati ili ne. Ne salje mi dhl-om, salje mi Royal Mail-om...
There are 10 types of people in the world: Those who understand binary, and those who don't...

Green
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Pon, 05. Jul 2004. 18:20
:: ...

Post od Green »

gargamel4, ma da, znam da Skotska nije drzava, kontao sam nesto da li je UK u uniji, ali sam spomenuo samo Skotsku, jer covek kaze da mu je tamo ortak. No nebitno... :)

Juce sam malo istrazivao ovo oko carine i nasao sam podatak na sajtu Novi Magazin da je carina na kompjutere i mobilne telefone ukinuta od prvog januara 2012., a na sajtu Radija Slobodna Evropa kazu da je carina ukinuta jos u 2011-oj. Ko je u pravu i da li se zaista carina ne placa, tesko je reci u ovom momentu, jer je vest sa internet portala koji, rekao bih, bas nisu nesto pouzdani...

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

Ja sam zvao carinu danas . Kazu da ako je roba vredna do 75 eura ne placa se. Ako je preko toga, placa se.. Ne kapiram sad nista... i ja sam citao isto po netu sta je i Green, citao

McLaren F1
Ex-Moderator
Ex-Moderator
Pridružio se: Pet, 28. Apr 2006. 16:51
:: LG G2

Post od McLaren F1 »

gargamel4 napisao:Green, Škotska nije država nego oblast
Još malo pa će biti i država. :D
Layne_Staley, ako te ne mrzi, moj savet ti je da nazoveš carinu još jednom i pitaš ih da li se carina plaća isključivo za mobilne telefone. :wink:

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

McLaren F1, Layne_Staley, Zakon o carinskom postupku i njihova interna pravila i procedure jasno kažu da roba čija vrednost ne prelazi 75 EUR ne podleže carinjenju. To je jednostavniji deo priče, posebno kada robu prati carinska faktura koja to potvrđuje.
Ono što komplikuje stvar je česta pojava fiktivnog umanjenja vrednosti poslate robe, kada se koriste drugi vidovi procene pošiljke - katalozi, internet ... Pravilo je da se uvek primenjuje veća vrednost robe kao osnov za obračun carine (i kasnije PDV-a). Ako je umanjenje drastično može se tretirati i kao carinski i poreski prekršaj, ali neću sad o tome.
Čak kada je i poklon u pitanju (free-of-charge isporuka), mora se navesti vrednost pošiljke jer država obavezno hoće svoje, ako može da uzme.
Ovaj proces je isti i za pravna i za fizička lica.
Mislim da Layne_Staley, neće imati problema ako mu drug pošalje telefon onako kako je opisao - raspakovan, polovan, sa vrednošću do 75 EUR.
A kad ga dobije, biće mi zadovoljstvo da pročitam njegov review u sekciji za taj telefon, jer ga ozbiljno razmatram dogodine za sledeću nabavku. :)
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

m@c|-|oR, Hvala na odgovoru. Ja sam gomilu ljudi pitao za misljenje, i svi su mi rekli da ce mi sigurno otvarati paket jer je tezi od 100 grama, i proceniti sami vrednost robe (sta je sigurno vise od 75 eura). A onda ide 30 %, tj 100 eura na sve to ..

Ne znam da li da rizikujem sa tim..

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Post od m@c|-|oR »

Layne_Staley, kao što je gargamel4 rekao, mož' da bude al' ne mora da znači :). Tačnije, paket će biti mali, jel' tako? Imaće 200-250 grama, proći će rendgen da nije belo/žuto i posle je stvar slučaja da li će ga ljuti carinik otvoriti ili ne. Ako ga otvori, može da potraži njegovu vrednost (sve mogu da ga vidim da ume) ili da je sam proceni (kao što si sam rekao preko 100 EUR. Samo, mislim da carinska stopa nije 30% kao što si naveo.
Za više informacija pogledaj ovaj LINK
I, uvozi ga više, čekam taj review! 8)
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

Donosim ga sigurno ! To budite uvereni. Kako god bude, stize oko 20og.. :)

Lela
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 19. Jan 2011. 18:45
:: HTC Desire X

Post od Lela »

m@c|-|oR napisao:Ako ga otvori, može da potraži njegovu vrednost (sve mogu da ga vidim da ume) ili da je sam proceni (kao što si sam rekao preko 100 EUR.
:lol: :lol: :lol:

slatko sam se ismejala zamisljajuci scenu - ljuti carinik koji pokusava da se ''nakaci'' na net i pretrazuje modele mobajla :lol:

sasrecom uvoz telefona ! :)

