Koja Nokia Lumia?
Koja Nokia Lumia?
Da li je bolje uzeti Lumiu 900 ili Lumiu 520? Uzevši u obzir da na 520 ide WP8?
Generalno na 900 mi se dopada samo veći ekran, kao i dizajn..
Generalno na 900 mi se dopada samo veći ekran, kao i dizajn..
- miodrage
- WP_guru
- Pridružio se: Pon, 13. Mar 2006. 23:35
- :: iPhone 14 Pro Max
- Kontakt:
Re: Nokia Lumia 900
Jamareya, po meni je daleko bolje uzeti WP8 uredjaj, ali ti si taj koji odlucuje. Ako ikako mozes, gledaj da uzmes Lumiu720, koja je zaista mocan uredjaj, ali i 520 ce da ti radi dobar posao.
Iako ne sporim hardversku snagu L900, mislim da je ona prevazidjena samo zato sto nece dobiti update na WP8.
Iako ne sporim hardversku snagu L900, mislim da je ona prevazidjena samo zato sto nece dobiti update na WP8.
Ceterum censeo, Androidam delendam esse!
- Ensiferum
- Mobil stručnjak
- Pridružio se: Pet, 07. Nov 2008. 21:13
- :: Xiaomi Mi 9T 6/128
- :: Nokia 8 4/64
Jamareya, u potpunosti se slažem sa onim što je miodrage rekao, daleko je bolje uzeti WP8 telefon, nego WP7.5, koji je prevaziđen! Definitivno Lumia 720, ako imaš novca za nju, a može i 520, super radi, malo sam ga prostudirao! 

"U svetu bez iluzija, covek je stranac" A.Kami
Hvala na informacijama dobri ljudi..
Dakle definitivno otpada Lumia 900, i ide se na 720..
E sad imam jedno pitanje, vidim da je 820 u svemu mnogo bolja od 720, a vidim ovdje u oglasima da im je cijena bukvalno ista???? Naravno govorim o polovnim telefonima, starim mjesec, dva..
U cemu je caka?

Dakle definitivno otpada Lumia 900, i ide se na 720..

E sad imam jedno pitanje, vidim da je 820 u svemu mnogo bolja od 720, a vidim ovdje u oglasima da im je cijena bukvalno ista???? Naravno govorim o polovnim telefonima, starim mjesec, dva..
U cemu je caka?

Re: Koja Nokia Lumia?
Pa i nije mnogo bolja... Ima više ram-a ali priča se da je kamera podbacila...i nekom amoled nije prednost...ne znam kakve su baterije...
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
L720 ima jacu bateriju, 2000 mAh prema 1650. L820 kupujes samo zbog kamere, ako nemas para za L920. L920 opet moze da se nadje za par desetina Evra vise.
Znači 820 se ne isplati... Ja bih uzeo 720.
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Coni, nije bas tako, jer 720 ima Krait na 1 GHz a 820 Krait na 1.5, i 720 ima 512 prema 1 GB RAM kod 820. Sto ce reci - zahtevnije aplikacije (citaj: igre) nece raditi ili nece dobro raditi na 720!
To stoji, ali ako čoveka ne zanimaju igre... Mada, sigurno će 720 biti uskraćena za nove funkcije u budućnosti. Nisam pametan 

- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Po meni, kome ne trebaju igrice, 720 je fenomenalan izbor. E sad, pocetkom 2014. izlazi 8.1, a onda i novi uredjaji, gde ce oci stariji verovatno biti malo osakaceni, ali to je i normalno. Mada od dana danasnjeg, ko uzme 720, bice miran godinu dana garantovano.
Ma neka čovek pročačka obe i kupi koja mu se svidi više 

- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Coni, WP8 uredjaji ne mogu d ase procackaju. Zato ljudi i ne znaju o njima jer "procackaju" u prodavnici i na osnovu toga formiraju misljenje. WP8 uredjaj da bi se pokazao kako treba, mora da ima u sebi svoj microsoftov nalog, vezan za korisnika, i onda videti sve opcije koje ima. Bez toga, mozes samo da proletis po HS i to mu dodje to... Nema sta vise da se procacka.
A dobro, jeste "pročačkavanje" nedovoljno ali ipak i to vise znači nego da bira na slepo... Mislim na izbor između ta dva modela.
Pozdrav svima,
posto vec postoji ovakva tema onda sam se odlucio da ne otvaram nepotrebno novu temu. Doslo je vrijeme da moju staru i izmucenu Xperia Mini zamijenim sa necim novim. Androidom nisam bio zadovoljan jer mi je za godinu dana telefon sa prosjecnim hardwareom, u momentu kupovine, postao nocna mora i ne zelim vise da se zezam sa time. Android je vise za ljude koji vole da se igraju a ja sam neko ko telefon koristi za sve i svasta ali nikad nisam razmisljao da instaliram neke launchere, ROM-ove i sl. Upravo iz tog razloga mi se sve vise svidja WP8 koncept...
Posto mi se ne daje previse para za telefon, baratam sa budzetom od nekih 200e do maksimum 250e (sa zeljom da ipak potrosim 200e), onda mi izbor dobrih Androida i nije tako sirok tako da sam blizu odluke da pazarim neku Lumiu. Telefon koristim dosta za surf, mail, e-banking, poneku sliku, malo slusam muziku i gledam yt klipove... Znaci nista posebno zahtjevno ali opet hocu da imam neki korektan telefon za taj posao...
E sada, tu upravo dolazim do problema, koji telefon uzeti?
Razmisljam o 4 varijante:
1. je kupovina Lumie 620 cija cijena je trenutno jako niska i mislim da taj telefon vrijedi tih para. Od tog telefona me odbijaju tri stvari, kamera sumnjivog kvaliteta, 512mb rama i display relativno male dijagonale za smartphone (patnju sa 3.0 inchnim display-om ne zelim da ponovim)
2. Lumia 820 bi bila savrsena za mene ali vidim da se ljudi zale na njen ekran
Kakav je ekran na tom telefonu u praksi? Kakva je kamera? Dobro bi mi dosla i dobra kamera jer skoro nikad ne nosim foto aparat... U cemu je 820 losiji telefon od 920 osim kad je u pitanju ekran? Koliko mi u praksi znaci nedostatak Gorilla Glass ekrana na L820?
3. Lumia 920, ok, znam da je ovaj telefon najbolji (sto je i logicno) ali vrijedi li doplatiti 30-40 evra za njega u odnosu na 820? Ocekuje li se dalji pad cijene tog telefona? Ne znam, osim kada su ekran i kamera u pitanju, koje su prednosti 920-ke u odnosu na "manjeg" brata...
4. Samsung Ativ S, vidjeo sam ovaj telefon na oglasima po prilicno niskoj cijeni. Vidim da telefon pariria L920 po mnogo cemu ali i da ima neke mane... Koje su mane ovog telefona? Citao sam da uz njega ne dolazi standardni Home Drive nego neka "cut"-ovana verzija tako da mi je to veliki problem kada je taj telefon u pitanju...
Sta izabrati od ovih telefona, kakva su vasa iskustva sa njima? Da li se uskoro ocekuje nova generacija WP8 uredjaja i vrijedi li to cekati? Sta bi ta nova generacija trebala donijeti?
Sada imam i par pitaja kada je WP8 OS u pitanju:
1. Da li je jedini dostupan browser IE10? Kakav je on u poredjenju sa npr. Operom Mini koju sada koristim?
2. Kako ste zadovoljni navigacijom na WP8 u odnosu na npr. Igo?
3. Da li je tesko naci dodatke za Lumia telefone? Ciljam na afermarket punjace za kola, futrole, folije i sl.
4. Da li se na WP8 telefonima osjeca nedostatak RAM-a i brzine procesora kako telefon "punite" aplikacijama?
5. Da li je rijesen problem sinhronizacije sa mail accaunt-ima drugih provajdera (gmail, yahoo)?
6. Koji od ovih telefona podrzava GDR3?
7. Da li postoji WP8 aplikacija banke Intesa?
Bio sam malo opsiran jer imam mnogo nedoumica i ne volim da mijenjam cesto telefone tako da tezim ka tome da ne napravim gresku pri izboru. Hvala unaprijed svima na pomoci...
posto vec postoji ovakva tema onda sam se odlucio da ne otvaram nepotrebno novu temu. Doslo je vrijeme da moju staru i izmucenu Xperia Mini zamijenim sa necim novim. Androidom nisam bio zadovoljan jer mi je za godinu dana telefon sa prosjecnim hardwareom, u momentu kupovine, postao nocna mora i ne zelim vise da se zezam sa time. Android je vise za ljude koji vole da se igraju a ja sam neko ko telefon koristi za sve i svasta ali nikad nisam razmisljao da instaliram neke launchere, ROM-ove i sl. Upravo iz tog razloga mi se sve vise svidja WP8 koncept...
Posto mi se ne daje previse para za telefon, baratam sa budzetom od nekih 200e do maksimum 250e (sa zeljom da ipak potrosim 200e), onda mi izbor dobrih Androida i nije tako sirok tako da sam blizu odluke da pazarim neku Lumiu. Telefon koristim dosta za surf, mail, e-banking, poneku sliku, malo slusam muziku i gledam yt klipove... Znaci nista posebno zahtjevno ali opet hocu da imam neki korektan telefon za taj posao...
E sada, tu upravo dolazim do problema, koji telefon uzeti?
Razmisljam o 4 varijante:
1. je kupovina Lumie 620 cija cijena je trenutno jako niska i mislim da taj telefon vrijedi tih para. Od tog telefona me odbijaju tri stvari, kamera sumnjivog kvaliteta, 512mb rama i display relativno male dijagonale za smartphone (patnju sa 3.0 inchnim display-om ne zelim da ponovim)
2. Lumia 820 bi bila savrsena za mene ali vidim da se ljudi zale na njen ekran

