cao svima! posto sam novi clan foruma imam par pitanja, nadam se da cete imati strpljenja da mi odgovorite i objasnite nedoumice, da ne bih iscitavao sve ove strane i trazio odgovore

vec duzi niz godina sam korisnik android telefona, i sad mi se ukazala sansa da predjem na iphone..naravno do sada me to nije preterano zanimalo zbog malog ekrana, ali sa ip6, se menjaju stvari
poslednji telefon koji sam koristio je galaxy s4, koji mi je prilicno dobro sluzio, izuzevsi bateriju koja je jedva izdrzavala 12 sati uz umereno koriscenje, tako da prvo pitanje je kako ste vi zadovoljni sa baterijom na ip6? koliko dugo se puni od 0% do 100%? Znaci nisam neki hard core user, ne igram igrice i slicno, ali koristim dosta telefon za surfovanje, drustvene mreze, muziku, youtube tu i tamo...
Drugo pitanje je vezano za taj app store...kako to funkcionise, u smislu, da li se uglavnom naplacuju aplikacije? jer sam nekad davno koristio iphone i muku sam mucio kad sam trebao da nadjem neki program, a da je free.. da li je potrebno da se telefon jailbreak-uje, da li sa tim dobijam ceo besplatan app store, i da li se nesto tim gubi? da li komplikovano sam uraditi jailbreak?
eto to bi bilo za pocetak, unapred hvala