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

Lela, mislim da previse potcenjujes carinike. Carinici uredno proveravju online cene razne robe, posebno one koja se poruci sa sajtova tipa dealextreme i slicnih. Ima u carini informaticki pismenih dovoljno da to provere.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

toda81
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Ned, 11. Nov 2007. 17:35
:: Note 4 N9100 dual

Одг: Carina na mob telefon

Post od toda81 »

To je za njih dobro da budu s te strane potkovani jer ce nas vise zacepiti...
Note IV N9100 dual

Lela
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 19. Jan 2011. 18:45
:: HTC Desire X

Post od Lela »

aj neka bude da sam ih ja podcenila :)

citirala sam koja mi je ''scena'' bila smesna, pa napisah komentar.

Freyr
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sub, 14. Avg 2004. 09:57
:: iphone 4

Post od Freyr »

:D sto tomas.hokenberi rece, grdno se vara svako ko potceni carinike, citaju, proveravaju, ne bi me cudilo,cak sam ubedjen , da su na forumu redovno. Prate sve, to im je posao. Ja sam u poslednjih tri meseca nekoliko telefona narucio iz inostranstva, bilo je cupavo, zvali su me u Savsku da pravdam i jedva me pustili iako je cena bila manja od 50e. Imaju pravo da daju svoju procenu cene, da ne priznaju ono sto pise na posiljci i da ti na osnovu toga udare carinu, moze da prodje, mogu da cimaju, nikada ne znas :uhuh:
12 godina na forumu!

bachika
Mobil stručnjak
Mobil stručnjak
Pridružio se: Pon, 20. Feb 2006. 18:45
:: Iphone 7
:: Lenovo P780

Post od bachika »

Layne_Staley, a ako bi u dva paketa razdvojeno poslao? U jednom paketu kompletna oprema i npr baterija i poklopac, a u drugom paketu ogoljen telefon. Tako nema ni razloga da ti piše punu cenu.... 8)
Live to Ride, Ride to Live. I prefer to reboot my phone through SetCPU

tomas.hokenberi
Moderator
Moderator
Pridružio se: Pon, 03. Sep 2007. 18:02
:: Samsung GalaxyNote20

Post od tomas.hokenberi »

bachika, onda ce ti oprema proci, a na telefon, ako procene da je nov itd, ce ti svejedno naplatiti carinu.
Pravila otvaranja tema i davanja odgovora
Samsung SM-N980F Galaxy Note 20 256GB
Samsung SM-T870 Galaxy Tab S7 + Transcend 512GB

gargamel4
Expert
Expert
Pridružio se: Čet, 02. Mar 2006. 08:37

Post od gargamel4 »

Drugar često naručuje one wargame figurice iz UK, što on što drugari i kaže da nema pravila, nekad gledaju nekad ne, ali i da su umeli da veoma efikasno i tačno isproveravaju koliko to vredi na netu a nije baš jeftino (iako su u suštini igračke).

Meni su pre 2 dana regularno stigle sluške Sennheiser sa Amazona na kućnu adresu ali bez obzira na full pakovanje komplet cena je $35, i poštarina $6.5, tako da i da su hteli nisu imali šta da carine, ali mogli su da provere da su hteli (a po pakovanju se vidi da nisu).

Ne znam ništa o tome da se samo za e-opremu ne plaća carina, to prvi put čujem; eventualno mi je logično da je možda PDV bio 8% umesto 18%, ali dobro moguće je da se i to promenilo.

Zbog samog telefona koliko god da ga dobro upakujete bilo bi dobro da ipak bude u kakvoj takvoj (a samim tim što da ne i originalnoj) kutiji, a najbolji način da stigne bez tih dažbina je da ti ga pošalje na bilo koju EU adresu sa koje bi je ti pokupio (povratna vozna do Budimpešte je 26e), ali pretpostavljam da to ipak nije opcija.
Ako Vam je dobro, onda ništa[/url]
Samsung A70, KZ AS10 wireless, Garmin Fenix 6X PRO

Layne_Staley
Mobil manijak
Mobil manijak
Kontakt:

Post od Layne_Staley »

Mislis da je bolje da bude u kutiji nego raspakovan van kutije ?

Odgovori