Posto svi ovde pricaju o pixelima i postavljaju pitanja pokusacu da nekima objasnim i iznesem neke argumente i svoje misljenje,pre svega o fotografiji jer se amaterski duze vreme bavim fotografijom!
Ovaj telefon je jos jedna igracka u nizu koja ocigledno ima veoma skup chip,a "prosecnu" optiku! Ima 3x puta opticki zoom i to je neki standard u klasi fotoaparata od 100-200e(idiot),naravno da uzmemo u obzir i velicinu sociva! Ne moze da se poredi sa napednijim kompaktnim ili cak poluprofesionalnim fotoaparatima! O profesionalnim modelima ne bih ni da komentarisem!
Sigurno je da cete dobiti ogromnu sliku,ali ona nece imati zadovoljavajuci kvalitet na velikom formatu i zato verovatno nece ni biti koriscena u te svrhe! Za normalnu sliku je suvisno koristiti 10 ili cak 6mpx! I trositi memoriju na takve stvari! A sam telefon ne moze da prikaze u pravoj meri kvalitet fotografije od 1mpx! Za to vam je potreban mnogo veci i kvalitetniji displej,npr.monitor racunara!
U profesionalnoj fotografiji koriste se aparati pre svega sa kvalitetnom optikom! Pre nekoliko godina kada je maximum bio 3-4mpx profesionalci su koristili takve aparate (a i danas ih koriste) i postizali odlicne rezultate!
Bitan je i format u kom se snima fotografija! JPG ili BMP podrazumeva veliki nivo kompresije i pri tome slabiji kvalitet,a profesionalana fotografija se snima uglavnom i TIFF ili RAW formatu gde se ne gubi na kvalitetu fotografije! Takva fotografija zauzima i do 100mb (ako je 10-12mpx)!
Navescu vam neke parametre od kojih zavisi kvalitet digitalne fotografije!
1. OPTIKA (sirok pojam) koji podrazumeva velicinu, kvalitet i broj sociva koja se nalaze u objektivu! Zasto je objektiv tako vazan? Zato sto kroz taj isti objektiv "prolazi" sve ono sto se kasnije upisuje na ccd senzor! Ovaj telefon ima verovatno 2-3 sociva(veoma malih dimenzija) u svom objektivu i verovatno nije nekog narocitog kvaliteta cim nije brendiran! Svaki ozbiljniji kompaktni digitalac ima brendiranu optiku koja garantuje kvalitet! NPR...Nikon,Canon,Olympus koriste svoju optiku dok Sony koristi Carl-Zeiss optiku i to mozete videti na svakom objektivu! Oni na kojima ne pise nista su dosta slabijeg kvaliteta i ugraduju se u jeftiniju klasu digitalaca!
2. Dimenzije i kvalitet (chipa)ccd senzora, (on snima ono sto se vidi kroz objektiv). U slucaju ovog mobilnog telefona su veoma male dimenzije ccd senzora i logicno losiji kvalitet! Ista je stvar sa svim kompaktnim jeftinim digitalcima. *CCD senzor(chip) je ekvivalent filmu kod analognih fotoaparata!*
Na ccd senzor koji je u proseku oko 1-2 cm kvadratna treba da stane nekoliko MILIONA pixela (u ovom slucaju 10)
3. ODNOS izmedju ccd senzora i objektiva! Ako imate dobar ccd senzor vecih dimenzija i kapaciteta,a losiju optiku i manji objektiv dobicete losiji kvalitet fotografije! U obrnutom slucaju,ako je manji ccd senzor (i sto se tice dimenzija i kapaciteta:2,3,4 mpx),a veci i kvalitetniji objektiv dobicete mnogo bolji kvalitet fotografije! Treci slucaj je kada imate dobar ccd senzor i dobru optiku dobijate najbolje rezultate! A cetvrti je najlosiji,kada je losa i optika i chip!
4. Kvalitet i brzina grafickog procesora! Ipak svi digitalni aparati moraju da pretvore sliku sa chipa u neki fajl i da je snime! Naravno bitna je i radna memorija i centralni procesor za tako velike fotografije kao sto pravi ovaj telefon!
5. Kvalitet kompresije koji zavisi od prethodne stavke (hardverske) i od softvera koji koristi aparat(telefon) ili bilo koji uredjaj! ...testirajte vas racunar kako se ponasa kada otvorite photoshop i pokusate da edit-ujete neku ogromnu sliku(7-8mpx),narocito ako je u TIFF formatu! Ili pokusajte da je snimite u JPG formatu da vdidite koliko vremena je potrebno!
6. kvalitet,brzina i kapacitet memorije na koji se upisuje (snima) fotografija! Kod ovog telefona,a i kod ostalih je to flesh memorija! Na samom telefonu ili na memorijskoj kartici!
7. Sam softver koji aparat(telefon) koristi! Kod vecine digitalnih fotoaparata postoji mnogo vise mogucnosti za podesavanje rezima(modova) u kojima se slika,dok telefoni imaju mnogo manje opcija! Ovaj telefon ce verovatno imati vise opcija za experimentisanje,ali je to u rangu prosecnog digitalaca (oko 200e),a obican korisnik ih skoro nikad i ne koristi jer su sva podesavanja automatska i pruzaju zadovoljavajuci kvalitet!
***Ovo je otprilike bila tehnicka strana digitalne fotografije vezana za sam uredjaj,a ostali parametri su vezani za prirodne uslove (i ima ih mnogo) u kojima se fotografise i uticaj coveka kao nekoga ko samo koristi aparat da bi zabelezio odredjeni trenutak!
Nadam se da nisam nesto zaboravio i da sam uspeo da objasnim odredjene stvari vezane za digitalnu fotografiju! Mislim da ce mnogi imati koristi ako procitaju text i da ce napraviti razliku izmedju fotoaparata i mobilnih telefona sa silnim megapixelima!
PS. sorry ako sam smorio nekog ovim objasnjenjem ili ako sam se malo odvojio od teme!