Problem sa tastaturom Nokie E63

flešovanje softvera, popravka, kvarovi
veseli_adipocit
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik
Pridružio se: Pet, 21. Mar 2014. 19:15
:: E63

Problem sa tastaturom Nokie E63

Post od veseli_adipocit »

Od kako je kupljen telefon je imao izmešane karaktere na tastaturi (tipa- q je na a i obrnuto...) i tada je garancija pokrivala servis i popravljen je. Nešto kasnije je imao neki hardverski kvar i vratili su mi ga iz servisa ponovo sa istim problemom, do duše sada blažim jer su bil izmešani karakteri vezani za znakove interpunkcije. Da ne dužim ja sam instalirao poslednji update softvera koji nudi Nokia PC suite i sada izgleda kao kada je kupljen (slovni mikser xD). Uradih i vraćanje na fabričku konfiguraciju i ništa se ne menja. Rekli su mi da treba da se ubaci srpska tastatura i da u servisu to NEĆE da mi urade. Ima li neko ideju kako to mogu da uradim i da li uopšte?

Unapred zahvalan za bilo kakav savet/informaciju...

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Re: Problem sa tastaturom Nokie E63

Post od araphel »

Problem je u tome što je telefon verovatno za neko ko zna koje tržište, prema čemu je i urađena hardverska tastatura, a kad je flešovan i otključavan, lupljen je softver nekog drugog regiona (predpostavljam da nisi u zvaničnoj prodavnici kupovao), i tu je problem. Dakle, raspored tastature kod Nemaca je recimo qwertz, kod Francuza azerty, kod većine drugih qwerty...i dovoljno je da je neko na švapski hardver lupio francuski firmver i eto problema. Najlakše je da flešneš firmver koji će imati onakav raspored kako ti piše na tasterima. To sve može i u kućnoj radinosti, ako se dobro sećam. Davno nisam koristio Symbian. Google je tvoj najbolji prijatelj [WINKING FACE]

veseli_adipocit
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Prvo- hvala na rešavanju misterije! :) Stvar koja mi sada nije jasna- to flešovanje radim preko Phoenixa koliko sam našao do sada. Al mi nije jasno je l' to originalni proglam ili neka mutljavina. I moram li da brišem sa kompjutera PC suite i ostale nokiine drajvere kao što negde piše u uputstvima za korišćenje Phoenixa? NIkada ranije nisam imao ovaj tip problema sa telefonima. (jadnik studira medicinu, ne nešto vezano za tehniku) I koliku štrtu mogu da napravim ovako? Znam da smaram,izvini :smutny:

Deksi
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sre, 24. Feb 2010. 23:51
:: one+ nord2

Post od Deksi »

Nemoras nista da brises od nokijinih programa, meni je phoenih radio odlicno. Fleshovanje je jednostavno imas ovde na forumu temu o tome ali je problem u skidanju potrebnog softvera jer navifirm vise neradi. Navifirm je program sa kojim skidas potreban softver i onda ide flesh.
Da imas e72 ja imam nesto za njega mozda bi resili problem. Ovako ostaje ti lutanje po internetu u potrazi za potrebnim sw.
Prvo saznaj pomocu produkt coda za koje ti je trziste telefon, pa onda probaj da nadjes potreban sw.

veseli_adipocit
Slučajni prolaznik
Slučajni prolaznik

Odradio sam fleš. Ispalo je da je telefon za australijsko tržište :uhuh: Momci hvala vam puno! :wink:

araphel
V.I.P. MobilniSvet.com
V.I.P. MobilniSvet.com
Pridružio se: Sub, 11. Jun 2005. 22:52

Post od araphel »

Super je da si uspeo to da regulišeš.

siki069
Mobil fan
Mobil fan
Pridružio se: Sre, 22. Sep 2010. 20:48

Post od siki069 »

Bitan je Product code:
http://www.allaboutsymbian.com/forum/sh ... hp?t=87459

Problem je mogao nastati samo ako je neko već menjao product code.
Imaš ga odštampanog na nalepnici ispod baterije (original), a trenutni dobijaš sa *#0000#

Odgovori