Vrste ekrana/dispelja

opušteno ćaskanje o mobilnim telefonima
zareez
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 15:29

Vrste ekrana/dispelja

Post od zareez »

Gledam telefone i nailazim na prilicno razlicite cene slicnih (po konfiguraciji) uredjaja.
Jasno da sam brend nosi dobar deo te razlike u ceni. Ali cini mi se da je i vrsta displeja od prilicnog znacaja.

Moze li neko od vas iskusnijih da me uputi koji je displej bolji, od drugog i zasto? Pretpostavljam da je ovo subjektivan osecaj, ali sta su vase preporuke? Verovatno je Super AMOLED najbolji (bar po ceni :) ).
Pre svega zanima me TFT ili IPS LCD?

m@c|-|oR
Expert
Expert
Pridružio se: Pon, 19. Apr 2010. 21:21
:: Samsung Note 20 Ultr

Re: vrste ekrana/dispelja

Post od m@c|-|oR »

zareez, druže, imaš puno upoređenja različitih displeja na netu. Gugl je čudo ;)
Moj redosled:
1.1 Super AMOLED
1.2 IPS LCD
3 TFT

Danas ne bih ni razmatrao TFT displeje, u poređenju sa prva dva.
"Kad čovek nešto neće, on nađe razlog, kad hoće - nađe način"
Kineska Poslovica

sugarcoated_ass
Sertifikovani Trol
Sertifikovani Trol
Pridružio se: Pet, 05. Nov 2010. 08:36
:: Samsung Galaxy A52s
:: Nokia 8.1

Post od sugarcoated_ass »

TFT licno ne bih uzimao u razmatranje posto su najcesce ocajnog kvaliteta, a AMOLED i IPS su sad vec vise stvar ko sta voli. AMOLED ima ubedljivo najjaci kontrast, ali su mu boje jako napucane i to moze nekome jako da smeta dok ce drugome upravo to odgovarati. Meni su se do sada IPSovi najvise svideli posto su najprijatniji za duze gledanje, daju dosta realan prikaz boja, ali crna nikada nece moci da bude crna kao na AMOLED-u. :)

El Laki
Prijatelj foruma
Prijatelj foruma
Pridružio se: Uto, 18. Mar 2014. 18:37
:: Xiaomi Redmi Note 4

Post od El Laki »

TFT je prevaziđen i jako lošeg kvaliteta kada se poredi sa nekim od ova dva. Lično iako imam Samsung koji fura Super Amoled, više mi se sviđa slika na IPS. Kako god, razlike su male ako se radi o istoj rezoluciji, ppi, dijagonali, itd. Ako imaš dva identična modela sa dva različita displeja onda možeš po ukusu da biraš, inače ne prave prevagu pri izboru telefona jer su oba jako kvalitetna.

zareez
Novajlija
Novajlija
Pridružio se: Pet, 07. Jul 2006. 15:29

Post od zareez »

m@c|-|oR, znam, video sam svuda, ali sam hteo da i ovde da proverim da li je IPS vs AMOLED ustvari stvar ukusa (manje vise)

anyway, hvala svima!

bata bogdan
Banned
Pridružio se: Pet, 16. Dec 2011. 03:33
:: Huawei X2 7.0 LTE
:: Huawei M2 10.1 LTE

Post od bata bogdan »

Imam fon sa TFT ekranom,Sony xz...IPS LCD LG g pad i note3 super amoled...i meni lično više prija ips...dok recimo ,TFT na sony...ok je sve...dok ne uporedis, sa drugim uredjajem...onda TFT gubi sve u svakom smislu...super amoled ,napucane boje i jako sveeee...ips je po meni sasvim normalan i boje i sve...ne bljesti toliko.Sve je stvar ličnog izbora ko sta hoće i ko sta zeli...npr.na note3 mi je automatsko osvetljenje....jer mi je baš prejako za oči na 100%...
Huawei

Odgovori