Molim za pomoc. Touch screen sa alfanumerickom tastaturom?
Molim za pomoc. Touch screen sa alfanumerickom tastaturom?
Poštovani forumaši, molim za pomoć. Naime, koji od Nokia touch screen telefona ima tastaturu za kucanje poruka kao kod obične tastature, znači da na broju 2 ima slova ABC i td.? Hvala unapred na odgovoru.
Re: Molim za pomoc
Mislim a ne postoji telefon koji nema takav način unosa
Pitanje je samo kako podesiš tastaturu, da li da bude taj tradicionalni unos kao na starijim telefonima ili da svaki taster bude slovo.

ArcherK, svaki mobilni u vertikalnom položaju ima takvu tastaturu,
a ako ga koristiš u horizontalnom položaju dobijaš qwerty tastaturu.
a ako ga koristiš u horizontalnom položaju dobijaš qwerty tastaturu.
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Nema svaki mobilni, koliko ja znam ima Asha serija. E sad ne znam za N8, ili E7 i slicne.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
miodrage, sad proverio na 5800XM, i u vertikalnom položaju imaš mogućnost izbora
između alfanumeričke i qwerty tastature (baš mala bude).
između alfanumeričke i qwerty tastature (baš mala bude).
Ima svaki da biraš u vertiaklnom položaju kakvu ćeš tastaturu 
Ne znam ni za jedan primerak da to nema, bez obzira na klasu kojoj pripada.
Čak mislim da neki dumb telefoni sa malim ekranom (tipa samsung champ) nisu ni ima qwerty tastaturu nego samo tu klasičnu.

Ne znam ni za jedan primerak da to nema, bez obzira na klasu kojoj pripada.
Čak mislim da neki dumb telefoni sa malim ekranom (tipa samsung champ) nisu ni ima qwerty tastaturu nego samo tu klasičnu.
- loki13
- Expert
- Pridružio se: Pet, 01. Dec 2006. 12:22
- :: Htc Desire 500 dual
- :: Nokia E71
ArcherK, Za Nokiu 700 sam siguran da ima tastaturu kakvu tražiš.
Reci nam još okvirnu količinu novca koju si spreman da potrošiš pa da te zaspemo konkretnim predlozima.
Reci nam još okvirnu količinu novca koju si spreman da potrošiš pa da te zaspemo konkretnim predlozima.
D500&E71
Veliko hvala svima, puno ste mi pomogli i olaksali. loki13, bitne karakteristike su mi pored te alfanumeričke tastature: kamera do 5mpix, blic kao LED, znaci kao baterijska lampa, a manje bitna karakteristika stereo zvučnici...eto...sad pomagaj!

P.S.: NE android telefon!

P.S.: NE android telefon!
Poslednja izmena od ArcherK u Ned, 08. Sep 2013. 11:00, izmenjeno 1 put ukupno.
a do koliko novca? Koji operativni sistem? Jel isključivo Nokia?
Taco, ne mora da bude Nokia, moze i Samsung, do 200 evra i da nije android.
- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
Postoji.Taca089 napisao:Mislim a ne postoji telefon koji nema takav način unosaPitanje je samo kako podesiš tastaturu, da li da bude taj tradicionalni unos kao na starijim telefonima ili da svaki taster bude slovo.

ArcherK, Nokia i nema sa androidom.

Evo linka to te teme - viewtopic.php?f=17&t=20985
*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
Pa ako nije Android, onda jedino može windows biti. Koliko ti je to bolje?
Vidiš, nisam ni ja sigurna za Lumie sad kad malo bolje razmislim O.o Ja uvek koristim qwerty pa nisam ni probala da nadjem tu opciju. Kako google kaže, nemaju tu mogućnost..
Ninolina, iPhone..
za njega mi nije ni čudno 
Vidiš, nisam ni ja sigurna za Lumie sad kad malo bolje razmislim O.o Ja uvek koristim qwerty pa nisam ni probala da nadjem tu opciju. Kako google kaže, nemaju tu mogućnost..
Ninolina, iPhone..

Poslednja izmena od Taca089 u Ned, 08. Sep 2013. 11:14, izmenjeno 1 put ukupno.
Taco, može biti i Symbian zar ne? Npr, loki13 je preporučio Nokiu 700 i to je Symbian.
Može, nego nešto kontam dal je dobro čoveku preporučiti symbian, obzirom da je symbian zvanično mrtav.. ne verujem da će biti neke podrške za njega u buduće.
Taca089, hvala Taco na ovoj informaciji .
Poslednja izmena od Ninolina u Ned, 08. Sep 2013. 11:23, izmenjeno 1 put ukupno.
Rezlog: nemoj da citiras post koji je odmah iznad tvog. Podrazumeva se da na njega odgovaras.
Rezlog: nemoj da citiras post koji je odmah iznad tvog. Podrazumeva se da na njega odgovaras.
- Ninolina
- Moderator
- Pridružio se: Sre, 07. Dec 2005. 08:42
- :: Galaxy Note 9 White
- :: Galaxy Watch Active2
ArcherK, imas moj post iznad sa linkom do jedne teme.
Napisi prema tome za sta najviše koristiš tel.
Mozda moze i Symbian ali mislim da je to suludo sada uzimati kad postoje jeftine Lumie sa WP. Kad kazes da nećeš android onda ti je to najbolji izbor. 