3. Lumia 920, ok, znam da je ovaj telefon najbolji (sto je i logicno) ali vrijedi li doplatiti 30-40 evra za njega u odnosu na 820? Ocekuje li se dalji pad cijene tog telefona? Ne znam, osim kada su ekran i kamera u pitanju, koje su prednosti 920-ke u odnosu na "manjeg" brata...
4. Samsung Ativ S, vidjeo sam ovaj telefon na oglasima po prilicno niskoj cijeni. Vidim da telefon pariria L920 po mnogo cemu ali i da ima neke mane... Koje su mane ovog telefona? Citao sam da uz njega ne dolazi standardni Home Drive nego neka "cut"-ovana verzija tako da mi je to veliki problem kada je taj telefon u pitanju...
Sta izabrati od ovih telefona, kakva su vasa iskustva sa njima? Da li se uskoro ocekuje nova generacija WP8 uredjaja i vrijedi li to cekati? Sta bi ta nova generacija trebala donijeti?
Sada imam i par pitaja kada je WP8 OS u pitanju:
1. Da li je jedini dostupan browser IE10? Kakav je on u poredjenju sa npr. Operom Mini koju sada koristim?
2. Kako ste zadovoljni navigacijom na WP8 u odnosu na npr. Igo?
3. Da li je tesko naci dodatke za Lumia telefone? Ciljam na afermarket punjace za kola, futrole, folije i sl.
4. Da li se na WP8 telefonima osjeca nedostatak RAM-a i brzine procesora kako telefon "punite" aplikacijama?
5. Da li je rijesen problem sinhronizacije sa mail accaunt-ima drugih provajdera (gmail, yahoo)?
6. Koji od ovih telefona podrzava GDR3?
7. Da li postoji WP8 aplikacija banke Intesa?
Bio sam malo opsiran jer imam mnogo nedoumica i ne volim da mijenjam cesto telefone tako da tezim ka tome da ne napravim gresku pri izboru. Hvala unaprijed svima na pomoci...
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
Moja preporuka - Lumia 920, za 230-250€ sto je realna cena uredjaja po oglasima dobijas sjajan uredjaj koji ce da dobije i WP8.1 update, pa si pokriven sledecih jos godinu i nesto sigurno.
Ostali uredjaji naravno imaju falinke u odnosu na 920, neke vece i neke manje.
L620 je dobar uredjaj, ali meni licno mali (a nekad mi je yaista i4 bio sasvim dovoljan).
Sto se 820 tice, to je jedina Lumia koju zaista ne preporucujem jer ima losiji ekran (AMOLED je daleko inferiorniji u odnosu na IPC LCD), kamera nema one mogucnosti za slike u mracnom kao 920, mislim da nema ni OIS, ako ima, slabije nego na 920. Takodje, L920 dolazi sa 32 GB, a WP8 nema bas neku sjajnu podrsku za SD kartice - na njima moze da se drze slike, video zapisi i sada sa najnovijim update-om mape. Ostalo teško.
ATIV S - sjajan uredjaj, i sam sam imao veliku dilemu - presudilo je sto Nokia ima svoje premium aplikacije i servise, dok je Samsung daleko od toga.
1. imas i druge browsere preko Marketa da skines, ali sa njima ne dobijas nista bolje u odnosu na IE.
2. Nokijina HERE Drive+ radi fantastično
3. s obzirom da je microUSB port za punjenje, nalazenje puinjaca je sala komika, jedino obrati paznju na output, ne uzimaj ispod 1000mAh. E sad, ja nasao kuci neki punjac 2.1Ah, puni i sa njime, ali sam primetio da dok je na punjacu malo baguje ekran, i to je opisano na raznim forumima. Takodje, nakon punjenja ovim punjacem, obicno moram da uradim reboot uredjaja.
4. WP8 uredjaji rade uvek isto, ma koliko da je aplikacija u njima, i ma koliko da ih je aktivno. Sa te strane nemas brige.
5. mail radi sjajno (imam GMail, Yahoo, Hotmail, Outlook, bolnicki, Tesla), i nikad problema nije bilo.
6. SVI
7. Nema jos uvek. Jedine 2 za koje znam su Komercijalna banka i Raiffeisen, ali ova druga meni nije htela da radi.
Mislim da sa 920 mozes da napravis 2 greske: prva je izbor boje, a druga da ga mozda malo kasno uzimas. Ako imas para, moj savet je 1520, ako nemas para, pogledaj 1320.
Ostali uredjaji naravno imaju falinke u odnosu na 920, neke vece i neke manje.
L620 je dobar uredjaj, ali meni licno mali (a nekad mi je yaista i4 bio sasvim dovoljan).
Sto se 820 tice, to je jedina Lumia koju zaista ne preporucujem jer ima losiji ekran (AMOLED je daleko inferiorniji u odnosu na IPC LCD), kamera nema one mogucnosti za slike u mracnom kao 920, mislim da nema ni OIS, ako ima, slabije nego na 920. Takodje, L920 dolazi sa 32 GB, a WP8 nema bas neku sjajnu podrsku za SD kartice - na njima moze da se drze slike, video zapisi i sada sa najnovijim update-om mape. Ostalo teško.
ATIV S - sjajan uredjaj, i sam sam imao veliku dilemu - presudilo je sto Nokia ima svoje premium aplikacije i servise, dok je Samsung daleko od toga.
1. imas i druge browsere preko Marketa da skines, ali sa njima ne dobijas nista bolje u odnosu na IE.
2. Nokijina HERE Drive+ radi fantastično
3. s obzirom da je microUSB port za punjenje, nalazenje puinjaca je sala komika, jedino obrati paznju na output, ne uzimaj ispod 1000mAh. E sad, ja nasao kuci neki punjac 2.1Ah, puni i sa njime, ali sam primetio da dok je na punjacu malo baguje ekran, i to je opisano na raznim forumima. Takodje, nakon punjenja ovim punjacem, obicno moram da uradim reboot uredjaja.
4. WP8 uredjaji rade uvek isto, ma koliko da je aplikacija u njima, i ma koliko da ih je aktivno. Sa te strane nemas brige.
5. mail radi sjajno (imam GMail, Yahoo, Hotmail, Outlook, bolnicki, Tesla), i nikad problema nije bilo.
6. SVI
7. Nema jos uvek. Jedine 2 za koje znam su Komercijalna banka i Raiffeisen, ali ova druga meni nije htela da radi.
Mislim da sa 920 mozes da napravis 2 greske: prva je izbor boje, a druga da ga mozda malo kasno uzimas. Ako imas para, moj savet je 1520, ako nemas para, pogledaj 1320.
Ja sam do sinoc bio najblizi da uzmem Ativ S, naravno zbog cijene samog uredjaja, ali sam onda nasao podatak da Ativ S serijski dobija neku regionalnu verziju HERE Drive a da se za full verziju placa 35e
Danas sam zvao lika koji ga prodaje i koji me ubjedjuje da se na telefon moze staviti i neka druga navigacija ali iskreno mislim da lik laze... Grijesim li?
L920 mi je i sada na gornjoj granici budzeta, obicno traze 240+ evra za njega tako da od jaceg modela nema nista... Kakva je L625? Meni se iskreno cini losijom i od 820, da li sam upravu?

L920 mi je i sada na gornjoj granici budzeta, obicno traze 240+ evra za njega tako da od jaceg modela nema nista... Kakva je L625? Meni se iskreno cini losijom i od 820, da li sam upravu?
lumia 625 je blagi prelaz izmedju L920 i 1320 i 1520... ima malo noviji hardver od npr L920 i slabijih modela... rezolucija je malo slabija za tu dijagonalu ali opet wp8 nije mnogo zahtevan po tom pitanju pa mislim da se nece nesto posebno primetiti u svakodnevnom radu... sta znam, solidan je uredjaj za nezahtevne korisnike, ne znam kakav je po pitanju kamere...
cena je oko 180-200eur dok je 920 oko 230-250... ako ti znaci ta mala razlika u ceni uzmi 625... ja ne bih gledao starije od 920 i 625...

cena je oko 180-200eur dok je 920 oko 230-250... ako ti znaci ta mala razlika u ceni uzmi 625... ja ne bih gledao starije od 920 i 625...
da ne otvaram temu... slicna situacija samo mi je budzet veci.
gledam 920 i 925... dilema: vredi li dati vise para za 925?
off: 929 stize ukoro i bice babaroga
(cenu ne smem ni da zamislim)
gledam 920 i 925... dilema: vredi li dati vise para za 925?
off: 929 stize ukoro i bice babaroga

Sve je to isto... 925 je mnogo lepsa od 920... sve ostalo je isto... 929 ima xenon ako se ne varam? Sada je cena 925 mnogo bliza 920 i isplati se dati tu razliku...
- miodrage
- WP_guru
- Kontakt:
929 je samo za Veriyon, i koliko ja znam nece se pojavljivati internacionalna verzija. Zato je izbacen 1320 i 1520.