*** ALL WHITE with Teddy *** GALAXY NOTE 9 White Snapdragon *** GALAXY WATCH ACTIVE 2 Aluminum 44mm ***
Hvala Ninolina. Pročitao sam uputstva, e sad ovako: telefon za normalnu upotrebu, znači povremeno eventualno proveriti FB, Gmail, poruke, pozivi, muzika, kamera i kraj. Imam negativno iskustvo sa Androidom, zbog toga sve ovo pitam. Nisam do skora ni imao pojma da zapravo Android i ne funkcioniše bez neta i gmail naloga, da mu net treba za update aplikacija. Vukao mi je besplatne kilobajte, a da to nisam ni znao. ok, treba meni povremeno net, ali samo za onoliko koliko meni treba. Npr, ja i na mojoj Nokii X2 odem na net, vidim šta mi treba, povremeno skinem koju temu sa Ovi stora i to je to, nema više potrošnje neta, e o tome se radi. Znači, kad sumiramo, treba mi telefon do 200 evra, po mogućstvu Nokia, touch screen ali za sms alfanumerička tastatura, kamera 5 mpix i LED opcija i to je to. Za muziku ubaciš memorijsku karticu i sve je ok. Jel sam sada bio precizniji?

ArcherK, sve ovo gore napisano za Android i potrošnju interneta važi i za bilo koji drugi OS, šta misliš da Symbina neće da ti troši kb?
Ja koristim i dalje Nokiu 5800XM i činjenica je da troši manje nego Android,
mada je meni svejedno jer sam na postpaidu, ali je isto tako i činjenica da je Symbian krš OS,
i da se app ružnije i manje funkcionalne nego na Androidu, često osakaćene verzije, pa otuda i manja potrošnja kb.
Nokia N8 ako ima nova je proveren mobilni sa super kamerom.
Ja koristim i dalje Nokiu 5800XM i činjenica je da troši manje nego Android,
mada je meni svejedno jer sam na postpaidu, ali je isto tako i činjenica da je Symbian krš OS,
i da se app ružnije i manje funkcionalne nego na Androidu, često osakaćene verzije, pa otuda i manja potrošnja kb.
Nokia N8 ako ima nova je proveren mobilni sa super kamerom.
ArcherK, pa ti na Androidu možeš da uključuješ i isključuješ internet konekciju po potrebi. Znači, kad želiš na internet, uključiš pa ideš, u protivnom držiš isključeno i ne troši ti kilobajte
Kad gom možeš, koristi wifi umesto gprs-a pa ćeš i na tome uštedeti.
E sad, to što ćeš držati isključenu konekciju podrazumeva da ti telefon neće odmah javiti ako ti je stigao e-mail, fb poruka, i slično.. već će to uraditi onog trenutka kad mu internet bude dostupan (kad mu ti to dozvoliš).
Eto

E sad, to što ćeš držati isključenu konekciju podrazumeva da ti telefon neće odmah javiti ako ti je stigao e-mail, fb poruka, i slično.. već će to uraditi onog trenutka kad mu internet bude dostupan (kad mu ti to dozvoliš).
Eto

- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Lumie koliko je meni poznato imaju iskljucivo QWERTY tastaturu, alfanumericka opet koliko je meni poznato ne postoji.
ArcherK, nisam odavno koristio Symbian, ali mozda Nokia C7 ima to sto ti zelis (ako zna neko od vlasnika N8 da li je ovo moguce).
Ako ces ipak da predjes preko nedostatka alfanumericke tastature (navikavanje na QWERTY traje 1-2 dana), onda pogledaj Lumiu 520 ili 620. Do 200€ ako imas srece malo mozda nadjes i Lumiu 720. E sad, svi oni mogu da skidaju Net, osim ako ga ti sam iskljucis u postavkama telefona (DATA OFF i gotovo). Jedino - windows telefoni ne funkcionisu bez Microsoftovog naloga, to moras da imas da bi se telefon podesio i radio kako valja. Isto tako, iPhone ne fukncionise bez iTunes naloga.
Znaci svi noviji smart uredjaji zahtevaju nalog na nekom od servera proizvodjaca.
ArcherK, nisam odavno koristio Symbian, ali mozda Nokia C7 ima to sto ti zelis (ako zna neko od vlasnika N8 da li je ovo moguce).
Ako ces ipak da predjes preko nedostatka alfanumericke tastature (navikavanje na QWERTY traje 1-2 dana), onda pogledaj Lumiu 520 ili 620. Do 200€ ako imas srece malo mozda nadjes i Lumiu 720. E sad, svi oni mogu da skidaju Net, osim ako ga ti sam iskljucis u postavkama telefona (DATA OFF i gotovo). Jedino - windows telefoni ne funkcionisu bez Microsoftovog naloga, to moras da imas da bi se telefon podesio i radio kako valja. Isto tako, iPhone ne fukncionise bez iTunes naloga.
Znaci svi noviji smart uredjaji zahtevaju nalog na nekom od servera proizvodjaca.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!